Οι αποκαλύψεις Αχτσιόγλου για Τόμσεν & η κόντρα Δούρου-Πατούλη

Οι αποκαλύψεις της υπουργού Εργασίας για τη διαπραγμάτευση και το ντιμπέιτ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής Ρένας Δούρου και Γιώργου Πατούλη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και με πολλές ειδήσεις ήταν για ακόμη μια φορά η εκπομπή Οpen Mind με την Έλλη Στάη, η οποία φιλοξένησε την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αλλά και τη σύγκρουση δύο εκ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής, της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου και του υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Πατούλη. Στο ντιμπέιτ των υποψηφίων περιφερειαρχών συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι κ. Δανίκας και Λάλας. 

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, η κ. Αχτσιόγλου παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην Έλλη Στάη, μιλώντας για τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, τις "σκληρές" όπως χαρακτήρισε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αλλά και τις επερχόμενες εκλογές. 

Σχετικά με τον προβληματισμό που έχει προκύψει στις Βρυξέλλες για τα μέτρα της κυβέρνησης (13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ) η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε: "Το πρόγραμμα που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι πλήρως κοστολογημένο. Ο χώρος της οικονομίας με δεδομένη την επίτευξη του 3,5% στο πλεόνασμα έχει τη δυνατότητα για 1,1 δις ευρώ, όσο ακριβώς κοστολογούνται τα μέτρα. Όσο για τις δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ, ήταν πάντα καχύποπτος. Πάντως τα μέτρα θα εφαρμοστούν".

Οι αποκαλύψεις Αχτσιόγλου για Τόμσεν & η κόντρα Δούρου-Πατούλη
 

Σε σχόλιο προχώρησε και για τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος επανήλθε την Πέμπτη με νέες δηλώσεις. "Ο κ. Στουρνάρας συνηθίζει να κάνει σχόλια με πολιτική χροιά. Δεν θα προδικάσω καμία πρόθεσή του, αλλά έκανε το σχόλιο την ημέρα που ψηφίζονταν τα μέτρα" είπε μεταξύ άλλων. 

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής Ρένα Δούρου και Γιώργος Πατούλης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το τοξικό κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας, τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι, το θέμα των αυθαιρέτων αλλά και τη διαχείριση των απορριμάτων. Από τη συζήτηση δεν έλλειψαν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις αλλά και οι υψηλοί τόνοι σε ορισμένα σημεία της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

 

Η συνέντευξη εφ όλης της ύλης της κ. Αχτσιόγλου 

Άγνωστα περιστατικά από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της, σχολιάζοντας την στάση της Ντέλια Βελκουλέσκου απέναντί της αλλά και τις συζητήσεις με τον Πολ Τόμσεν. 

"Ήταν σκληρή ιστορία η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Είναι καλό που τελείωσε. Οι τεχνοκράτες δεν είχαν καμία νομιμοποίηση και η χώρα διαπραγματευόταν με αυτους. Πολλές φορές δεν αποδέχονταν τη τεχνική μας κατάρτιση. Δεν ήταν προσβλητικοί, όμως όταν παρέθετες μια σειρά από επιχειρήματα, δεδομένα, αριθμητικά στοιχεία είχες τη κ. Βελκουλέσκου να κάθεται, να με ακούει και να λέει: "Αν θέλεις δάνειο...".

Και συνέχισε: "Ο κ. Τόμσεν για παράδειγμα δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το ασφαλιστικό σύστημα. Υπήρχε το σημείο που έφτανες στον τοίχο. Τώρα έχουμε περιέλθει σε μία περίοδο που δεν τα λέμε όλα τόσο ανοιχτά, όμως για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε συναινέσεις περάσαμε δια πυρός και σιδήρου. Δεν ξέρω αν έφταιγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις". Ήταν ενοχλήτικό ότι δεν αποδέχονταν στοιχεία που τους δίναμε και τα οποία αποδείχτηκαν στη πράξη".

To πρώτο μέρος της συνέντευξης: 

Τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ

Σχετικά με το ΕΚΑΣ, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε: "Ο σχεδιασμός που κάνουμε στο ασφαλιστικό έχει συνολική προσέγγιση. Όσον αφορά το ΕΚΑΣ το κάθετί στην ώρα του. Φέραμε μέτρα και όσα έχουμε πει τα κάνουμε όταν είμαστε σε θέση να το κάνουμε".

Ενώ σχετικά με την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για την 13η σύνταξη: -"Δεν είναι αδικία αυτό με την σύνταξη. Πρόκειται για 13η σύνταξη και θα είναι μόνιμη και όχι στη λογική του εφάπαξ. Όσο τουλάχιστον παραμείνει η παρούσα κυβέρνηση. Οι συνταξιούχοι σήκωσαν πολύ μεγάλο βάρος στις πλάτες τους και κάνουμε την πολιτική επιλογή να ενισχύσουμε αυτή την κατηγορία και κυρίως ο χαμηλοσυνταξιούχος".

Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

Η νίκη είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες εκλογές, σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου: "Εμείς δουλεύουμε και κάνουμε εναν αγώνα για να κερδίσουμε. Δεν υπάρχει άλλο σενάριο για εμάς. Είναι μια μεγάλη μάχη και με αρκετά μεγάλες συμπράξεις. Ευρύτερες συμμαχίες σε ευρύτερα στρώματα του προεκλογικού χώρου. Αν βγάλουμε τον κιτρινισμό της αντιπολίτευσης όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, έχει ενδιαφέρον αυτή η μάχη γιατί ξεδιπλώνεται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας"

Ενώ για τις εθνικές εκλογές: "Όλα τα ενδεχόμενα υπάρχουν για τις εθνικές εκλογές, όμως τώρα έχουμε αφοσιωθεί σε αυτές τις εκλογές. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται το πρόγραμμά μας, για τους πολλούς".

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης: 

Το σχόλιο του Ψαριανού και η αντίδραση

Μία ανάρτηση του Γρηγόρη Ψαριανού για την κ. Αχτσιόγλου προκάλεσε ποικίλλα σχόλια με την υπουργό Εργασίας να επιλέγει να κρατήσει χαμηλό προφίλ: "Δεν θέλω να σχολιάσω την ανάρτηση του κ. Ψαριανού. Είναι έξω από μένα. Σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις συμβαίνει αυτό, ιδίως σε θέσεις ευθύνης. Θέλει μια διπλή προσπάθεια για μία γυναίκα. Δεν μου αρέσει όμως κι όλη αυτή η ανάλυση. Δεν είμαι θύμα σεξισμού. Τα πράγματα στη κοινωνία αλλάζουν αργά και θέλουν κόπο. Δεν μου αρέσει η τοποθέτηση στη θέση του θύματος. Θέλει μια δυναμική αντιμετώπιση".

Το debate Δούρου-Πατούλη

Τι δήλωσαν οι δύο υποψηφίοι για το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. 

Ρένα Δούρου: Αυτό που επιζητώ είναι να έχουμε τα ίδια κριτήρια για όλους. Δέχτηκα αθεμελίωτες επιθέσεις. Αν γίνονται χτυπήματα και η απάντηση είναι "πάρε με τηλέφωνο να σου ζητήσω συγγνώμη ιδιωτικά" τότε οι νέοι δεν θα πιστέψουν στην πολιτική. Χρειάζεται προσοχή να μην ταϊσουμε στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία τα ποσοστά του ναζισμού.

Γιώργος Πατούλης: Εχουν πει και για εμένα διάφορα. Δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι αν θα υπάρξει ανάπτυξη και θα επιστρέψουν οι νέου. Να μιλήσουμε για τα προβλήματα του κόσμου. 

Δείτε το πρώτο μέρος του debate:

Τι ανέφερα για το Μάτι, τις ευθύνες και το πόσο έτοιμοι είμαστε σήμερα

Ρένα Δούρου: Η αυτοθυματοποίηση σε ανθρώπους που έχουν δημόσιο βήμα δεν είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω. Είναι σίγουρο ότι δεν πήγαν όλα καλά. Αυτό που συνέβη στο Μάτι είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Το σοβαρό είναι ότι στην Αττική υπάρχουν τουλάχιστον 20 παγίδες θανάτου. Τι θα κάνουμε εμείς; Θα αναζητούμε κάθε φορά την πολιτική Ιφιγένεια; Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος νόμος του 2014 που λέει ότι κατά τη διάρκεια μιας δασικής πυρκαγιάς και κατά τη διαδικασία διάσωσης-διαφυγής ο αρμόδιος συντονιστής των δυνάμεων είναι το πυροσβεστικό σώμα. Καθ'ύλην αρμόδιος είναι ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος. Η αλλαγή του πλαισίου της πολιτικής προστασίας είναι σε διαβούλευση. Εμείς ως περιφέρεια δεν κρυβόμαστε. 

Γ. Πατούλης: Πρέπει να πουμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν έχει γινει τίποτα μετά το Μάτι. Κάηκαν άνθρωποι και το 2019 δεν έγινε τίποτα. Η περιφέρεια δεν είναι διαχειριστής των δικών μας χρημάτων. Πρέπει να κάνει παρέμβαση. Ξέρανε ότι υπήρχαν νεκροί στις 11.30 ώρα;  Γνωρίζανε; Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δώσουμε βάρος στην πρόληψη. Το ξέρετε ότι η ΔΕΗ σήμερα δεν έχει κόψει τις κορυφές που ακουμπούν τα καλώδια; Τι σημαίνει πρόληψη; Η περιφέρεια καλεί τους δήμους και δημιουργεί τη δική της πολιτική προστασία; Εκτός του ότι δεν κάνατε πρόληψη κ. Δούρου δεν ήσασταν και πουθενά. Πήγατε στον πρωθυπουργό να του πείτε ότι χρειαζόμαστε 35 πυροσβεστικά; 

Ρ. Δούρου: Όταν είσαι 12 χρόνια δήμαρχος και αγνοείς το νόμο είναι επικίνδυνο. Η λογική που λέει "πού ήσουνα Δούρου και δεν σε είδαμε πουθενά" εγώ δεν θα την υπηρετήσω, γιατί το κάνανε οι όμοιοί σας και χρεοκόπησαν την πατρίδα. Εκείνο το βράδυ ήμουν μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Εμείς θα αναλάβουμε το πολιτικό κόστος ότι δεν παριστάναμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Δεν θα με σύρει ο κ. Πατούλης σε όσα λέει. 

-Θα γκρεμίσετε τα αυθαίρετα;

Γ. Πατούλης: Να πουμε ότι ζήσαμε την απόλυτη υποκρισία από το κράτος. Τακτοποίησε τα αυθαίρετα με ρύθμιση το 2015. Αυτό έγινε το πράσινο ταμείο. Ποιος γκρεμίζει τα αυθαίρετα; Υπάρχει νόμος που δίνει αρμοδιότητα στις περιφέρειες. Τι λέμε εμείς; Να εφαρμοστούν οι νόμοι. Να μπούμε σε μια νομιμότητα όπου δεν θα πετάξεις στο δρόμο αυτόν που κατέστησε το κράτος ημινόμιμο αλλά θα κάνεις τις κινήσεις ώστε να μην έχουμε επικινδυνότητα. Αυτά που εμποδίζουν τη ροή του νερού ή την πρόσβαση στην παραλία γκρεμίζεται και ο άνθρωπος που τον είχαν νομιμοποιήσει επιδοτείται για να μην μείνει στο δρόμο. Η ασφάλεια είναι μεγαλύτερο από ένα  κουκί που παίζουν κάποιοι. 

Ρ. Δουρου: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο νόμος αυτός περιμένει διότι εκκρεμεί ένα προεδρικό διάταγμα. Στο ερώτημα του ποιος γκρεμίζει, η απάντηση είναι ότι γκρεμίζουν οι δήμοι. 

Γ. Πατούλης: Αναλάβατε τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας χωρίς να έχετε διοικήσει. 

Δείτε το δεύτερο μέρος του debate: 

-Για τη διαχείριση των απορριμάτων 

Γ. Πατούλης: Τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, κλείνει η Φυλή. 

Ρ. Δούρου: Η Φυλή θα έπρεπε να κλείσει χτες. Αντί να ανακυκλώνουμε θάβαμε. Γιατί τόσα χρόνια προτιμούσαμε να θάβουμε;

Γ. Πατούλης: Η κ. Δούρου φέρει τεράστιες ευθύνες. 

Δείτε το τρίτο μέρος του debate 

 

Φωτογραφίες: Αθα Σκοταρά 

 

Η ΣΤΙΛΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ 18 Φεβ 2020 | 23:47

Ανατρεπτική η Έλλη Στάη: Εκανε επίσημη εμφάνιση με sneakers

Η σιδηρά κυρία της δημοσιογραφίας έκανε μια αναπάντεχη επιλογή για την εμφάνισή της

ΣΤΟΝ ΤΑΚΗ ΖΑΧΑΡΑΤΟ 08 Φεβ 2020 | 08:55

Η υπέρκομψη η Ελλη Στάη σε βραδινή έξοδο με τον σύντροφό της

Η Έλλη Στάη με τον σύντροφό της Νίκο Μουνδρέα πήγαν να δουν τον Τάκη Ζαχαράτο

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 25 Φεβ 2020 | 21:02

Κτηνοτρόφος καταδικάσθηκε γιατί χτυπούσε τα πρόβατά του με γροθιές στο κεφάλι

Ο κτηνοτρόφος εγκλήθηκε για βιαιοπραγία μετά τη βιντεοσκόπησή του από ακτιβιστή της φιλοζωϊκής οργάνωσης PETA

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25 Φεβ 2020 | 18:20

Video ντοκουμέντο από καταδίωξη σε παράνομη διακίνηση 15 Αφγανών

Ο οδηγός αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα περιπολικού της περιοχής.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 21 Φεβ 2020 | 14:58

Απόβαση ξένων funds στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Εκπρόσωποι μεγάλων fund που διαχειρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ.

ΕΡΗΜΩΣΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ 21 Φεβ 2020 | 12:39

Κοροναϊός: Απίστευτο βίντεο με απόκοσμες εικόνες στην πόλη - φάντασμα της Ουχάν

"Γουχάν: Η μεγάλη νύχτα", είναι ο τίτλος του βίντεο που ανέβασε στα social media ο σκηνοθέτης. Φαίνεται μέρα - μέρα πώς ερήμωσαν οι δρόμοι της πόλης των 14 εκατομμυρίων. Πώς έγιναν απόκοσμοι, άδειοι και χωρίς ίχνος οποιασδήποτε ζωής.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1990 21 Φεβ 2020 | 11:15

Απίστευτο: Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί 30 χρόνια χωρίς επιμόρφωση για το bullying

"Θα πρέπει να γίνει επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς. Η τελευταία επιμόρφωση έγινε το 1990... Από το 2010 δεν έχουμε και νέους εκπαιδευτικούς στην εκπαίδευση" λέει η ΟΛΜΕ.

ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 20 Φεβ 2020 | 21:35

Ομόνοια: Καρέ - καρέ η δοκιμαστική λειτουργία του συντριβανιού

Δείτε τα μαγευτικά πλάνα που προέρχονται από τα δοκιμαστικά τα οποία πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο συντριβάνι

ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 20 Φεβ 2020 | 15:10

Γερμανία: Πέντε Τούρκοι, μια Βόσνια και μια Πολωνή στα θύματα του μακελάρη

Μετανάστες ήταν οι περισσότεροι από τους εννέα ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση του ακροδεξιού στη Χανάου της Γερμανίας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ 20 Φεβ 2020 | 14:29

Απίστευτη διάσωση λύκαινας που είχε κρεμαστεί σε λόγχη (βίντεο-φωτό)

Το ζώο παρέμενε εγκλωβισμένο και καρφωμένο σε λόγχη καγκελόπορτας για 7 ώρες.

ΑΦΗΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 20 Φεβ 2020 | 11:17

Γερμανία: Αυτός είναι ο ακροδεξιός μακελάρης - 11 νεκροί

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος βρέθηκε νεκρός λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του, ονομάζεται Τομπίας Ρ. και έχει αφήσει μία επιστολή και ένα βίντεο.