Live η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό: Τέταρτη ημέρα σύγκρουσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον κρατικό προϋπολογισμό 2021.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον κρατικό προϋπολογισμό 2021, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την ψήφισή του. Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι πρόκειται για έναν ρεαλιστικό, συνετό, αναπτυξιακό προϋπολογισμό που στηρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον χαρακτηρίζουν αντιλαϊκό, χωρίς κανένα κοινωνικό πρόσημο που οδηγεί στην πλήρη φτωχοποίηση τους πολίτες.

Βεσυρόπουλος: "Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας"

Έντονη ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και πλήρη αναλγησία. "Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, επιχειρηματίες, εργαζόμενους ανέργους και συνολικά τα μέτρα που λάβαμε ήταν ύψους 24 δισ. για το 2020", επεσήμανε σε σύντομη παρέμβαση του ο κ. Βεσυρόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραγκούσης: "Ανακρίβειες και ψέματα"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για "ανακρίβειες και ψέματα" και υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε τραγωδία και απόλυτη απόγνωση την κοινωνία.

"Απέναντι σε έναν λαό, που παρά τα όσα πέρασε δεν "έπεσε", μπορούμε να τα καταφέρουμε με αποτελεσματικότητα, με δυναμισμό και αίσθημα ευθύνης" ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ 'Αννα Καραμανλή, λέγοντας ότι "ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο δρόμος που φτιάχνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέρμα μιας επίπονης διαδρομής και να ρίξουμε τίτλους τέλους στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας".

Απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: "να εμμένετε στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για τη δημιουργία εντυπώσεων, να μην σπέρνετε τον διχασμό αλλά να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, σε μια περίοδο που η ανάγκη για συστράτευση δυνάμεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ" Τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο "κράτησαν την κοινωνία όρθια" και υπογράμμισε ότι "ο προϋπολογισμός διαθέτει ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσωπο, γιατί προβλέπει μείωση εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία στα φυσικά πρόσωπα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέριμνα για τις εκκρεμείς συντάξεις και φυσικά κανέναν νέο φόρο […]. Προβλέπει τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων έμπρακτα. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. […]Όταν εσείς ως κυβέρνηση καταργήσατε το ΕΚΑΣ, αυξήσατε τον ΦΠΑ, ενώ -όπως είχε πει σε αυτή την Αίθουσα και ο κ. Χουλιαράκης- εσείς ήσαστε που με συνειδητή επιλογή υπερφολογήσατε τη μεσαία τάξη".

Για προϋπολογισμό "φάντασμα" έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης λέγοντας πως είναι "μιας άλλης εποχής όταν βασικός σκοπός της δημοσιονομικής πολιτικής ήταν η συρρίκνωση των δαπανών και η σταθεροποίηση των δημοσίων ελλειμμάτων".

Είναι, υποστήριξε, "ένας προϋπολογισμός λιτότητας και διαμορφώνεται ως τέτοιος την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι προϋπολογισμοί είναι επιθετικοί, παράγουν πρωτόγνωρα ελλείμματα και μπαίνουν με τις ευλογίες των διεθνών οργανισμών στην πρώτη γραμμή για τη συγκράτηση της ύφεσης μέσα από την επέκταση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους και τη διεύρυνση του κράτους πρόνοιας". Το Ταμείο Ανάκαμψης -πρόσθεσε- το "χρησιμοποιείτε ως αφορμή για να επιταχύνετε όλες εκείνες τις πολιτικές και όλα τα φαντάσματα της εποχής του νεοφιλελευθερισμού και της εποχής των μνημονίων και λειτουργεί ως ένα συγχωροχάρτι της λιτότητας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει ούτε ευρώ αύξηση, όταν το 2019, λόγω της διαχείριση του Επιτελικού Κράτους, στο δεύτερο εξάμηνο πέντε δισεκατομμύρια απορροφήθηκαν. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, "πως τα περισσότερα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζονται ως έργα ΣΔΙΤ".

"Τα φορτώνετε όλα στον κορονοϊό, γιατί θέλετε να κρύψετε τη βασική αιτία της κρίσης για να μη δει ο λαός ότι και αυτή η κρίση, όπως και η προηγούμενη, είναι κρίση καπιταλιστική" ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Ο προϋπολογισμό, είπε "έχει πεντακάθαρη ταξική σφραγίδα υπέρ του κεφαλαίου και μία ενσυναίσθηση ταξική μέχρι τα μπούνια" σημειώνοντας ότι τα 2,5 από τα 3,5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα από φόρους, προέρχονται από έμμεσους φόρους που τους πληρώνουν οι πολλοί κάθε μέρα. Ανέφερε πως "μέσα στην πανδημία έχουμε 572 εκατομμύρια λιγότερα για τη δημόσια υγεία". Για την Παιδεία "προβλέπονται 30 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα δόθηκαν φέτος", λέγοντας ότι "από το 2009 μέχρι σήμερα είμαστε στα μείον 2 δισεκατομμύρια ευρώ", ένα χρηματοδοτικό κενό "που το καλύπτουν οι λαϊκές οικογένειες, που ξεπαραδιάζονται από τις ελλείψεις της κρατικής εκπαίδευσης".

