Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά την άλλη εβδομάδα ο Τσίπρας

Με 222 «Ναι», 64 «Οχι» και 11 «Παρών» υπερψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας πετά το γάντι στους αντάρτες ζητά ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά την άλλη εβδομάδα ο Τσίπρας

Μετά από μια θυελλώδη και μακρά διαδικασία που έληξε μετά τις 10 το πρωί, το 3ο Μνημόνιο υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 222 «Ναι», 64 «Οχι» και 11 Παρών και μεγάλες απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ που έπεσε κάτω από τους 120 βουλευτές.

32 στον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι», παρών ψήφισαν 11 και ένας ήταν απών. Την προηγούμενη φορά για το 2ο πακέτο, οι απώλειες ήταν 36. Ο Αλέξης Τσίπρας πετά το γάντι στους αντάρτες και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ζητά να μην ψηφιστεί το ν/σ επί του συνόλου.

Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Α. Καββαδία, Γ. Κυρίτσης Β. Κατριβάνου. Μ. Κανελλοπούλου,Χ. Καραγιαννίδης​ Φ. Κουρεμπές. Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης Τζήκα Δανάη, Βασιλική Λέβα

«Οχι» ψήφισαν Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Ελένη Σωτηρίου, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Αθανάσιος Σκούμας, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνα, Λίτσα Αμμανατίδου, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Ηρώ Διώτη, Ιωάννης Ζερδελής, Δημήτρης Κοδέλλας, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου

Απόντες από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης

9.35 Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία στη Βουλή για το τρίτο Μνημόνιο.

9.23 Τέλος συζήτησης, έναρξης ψηφοφορίας

9.21 Αλέξης Τσίπρας Μιλήσατε για αναλώσιμους υπουργούς. Στη Δημοκρατία είμαστε όλοι αναλώσιμοι, τα αξιώματα ή τα παίρνουμε ή τα χάνουμε από τον ελληνικό λαό, όλοι κρίνονται και ο πρωθυπουργός. Είμαι ο τελευταίος που δεν θα κρίνω αυτό που ονομάτισα θεσμική δυσαρμονία, υπάρχουν κανονισμοί αλλά αυτή την ώρα αυτή η συζήτηση δεν βοηθά.

*9.15 Στο βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Eγώ δεν μπορώ να επιβάλω εκλογές, ούτε μπορώ να αποτρέψω εκλογές. Από τη Δευτέρα πρέπει να βρείτε λύση, αφού δεν υπάρχει θέμα εκλογών.Από Δευτέρα αυτό το σκηνικό τέρμα. Αποφασίστε, δεν θέλετε την πρόεδρο της Βουλής; Αλλάξτε την, κάντε πρόταση μομφής. Δεν μπορεί να τα έχετε όλα μονά ζυγά. Εσείς έχετε την ευθύνη.

Δεν μπορεί η πρόεδρος της Βουλής να χτυπάει την κυβέρνηση. Από Δευτέρα αυτό το σκηνικό τέρμα, δεν μπορεί να συνεχιστεί να μην ψηφίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

*9.10 Στο βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ακόμα και σήμερα ακούστηκε ότι υπήρχε δόλος που υπέγραψα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Οι προσωπικές επιθέσεις αφορούν την προσπάθεια να πληγεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει το χαμόγελο στον έλληνα πολίτη.

Υπάρχει θεσμικό ζήτημα όσον αφορά τον συνδυασμό της στήριξης που δίνω στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και την αδυναμία να στηρίξω μια συμφωνία που δεν αντέχει να δει το φως.

* 8.30. Στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.

Εξαντλήσαμε αυτό το εξάμηνο κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης. και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές μας επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, η συμφωνία αυτή ήταν για εμάς μια αναγκαστική επιλογή.

Το πραγματικό δίλημμα που ετέθη ήταν Μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, όπως επιμένει και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Πράγματι ζήτησα από την επόμενη μέρα να μου καταθέσουν εναλλακτική λύση. Εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος. Ούτε επιλογή είναι να φωνάζουμε στα διεθνή φόρα είπε ο Αλ Τσίπρας απαντώντας στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πραγματικότητα είναι μπροστά σου και οφείλεις να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις με βάση αυτή την πραγματικότητα, Η επιλογή να μην πάμε σε άτακτη χρεοκοπία και σε εθνικό νόμισμα δεν είναι επιλογή της στιγμής.

Δεν πήραμε εντολή στις 25 Γενάρη να βγάλουμε τη χώρα από την Ευρωζώνη, ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα.

Το 62% δεν σήμαινε ναι στη δραχμή.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι επιλογές μας ήταν περιορισμένες. Κάναμε ένα βήμα πίσω βγαίνοντας όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων.

Μπροστά στο τελεσίγραφο της 12ης Ιουλίου και το timeout του κ Σόιμπλε, πήραμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, την ευθύνη απέναντι στον κόσμο της εργασίας, στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να μείνουμε ζωντανοί, να μην αυτοκτονήσουμε. Και μετά να τρέχουμε στα διεθνή φόρα και να λέμε ότι είναι άδικο που αυτοκτονήσαμε.

Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή μιας προοδευτικής Ευρώπης που αμφισβητεί τον συντηρητικό πυρήνα της. Δεν μετανιώνω ούτε που πάλεψα όσο κανείς προκειμένου να υπερασπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε μετανιώνω που αποφάσισα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου.

Δεν θριαμβολογούμε, ούτε θρηνούμε. Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι πετύχαμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο ας έρθει να μου πει πως.

Δάνειο-γέφυρα σημαίνει κρίση χωρίς τέλος, κάποιοι το επιδιώκουν συστηματικά.

Εχουμε μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Αποφύγαμε οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, να παραμείνει η κατάργηση του εισιτηρίου του 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Η βασική μας υποχρέωση είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για να αντισταθμίσουμε τα αρνητικά. Εντός της χώρας αυτή η μάχη παίρνει και άλλα χαρακτηριστικά όχι μόνο εντός Βουλής, αλλά με συμφέροντα της λεγόμενης ολιγαρχίας.

To πιο δύσκολο σημείο της συμφωνίας ήταν αυτό που αφορά τον αγροτικό κόσμο.

Ολοι γνωρίζουμε ότι από τις 25 του Γενάρη, κάποιοι επιδιώκουν και επεδίωκαν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση. Σας καλώ όλους και όλες να μην δώσουν το πάτημα να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ.

*8.10 Στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν μπορεί να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς μέσα στους έξι μήνες που διαλύσατε τα πάντα, απαιτούμε να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη χώρα. 'Η θα βρείτε λύση από αυτή τη Βουλή, δικό σας θέμα να αποφασίσετε εκλογές, αλλά θα μας πάνε αρκετά πίσω. Θα χάσουμε δύο με 2,5 μήνες σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Αν γίνουν εκλογές θα χρειαστούμε χειρότερο Μνημόνιο.

Η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη, δεν είστε κυβερνήτης κύριε πρωθυπουργέ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είστε αντιμέτωπος με τους δαίμονες που ο ίδιος κατασκευάσατε.

Η ΝΔ φτιάχνει ομάδες εργασίας και θα προχωρήσουμε σε εθνικό σχέδιο που θα παρουσιάσουμε στη ΔΕΘ

Μη μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα κρίνουμε από εδώ και πέρα τι είναι πράγματι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Το αριστερό σας πρόσωπο δεν υπάρχει. Εχει ήδη έρθει το Μνημόνιο Τσίπρα. Αν θέλετε εκλογές, είμαστε έτοιμοι.

*7.45 Aποχωρεί ο πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί όταν ανέβηκε στο βήμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το εισαγόμενο νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Είναι πρωτοτυπία κυβέρνηση της Αριστεράς να παραδίδει τα κλειδιά στην Τρόικα και να προσπαθεί να εξαφανίσει υπουργούς, προέδρους της Βουλής που προσπαθούν να το εμποδίσουν είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον Πρωθυπουργό. Με έπεισε ο ίδιος ότι πρέπει να πάψω να το κάνω, όταν δήλωσε ότι είναι σουρεαλισμός να λέω ότι τον στηρίζω αλλά να μην ψηφίζω όσα εκβιάστηκε να υπογράψει. Με πληγώνει η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να προστεθεί στους Πρωθυπουργούς των μνημονίων. Δεν ειναι πρωτοτυπία μια κυβέρνηση που φέρνει μνημόνιο να μην επιδιώκει να συζητηθούν οι διατάξεις του.

Το έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. Δεν είναι πρωτοτυπία οι πολυσέλιδες τροπολογίες - τέρατα της τελευταίας στιγμής. Δεν είναι πρωτοτυπία εκείνοι που φέρνουν μνημόνια να χρεώνουν σε όσους αντιστέκονται προδοσία και συμμαχία με τον εχθρό. Εκείνο που είναι πρωτότυπο είναι μια κυβέρνηση της αριστεράς να παραδίδει τα κλειδιά της χώρας στην τρόικα και την ίδια ώρα να προσπαθεί να εξαφανίσει ως εμπόδια και βαρίδια υπουργούς και προέδρους επιτροπών.Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε τους συντρόφους του στα σκυλιά.

Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας, είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν έχω απάντηση γιατί μέχρι σήμερα δεν ορίστηκε ημερομηνία συζήτησης. Γιατί αποκρούστηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις;

Δεν έχω λόγο να πιστέψω αυτά που άκουσα από τον Γιώργο Σταθάκη ότι δεν μιλούμε για εκβιασμό αλλά και στρατηγική απόφαση, είπε ο Ζ. Κωνσταντοπούλου.

*7.30: Στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Η χώρα παραμένει με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης. «Ισως είναι η μέρα που πρέπει να μιλήσουμε για τα ψέμματα» λέει ο κ Θεοδωράκης κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν και τις προηγούμενες ηγεσίας. Πρέπει να πούμε αλήθειες στον ελληνικό λαό, η Ελλάδα δεν θα έχει τύχη έξω από το ευρώ. Αν μας είχατε ακούσει θα είχατε μια καλύτερη συμφωνία.

Η Ελλάδα για εμάς έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά χρειαζόμαστε ένα νέο εκλογικό νόμο.

H εικόνα της Βουλής είναι μέρος του χάους που δημιούργησε η κυβέρνησή σας, το ίδιο και τα νησιά, αυτό που συμβαίνει στην Κω

Αντίδραση Βούτση για τις δηλώσεις Θεοδωράκη για τους μετανάστες

*7.15 Στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος

Απευθύνομαι στους συναδέλφους της συμπολίτευσης και ιδίως στους υπουργούς που συμμετείχαν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια. Υπάρχει σε κανέναν η αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν εξάντλησαν όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν. Φτάσαμε σε Ανατολή και Δύση. Μακάρι να υπήρχε λύση, ακόμα και με εθνικό νόμισμα.

Ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας στην Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για πατέντα που έστησε η ΝΔ για να υπαχθεί η συμφωνία στο αγγλικό δίκαιο. «Οσα πήρατε πήρατε από τους μεσάζοντες, τα κόκκινα δάνεια δεν περνάνε από τις εταιρείες με τις οποίες συνομιλούσατε» είπε ο Πάνος Καμμένος εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη ΝΔ.

Αυτή η συμφωνία αποτελεί το τέλος της εποχής των Μνημονίων είπε ο Πάνος Καμμένος.

Εντονη αντίδραση και από τον Αδωνι Γεωργιάδη

*6.49 Στο βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Πρώτη φορά αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο, το πιο σκληρό μνημόνιο αυτή τη φορά. Επί έξι μήνες ροκανίσατε τον χρόνο, τον Ιούνιο επιχειρήσατε να αποδράσετε. Κύριε Τσίπρα αποτύχατε σε όλα αυτή είναι η αλήθεια. «Το τρίτο Μνημόνιο δεν προέκυψε ως θεομηνία ούτε ως νομοτέλεια αλλά ως αποτέλεσμα των αδέξιων κυβερνητικών χειρισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά. «Το copyright ανήκει σε εσάς κύριε Τσίπρα και κύριε Καμμένε» συνέχισε η κυρία Γεννηματά. Μιλώντας για το «περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» υποστήριξε ότι «τοποθετείται στο αρχείο της ιστορίας στο ίδιο ράφι λαϊκισμού με τα Ζάππεια».

Σήμερα έκπληκτος ομολογήσατε ότι δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Κάθε ευρώ που χάνεται σήμερα έχει την υπογραφή και τη φωτογραφία του κ Τσίπρα. Κάθε κάρτα ανεργίας έχει τη φωτογραφία Τσίπρα. «Eιδικός φόρος Τσίπρα» οι απώλειες για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η νέα πολιτική συμφωνία δεν μπορεί παρά να είναι εθνική. Ο πρωθυπουργός να απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, να επαναδιαπραγματευτεί μέτρα που είναι επώδυνα, να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, να αποφευχθεί κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που βοηθά τις στρεβλώσεις που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.Η θετική ψήφος μας δεν είναι ψήφος ανοχής ή πολύ περισσότερο ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Σε κάθε «ναι» που θα εκφωνήσει σήμερα κάθε βουλευτής μας να ακούτε ένα ηχηρό «ναι» στην απόφασή μας να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ποιος Τσίπρας είναι το καινούργιο; αυτός που σκίζει τα μνημόνια ή αυτός που τα υπογράφει;

*6.38: Στο βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος κάνει λόγο για τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν σε ελλείμματα. «Μέσα σε έξι μήνες, χάσαμε τα 2/3 της εθνικής προσπάθειας. Θα το είχαμε αποφύγει εάν είχατε ακολουθήσει αυτά που παραλάβατε στις 25 Ιανουαρίου». Γιατί δεν φέρατε στη Βουλή την παράταση της 20ης Φεβρουαρίου; διερωτάται ο Ευ. Βενιζέλος. Δεν έχει κανείς το θάρρος να πει είπαμε ψέμματα στις εκλογές, είπαμε ψέμματα στο δημοψήφισμα.

*6.26: Στο βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης: H χώρα και η οικονομία ήταν σε ένα μεταβατικό στάδιο που δεν είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα και μπροστά της είχε δύο τεράστια προβλήματα, τα τεράστια δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ και τα τεράστια πλεονάσματα που έπρεπε να έχει. Η κατάσταση ήταν μη βιώσιμη, υπήρξε αδιέξοδο. Η δική μας κυβέρνηση ήταν συνεπής στη θέση της να παραμείνει η χώρα εντός του ευρώ και να μεταστραφεί η πολιτική της χώρας προς την ανάπτυξη. Η πραγματικότητα οδήγησε στην απόφαση της 12ης Ιουλίου.Υπό τις δεδομένες συνθήκες ήταν η καλύτερη επιλογή για το λαό και τη χώρα.

* 5.41: Στο βήμα ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης λέει -μεταξύ άλλων- πως "ο κ. Τσίπρας δεν έπεσε θύμα κάποιων άλλων «κακών» ξένων αλλά των δικών του αυταπατών και φαντασιώσεων. Αφού σε 6 μήνες διαλύθηκε η χώρα,δεν μπορούν τώρα να παρουσιάζονται ως σωτήρες χωρίς ίχνος αυτοκριτικής,χωρίς μία συγγνώμη.Η αξιοπρέπεια μιας χώρας δεν μετράται με ψευδο-παλληκαρισμούς αλλά με τα εθνικά επιτεύγματα σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες".

* 5.33: Δεν ξέρω αν πρέπει να λυπάμαι ή να ντρέπομαι για τον κ.Μάρδα και την κυβέρνηση, λέει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Βαφτίσατε το κρέας ψάρι για να γλιτώσετε την αντισυνταγματικότητα, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών που ανακοίνωσε μετονομασία του νομοσχεδίου, δηλαδή του νέου μνημονίου.

- Ο Π.Λαφαζάνης εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επειδή "αψήφησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και εξαπάτησε τον λαό, υποσχόμενη κατάργηση του μνημονίου, αλλά ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι εκτροπή, κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής" υποστήριξε εν συνεχεία ο κ. Λαφαζάνης. "Δεν υφίσταται σ' αυτή τη χώρα Δημοκρατία" συμπλήρωσε.

* 5.26: Στο βήμα ο Δημήτρης Μάρδας, που ανακοίνωσε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων και στην ονομασία του.

* 4.48: Στο βήμα ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μεταξύ άλλων λέει:

  • Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει τις ερχόμενες -τρίτες σε λίγο χρόνο- εκλογές
  • Αντί να καταργήσει τα διόδια η κυβέρνηση, υπόσχεται μειώσεις σε τρεις νομούς
  • Το μεταναστευτικό ματώνει τη χώρα και το λαό μας. Εχετε κύριοι της κυβέρνησης τεράστιες ευθύνες γιατί στηρίζετε και μετέχετε σε όλους τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς
  • Τα μέτρα του μνημονίου Τσίπρα αποτελειώνουν όσα άρχισαν τα μνημόνια των προηγούμενων
  • Είχαμε προειδοποιήσει ότι η ελπίδα που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάλπικη

* Με ανάρτησή της στο facebook η Ραχήλ Μακρή χαρακτηρίζει "τσίρκο" τη συζήτηση στη Βουλή.

* 3.51: Την έντονη αντίδραση Μεϊμαράκη προκάλεσε αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν γνωρίζουν τι είναι τα πέντε ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία, γιατί δεν πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. "Δεν θα μας προκαλείτε. Ακούς τι σου λέω εγώ; Μη μου κουνάς εμένα τα χέρια", ήταν μερικές από τις φράσεις του Προέδρου της ΝΔ.

* 3.44 Αρχίζει η συζήτηση επί της ουσίας. Στο βήμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

* "Λυπάμαι που είχα δηλώσει ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει νέο μνημόνιο. Λυπάμαι γι αυτή την πλάνη μου" είπε μετά την υπερψήφιση της πρότασης Φίλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατεβαίνοντας από το βήμα της Προέδρου.

* 3.41: Η Ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση Φίλη να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις 7 το πρωί.

* 3.39: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αμφισβητεί αν ο Νίκος Φίλης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) μιλά εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ.

* Νέα πρόταση της Προέδρου, να ολοκληρωθεί στις 10.30 η συζήτηση.

* 3.35: Απορρίφθηκε και αυτή η πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

* 3.29: Να ολοκληρωθεί στις 7 το πρωί η συζήτηση, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

* 3.23: Να έχει 10ωρη διάρκεια η συζήτηση, προτείνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

* 3.18: Κατά πλειοψηφία η ολομέλεια αποδέχθηκε να συζητηθούν οι τροπολογίες που υπέβαλαν σήμερα οι υπουργοί. Αποφασίστηκε επίσης να συζητηθεί η κύρωση του μνημονίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

* 3.14: Ψηφοφορία δι΄ανατάσεως της χειρός για τον αν θα συζητηθούν ή όχι οι υπουργικές τροπολογίες

* 3.11 και ακόμη δεν έχει αρχίσει επί της ουσίας η συζήτηση.

* Η συζήτηση συνεχίζεται με διαρκή διαδικαστικά θέματα που εγείρουν κυρίως βουλευτές που πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

* Να ζητήσει συγνώμη για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν το ΠΑΣΟΚ έφερνε νομοθετήματα με την διαδικασία του κατεπείγοντος, κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο και μέσω αυτού τον κ. Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

* Συνεχίζει να διακόπτει από την έδρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου ασκώντας κριτική στα λεγόμενα του κυρίου Βενιζέλου.

* Για θλιβερή εικόνα του κυβερνώντος κόμματος, που εξηγεί το γιατί φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

* Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το τρίτο επαχθέστερο Μνημόνιο, το οποίο δεν ήταν αναπόφευκτο, καθώς η Ελλάδα ήταν κοντά στην ανάπτυξη αλλά οι χειρισμοί της κυβέρνησης αυτής τη γύρισαν στην ύφεση, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, που ζήτησε και διευκρινίσεις επί των τροπολογιών που κατέθεσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης.

* Για κωλυσιεργία κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, δεχόμενος γι αυτό κριτική από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

* Απαράδεκτη η διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να επικυρώσει το νέο, τρίτο Μνημόνιο, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

* Για θλιβερό θέαμα με ευθύνη των συγκρουόμενων πτερύγων του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

* Άγρια κόντρα μεταξύ των Χρυσαυγιτών και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη με αφορμή την τουρκική επέμβαση στην Κύπρο το 1974.

Ο βουλευτής της οργάνωσης Χρήστος Παππάς αναφερόμενος στον Αττίλα μίλησε για «εθνική προδοσία».

«Εσείς είστε προδότες» φέρεται να φώναξε ο κ. Φίλης. Ακολούθησε πανδαιμόνιο με τους βουλευτές του Νίκου Μιχαλολιάκου να ασχημονούν εναντίον του και να τον υβρίζουν.

«Πήγαινε στην Μέρκελ με τα τέσσερα», «είσαι γερμανοτσολιάς» ακούστηκαν στην αίθουσα παρά την προσπάθεια της κυρίας Κωνσταντοπούλου να επιβάλει την τάξη.

Την ίδια ώρα ο κ. Φίλης όρθιος και εκτός μικροφώνου διαμαρτύρονταν έντονα για την επίθεση εις βάρος του.

* Ευθύνες στον πρωθυπουργό, αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής γιατί έρχεται στη Βουλή το νέο μνημόνιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατελόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

* Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επιχειρηματολόγησε υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας, δεχόμενος εκ νέου κριτική από την Ζωή Κωνσταντοπούλου που προεδρεύει.

* Την αναγκαιότητα να παρουσιαστεί η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup με ψηφισμένο το νέο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, επισημαίνει σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός σε τροποποιήσεις όσον αφορά το συνταξιοδοτικό.

* Από την αίθουσα της Ολομέλειας λείπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΚΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Οκτ 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για Μπογδάνο: Οποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε ως παράταξη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα

"Η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«ΟΙ ΗΠΑ ΕΥΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» 07 Οκτ 2021 | 18:40

Κουτσούμπας: Η Γαλλία δεν είναι ούτε "περιστέρι της ειρήνης", ούτε "φύλακας άγγελος"

"Η συμφωνία δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Οκτ 2021 | 15:31

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Τσίπρα, για Πάνο Καμμένο: Το κιτς και η μεγαλομανία συνάντησαν τη γελοιότητα- Αυτά αλλάζουμε

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας και της προμήθειας των νέων φρεγατών Belharra.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 14:09

Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια αλλά υπάρχουν προβλήματα

Η Φ. Γεννηματά είπε ότι στην ελληνογαλλική συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν αλλά και δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Οκτ 2021 | 12:57

Τσίπρας για την Αμυντική Συμφωνία με Γαλλία: "Ο Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες"

Live η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 07 Οκτ 2021 | 12:23

Καρφιά Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία: "Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες"

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία, "για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη".

ΣΤΙΣ 12 Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 07 Οκτ 2021 | 11:07

Live - Η συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.

ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 07 Οκτ 2021 | 07:26

Σύγκρουση στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης θέτει προ των ευθυνών του τον Τσίπρα που θα καταψηφίσει [live]

Στις 10:30 το πρωί η συνεδρίαση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 05 Οκτ 2021 | 10:01

Ελληνογαλλική συμφωνία - Καραμανλής: Ενδεχόμενο για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

"Στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ο κάθε βουλευτής θα πάρει θέση απέναντι στην ιστορία" είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής.