Follow us

Μητσοτάκης για αγρότες: "Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές τους"

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ έθιξε το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων - "Η κυβέρνηση διαχειρίζεται δίκαια αιτήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (American-Hellenic Chamber of Commerce) Νικόλαο Μπακατσέλο στο πλαίσιο εκδήλωσης (Greek Economic Summit-GES) που οργανώνει το Επιμελητήριο με τίτλο "Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges" (Προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων), συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ την ίδια στιγμή έθιξε το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, μιλώντας για τις αποζημιώσεις.

"Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά".

"Η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα, π.χ. ότι δεν τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ" τόνισε σε άλλο σημείο.

Στο μεταξύ, όσον αφορά το θέμα των αγροτών, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι "Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο".

Σημειώνουν δε ότι "η κυβέρνηση είναι δίπλα σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας", επισημαίνοντας ωστόσο για τα μπλόκα και το κλείσιμο των εθνικών οδών ότι "κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες".

Για το ενδεχόμενο δε, συνάντησης του πρωθυπουργού με τους αγρότες σημειώνουν: "Αν υπάρχει θεσμικό όργανο, θα τους δούμε".

"Όλοι όσοι είστε εργοδότες, πρέπει να αμείβετε καλύτερα τους εργαζόμενους"

Αναφερόμενος στα ζητήματα μισθών και ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως "η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα, π.χ. ότι δεν τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ" τόνισε σε άλλο σημείο.

"Έχετε μια υποχρέωση όλοι όσοι είστε εργοδότες, να αμείβετε καλύτερα τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον πληθωρισμό" δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα ζητήματα που θα δώσει μεγάλη έμφαση στο αμέσως προσεχές διάστημα:

-Μεγαλύτερη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και στη διαρκή ανάγκη απόκτησης πρόσθετων δεξιοτήτων (με π.

-Διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

-Μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας γυναικών και ατόμων με αναπηρία.

-Δυνατότητα σε συγκεκριμένους τομείς να δουλέψουν στην Ελλάδα εργαζόμενοι από το εξωτερικό, μέσα από διακρατικές συμφωνίες και μέσα από στοχευμένες βίζες (π.χ. για εργαζόμενους υψηλής τεχνολογίας) σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι χρέος της της κυβέρνησης να προχωρήσει σ' αυτές τις αλλαγές πάντα μέσα από διαδικασία του διαλόγου και της διαβούλευσης, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και απόλυτη διαφάνεια ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις. Προσέθεσε, δε, ότι "όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνθέτουν ένα παζλ μεγάλων αλλαγών, με στόχο να κρατήσουν τη χώρα μας σε μία τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση της διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης την άσκηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων παρατήρησε ότι "η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσφέρει πολιτική σταθερότητα, προβλέψιμο ορίζοντα, μειωμένο γιο πολιτικό ρίσκο, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που απορρέουν από τη γεωγραφική της θέση σε μια σειρά από κλάδους, όπως ο τουρισμός η ενέργεια αλλά και η παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, αλλά και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό".

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι "η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται μόνο αν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη ως προς τη διανομή του παραγόμενου πλούτου" και επανέλαβε ότι "κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, αλλά οι αυξήσεις στους μισθούς ήλθαν για να μείνουν".

Σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που, όπως είπε, επικαλέστηκαν διαδικαστικά θέματα για να μην ψηφίσουν την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. "Τους διαβεβαιώ πως θα επανέλθουμε το επόμενο φθινόπωρο και τότε όλοι θα πειστούν πως πρέπει να ψηφιστεί η επέκταση της επιστολικής ψήφου τουλάχιστον για τους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος και στην ερώτηση για το ποιο είναι το όραμα του για το μέλλον της Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι "μεταξύ οράματος και σχεδίου προτιμώ το σχέδιο. Έχουμε ένα σχέδιο για το που θέλουμε να πάμε τη χώρα και αυτό απαιτεί μια οργάνωση, μια στοχοθεσία, διαχωρισμό ανάμεσα στους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους. Το σχέδιο αυτό καταλήγει σε μια Ελλάδα που θα συγκλίνει και θα ξεπερνάει την Ευρώπη σε πολλούς από τους κρίσιμους δείκτες και θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την δεκαετία της κρίσης. Και θα μπορεί να επιτρέπει σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ 19 Απρ 2024 | 15:34
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ 19 Απρ 2024 | 15:13

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές είναι μία κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα για τη ΝΔ που πρέπει να κερδηθεί

"Κάνουμε το καλύτερο δυνατό", είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 19 Απρ 2024 | 14:29

Επίθεση Κασσελάκη σε Μητσοτάκη για ομοφοβικό σχόλιο βουλευτή της ΝΔ σε βάρος του - "Ηθελα να δω αν έχει τη στοιχειώδη ηθική"

"Εδώ και μία εβδομάδα, επίτηδες δε ζήτησα τη διαγραφή του", αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης για τον βουλευτή ΝΔ Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη

ΝΕΟ ΕΡΓΟ 19 Απρ 2024 | 13:46

Μητσοτάκης από Λέσβο: Αποδεικνύουμε την προτεραιότητα που αποδίδουμε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση παράδοσης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου Λέσβου, μήκους 46,7 χιλιομέτρων.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 19 Απρ 2024 | 13:19

Μαρινάκης: Επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη προφυλάχθηκαν τα σύνορα αποτελεσματικά - "Εμείς δεν υποσχεθήκαμε ποτέ θαύματα"

"Να θυμίσουμε ότι επί των ημερών του Κ. Μητσοτάκη προφυλάχθηκαν τα σύνορα αποτελεσματικά χωρίς κορώνες πατριωτισμού", σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 19 Απρ 2024 | 12:48

Μητσοτάκης από Λέσβο: Με τη Visa Express οι αφίξεις Τούρκων τουριστών αυξήθηκαν κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με επισκέπτες από την Τουρκία που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στη Μυτιλήνη και ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις όπου γίνεται η διαδικασία έκδοσης visa.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 19 Απρ 2024 | 10:59

Στη Λέσβο ο Μητσοτάκης: Σέλφι με Τούρκους τουρίστες - Ικανοποίηση για τις αφίξεις χιλιάδων επισκεπτών [εικόνες]

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στην πύλη εισόδου στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου γίνονται οι αφίξεις ημερόπλοιων από την Τουρκία

18 Απρ 2024 | 20:55

Στη Λέσβο την Παρασκευή ο Μητσοτάκης - Το πρόγραμμα της επίσκεψής του

Οι σταθμοί Μητσοτάκη κατά την αυριανή επίσκεψή του στη Λέσβο.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 18 Απρ 2024 | 17:18

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα - Αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας στα θαλάσσια πάρκα

"Κλείδωσε" η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την αντίδραση της Τουρκίας με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

"ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ" 18 Απρ 2024 | 15:20

DW: Πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους η Ελλάδα με τα φορολογικά κίνητρα Μητσοτάκη - Τους ενθαρρύνει να μετακομίσουν

Η Ελλάδα με τα φορολογικά κίνητρα Μητσοτάκη έχει γίνει πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους, γράφει η DW.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 18 Απρ 2024 | 14:47

Ανάρτηση Μητσοτάκη: Από σήμερα αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα μητρότητας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες δικαιούχοι για το επίδομα μητρότητας - Τα ποσά και οι προϋποθέσεις.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 17 Απρ 2024 | 20:32

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: "Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει περιφερειακή σύγκρουση"

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΜΒΑΣΗ 17 Απρ 2024 | 14:50

ΥΠΠΟ: Δωρεά εις μνήμη Ιωάννου και Ερριέτας Λάτση

Σήμερα Τετάρτη υπεγράφη Σύμβαση δωρεάς μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως δωρεοδόχων.