Σχετικά με τις προβλέψεις για τον Πολιτισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως "το ποσοστό του στον προϋπολογισμό εδώ και χρόνια έχει μια εντελώς συμβολική παρουσία: 0,04% για τον πολιτισμό" και διερωτήθηκε: " τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό; Εκατό χιλιάδες είναι σύμφωνα με το Υπουργείο και οι μισοί από αυτούς δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως επίδομα, όπως δεν είδαν και κανένα μέτρο στήριξης οι χιλιάδες μικροί επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργών με ή χωρίς ΚΑΔ. Τι θα γίνουν οι καλλιτέχνες εκείνοι -που είναι πλειοψηφία- που δεν κατάφεραν μέσα στο 2020 να συγκεντρώσουν τα είκοσι πέντε μόλις ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας;".

Δείτε live τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΙΠΙΛΗ 22 Ιαν 2021 | 16:23

Ο Αυγενάκης στη Βουλή για τη Σοφία Μπεκατώρου: Θα το πάμε μέχρι τέλους

"Θα κάνουμε ότι πρέπει για να υπάρξει φως, διαφάνεια, τάξη και δημοκρατικότητα σε όλες τις ομοσπονδίες"

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 21 Ιαν 2021 | 18:08

Ξέφυγε ο Βελόπουλος: Σταματήστε τον Μανώλη Κωστίδη - Να πάρει ο πρωθυπουργός τηλέφωνο στον ΣΚΑΪ

Να πάρει ο πρωθυπουργός τηλέφωνο στον ΣΚΑΪ για να πουν στον Κωστίδη να σταματήσει, ζήτησε ο Κυριάκος Βελόπουλος

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2021 | 20:36

Συντριπτική πλειοψηφία με 284 "ΝΑΙ" στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

Με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή ενέκρινε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

ΤΟ TIMELINE ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ 20 Ιαν 2021 | 16:18

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν: Το φιλί με την Πρώτη Κυρία και το ξήλωμα των φωτογραφιών του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

Με το Καπιτώλιο των ΗΠΑ περικυκλωμένο από χιλιάδες ένοπλους στρατιώτες ο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή

ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 20 Ιαν 2021 | 14:45

Η φαρμακερή ατάκα της Παπαρήγα στη Βουλή: Δεν μπορώ να μιλάω με υπόκρουση Μπογδάνο

Η ατάκα της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2021 | 14:06

Γεννηματά για τα 12 μίλια στο Ιόνιο: Θετική εξέλιξη αλλά έπρεπε ταυτόχρονα νότια και ανατολικά της Κρήτης

Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ως νόμιμη επέκταση της Ελληνικής κυριαρχίας, είναι θετική εξέλιξη ανέφερε η Φώφη Γεννηματά

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 20 Ιαν 2021 | 12:28

Τσίπρας στη Βουλή για την επέκταση στα 12 μίλια: Ηταν στρατηγική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και την λοιδωρούσατε

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 20 Ιαν 2021 | 11:57

Μητσοτάκης στη Βουλή: Θα επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στην Κρήτη και αλλού, όταν το επιλέξουμε

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 20 Ιαν 2021 | 07:27

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα λίγο πριν τις διερευνητικές –  Ψηφίζεται σήμερα η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών η συζήτηση για την πρώτη επέκταση χωρικών υδάτων από το 1947.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:43

Καυστική η Μπακογιάννη για Μάας: Να μας εξηγήσει γιατί έμεινε μουγγός στις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Χάικο Μάας για τη μη παρέμβασή του στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2021 | 12:28

Προαναγγελία Δένδια για επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη: Θα αφορά και το ανατολικό της τμήμα

"Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

"ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ, ΚΑΤΕΒΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ", ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ 19 Ιαν 2021 | 07:58

Ο Κακλαμανάκης κατήγγειλε όργια στις ομοσπονδίες και ο Βασιλειάδης του ΣΥΡΙΖΑ του απαντούσε: "Δεν θέλω να ξέρω"

Ο κ. Κακλαμανάκης είχε προχωρήσει και σε μια σημαντική καταγγελία για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη.