Τσίπρας: Επί της αρχής δεν είναι σωστό να λέμε ότι θα λογαριαστούμε [Βίντεο]

"Η στάση μας δεν μπορεί να κριθεί από ψήγματα κριτικής που είναι απαραίτητα. Στηρίζουμε αλλά δεν σιωπούμε ]

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας.

"Το κρίσιμο τούτη την ώρα δεν είναι να σκεφτούμε με όρους πολιτικού κόστους, είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε αυτή τη μάχη δεν έχει νόημα τα κόμματα να ερίζουν, αλλά το να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι εύχεται να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη, γιατί αυτή η μάχη δε αφορά την ίδια, αλλά την κοινωνία. Σχολίασε πως είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει, προσθέτοντας ότι "πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια το επόμενο διάστημα".

Τόνισε ότι "παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουν και τις επισημαίνουμε για να διορθωθούν" και πως θεωρεί αδιανόητο τόσες εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα να υπάρχουν αυτές οι "τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία σε υλικά ατομικής προστασίας των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής". Υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και όχι χειροκροτήματα.

Είπε ότι η μεγάλη αδυναμία είναι το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο "συρρικνώθηκε για πάρα πολλά χρόνια και ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια, άρα ξεκινάμε από μια μειονεκτική θέση και δεν είναι εύκολο κανείς να ζητήσει να καλυφθούν όλα τα κενά αμέσως. Σημείωσε όμως ότι πρέπει να πιστωθεί θετικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κατάφερε, όπως είπε, να το ισορροπήσει και δεν είχε μειώσεις αλλά 19.500 προσλήψεις. Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι λίγες οι 2.000 προσλήψεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η τρίτη μεγάλη ανάγκη είναι να γίνουν τεστ ώστε να έχουμε εικόνα ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα όταν θα αρχίσουν σιγά σιγά να αίρονται τα μέτρα αποκλεισμού. Να εφοδιαστεί η κυβέρνηση και να γίνουν χιλιάδες τεστ καθώς οι ειδικοί λένε ότι αν το 50% είναι οι περιορισμοί το άλλο 50% είναι τα τεστ".

"Η στάση της αντιπολίτευσης είναι εποικοδομητική"

Για τις "επιθέσεις" των Θανάση Καρτερού και του Παύλου Πολάκη κατά του Σωτήρη Τσιόδρα είπε: "Ο Παύλος Πολάκης συναντήθηκε δύο φορές με τον Βασίλη Κικίλια και του πρότεινε λύσεις για τις ΜΕΘ. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κριθεί από ψήγματα κριτικής που είναι απαραίτητα, γιατί στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε.

Ο Θανάσης Καρτερός είναι δημοσιογράφος. Όσο είχε θεσμικό ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό δεν αρθρογραφούσε γιατί εξέφραζε τον πρωθυπουργό, σήμερα δεν έχει θεσμικό ρόλο. Αν φθάσουμε στο σημείο να μην κάνουν κριτική οι δημοσιογράφοι τότε έχουμε ξεπεράσει το όριο της φιλελεύθερης δημοκρατίας". Όσο για την δική του στάση είπε ότι "δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα, ασκώ κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης".

Για το "θα λογαριαστούμε" που φέρονται να είπαν δημοσίως κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ένα τέτοιο εποικοδομητικό κλίμα από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να μεγιστοποιούμε επί μέρους περιστατικά αλλά να δούμε την γενική εικόνα. Την πρώτη ευθύνη για να διατηρηθεί το πλαίσιο της συνεννόησης το έχει η κυβέρνηση, την ευθύνη για να διατηρηθεί το κλίμα συναίνεσης το έχει η αντιπολίτευση.

Η στάση της αντιπολίτευσης και όχι μόνο της αξιωματικής, δεν έχει να κάνει τίποτε με το κλίμα που υπήρχε όταν ήταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ, σε λιγότερο κρίσιμες καταστάσεις. Στην αντιπολίτευση θα πρέπει να πιστωθεί ότι το να θεωρεί ότι πρέπει να περάσει αυτή η μπόρα για να αρχίσει η πολιτική αντιπαράθεση είναι θετική στάση... Κλείνοντας είπε ότι "Επί της αρχής τώρα δεν είναι η ώρα να λογαριαστούμε, είναι η ώρα να στηρίξουμε". Όσο για την ανάρτηση της κ. Βουνάτσου την αποδοκίμασε η Νομαρχιακή Οργάνωση Λέσβου.

"Αν δεν λειτουργήσουμε έγκαιρα θα μπούμε σε περιπέτεια στην οικονομία"

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε: "Αν δεν λειτουργήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, όπως στο υγειονομικό σκέλος, θα μπούμε σε μία νέα κρίση και μία νέα μεγάλη περιπέτεια για τον ελληνικό λαό. Διεθνώς όλοι μιλούν για μία κρίση που για το τρέχον έτος θα είναι μεγαλύτερη από του 2008. Είναι καθήκον μας να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού που οδήγησαν στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018...Η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα που είναι τα 37 δισ. που είναι το μαξιλάρι ασφαλείας. Σήμερα έχουμε μία μεγάλη κρίση και πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση μέρος από αυτό το μαξιλάρι.

Πέρα από τα 37 δισ. που αφήσαμε -και ήταν η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση δεν βρήκε άδεια ταμεία- τα 16,5 είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές του χρέους. Είναι διαθέσιμα τα 21 δισ. Άλλα τόσα είναι διαθέσιμα από τις επιστροφές των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών, συν τα 12 που έχουμε την δυνατότητα από την ρευστότητα της ΕΚΤ. Άρα είναι διαθέσιμα συνολικά περίπου 50 δισ...

Εμείς προτείνουμε να διατεθούν τα μισά και προκρίνουμε ένα διαφορετικό σχέδιο από της κυβέρνησης με ποσοτικά και ποιοτικά. Εμείς λέμε να διατεθούν 14 δισ ζεστό χρήμα για να καλυφθεί το εισόδημα εργαζομένων και επαγγελματιών να πάρουν όλοι το ένα δωδέκατο ανά μήνα του περυσινού δηλωμένου εισοδήματός τους. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε την ανάγκη να μην εκτοξευθεί η ανεργία και ταυτόχρονα απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος".

"Θα περίμενα η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης"

"Η λογική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν την ύφεση, να διατηρήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση στα επίπεδα του Φλεβάρη ώστε όταν επανεκκινήσει η οικονομία να είναι από καλύτερη βάση", τόνισε. Σχολίασε ότι θα περίμενε από την κυβέρνηση "να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως όταν γίνονται από ανθρώπους που είχαν στα χέρια τους την ευθύνη της οικονομίας σε πολύ δύσκολες στιγμές και κατάφεραν αυτό που δεν κατάφερε το παλιό πολιτικό σύστημα, να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια". Χαρακτήρισε "αδιανόητο" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο "κάνοντας εσκεμμένη σύγχυση με τους αριθμούς", λες και είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών "κανένα μαθητούδι του πρώτου έτους της ΑΣΟΕΕ".

Ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και αν φοβάται εκλογές το Φθινόπωρο, ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν μπορεί να σκεφτεί ότι σ' αυτές τις έκτακτες συνθήκες ότι το μυαλό των πολιτικών δυνάμεων είναι στην προσμέτρηση δημοτικότητας και ποσοστών, πόσο δε μάλλον σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω πανδημίας. "Αν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, θα υποστεί τεράστια πολιτική ζημία, δεν θα του συγχωρήσει ο λαός. Έχει μια νωπή λαϊκή εντολή, πρέπει να πει με ποιο σχέδιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και από που αντλεί αυτή την ψευδαίσθηση αυτάρκειας ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του", είπε.

Σημείωσε ότι "προέχει να δράσουμε έγκαιρα για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και για να μην μπούμε σε εθνικές περιπέτειες". Σχολίασε ωστόσο πως "αν η συζήτηση περί εσπευσμένων εκλογών έχει να κάνει με το ότι κάποιοι διαισθάνονται ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση την οικονομική κρίση, θα μας φέρει σε τέτοιες περιπέτειες και σπεύδουν να προτείνουν εκλογές για να μην ξέρει ο λαός τον λογαριασμό, να ξέρουν ότι δεν κρύβονται οι προθέσεις και οι εξελίξεις".

