
Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τη φορά αυτή για τη... «νέα Ελλάδα». Παρότι μάλλον δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την πατρότητα του όρου στη νεότερη πολιτική σκηνή (Δημήτρης Αβραμόπουλος), εν τούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του ενστάσεις για το ιστορικό βάθος της φράσης. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που θύμιζε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «Έθνος της Κυριακής», ότι δηλαδή «οι νέοι του Πολυτεχνείου στις διαδηλώσεις μετά τη Μεταπολίτευση είχαν το σύνθημα ‘Εμπρός για μια νέα Ελλάδα’».
«Δεν είναι διαφήμιση»
Ανεξάρτητα από το παρελθόν του όρου, το θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να αφήσει τον Αντώνη Σαμαρά να τον μονοπωλήσει, τόσο σε φραστικό όσο όμως και σε ουσιαστικό επίπεδο. Πόσο μάλλον που, «δεν είναι διαφήμιση, ούτε επικοινωνιακή στρατηγική η νέα Ελλάδα, αντίθετα η παλιά Ελλάδα είναι υπαρκτή» (από την ίδια συνέντευξη).
Από την αρχή λοιπόν αυτής της προεκλογικής καμπάνιας, μέσα στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα -και έχει εκφωνήσει πολλές- ξεκίνησε δειλά δειλά η χρήση του όρου, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η έκπληξη του επιτελείου του, όταν διαπίστωσε ότι το www.neaellada.gr., δεν είχε κατοχυρωθεί από τον «αντίπαλο».
Δηλωτικά της σπουδαιότητας που αποδίδει στον όρο η Κουμουνδούρου, ήταν τα όσα λέει στην ίδια συνέντευξη («Έθνος») ο Αλ. Τσίπρας: «Την παλιά Ελλάδα –σημειώνει- δεν την κυβέρνησε η Αριστερά, δεν συναίνεσε η Αριστερά να δουλεύουν πολλοί για να πλουτίζουν ελάχιστοι. Η παλιά Ελλάδα είχε βασιλιάδες και χούντες, είχε προστάτες, έχει επιτηρητές και τρόικα. Η παλιά Ελλάδα είχε και έχει δέκα πολιτικές οικογένειες και δέκα οικονομικά ισχυρές οικογένειες. Εμείς λοιπόν ονειρευόμαστε μια νέα Ελλάδα».
Γιατί εμείς και όχι αυτοί
Όμως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να χτιστεί από εκείνους που έχτισαν την παλιά, με τις μίζες και τα ρουσφέτια, με το κράτος λάφυρο και δυνάστη, με τα υλικά της διαπλοκής και της εκμετάλλευσης, με το σχέδιο της υποτέλειας και της υποταγής, με τους ακροδεξιούς και τους Μπαλτάκους. Θέλει νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες, δημιουργικούς, καινοτόμους, αφοσιωμένους στη δημοκρατία και στον λαό και όχι στα μεγάλα συμφέροντα και στην προσωπική ιδιοτέλεια», σύμφωνα με την προσέγγιση του Αλ. Τσίπρα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr