Live η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Live η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Live η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Live η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του πρωθυπουργού:

- «Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν φέρει ευθύνες για την πορεία της χώρας στη χρεοκοπία. Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Να πιάνουμε τους στόχους μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ώστε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα και να βρεθουμε σε ένα νέο περιβάλλον. Είχαμε υπεραπόδοση στόχων το 16 και 17, είχαμε έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. Για αυτό αισιοδοξουμε ότι όχι μόνο θα πιάσουμε στόχους, αλλά ότι θα έχουμε ένα περιθώριο ώστε το 2019 να προβούμε σε διορθώσεις ώστε να ελαφρύνουμε αυτούς που κυρίως εχουν επιβαρυνθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η πλειοψηφία του ελληνικου λαού έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο δρόμος και πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί».

- «Αναφέρθηκα πιο πριν στο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τη προοπτική της οικονομίας. Αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο έχει συνυπολογιστει μαζί με τους εταίρους μας, συνεπώς θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο πάνω από τους στόχους του 3,5% του πλεονάσματος ώστε να προβούμε σε νέες διορθώσεις από το 2019 και μετά, πέραν των αντιμέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί».

- «Η επίτευξη των στόχων μας επέτρεψε να αντισταθούμε σε απαιτήσεις των δανειστών. Πέρυσι κάποιοι προέβλεπαν πλεόνασμα κοντά στο 0,1%. Παρά τις αντιδράσεις σωστά προβήκαμε στην ενέργεια να μοιράσουμε μέρος της υπεραπόδοσης. Η πορεία των δημοσιονομικών το 2017 είναι καλή. Υπέρβαση κατά ένα δισ το πρώτο επτάμηνο. Οφέιλουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί το επομενο διάστημα. Η γενική εικόνα είναι οτι είμαστε πάνω από το στοχο, επομένως θα μοιράσουμε το πλεόνασμα στους αδύνατους».

- «Σε σχέση με το χρέος κατά την εκτίμηση μας είχαμε μία θετική απόφαση στις 15 Ιουνίου, αν και δεν το εκτίμησαν πολύ τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση, το εκτίμησαν οι επενδυτές και οι αγορές και αυτό μας αρκει. Είχαμε ένα αλγόριθμο που κλειδώνει βιωσιμότητα χρέους στο βαθμό που θα υπάρξει και η ποσοτικοποίηιση των παραμέτρων του. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται άλλη προοπτική ενόρασης του προβλήματος. Δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος μόνο ως πρόβλημα που έχει να κάνει με το κλάσμα χρέους/ ΑΕΠ, αλλά τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αποπληρώνει ετησίως τις χρηματοδοτικές της ανάκγες. Μπήκε λοιπόν πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ και προσδιορίστηκε μηχανισμός που συνδέει τα μέτρα απομείωσης του χρέους, δηλαδή την επέκταση της περιόδου χάριτος και της ωριμάνσεως των αποπληρωμών, με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Καθιστά δηλαδή τους εταίρους συνεταίρους στην προοπτική ανάπτυξης».

- «Η επιτυχία δε συνίσταται μόνο στο καλό επιτόκιο εξόδου στις αγορές, αλλά στο ότι είχαμε πλήθος επενδυτών. Κρίσιμο ερώτημα, που έχει να κάνει με το ρόλο του ΔΝΤ και τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αναμένουμε όλοι τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβερνησης, ωστοσο δεν μπορούν ορισμένα πράγματα να περιμένουν. Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους με το ΔΝΤ βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα».

- «Δέχθηκα επιθέσεις, άρα μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα στο άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρεου. Οι διαφορές όμως ορατές δια γυμνού οφθαλμου. Ισως ενόχλησε η παράγραφος που μιλούσε για μία ομοιότητα της πρώτης περιόδου της Αλλαγής και αυτής που ζουμε σήμερα από το 2015. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο. Στο φόβο ενός συστήματος εξουσίας, που τότε ο Παπανδρέου ονόμαζε κατεστημένο της δεξιάς, σήμερα είναι το κατεστημένο διαπλοκής. Ο φόβος απέναντι σε κάτι που αλλάζει τα πραγματα κα εμπνεει, στο πρόταγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης της εθνικής ανεξαρτησίας.

Φιλοδοξία μου δεν είναι να αντιγράψω κανέναν αλλά να καταφέρω σε ένα χρόνο απο τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μία περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν. Να επουλώσουμε πληγές που χάραξε στο σώμα της κοινωνίας ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο».

- «Ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολογησης κρίσιμο θέμα και μέρος της στρατηγικής για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος. Ομως ευθύνη για την καθυστέρση της δεύτερης αξιολόγησης δεν την είχε η κυβέρνηση. Είχαμε διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και προσπάθεια να μπαίνουν στο τραπέζι συνεχεια νέα θέματα και εκτος της συμφωνίας».

- «Η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα συντονισμού όμως η προσπάθεια που καταβάλουμε κατά την άποψη μου αποδίδει. Και αυτό δεν το λέω μονο εγώ το εκτιμουν και οι εταίροι, το εκτιμουν τα διεθνή ΜΜΕ, κάποια στιγμή θα το εκτιμήσουν και οι αντικειμενικόι παρατηρητές στην Ελλάδα».

- «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στην 3η αξιολογηση. Θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβουλιο. Η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα. Γιατί ο χρονος είναι μερος της στρατηγικής μας. Θετική η επισήμανση του Γάλλου προέδρου ότι πρέπει όλοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να έρθουν με καλή πίστη και να μην προβάλλουν ζητήματα έξω από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Το τέλος της ελληνικης κρίσης θα ειναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης».

- «Μεγάλο σκάνδαλο τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το οποιο οι ηγεσίες τους επιλεγουν τη σιωπή. Δημοσίευμα πρόσφατα αποκαλύπτει ότι λίγες ημέρες πριν την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά τον Ιούλιο του 2012 να προχωρήσει στην εκποίηση της ΑΤΕ στην Πειραιώς είχε γίνει αγωγή από ΑΤΕ για τα δανεικά κι αγύριστα των 200 εκ ευρώ. Το σκάνδαλο το μεγάλο δεν είναι μόνο ότι πάρθηκε αυτή η απόφαση 20 μέρες μετά, αλλά οτι ενώ έγινε διαχωρισμός του υγιους σκέλους τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Σκοπεύουν ποτέ να ξεπληρώσουν αυτά τα χρήματα και που πήγαν αυτά τα χρήματα;».

- «Στο βαθμο που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μία συμφωνία πουέχουμε μπροστά μας και ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογει. Θα τρέξουμε γρήγορα. Η 3 αξιολογηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα και όχι κρίσιμα πολιτικά. Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν καλή πίστη. Εμείς μπορουμε να ζησουμε και με το ΔΝΤ εάν τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα κι το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δύο χρόνια να πάρει τις αποφάσεις του. Και αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την Ευρώπη».

- «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ειναι προϋπόθεση για ένα success story για να θυμηθώ και τα παλιά, οχι για μας, για την Ευρώπη».

- «Παρουσιάζουν εαυτούς ως φίλους επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, αυτοί που τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν στη μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 έγινε ρεκόρ σε ξενες επενδύσεις, 2,8 δισ. ευρώ. Πως έγινε αυτό αφου έχουμε κακούς υπουργούς που μισούν τους επενδυτές και επιχειρηματίες;».

- «Η κυβέρνηση αυτή ειναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, του ελληνικου κράτους όπως η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, που δεν οφείλονται στα δυόμιση χρονια που κυβερνάμε εμείς. Κατά τη δική μας θητεία έγιναν περισσότερα από ό,τι τις προηγουμνες δεκαετίες. Υπάρχει διαφορά σε σχέση με τη νεοφιλελευθερη οπτική για τις επενδυσεις, ότι εμείς θελουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Αυτή η διαφορά σε σχέση με τους νεοφιλελεύθερους».

- «Εάν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δε θα έχουμε παραγωγή στη χώρα. Είδα ότι πολλοι με κατηγόρησαν οτι ανακαλύπτω όψιμα την επιχειρηματικότητα. Δεν επισκέφθηκα τυχαία. Επισκέφθηκα πετυχημένες επενδύσεις που έχουν επενδύσει στον ανθρώπινο παράγοντα και τις εργασιακές σχέσεις».