"Κοντόφθαλμη η λογική των Βορείων, διακυβεύεται η συνοχή της ΕΕ"

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακού χαρακτήρα διλήμματα" και πως "ακόμα κι αν έχουμε αύριο μια κατάληξη, το πλαίσιο αυτής της κατάληξης, απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι καθόλου επαρκές για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της κρίσης".

Διότι, όπως είπε, όταν η ΕΚΤ και το οικονομικό τμήμα της Κομισιόν μιλάνε για την ανάγκη χρηματοδότησης με 1,5 τρισ. ευρώ και το πακέτο που πάνε να συμφωνήσουν δεν ξεπερνά τα 500 δισ. και δεν υιοθετούν την αμοιβαιοποίηση του χρέους και αφήνουν ανοικτό οι χώρες που θα προσχωρήσουν στη βοήθεια, να χρειαστούν μνημόνια, τότε το μήνυμα που δίνεται στις αγορές είναι εξαιρετικά αρνητικό".

Χαρακτήρισε κοντόφθαλμη τη λογική των Βορείων και κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, σημειώνοντας ότι τους επόμενους μήνες διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της ΕΕ.

Δείτε τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "ΑΝΤ1"

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "ΑΝΤ1" και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, April 8, 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΞΥΤΑΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Μαϊ 2020 | 12:23
ΑΠΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΒΙΓΚΟΥ 25 Μαϊ 2020 | 11:42

Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του Σιν Φέιν

Στην τηλεδιάσκεψη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και η Ράνια Σβίγκου.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ 25 Μαϊ 2020 | 08:05

Ο Πολάκης αποκάλυψε και σχέδιο για άδειασμα θυρίδων το 2015 - "Θρηνεί" που έμεινε στα χαρτιά

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επανέφερε στο προσκήνιο τα "παλαβά" σχέδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 24 Μαϊ 2020 | 21:30

Στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας για την παρουσίαση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ"

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 24 Μαϊ 2020 | 13:26

Ντόρα Μπακογιάννη: "Πέντε μέρες να είχαμε καθυστερήσει, η κατάσταση στη χώρα θα ήταν πολύ διαφορετική"

"Η ταχύτητα με την οποία έλαβε τα μέτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε σήμερα όλοι οι επιδημιολόγοι, έκανε τη διαφορά" ανέφερε.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ 24 Μαϊ 2020 | 09:43

Δένδιας: Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ «ΝΑΙ» ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 24 Μαϊ 2020 | 08:12

Ο Μητσοτάκης θέλει να ανοίξουν τα δημοτικά: Σήμερα οι αποφάσεις-Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Στο Μαξίμου μόλις λάβουν την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες συσκέψεις

ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 24 Μαϊ 2020 | 08:07

Προκαλεί η Αγκυρα στον Εβρο - Αφορμή ψάχνει για να προκαλέσει ένταση

Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιμένει ότι δεν υπήρξε ποτέ κατάληψη ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 23 Μαϊ 2020 | 19:10

"Αγρια κόντρα" κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα σύνορα στον Έβρο

"Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη" αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση. "Επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει το ΥΠΕΞ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 23 Μαϊ 2020 | 18:39

Δένδιας: Συκοφαντία προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

"Επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να επικαλείται fake news", τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ 23 Μαϊ 2020 | 16:05

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα

"Η κυβέρνηση είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική", σημειώνεται.

ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΖΙ 23 Μαϊ 2020 | 11:47

Κυριάκος- Μαρέβα στα Χανιά: Στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (φωτό,video)

Στο πλευρό του ο πρωθυπουργός είχε τη σύζυγό του Μαρέβα και τον γιο του Κωνσταντίνο.

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ 23 Μαϊ 2020 | 08:56

Δένδιας σε ΣΥΡΙΖΑ για Εβρο: Συμφωνείτε με τα fake news των ακροδεξιών sites;

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα