Τσίπρας: Ντρέπομαι για την ανικανότητα της Ευρώπης στο προσφυγικό

Σκληρή κριτική στις ευρωπαϊκές κυβέρνήσεις για το προσφυγικό άσκησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του Γ. Κουμουτσάκου (ΝΔ).

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας: Ντρέπομαι για την ανικανότητα της Ευρώπης στο προσφυγικό

Με σκληρές εκφράσεις κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό και ειδικά ορισμένων κυβερνήσεων μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου (ΝΔ), ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανέλαβε "πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή ανταλλάγματα και καθόλου αντισταθμίσματα".

Εγκαινιάζοντας την Ώρα του Πρωθυπουργού στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: "Ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης όσο και για το επίπεδο της συζήτησης σε επίπεδο κορυφής που ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλο". Χαρακτήρισε μάλιστα κροκοδείλεια τα δάκρυα ορισμένων για τα νεκρά παιδιά στο Αιγαίο. "Τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν απλώς πρόσφυγες, αλλά τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό".

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε το γεγονός του "να μένει κανείς απαθής εδώ και μήνες με ευθύνη των δυτικών κυβερνήσεων, διότι οι πολεμικές επεμβάσεις δεν ήταν για να αναδείξουν τον αναγκαίο δημοκρατισμό των κρατών αυτών, αλλά για γεωπολιτικά συμφέροντα". Όπως είπε, "είναι θλιβερό το επίπεδο συζήτησης στην ΕΕ, είναι αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της. Ορισμένες κυβερνήσεις υιοθετούν τη λογική να υψώσουμε τείχη μεταξύ χωρών της ΕΕ. Στη δικιά μου αντίληψη το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου κι σήμερα πεθαίνει όταν κάποιες χώρες υπψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα".

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της ΝΔ, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν εχει ρόλο επαίτη και φτωχού συγγενή, αλλά ρόλο ισότιμου εταίρου και πρωταγωνιστή σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Αναφερόμενος στην άτυπη Σύνοδο των Βρυξελλών με τις χώρες του διαδρόμου και τις χώρες κατάληξης, επέκρινε το γεγονός ότι έλειπε η Τουρκία. "Το στηλιτεύσαμε. Καταστήσαμε σαφές ότι η Ελλάδα σηκώνει το βάρος, αλλά έχει και την τιμή να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόβλημα της Ευρώπης. Αλλά υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας να το διαχειριστεί".

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι επιβεβαίωσε πως υπήρχε άτυπη πρόταση από πλευράς Ευρωπαίων για δημιουργία ενός γιγαντιαίου κέντρου φιλοξενίας 50.000 προσφύγων εντός Ελλάδας, όπως είχε γράψει το Spiegel.

Επεσήμανε ότι το αίτημα υπήρχε «ίσως όχι με τον πιο επίσημο τρόπο, αλλά ξέρετε τα χειρότερα πράγαματα δεν τίθενται με τον πιο επίσημο τρόπο. Ο διαβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Υπηρχε αίτημα να δημιουργηθεί ένα υπερστρατόπεδο για μετεγκατάσταση. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα δημιουργούσε αντίθετα αποτελέσματα καθώς θα υπήρχε γκέτο και θα ενίσχυε ρατσιστικά αντανακλαστικά. Η υποχρέωση που αναλάβαμε για αύξηση της ποσότητας είναι διαφορετική από την δημιουργία στρατοπέδου. Οι θέσεις αυτές είναι προσωρινές. Τόσο στα πέντε νησιά που η διαμονή θα είναι μαξιμουμ 3 ημέρες. Οσο και στην ενδοχώρα θα τις μοιράσουμε σε Αττική και Β. Ελλάδα εκεί θα είναι η διαμονή προσφύγων που αναμένουν την μετεγκατάσταση αρα η διαμονή δεν μπορεί να ξεπερνά τους 2 μήνες".

Επέπληξε μάλιστα τη ΝΔ ότι αντιλήφθηκε με καθυστέρηση τη σημασία της προσφυγικής κρίσης.

Κουμουτσάκος: "Η χώρα δε μπορεί να κάνει αυτά που δεσμευτήκατε"

Απαντώντας στην πρωτολογία του πρωθυπουργού, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι "δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις. Αναλαμβάνετε πράγματα που δε μπορεί να κάνει η χώρα. Δε μπορείτε να βρείτε χώρους σε δύο μήνες για 30.000 ανθρώπους".

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, επεσήμανε με νόημα πως "οι κυβερνήσεις κυβερνάνε, όχι οι αντιπολιτεύσεις, δε μπορούμε να σας κάνουμε φροντιστήριο, έχει και 23% ΦΠΑ. Κυβερνήστε και μη μας εγκαλείτε".

Δευτερολογία Τσίπρα: Δε θέλουμε ούτε ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνατότητες της Ευρώπης, όχι μιας μικρής χώρας που βρίσκεται σε κρίση".

Απαντώντας εκ νέου στη ΝΔ, τόνισε πως "μας εγκαλείτε που δε μπήκαμε εμείς στο παζάρι, όπως κάνει η Τουρκία που πήρε κάποια δισ για να κάνει αυτό που οφείλει ως χώρα που θελει να ενταχθεί στην ΕΕ. Να πούμε ότι αν δε μας δώσετε κάτι παραπάνω, θα τους αφήσουμε να πνίγονται και ότι θα τους μεταφέρουμε με δικά μας έξοδα στα σύνορα;".

Επέκρινε σφόδρα όσους υιοθετούν ρητορική ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, συμπληρώνοντας πως τέτοιες φωνές, εκτός από τη Χρυση Αυγή, προέρχονται και από κάποιους στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνησή του δε θα επέτρεπε ποτέ κοινές περιπολίες με την Τουρκία, τις οποίες χαρακτήρισε ούτως ή άλλως αναποτελεσματικές, γιατί στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μόνο διάσωση μπορεί να γίνει.

Ανεβάζοντας απότομα τους τόνους, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, επεσήμανε:

"Λέτε συνεχώς "Τι πήρατε;". Πόσο κοστολογείτε μια ανθρώπινη ζωή, ένα πιάτο φαί, μια κουβέντα ανθρώπινη; Δεν απευθύνομαι σε σας, αλλά στους Ευρωπαίους. Είμαστε φτωχός λαός αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά. Δε θέλουμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας. Μακριά από εμάς οι λογικές που κοστολογούν την ανθρωπιά. Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά και ποιό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης και όχι αυτό στα σύνορα της Ουγγαρίας που βάζουν τρικλοποδιές σε παιδιά".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.