- «Οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή και όχι με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα έχουν στις επιχειρήσεις τους εξαιρετικές εργασιακές σχέσεις και υψηλους μισθούς. Γιατί ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικότητα εάν ο εργαζόμενος δεν έχει μεράκι, δεν αισθανεται καλά. Θα βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και ιδιαίτερα στον κλάδο της μεταποίησης. Κάποιοι το προηγούμενο διάστημα σε ηγετικές θέσεις στους φορείς που εκφράζουν το χώρο της εργοδοσίας και κυρίως έχουν σχέση με τις τράπεζες μας έιπαν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να παράξει και είναι καταδικασμένη να είναι χώρα υπηρεσιών».

- «Εδώ και επτά χρόνια οι αποφάσεις για την εφαρμογή της πολιτικής πρέπει να συμφωνούνται με εταίρους σε ένα πλαισιο αυστηρής επιτροπείας. Δεν είναι εύκολο να κριθεί με τους ίδιους όρους μία κυβέρνηση που λειτουργεί σε αυτές τις συνθήκες με τις κυβερνήσεις την προηγούμενη περιοδο. Προφανές ότι πολλές φορές είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα τις διαπραγματευσεις, αλλά κάθε φορά που φτάναμε στα γκολποστ αυτά μετακινουνταν. Κάποιοι θεσμοι διαβεβαίωναν και κάποιοι άλλοι επαιρναν πίσω τις υποσχέσεις και μας εξέθεταν. Να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας. Εγιναν αστοχίες και λάθη. αλλά σε γενικές γραμμές εχουμε καταφέρει πολλά που υπό αυτες τις συνθηκες δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν».

- «Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας την 3η αξιολόγηση αλλά πρέπει να οργανώσουμε και το μέλλον για να δώσουμε ελπίδα κυρίως σε όσους έχουν επιβαρυνθεί. Ιδίως για τη νέα γενιά. Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τους συνταξιουχους όλα αυτά τα χρόνια. Και πράγματι έχουν μειωθεί κατα 45% οι συντάξεις τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουμε, γιατί ΔΝΤ ήρθε με παράλογη άποψη για μείωση 18% στο 50% των συντάξεων το 2019 με ισόποσες παροχές σε κατηγορίες που το έχουν ανάγκη. Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νεά γενια, για αυτους τους 450 χιλιάδες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης».

- «Να αλλάξουμε σιγά σιγά την ατζέντα της συζήτησης. Να αρχίσουμε να οικοδομούμε την επομενη ημέρα και η επόμενη ημέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά».

- «Τη θαρραλέα τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου στο ζήτημα της πολιτικής εμβάθυνσης θα τη στηριξω. Το προβλημα μας είναι ότι στην Ευρώπη οι κανόνες δεν τηρούνται για όλους. Και όταν λαμβάνονται αποφάσεις πίσω απο κλειστές πόρτες γίνονται τεράστια λάθη. Στην Πνύκα εμείς βάλαμε αίτημα υπαρξης όχι μονο Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αλλά και Κοινωνικής Συνοχής. Σημαντικη πρωτοβουλία Σουηδικής κυβερνησης για σύνοδο Κοινωνικής Ευρώπης».

- «Κατά την άποψη μου πρέπει να δουμε την επομενη ημέρα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Εμείς σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα σε λογική συγκλίσεων και για αυτό ψηφίσαμε την απλή αναλογικη και θέλουμε να την κάνουμε νόμο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα κα οι τοπικές κοινωνίες. Να δουμε και τη νέα πραγματικοτητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας».

- «Για την κεντροαριστερά: Πριν από 5 χρονια είχαμε δύο πόλους. Σήμερα έχουμε ένα τελείως διαφορειτικό σκηνικό. Δύο πόλους που είναι η δεξιά και η αριστερά. Σήμερα έχουμε μία δεξιά μείγμα ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού, και από την άλλη έχουμε την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιοιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς σε αυτό το σκηνικό θέμα μεγάλης συζήτησης. Να ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης. Αλλά να καταλάβουν ότι πρέπει να συζητησουν για τους όρους της πολιτικής και στρατηγικής σύγκλισης της επομενης ημέρας. Είτε με τη δεξιά είτε με την αριστερά. Εάν δεν απαντήσει κανείς στο κρίσιμο αυτό ερώτημα δεν μπορεί να έχει στρατηγική. Η σοσιαλδημοκρατία πανευρωπαικά βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Εχει αρχίσει να κάνει τον απολογίσμό όπου συνεργάστηκε με τη δεξιά και δεν ήταν θετικός.

Εγώ παίζω το ρόλο που μου αναλογεί στις συζητήσεις με ηγέτες του ευρωπαικού σοσιαλιστικού κόμματος.Ο Δ. Παπαδημουλης παίζει το ρόλο των συγκλίσεων στην Ευρωβουλή. Στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση, στην Ελλάδα θα γίνει; Εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει. Εάν αυτό δεν το θέλει η ηγεσία της κεντροαριστερας σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα γινει με τις κοινωνικές δυνάμεις του χώρου.

Ακόμη και εάν είχα προτίμηση για τον νέο πρόεδρο της κεντροαριστεράς θα ήταν unfair να την πω, δεν εχω όμως. Με προβληματίζει το ότι τόσοι άνθρωποι θελουν να γίνουν αρχηγοί ενώ ακόμηδεν έχει ξεκαθαρίσει η ιδεολογική στόχευση του νέου φορέα. Περιμένω απο συζήτηση προσώπων που τα τιμώ όλα, να γίνει συζήτηση πολιτική».

- «Στην περίοδο πριν τις εκλογές του 2015 σε αυτή την αίθουσα, είχα με πάθος υπερασπιστεί μία πολιτική εναντια στη λιτότητα που την πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Και θα ήθελα να ρωτήσω όλους όσους μας παρακολουθουν, ανεξαρτήτως τι γνώμη έχετε για μένα και το ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η αισθηση ότι δεν πάλεψα με πάθος τις απόψεις αυτές να τις κάνω πράξη;

Μας κατηγορούν για το αντίθετο ότι προκειμενου να δώσουμε μέχρι τέλος τη μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη και να σπάσει το καθεστώς της λιτότητας, δε διστάσαμε να κανουμε επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμου. Πρέπει να αποφασίσετε για ποιο πράγμα κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ κι εμένα. Γιατί οδηγήσαμε τη χώρα στα άκρα προκειμένου να υλοποιησουμε τις δεσμεύσεις μας ή ότι είπαμε ψέματα στο λαο για να καταπιούμε αμάσητα τα μνημόνια».

- «Για το δημοψήφισμα: Δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιλογή των πολιτών. Εάν δεν είχε επιλέξει η κυβέρνηση το δημοψηφισμα, δε θα είχαν ανοιξει ρωγμές στην Ευρώπη, τις οποιες βλέπουμε σήμερα να γίνονται χαραμάδες μίας άλλης προοπτικής. Το 2015 υπήρχε η αποψη ότι κίνδυνος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει την Ευρωπη και όχι να την καταστρέψει. Κίνδυνος είναι η ακροδεξιά. Να μην αντιμετωπίζετε με τόσο μεγάλη φοβία και ανησυχία την προοπτική ο λαός να τοποθετείται σε κρίσιμα ερωτήματα».

- Για τον Καμμένο: «Ο Καμμένος και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στο χώρο της αριστεράς, όμως είναι εξίσου άστοχο να πει κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν ήταν στελεχος του ΛΑΟΣ ούτε οπαδός της Χούντας και δεν κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Στα χρόνια των μνημονίων δημιουργήθηκε μία αναδιάρθρωση στο πολιτικό σκηνικό. Διαφώνησε έντιμα με εκείνη την πολιτική και σήμερα είναι εταίρος σε μία κυβέρνηση που σαφώς έχει αριστερό προσημο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος εταίρος και δε δημιουργεί προβλήματα, αλλά κρατά ορισμένα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη δική του ιδεολογία. Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα είναι εξαιρετική γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής. Και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει τη στάση του Καμμενου και ο κόσμος της πατριωτικής κεντροδεξιάς, στην οποία ανήκει, έχει εκτιμήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ».

- «Νομίζω ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Διότι όταν δεν έχεις σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και τα επιχειρήματα σου αλληλοσυγκρούονται, δεν έχεις αποτέλεσμα. Εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάναμε την επιλογή που έπρεπε να κάνουμε. Δε πανικοβαλλόμαστε υπό το βάρος δημοσκοπήσεων, δε θα οδηγήσουμε τη χώρα σε αστάθεια κάνοντας τη χάρη του κ.Μητσοτάκη που συνεχεια ζητά εκλογές. Δε χρειάζομαι καμία δημοσκόπηση να το επιβεβαιώσει, εχουμε περάσει μία στροφή. Εχει ακόμη δυσκολίες και υφάλους που πρέπει να προσεγγίσουμε, αλλά τον κάβο τον περάσαμε, τη στροφή την έχουμε πάρει. Οι εκλογες θα γίνουν οταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι».

- «Η κυβέρνηση πήρε μία απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβρη αναδιάρθρωσης του ΕΝΦΙΑ, όμως δεν ήταν αναδιάρθρωση σε σχέση με το τελικό ποσό γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από το προγραμμα να είναι σταθερό. Το 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν μειωσεις, για ένα 30% σταθερή τιμή και για ένα 25% στα υψηλά κλιμάκια επιδείνωση. Δηλαδή είχαμε μία πιο δίκαιη κατανομη. Για το 2020 εχουμε ήδη ψηφίσε τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμης επιβάρυνσης άρα και αυτό θα επιφέρει καλύτερη κατανομή στους φορολογουμενους. Για την επόμενη ημέρα, το που θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από το 2019 και μετα, δεν έχουμε καταλήξει με το οικονομικό επιτελείο εάν θα είναι σε αυτο το φόρο ή σε άλλους φόρους. Κριτήριο μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος για τη μεγάλη ιδιοκτησία».

- «Θαυμάζω τη στρατηγική της Κίνας. Βρεθηκα στη συνάντηση 30 ηγετών στο Πεκίνο, για τη συνέχεια του δρόμου του μεταξιού. Είναι ίσως μία από τις λίγες υπερδυνάμεις που έχει στρατηγική και σχέδιο και ξέρει τι θέλει. Επενδύσεις ύψους ενός τρισ στον κόσμο και η Ελλάδα σε περίοπτη θέση ακριβώς λόγω της στρατηγικής της θέσης. Εμείς από την επένδυση στον Πειραιά θα χάσουμε;».

- Υπήρχε ψευτοδίλημμα εάν θα παραμείνουμε σε Ευρώπη. Η ΝΔ δεν κατάλαβε ποτέ ποια ήταν η επιλογή μας και κάνει αντιπολιτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει. Την ίδια αντιπολίτευση κάνει και ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς. Υπάρχουν άλλα διλήμματα, Εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νεοφιλελευθερισμού ή της κοινωνικής προστασίας. Σε αυτά τα διλημματα στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις αναμεσα σε κομμάτια που βρίσκονται στο χώρο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.

-Τα βγάλαμε πέρα σε πιο δύσκολες συνθήκες, όταν σχεδόν είχαν δώσει δικαιωμα βέτο στο ΔΝΤ οι εταίροι λόγω των εκλογικών αναμετρήσων που είχαν μπροστά τους δύο χώρες. Νόμίζω ότι θα βρουμε και τώρα τρόπους. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα υπάρξει από πλευράς ΔΝΤ προσπάθεια κωλυσιεργίας και οτι η ευρωπαική πλευρά θα έχει πιο ξεκαθαρη θέση απέναντι σε πιθανη κωλυσιεργία.

-Το κρίσιμο ερώτημα εάν ΔΝΤ θα θελήσει να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι, δεν θα κριθεί η ελληνική κυβέρνηση τόσο στην 3η αξιολόγηση. Θα κριθεί η καλή πίστη των εταίρων και κυρίως του ΔΝΤ. Για μας το κρισιμο να παρθουν οι αποφάσεις εγκαίρως, πιστεύω μέχρι το τέλος του χρόνου, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Μπορουμε να ολοκληρώσουμε το προγραμμα με την παρουσία τους, μπορουμε και χωρίς, δεν μπορούμε την αβεβαιότητα.

-Εάν δεν ξαναβάλουμε τις τράπεζες σε λειτουργία αντίστοιχη του πραγματικού τους ρόλου στην οικονομία, δύσκολα θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Η 2η αξιολόγηση ήταν εξαιρετικά επιτυχής γιατί έκανε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημαντικό το βήμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

- Η Ελλάδα κατεξοχήν είχε ανάγκη απο Αναπτυξιακή Τράπεζα, διότι οι συστημικές λόγω του βάρους των δανείων σταμάτησαν να παίζουν το ρόλο που έπαιζαν. Σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη Γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και τη γερμανική KfW, προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδοτηση της πραγματικής οικονομίας. Το θεσμικό πλαισιο έτοιμο την άνοιξη, αλλά ήδη τώρα θα προχωρήσουμε σε μικροπιστώσεις.

-Οταν λέμε ότι σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αυτό να μην είναι α λα καρτ, να μη σεβόμαστε μόνο τις αποφάσεις που μας αρέσουν.Το προηγούμενο διάστημα έγινε μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί εικόνα συγκρουσης με το θεσμό της Δικαιοσύνης και αυτό απέχει απο την πραγματικότητα.

ΟΑΣΘ είναι μία μεγάλη πληγή για τη Θεσσαλονίκη και ένα παράδειγμα για το ότι δεν πρέπει σώνει και καλά να θεωρουμε ότι ο,τιδήποτε δημόσιο δε λειτουργεί και ό,τιδήποτε ιδιωτικό λειτουργεί τέλεια. Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ τότε δεν ήταν το καλύτερο, δεν έγινε με όρους αγοράς και ανταγωνισμού. Ηταν χαρακτηριστικό σχήμα ιδιωτικοποίησης ενός ιδιαίτερου καπιταλισμού, κρατικοδίατου, των κολλητών, των ημέτερων.

-Στη χώρα μας είχαμε στρεβλό μοντέλο και στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με βασικό στοιχείο την εξυπηρέτηση συμφερόντων και την απομύζηση του δημόσιου πλουτου.

-Μας προβληματίζει ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει έντονη κοινωνική αντιπαράθεση στα όρια του εμφυλίου. Αυτό που εσεις ονομάζεται καθεστώς είναι μία κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά βεβαιως κρίνεται από τις αποφάσεις της. Εχω ζητήσει απο τον ΥΠΕΞ η Ελλάδα -και όχι επειδή η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα προσκειται στην αριστερά- να κάνει προσπαθεια διπλωματικής παρέμβασης από πλευράς ΕΕ για επίλυση της κρίσης. Δεν είναι ευχάριστο αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ, αν και πολλές φορές στοιχείο υπερβολής.

-Έχει αρκετό χρόνο θητείας ο διοικητής της ΤτΕ και δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω την αποτελεσματικότητα, γιατί δεν είναι ο ρόλος αυτός. Ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι με την ΤτΕ και ρόλος του διοίκητή της είναι να εφαρμόζει την πολιτική. Ο κ.Στουρνάρας θα κριθεί απο τη διοίκηση της Τράπεζας. Είναι αυτονόητο ότι ΤτΕ θα ταυτίζεται με την πολιτική και τις επιλογές της κυβέρνησης (εν προκειμένω για το ΔΝΤ) και το θέμα είναι όταν δεν ταυτίζεται.

- Η υποθεση Γεωργιου βρίσκεται στα χερια της Δικαιοσύνης. Δεν καταλαβαίνω γιατί ρωτάτε εμένα. Τι θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει; Ή θα σεβόμαστε την αυτονομία της Δικαιοσύνης ή θα έχουμε μία α λα καρτ αντιμετώπιση. Οι συνταγματικοι ρόλοι είναι διακριτοί και δε θα μπορύσαν οι εταίροι μας να ζητουν παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης. Mε βάση αυτά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προχώρησαν τα προγράμματα και με βάση αυτά προχωράμε και δημιουργουμε σήμερα προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας.

- Για τις πανελλήνιες: Όλοι οι μαθητές αυτή τη στιγμή και όλοι οι γονείς γνωρίζουν τη θέση της κυβέρνησης. Το λύκειο τα τελευταία χρονια, τα χρόνια τα δικά μου (είχαμε τότε τις δέσμες, τα 4 μαθηματα) είχε γίνει παρεργο των φροντιστηρίων. Αφήναμε ολες τις απουσίες στο τέλος της χρονιάς ώστε μετά το Πάσχα δεν πατάγαμε. ο Λύκειο έχει απαξιωθεί. Είναι βάσανο περισσότερο και αγγαρεία. Αλλάζουμε τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια προσπαθώντας να δώσουμε αξία και περιεχόμενο στη μαθησιακή διαδικασία, μέσα απο τη μείωση των μαθημάτων στα οποία ο μαθητής στη Β και Γ Λυκείου θα κρίνεται. Σήμερα έχει στη Γ Λυκείου 15 μαθήματα και εξετάζεται στα 4 από αυτά. Δηλαδη στα 4 μπορεί και κάτι να παρακολουθεί και στα υπόλοιπα 11 πηγαίνει για παρουσία. Κάνουμε τα 15 μαθήματα, ουσιαστικά 4

H κρίση σε πανελλαδικό επίπεδο θα γίνεται σε 3 απο τα 4 μαθήματα. Θα δίνεται μία ευκαιρία μπόνους στο μαθητή, γιατί θα υπάρχει η διαδικασία του Γενάρη και θα κρατάνε το βαθμό τους, μόνο εάν έχουν γράψει καλά Είναι ένα σύστημα που ενδεχομένως ακούγεται περίπλοκο. Είναι πληρέστερο και καλύτερο για τον ίδιο το μαθητή και για τις οικογένειες. Η αντιληψη μας είναι η ενίσχυση του Λυκείου, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι κάνουμε μεγάλη τομή στην ίδια τη συναισθηματική εξέλιξη και πίεση που δέχονται οι μαθητές σε αυτή την κρίσιμη ηλικία όπου βάζουμε παιδιά 17 ετών να κριθουν από μία μόνο εξέταση, σε ένα δεκαήμερο.

Οι μαθητές που πάνε σήμερα Α Λυκείου θα έχουν το νέο σύστημα εξέτασης

Πιστεύω ότι με το νέο σύστημα θα περιορίσουμε την παραπαιδεία. Δε λέω να το εξαφανίσουμε, γιατί αυτό έχει να κάνει και με την κουλτούρα μας. Το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης δηλαδή της πρόσβασης σε ένα πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο ήταν έντονο στο μυαλό μας, όμως αυτό το σύστημα δε μπορεί να υλοποιηθεί με τους σημερινούς πόρους για τη εκπαίδειυστη ση χώρα μας έχουμε 2,85% του ΑΕΠ και θα χρειαζόταν 4% και 5%. Εχουμε μία παρέμβαση λοιπόν που καταργεί τις πανελλαδικές όπως τις ξέραμε.

-Εμείς είμαστε τόσο large που ούτε το ανέφερα χθες και θέλω να πω ευχαριστώ στον Ανδρέα Δρακόπουλο και το ίδρυμα Νιάρχος που αποφάσισε μία τόσο μεγάλη δωρεά και νοιαζεται για την ουσία, πως θα κλείσουμε προβλήματα υπαρκτά. Εχουμε μία προσφορά 200 εκ ευρώ που μοιράζεται σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Σε Κομοτηνή με ανέγερση νοσοκομείου, στη Θεσσαλονίκη με ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομειου, στα νησιά με ενίσχυση των ελικοπτέρων της αεροδιακομιδής.

-Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία δεν εχει να κάνει μόνο με τη δυνατότητα που θα ανακτήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αν και όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν ενα πλαίσιο επιτήρησης είναι διαφορετικό να έχεις την ελευθερία να επιλέξεις τα μέσα για να πετύχεις το στόχο. Σε σχέση με την αίσθηση του πολίτη. Δε θα κουραστώ να το λέω. το μεγάλο θέμα είναι η ανεργία. Δεν μπορεί να είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης και να έχουμε 25% ανεργία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιαν 2021 | 15:16

Πώς ο Νίκος Χατζηνικολάου "πετσόκοψε" τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έδωσε πληρωμένη απάντηση στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την πανδημία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 13 Ιαν 2021 | 14:48

Τσίπρας από Πάτρα: Μπορεί να χαθεί και ολόκληρο το 2021 χωρίς να έχει επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα

"Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 13 Ιαν 2021 | 12:08

Συνέντευξη Τύπου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις αλλαγές στις Πανελλαδικές

Συνέντευξη Τύπου Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια και τις αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 12 Ιαν 2021 | 19:54

Καταπέλτης ο Μητσοτάκης για Τσίπρα: Στερείται σοβαρότητας η πρόταση για παρασκευή εμβολίων στην Ελλάδα

"Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση" πρόσθεσε στο αιχμηρό σχόλιό του ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 12 Ιαν 2021 | 19:16
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιαν 2021 | 15:04

Ταραντίλης για γκάφα Τσίπρα: Θα περιμέναμε να είναι καλύτερα ενημερωμένος

"Προτείνει να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία;" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ταραντίλης για την πρόταση Τσίπρα να γίνει προμήθεια εμβολίων από τρίτες πηγές.