Φορτισμένος ο Χρυσοχοΐδης: Αποχαιρετώ το υπουργείο, όχι τον δημόσιο βίο - Θεοδωρικάκος: Στόχος η ασφάλεια για όλους

Οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που έμεινε εκτός του ανασχηματισμού και η επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργικό συμβούλιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τον απολογισμό της θητείας του έκανε ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να τον αντικαθιστά, μετά τη σημερινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έμεινε εκτός του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο επανέρχεται ο κ. Θεοδωρικάκος με απόφαση Μητσοτάκη. "Αποχαιρετώ το υπουργείο, όχι τον δημόσιο βίο" είπε μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος υπουργός κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Από την άλλη πλευρά, ο νέος υπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες που έθεσε ως δέσμευση. Συγκεκριμένα, μίλησε για ασφάλεια για όλους, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, σε κάθε γωνία της ελληνικής γης, συνέχιση όλων των μεταρρυθμίσεων Χρυσοχοΐδη και προώθηση νέων όπου χρειαστεί, στήριξη αστυνομικών, πυροσβεστών και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα όμως ο Τάκης Θεοδωρικάκος έδειξε ένα ιδιαίτερα ενωτικό πρόσωπο, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες, φορείς, τοπικές κοινωνίες και το σύνολο του πολιτικού συστήματος για συνδρομή στην αδιάκοπη προσπάθεια απέναντι σε κάθε μορφής εγκληματικότητα. "Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι", υπογράμμισε ο νέος υπουργός.

Διαβάστε Επίσης

Φορτισμένος ο Χρυσοχοΐδης

Συναισθηματικά φορτισμένος, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι επί των ημερών του μειώθηκαν η εγκληματικότητα και το παραεμπόριο, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμά του στην ΕΛΑΣ, λέγοντας ότι "η αστυνομία ή θα είναι μέσα στην κοινωνία ή δεν θα τα καταφέρει".

Ευχαρίστησε δε τον πρωθυπουργό που όπως είπε τον τίμησε. "Η πολιτική είναι σκληρή και ιδιαίτερα για εκείνους που επωμίζονται το βάρος" πρόσθεσε.

"Βάλαμε βάσεις, νέες βάσεις για μεταρρυθμίσεις", υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός, κάνοντας αναφορά στην έκδοση της λευκής Βίβλου, τις προσλήψεις 5.000 αστυνομικών και στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του αναφέρθηκε ακόμα και στους νέους που τον έκαναν αρνητικό σύνθημα στις πλατείες και στους δρόμους, καλώντας τους να αγωνιστούν για να κάνουν ένα καλύτερο και εφικτό κόσμο στα μέτρα τους, αφού πρώτα τον σώσουν.

Η τελετή παράδοσης- παραλαβής έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, στην αίθουσα "Παύλος Μπακογιάννης”, όπου ο κ. Χρυσοχοϊδης καλωσόρισε τον νέο Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, με τα ακόλουθα λόγια:

"Αγαπητέ Τάκη, επανέρχεσαι στην υπουργική διαδρομή στο υπουργείο που καθημερινά αντιμετωπίζει τα αποτελέσματα όλης της δράσης, το καθημερινά έκτακτο όλης της κοινωνίας. Είσαι άνθρωπος της δράσης και της απόφασης, έχεις λοιπόν ό,τι χρειάζεται για να διευθύνεις την Αστυνομία. Είσαι και άνθρωπος του ορθού λόγου και της ερμηνείας των κοινωνικών φαινομένων. Κι αυτό είναι πιο πολύτιμο. Η Αστυνομία δεν είναι μόνο επιχειρήσεις, δράση και επιβολή. Είναι κυρίως κατανόηση της κοινωνικής πολυπλοκότητας ώστε, με πολύ σεβασμό στον πολίτη και μεγάλη προσοχή στην χρήση δύναμης, να οδηγεί σε σχεδιασμό και επιχειρησιακές δράσεις. Είσαι λοιπόν ο κατάλληλος. Και για ένα λόγο επιπλέον. Διαθέτεις ένα αταλάντευτο δημοκρατικό παρελθόν, σε μια θέση όπου η άσκηση εξουσίας χρειάζεται μέτρο και συνείδηση".

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Χρυσοχοΐδης - Θεοδωρικάκος

Τα πρώτα λόγια του νέου υπουργού

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Τάκης Θεοδωρικάκος, έπλεξε το εγκώμιο του προκατόχου του. "Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα μείνεις την ιστορία με χρυσά γράμματα, ως υπουργός που συνέβαλε στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη" είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι η ανάληψη των καθηκόντων στο "τιμόνι" του υπ. Προστασίας του Πολίτη αποτελεί τιμή και ευθύνη για τον ίδιον.

Σε ότι αφορά το όραμά του ο κ. Θεοδωρικάκος, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να του αναθέσει "έναν τομέα που αποτελεί κρίσιμη και καθοριστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας", είπε:

"Ο κεντρικός στόχος μας είναι η ασφάλεια όλων των πολιτών, η προστασία της ζωής, της περιουσίας, αλλά και του δημόσιου χώρου, απέναντι σε κάθε απειλή. Γιατί χωρίς ασφάλεια, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελευθερία ούτε ευημερία. Ασφάλεια για όλους χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από προσωπικά ή συλλογικά χαρακτηριστικά, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα ή τη θρησκεία. Ασφάλεια παντού, στην πρωτεύουσα, στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη, σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις, τα χωριά της πατρίδας, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης".

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει το έργο του κ. Χρυσοχοΐδη σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας με έμφαση τις αλλαγές σε επιτελικό επίπεδο στο Αρχηγείο και στην εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των Σωμάτων Ασφάλεια ο υπουργός τόνισε: "Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες μας είναι τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, είναι φίλοι, αδέρφια μας, παιδιά μας και προσφέρουν το αγαθό της ασφάλειας σε όλους μας, υλοποιώντας αυτή τη θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους. Είναι τμήμα της κοινωνίας και εργάζονται για την κοινωνία. Είναι εδώ μέρα και νύχτα για όλους τους Έλληνες. Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα: Σεβόμαστε, αγαπάμε και υποστηρίζουμε με πράξεις και θα το κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, τις γυναίκες και τους άντρες που υπηρετούν τον Έλληνα πολίτη, για να μπορούν να υλοποιήσουν το σπουδαίο κοινωνικό έργο τους. … Θα δουλέψουμε μαζί, σκληρά, δημιουργικά, με αλληλεγγύη, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, για να εμπεδώσουμε στην κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας. Να πετύχουμε την Προστασία του Πολίτη, την Πολιτική Προστασία. Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ, αν κάθε Έλληνας πολίτης δε νιώθει απολύτως ασφαλής στην χώρα μας. Εχθρός μας είναι κάθε μορφής έγκλημα, κάθε παράνομη πράξη ή απειλή σε βάρος της κοινωνίας".

Και κατέληξε: "Σε αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια θα ζητήσω τη συνδρομή των πάντων, των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων, των παραγωγικών δυνάμεων, των άλλων πολιτικών δυνάμεων και του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι και απέναντι σε κάθε μορφή εγκληματικότητας. Ας αφήσουμε πίσω οριστικά κάθε τεχνητό διχασμό. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και στο θέμα της ασφάλειας οφείλουμε όλοι να υπερβαίνουμε τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με υπευθυνότητα βάζοντας πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας, αφήνοντας στην άκρη κομματικές ιδιοτέλειες…".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 17 Οκτ 2021 | 18:46

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος παίζει μπάσκετ: Σε τουρνουά 3Χ3 της ΕΛΑΣ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη [Εικόνες]

Το τουρνούα μπάσκετ διοργάνωσε η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. 15 Οκτ 2021 | 10:10

Στο ΕΛΙΑΜΕΠ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αναλαμβάνει επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας

Ειδικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Οκτ 2021 | 07:24

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες - Πώς κάνουν "φτερά" τα χρήματα από τους λογαριασμούς

Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίζουν 100 είδη απάτης.

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 13 Οκτ 2021 | 13:07

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλάει δημόσια πρώτη φορά μετά την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συμμετέχει στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση, "Ακροδεξιός Εξτρεμισμός στην Εποχή της Πανδημίας". Πρώτη εμφάνιση μετά την απομάκρυνση από το υπουργείο.

ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 12 Οκτ 2021 | 12:07

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στα εγκαίνια του ιστορικού κτιρίου της Εθνικής Αντίστασης στην Καλλιθέα

Εγκαινιάζεται το ιστορικό κτίριο της Εθνικής αντίστασης στην Καλλιθέα παρουσία του Τάκη Θεοδωρικάκου.

09 Οκτ 2021 | 19:42

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Θεοδωρικάκος φαίνεται πως ζήλεψε τη δόξα του προκατόχου του

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την "απρόκλητη - όπως καταγγέλλεται - επίθεση από τα ΜΑΤ" κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας.

09 Οκτ 2021 | 18:02

Θεοδωρικάκος από Θεσσαλονίκη: Εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας

Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Θεσσαλονίκης συμφωνήθηκε το πλαίσιο των ελέγχων ώστε να αποφευχθεί κάθε εφησυχασμός και χαλάρωση την ώρα που οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με ασθενείς COVID-19.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟ.ΠΟ. 07 Οκτ 2021 | 13:43

Οικονόμου για πιθανή επικοινωνία φυλακισμένων με φασιστικές ομάδες: Έχουν γνώση οι φύλακες

Ερωτηθείς, ο κ. Οικονόμου αν τα έγκλειστα μέλη της Χρυσής Αυγής, ενδέχεται να καθοδηγούν ακραίες δράσεις στην κοινωνία, απάντησε με νόημα "Έχουν γνώση οι φύλακες".

07 Οκτ 2021 | 11:58

Θεοδωρικάκος: Ο νόμος για τις πορείες εφαρμόζεται κατά γράμμα- Δεν θα κλείνουν πια οι δρόμοι για 30 διαδηλωτές

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της πρωτεύουσας ότι ο νόμος για τις πορείες εφαρμόζεται κατά γράμμα,

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ 30 Σεπ 2021 | 23:04

Θεοδωρικάκος: Στους δρόμους της Αττικής 100 περιπολικά από 1η Νοέμβρη - Πάνω από 1.000 αστυνομικοί

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι το 70% της εγκληματικότητας είναι στην Αττική αλλά στο Λεκανοπέδιο υπάρχει μόλις το 30% των δυνάμεων της ΕΛΑΣ.

"ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ" 30 Σεπ 2021 | 09:06

Οικονόμου για ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Κυρίως ανήλικοι μαθητές πήραν μέρος στα επεισόδια - Ελάχιστοι οι εξωσχολικοί

Ο Λευτέρης Οικονόμου μίλησε για τα επεισόδια στη Σταυρούπολη αλλά και τους ακροδεξιούς θύλακες στα σχολεία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ 29 Σεπ 2021 | 10:42

Θεοδωρικάκος: Επιπλέον 100 περιπολικά στους δρόμους της Αττικής - Ξεκινούν νυχτερινές περιπολίες

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ξεκινά πρόσθετη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων με 1.026 αστυνομικούς.