Λόγια ή κυρώσεις; Πώς θα απαντήσουν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα

Άλλη μια λεκτική προειδοποίηση ή απόφαση για κυρώσεις; Ποια θα είναι η αντίδραση των Βρυξελλών απέναντι στις γεωτρήσεις της Αγκυρας.

logia-i-kurwseis-pws-tha-apantisoun-oi-brukselles-stin-agkura
SHARE THIS
0
SHARES

Άλλη μια λεκτική προειδοποίηση ή απόφαση για κυρώσεις; Ποια θα είναι η αντίδραση των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στις γεωτρήσεις της Αγκυρας δυτικά της Κύπρου.

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων αρχικά και η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εν πολλοίς το τοπίο.

Αθήνα και Λευκωσία ασκούν έντονες διπλωματικές πιέσεις προς την ΕΕ προκειμένου να περάσει από τα λόγια, τις λεκτικές δηλαδή καταδίκες, στις πράξεις, στην συγκεκριμένη και ειδική επιβολή κυρώσεων που θα αφορά τις ενέργειες της Άγκυρας.

Οι κινήσεις Αθήνας - Λευκωσίας 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας αφενός μια καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από πλευράς της ΕΕ αλλά και εξέταση συγκεκριμένων μέτρων κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε ουσιαστικά μια πιο σθεναρή στάση από την Ένωση. "Αυτό μπορώ να πω είναι και ο στόχος μας και πιστεύω και μετά τη σύνοδο των επτά μελών του Νότου, προδιαγράφεται μια πιο σθεναρή στάση της ΕΕ", υπογράμμισε.

Ωστόσο και παρά το μπαράζ πιέσεων, το αν τελικώς οι Βρυξέλλες θα προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων παραμένει αβέβαιο.

Την Δευτέρα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζονταν να στείλουν αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία για κυρώσεις, μεταξύ των οποίων το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων της τελωνειακής ένωσης.

Ωστόσο, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters της Τρίτης ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες αναμένεται απλά να στείλουν το μήνυμα ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», καλώντας την, παράλληλα, να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η στάση αυτή θα σχετίζεται με το ότι η ΕΕ επιθυμεί σε αυτή τη φάση να διατηρήσει ανοιχτούς δίαυλους με την Άγκυρα, κυρίως λόγω προσφυγικού.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Τη δική της ιδιαίτερη σημασία είχε πάντως και η τοποθέτηση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Ο κ. Τζέφρι Πάιατ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο, τονίζοντας ότι είναι η ώρα του διαλόγου.

Ερωτηθείς να σχολιάσει ότι η ΕΕ εξετάζει να λάβει μέτρα εναντίον της βίαιης συμπεριφοράς της Τουρκίας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Πάιατ απάντησε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται την ίδια οπτική για τις εξελίξεις στα ύδατα της Κύπρου και, ειδικότερα, το κοινό μας συμφέρον για την αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία.

«Μίλησα με σαφήνεια για αυτά τα θέματα την περασμένη εβδομάδα στις δημόσιες παρατηρήσεις μου στην Ουάσινγκτον και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε την ισχυρή αντίληψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες» σημείωσε.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η πορεία των ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τελική έκβαση που θα έχει η υπόθεση των s-400 και η διαφαινόμενη ρήξη στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Εάν το ρήγμα επισημοποιηθεί και βαθύνει, τότε η Τουρκία δεν αποκλείεται να συνεχίσει και εντείνει τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν αντιθέτως τη ρήξη αποτραπεί, τότε δεν αποκλείεται να πορευθούμε προς μια κάποιου είδους συμβιβαστική λύση.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα του Reuters

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, ανέφεραν νωρίτερα πηγές που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων για την ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. 

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.  

 

Φωτογραφία: Reuters

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook