Follow us

Λογαριασμοί ρεύματος: Πλαφόν στις τιμές ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Πώς ευνοείται αναδρομικά και η μεσαία τάξη

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 19:00 σε τρεις κατευθύνσεις. Τα μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πώς θα ευνοηθεί και η μεσαία τάξη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΡΕΥΜΑ

Ως μια "δραστική, δυναμική παρέμβαση" χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απόψε στις 19:00 για το ηλεκτρικό ρεύμα, στο πλαίσιο της προσπάθεια ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς ενέργειας.

Με δύο λόγια οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα προβλέπουν, συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών για το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου με διεύρυνση των δικαιούχων ώστε να συμπεριλάβει και όσους καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατόρες το μήνα και θα έχει και αναδρομική ισχύ για τους παλαιότερους λογαριασμούς, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα προβλέπεται πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ώστε οι λογαριασμοί να πέσουν στα επίπεδα του 2021.

Ανακοινώσεις σε τρεις κατευθύνσεις

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε τρεις κατευθύνσεις:

  • 1ον αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα
  • 2ον διορθώνει και μια αδικία για τη μεσαία τάξη (για καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατώρων που δεν επιδοτούνταν) και
  • 3ον δεν περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το ίδιο θέμα.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα τις γενικές γραμμές των μέτρων ενώ αύριο, Παρασκευή, στις 8:30πμ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναμένεται να γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Διαβάστε Επίσης

Αύξηση επιδότησης και πλαφόν στη χονδρική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση θα αφορά στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου κατά την οποία τα νοικοκυριά θα λάβουν διευρυμένες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Στον κατάλογο των δικαιούχων αναμένεται να προστεθούν και οι μεγάλοι χαμένοι της προηγούμενης περιόδου, αυτοί που πραγματοποίησαν μεγάλες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών. Είναι οι καταναλωτές που έχουν παραλάβει τους εξωφρενικούς λογαριασμούς των εκατοντάδων ευρώ οι οποίοι είναι πολύ πιθανό ότι θα λάβουν κάποιες επιδοτήσεις και αναδρομικά.

Η δεύτερη φάση θα αφορά στο β’ εξάμηνο της χρονιάς. Κατά τη διάρκειά του, θα επιδιωχθεί οριζόντια συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο στόχος του νέου πακέτου μέτρων θα είναι να αποφευχθεί από εδώ και πέρα η αποστολή πολύ φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος αλλά και η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Από την εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής μέχρι τώρα –για την οποία έχουν διαθέτει πάνω από 2 δις. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο- διαπιστώθηκε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν βρεθεί εκτεθειμένα είτε γιατί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση είτε γιατί το σπίτι τους δεν ήταν δηλωμένο ως κύρια κατοικία.

Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα υπάρξουν και αναδρομικές επιδοτήσεις πιθανότατα με εισοδηματικά κριτήρια: να τακτοποιηθούν και οι υποχρεώσεις που έχουν ήδη συσσωρευτεί.

Για το δίμηνο του Μαΐου και του Ιουνίου, θα χρησιμοποιηθεί το γνώριμο μοντέλο των επιδοτήσεων αλλά με διευρυμένα τα όρια επιδότησης. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό να μην υπάρχει ο τόσο αυστηρός περιορισμός των 300 κιλοβατωρών αν και στο δίμηνο Μαίου-Ιουνίου καταγράφονται οι χαμηλότερες επιδοτήσεις της χρονιάς.

Όσον αφορά στον μόνιμο μηχανισμό, αυτός θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο και θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρειαστεί. Ακόμη και μέσα στο 2023. Ο μηχανισμός θα είναι οριζόντιος καθώς θα αφορά σε παρέμβαση στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να συγκρατηθούν οι τιμές κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ένα "ρεαλιστικό πακέτο" κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα επανέλθουν οι τιμές στα προ κρίσης επίπεδα. Ο στόχος είναι να καλυφθεί τουλάχιστον ένα 70-80% των απωλειών.

Το δημοσιονομικό κόστος για το υπόλοιπο έτος θα ξεπεράσει τα 2,5 δις. ευρώ και θα καλυφθεί με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αν προκύψουν κάτι που θα φανεί από το πόρισμα που ετοιμάζεται να καταθέσει η ΡΑΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 11:57

Απίστευτη κριτική Σκουρλέτη: Το Κογκρέσο χειροκροτούσε τον Μητσοτάκη γιατί η ομιλία ήταν...διασκεδαστική

"Τον χειροκρότησαν γιατί ήταν... διασκεδαστικός" υποστήριξε ο Π. Σκουρλέτης για την ομιλία του στο Κογκρέσο. Χαμός από σχόλια στο twitter.

"ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ" 18 Μαϊ 2022 | 10:19

Μπακογιάννη: Πού οφείλεται η επιτυχία του Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε που οφείλεται η επιτυχία του Κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του στο Κογκρέσο.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 18 Μαϊ 2022 | 10:19

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χάρις στις ΗΠΑ: "Ισχυρή η ελληνοαμερικανική συμμαχία"

Τετ α τετ με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία συζητήθηκαν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Μαϊ 2022 | 09:30

Οργή από τον τουρκικό Τύπο: "Κλακαδόροι του Μητσοτάκη" τα μέλη του Κογκρέσου

Εκνευρισμός στην Τουρκία από το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον προκλητικό χάρτη της "Γαλάζιας Πατρίδας".

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ 18 Μαϊ 2022 | 09:14

Σκρέκας: Από 1η Ιουλίου επιδοτούμε την ενέργεια χωρίς όριο κατανάλωσης [βίντεο]

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις επιδοτήσεις που έχουν προγραμματιστεί από 1η Ιουλίου.

ΣΤΟ INSTAGRAM 18 Μαϊ 2022 | 08:50

Η ανάρτηση της Μαρέβας Μητσοτάκη για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο - "Υπερηφάνεια" [εικόνα]

Η Μαρέβα Μητσοτάκη βρέθηκε στις ΗΠΑ μαζί με τις δύο κόρες της, Δάφνη και Σοφία, για να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 18 Μαϊ 2022 | 07:59

Μητσοτάκης σε ομογενείς: Οι νέοι επιστρέφουν στην Ελλάδα, όχι μόνο γιατί υπάρχουν καλές δουλειές - Οι 12 που παρασημοφορήθηκαν

Χαιρετισμό σε δείπνο με Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα γίνει το μοντέρνο κράτος, που αξίζει σε όλους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 07:39

Πώς θα γίνει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο - Κλειδώνει η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης

Ακόμη χαμηλότερη αναμένεται ότι θα είναι η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Μάιο.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 07:20

Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Τα ηχηρά μηνύματα για Τουρκία και F-16 - Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Τα εύσημα και τα χειροκρoτήματα που απέσπασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ 17 Μαϊ 2022 | 23:00

Ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Συγκινημένη η Νάνσι Πελόζι - "Μοναδικής έμπνευσης, τόσο αξιόλογη και επίκαιρη"

"Δεν ήταν υπέροχη η ομιλία; Εφάμιλλη με αυτή του Václav Havel με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια" είπε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 17 Μαϊ 2022 | 22:32

Η αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - "Απόλυτα επιτυχημένη" σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

"Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι", σχολιάζουν στο Μαξίμου, σχετικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν και την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο

ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 20:26

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Τα "καρφιά" για την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει - Η αντίδραση των Αμερικανών

Χωρίς να την κατονομάσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Τουρκία, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα, κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 17 Μαϊ 2022 | 20:06

Κώστας Μπακογιάννης: "Το Κογκρέσο χειροκροτά όρθιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, μόνο περηφάνια"

Η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.