Κόντρα Τζανακόπουλου-Μπακογιάννη για τη Δικαιοσύνη στο Open Mind

Οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, το αποτέλσμα της ευρωκάλπης και οι 30 μέρες που θα καθορίσουν το νέο πολιτικό σκηνικό στο δρόμο για τις εθνικές κάλπες.

SHARE THIS
0
SHARES

Οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης αλλά και οι 30 μέρες που θα καθορίσουν το νέο πολιτικό σκηνικό στο δρόμο για τις εθνικές κάλπες βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής OPEN Mind.

Στο στούντιο με την Έλλη Στάη βρέθηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ παρέμβαση μέσω link έκανε και ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Στο στούντιο βρέθηκαν επίσης και οι δημοσιογράφοι Νίκος Φελέκης και Γιώτα Μιχαλοπούλου.

Νέα κόντρα για τη Δικαιοσύνη

Το θέμα της Δικαιοσύνης αποτέλεσε για ακόμη μια φορά πεδίο προεκλογικής μάχης, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη Ντόρα Μπακογιάννη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. 

"Η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι μπορεί να χειραγωγήσει δικαστές για ανοιχτές υποθέσεις στελεχών της" υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ στην ερώτηση της Έλλης Στάη εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικώς στην αλλαγή ηγεσίας της Δικαιοσύνης μετά το "όχι" της ΝΔ σε συναινετική επιλογή σημείωσε με νόημα: "Η κυβέρνηση διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της". 

Η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η κυβέρνηση κρίνει εξ' ιδίων τα αλλότρια: "Πήρατε την κ. Θάνου και την κάνατε σύμβουλο πρωθυπουργού. Εμείς τέτοιες απρέπειες δεν κάνουμε ισχυρίστηκε". 

Δείτε το πρώτο απόσπασμα της εκπομπής:

Η ανάλυση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών 

Για την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος  έκανε μια πρώτη αυτοκριτική, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελαφρύνει την μεσαία τάξη και να την κάνει να αισθανθεί στην καθημερινότητά της τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών. "Θα αναγνωρίσω λάθη, άστοχες οξύνσεις και στιγμές που δεν πήραμε τις σωστές αποφάσεις. Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια δεν καταφέραμε να περάσουμε την ελάφρυνση στη μεσαία τάξη. Σταματήσαμε την πτώση αλλά δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τη μεσαία τάξη", είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Από τη μεριά της, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν δυσβάστακτη, ενώ σχετικά με το αποτέλεσμα ανέφερε: "Το ήθος και το ύφος και η αλαζονεία πληρώνονται πάντα". 

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση και μεταξύ του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Τζανακόπουλου, με τον πρώτο να ανεβάζει τους τόνους και να μιλά, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, για δημοψήφισμα που προσέβαλε  τη Δημοκρατιά. Την ίδια στιγμή, άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμαίνοντας ότι ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 παρέλαβε μια οικονομία με έλλειμμα 15% και κατάφερε να σώσει τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έλαβε μια οικονομία σε καλύτερη κατάσταση αλλά έκανε παιχνίδια την περίοδο Βαρουφάκη. 

Δείτε το δεύτερο απόσπασμα από την εκπομπή: 

Το δίλημμα των εκλογών 

Στο ερώτημα με ποιο δίλημμα θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε: "Το δίλημμα είναι ποιος θα κυβερνήσει και με τι πρόγραμμα. Εμείς είπαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες δουλειές με καλύτερους μισθούς, ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων". Και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι θα ανατρέψουμε το αποτέλεσμα και αυτό ειναι ο στόχος". 

"Θα ακολουθήσουμε την ίδια στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα. Όποιος υποτίμησε τον Μητσοτάκη έκανε λάθος. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπυξη και όχι στασιμότητα" ανέφερε η κ. Μπακογιάννη. Θέλουμε να κερδίσουμε όχι μόνο την καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν μας φτάνει αυτό. Χρειαζόμαστε την στήριξη της κοινωνίας για την εφαρμογή του προγράμματός μας" σημείωσε και πρόσθεσε: "Στόχος οι μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες". 

"Δεν έχουμε δίλημμα προόδου ή συντήρησης. Εδώ υπάρχει παρακμή. Όποιος παράγει τιμωρείται απόλυτα. Εμείς αυτό που λέμε είναι μείωση φόρων με προοδευτικό τρόπο όχι οριζόντια" ανέφερε από τη μεριά του ο κ. Ανδρουλάκης. Ενώ για το θέμα των συνεργασιών τόνισε: "Εμείς οφείλουμε αυτόνομα να δώσουμε ένα αγώνα. Για μένα δεν ανήκει στην Κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο ισχυρή είναι η Κεντροαριστερά, τόσο λιγότερα προβλήματα θα υπάρχουν". 

Δείτε το τρίτο απόσπασμα από την εκπομπή: 

Βαρουφάκης: Στήστε δικαστήριο κ. Μητσοτάκη αν σας κοτάει

Στη συνέχεια της εκπομπής, καλεσμένος μέσω link ήταν ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 κ. Βαρουφάκης. Ερωτηθείς για το εάν θεωρεί πιθανό το κόμμα του να εισέλθει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε: “Προφανως. Εμείς δεν κάνουμε πράγματα στη βάση των προβλέψεων. Αυτό που έχει σημασία είναι να αλλάξουμε το διάλογο και τι πρέπει να γίνει στη χώρα αύριο το πρωί”.

Στο ερώτημα γιατί μίλησε για χαμένη ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: “Πρώτον μια ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος υπέρ μιας ρεβανσιστικής ολιγαρχικής παράταξης. Η συγκεκριμένη ηγεσία θα λειτουργήσει υπέρ μιας παλινόρθωσης. Δεύτερον, μια ψήφος για το ΜΕΡΑ 25 θα είναι μια ψήφος αντίστασης. Τρίτον, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνθηκολογήσει δεν είναι σε θέση, έχοντας ψηφίσει όσα έχει ψηφίσει, να έρθει σε αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ψήφος για τον ΣΥΡΙΖΑ είνα χαμένη” είπε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τη μη εκλογή του στη Γερμανία, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι το ποσοστό που πήρε το ΜΕΡΑ 25 στη Γερμανία ήταν πολύ χαμηλότερο ποσοστό από τις προσδοκίες του, ενώ αναφορικά με τα όσα έχει πει κατά καιρούς η ΝΔ ότι προτίθεται να διευρευνήσει το πρώτο οκτάμηνο του 2015, ανέφερε: “Από το καλοκαίρ το 2015 παρακαλώ να στηθεί ειδικό δικαστήριο για μένα. Ζητώ από τους κατηγόρους μου να είναι εκεί. Να δούμε ποιος ήταν υπεύθυνος για την κατάρρευση του ΑΕΠ. Στήστε ένα δικαστήριο κ. Μητσοτάκη αν σας κοτάει. Εγω θα είμαι εκεί Εσείς θα είστε εκεί;” είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με τις υπόνοιες που άφησε για το ότι τελικά το ΜΕΡΑ 25 δεν κατάφερε να πάρει την έδρα από την Ελλάδα για την ευρωβουλή ανέφερε:  “Εχουμε χιλιάδες μηνύματα που ζητούν επανακαταμέτρηση. Δε θα το κάνουμε. Εγώ δεν θα αμφισβητήσω καμία δημοκρατική διαδικασία”.

Δείτε το τελευταίο απόσπασμα από την εκπομπή: 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook