
Μία "στρατηγική και περιεκτική εταιρική σχέση" με την Αίγυπτο βρέθηκε στο επίκεντρο της μίνι συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Για ιστορική μέρα έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. "Μοιραζόμαστε κοινούς στρατηγικούς στόχους με το Κάιρο", τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αναφέρθηκε στο πακέτο οικονομικής υποστήριξης ύψους 7,4 δισ.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπέγραψαν την κοινή Δήλωση για μια Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι και ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στέλνουν μήνυμα έμπρακτης στήριξης την ώρα που η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομία της Αιγύπτου πλήττεται από το αυξανόμενο δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ και η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται.

Το πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ όπως είχαν αναφέρει οι Financial Times, θα αφορά στη μετανάστευση, το εμπόριο, τους υδάτινους πόρους, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημογραφία.
Οι δηλώσεις από το Κάιρο:
Μητσοτάκης από Κάιρο: Η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου
Σε ξεκάθαρους στόχους για τη στήριξη των διμερών σχέσεων αναγνωρίζοντας ότι η σταθερότητα και ευμάρεια της Αιγύπτου είναι υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στρατηγικής συενργασίας υπογράφεται σε κρίσιμη περίοδο για τη Μ. Ανατολή.
"Όλοι ανησυχούμε, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, απαιτείται κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων. Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Αιγύπτου. Είναι τεράστιας σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να δράσουμε ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή", είπε.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα και αναφέρθηκε στις αιγυπτιακές προσπάθειες για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι να κλείσουν οι παράνομες δίοδοι και να ανοίξουν νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης.
Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ευνοεί και τις δύο πλευρές, είπε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.
Μητσοτάκης και Αλ Σίσι συμφώνησαν στη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας
Κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al Sisi αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε- Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία. Επισημαίνουν ότι για την υλοποίησή της πρωτοστάτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προσθέτουν ακόμα ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.
Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το απόγευμα Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του ΑΣΣ.
Τέλος, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα. Επισημαίνουν ότι η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμον Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr