Live: Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή για το Κυπριακό

Ο Αλέξης. Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Live: Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή για το Κυπριακό

Εθνικής σημασίας στόχος η δίκαιη λύση του Kυπριακού και γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος και ενημέρωση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ενημερώνει τη Βουλή για το θέμα μετά και το ναυάγιο στη διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα. Υποστηρίξαμε τις πάγιες θέσεις της χώρας, ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφάλειας. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία ο λαός της οποίας θα πάρει την τελική απόφαση. Λύση συνεπάγεται αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ξεκαθάρισε και επεσήμανε ότι έγινε ιστορικής σημασίας προσπάθεια από το υπουργείο Εξωτερικών ενώ ευχαρίστησε δημόσια τον Ν. Κοτζιά. Κανένα κράτος δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο αν εις βάρος του υπάρχουν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα. Κανένα κράτος δεν μπορεί να υπογράψει δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας σε χώρα-μέλος της ΕΕ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η διεθνής κοινότητα πείστηκε να ασπαστεί αυτές τις θέσεις. Είναι σημαντικό ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας: ότι δεν βρεθήκαμε στις συνομιλίες για να ροκανίσουμε το χρόνο.

«Εδώ και ένα χρόνο καταθέσαμε σειρά προτάσεων, όπως η σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας. Προτάσεις που μαζί με την αλλαγή στη δομή του κράτους και τα μέτρα αστυνόμευσης θα ενίσχυαν την αίσθηση ασφάλειας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε ο πρωθυπουργός. «Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις. Δεν βρήκαμε ανταπόκριση», σημείωσε και τόνισε ότι αυτό το λέει με «μεγάλη λύπη». Αυτό που φάνηκε είναι ότι Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί σε λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν περιορίζεται στο Κυπριακό, έχει ευρύτερες διαστάσεις, τις τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες κ.τλ. Αφορά και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. «Θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» είπε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Άγκυρα έχει την ευθύνη της αποτυχίας

Η Άγκυρα έχει τη βασική ευθύνη της αποτυχίας αυτού του γύρου διαπραγμάτευσης, δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέραν της εμμονής σε δυσλειτουργικές προσεγγίσεις όσον αφορά την εσωτερική πτυχή, η Άγκυρα απέτρεψε με τη στάση της τη δυνατότητα σύγκλισης στο θέμα εγγυήσεων. Έδειξε προσήλωση μέχρι και την τελευταία στιγμή στην μακρόχρονη παραμονή κατοχικών δυνάμεων στο νησί. Και στην αμετακίνητη θέση να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων. Δεν είμαστε στο 1960 ούτε στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι λογικές των εγγυήσεων είναι παρωχημένες, είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Άγκυρα δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και έχει τη βασική ευθύνη της αποτυχίας αυτού του γύρου διαπραγμάτευσης».

«Ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ μπόρεσε να αποτρέψει το επερχόμενο αδιέξοδο. Θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκλινε από την πάγια γραμμή ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία επίλυσης δεν συνδέεται με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της. Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή, είπε χαρακτηριστικά.

Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν έλειψαν ωστόσο και οι αιχμές. «Για εμάς η εθνική ενότητα αποτελεί σταθερή και διαχρονική πεποίθηση, εργαζόμαστε για μια συμπαγή γραμμή ευθύνης. Αυτή η γραμμή όμως πρέπει να υπηρετείται από όλους» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, επιπόλαιης αυτοπροβολής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης εθνικών ευαισθησιών πρέπει να αποφεύγονται. Και να μην γίνονται άλλοθι για άλλες ενέργειες. Κ. Τσίπρα αυτό είναι δικό σας χρέος. Διαφορετικά είστε συνυπεύθυνος. Τα εθνικά δεν μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά εσωκομματικών ισορροπιών. Το βάρος είναι μεγάλο και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να δείξουμε ότι μπορούμε να αναταποκρινόμαστε στην κρισιμότητα των στιγμών».

Φώφη Γεννηματά: Το τελευταίο τείχος πρέπει να πέσει

«Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πέσει. Σαράντα τρία χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, σίγουρα δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Επιμένουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε λύση», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή για την αποτυχία των συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι στηρίζει για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει και έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο και το συμφέρον του κυπριακού λαού. «Στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, ως Εγγυήτρια Δύναμη εμπλεκόμεθα άμεσα, σε στενή πάντα συνεργασία με τη Λευκωσία και με πλήρη σεβασμό των απόψεών της. Βασική μας κατευθυντήρια γραμμή για το Κυπριακό ήταν και παραμένει ότι “η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει”, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως σημείωσε η ίδια για το Κυπριακό, η θέση είναι μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στη βάση της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως επεσήμανε «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέρος της ΕΕ, άρα δεν χρειάζεται άλλη εγγύηση ασφάλειας και σίγουρα όχι την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game. Δεν αρκεί. Αυτό βολεύει τους εθνικιστές κάθε απόχρωσης και πλευράς. Προφανώς δεν είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την αποτυχία. Χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα η διαχείριση της επόμενης μέρας», όσον αφορά την έκθεση του γενικού γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και να εκτιμηθεί το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα. «Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στην αιχμηρή φράση «καλή επιτυχία στους κατοίκους της Κύπρου» του γγ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες», υπογράμμισε η αρχηγός της ΔΗΣΥ. Χαρακτήρισε επίσης επιθετική τη δήλωση Τσαβούσογλου σύμφωνα με την οποία η λύση πλέον πρέπει να αναζητηθεί έξω από τις καλές υπηρεσίες και το πλαίσιο του ΟΗΕ. «Η λύση για εμάς πρέπει αυστηρά να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτό από το οποίο δείχνει να θέλει να ξεφύγει τώρα η Τουρκία. Το Κυπριακό πριν απ’ όλα είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής. Ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν κυρίαρχο ρόλο και λόγο όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση κράτος-μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Και ας μην ξεχνάμε πότε συνέβη αυτό και από ποια κυβέρνηση», είπε η Φ. Γεννηματά δηλώνοντας ότι είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή καθώς «σε λίγες μέρες η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας νομίμως τα δικαιώματα της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και της Συνθήκες, θα ξεκινήσει έρευνες στην ΑΟΖ της, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες για υδρογονάνθρακες».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Ιαν 2022 | 20:54

ΣΥΡΙΖΑ: Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παναγιώτου στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση

Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης , Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

"ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" 22 Ιαν 2022 | 21:54

H απρόσμενη επίσκεψη Μητσοτάκη σε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνες]

Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους αστέγους, στο λιμάνι του Πειραιά.

ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 21 Ιαν 2022 | 21:00

Χάκερ εκτός από τη Βουλή επιτέθηκαν και σε νοσοκομεία της Αθήνας

Χάκερ επιτέθηκαν σε τρία νοσοκομεία της Αθήνας και τη Βουλή

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 21 Ιαν 2022 | 18:54

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τα "απάτητα βουνά": Σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά

Υπουργική απόφαση απαγορεύει ουσιαστικά κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα 6 παρθένων βουνών στη χώρα - Η τοποθέτηση Μητσοτάκη.

ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ  IP 21 Ιαν 2022 | 18:24

Συναγερμός στη Βουλή: Ηλεκτρονική επίθεση στα e-mails από χάκερ

Η ηλεκτρονική επίθεση έγινε χθες το μεσημέρι από εξωτερική IP.

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Μήνυμα Μητσοτάκη στους Έλληνες πρέσβεις του εξωτερικού: "Η εποχή της μιζέριας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί"

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο με τους πρέσβεις να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 18:48

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από το cockpit F-16 το 1991, στο Rafale 30 χρόνια μετά [Εικόνες]

Μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη χθεσινή τελετή υποδοχής των Rafale στην Τανάγρα γυρνά το ρολόι 30 χρόνια πίσω για τον πρωθυπουργό

ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ 20 Ιαν 2022 | 13:19

Με πρωτοβουλία Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τις "λίστες Πέτσα"

Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ κατατέθηκε στα Πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας και η συζήτηση θα προσδιοριστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.