Μάκης Βορίδης: Σολίστας πάσης δεξιάς

Από τον Κορυδαλλό στο Μαξίμου και από τον Παπαδόπουλο στο Σαμαρά. Γιατί τον άφησε «στο πόδι του» ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

makis-boridis-solistas-pasis-deksias
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Ο σολίστας μου». Ετσι αποκαλούσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης τον Μάκη Βορίδη -μετά το 2005 που τον δέχθηκε στο ΛΑΟΣ και εν συνεχεία τον έκανε βουλευτή και υπουργό- υπαινισσόμενος ότι πρόκειται για στέλεχος με επικοινωνιακά χαρίσματα, αλλά και πολιτικό τέκνο του.

Για μια μεγάλη περίοδο πάντως έπρεπε να τον υπερασπίζεται για το παρελθόν του που δεν ήταν άγνωστο: ο Βορίδης κινήθηκε στη ακροδεξιά από τα μαθητικά του χρόνια. Στο Κολέγιο Αθηνών ως επικεφαλής της εθνικιστικής μαθητικής οργάνωσης «Ελεύθεροι Μαθητές». Φοιτητής ίδρυσε την οργάνωση «Φοιτητική Εναλλακτική» ως επικεφαλής της οποίας διεγράφη από το Σύλλογο φοιτητών Νομικής για ακροδεξιά δράση.

Ο συμβολισμός της περίφημος φωτογραφίας με το τσεκούρι, από εκείνη την περίοδο τον καταδιώκει ακόμη. Ο ίδιος δεν την αρνήθηκε.

Το 1984 χρίσθηκε από τον ίδιο τον έγκλειστο δικτάτορα Παπαδόπουλο -τον οποίο και επισκέφτηκε στη φυλακή- διάδοχος του Νίκου Μιχαλολιάκου στην ηγεσία της Νεολαίας της ΕΠΕΝ. Ο ίδιος λέει ότι «δεν συνυπήρξε», με τον ιδρυτή της Χρυσής Αυγής, ενώ για τη συνάντηση με τον δικτάτορα θα πει ότι «δεν ήταν κάτι που έμεινε αξέχαστο, ήμουν πολύ νέος -20 ετών, δεν ήταν κάτι συνταρακτικό».

Ο «ακτιβιστής της δεξιάς» με το τσεκούρι

Ηταν πάντως για χρόνια ο άνθρωπος του Λεπέν στην Αθήνα και ο αντιπρόεδρος του Καρλ Λανγκ τον πάντρεψε στο δεύτερο γάμο του. Ο ίδιος παλιότερα προσκάλεσε τον Λεπέν στην Ελλάδα. «Οργανωτική σχέση δεν είχαμε αλλά χαλαρή πολιτική επαφή, η οποία εκδηλωνόταν ενίοτε με δήλωση στήριξης παραμονές εκλογών», θα δικαιολογηθεί.

Ο συμβολισμός της περίφημος φωτογραφίας με το τσεκούρι, από εκείνη την περίοδο τον καταδιώκει ακόμη. Ο ίδιος δεν την αρνήθηκε. « Ότι φέρω το τσεκούρι εκείνη τη στιγμή είναι άδικη πράξη. Πρόθεσή μου όμως ήταν η άμυνα. Αυτό ήταν. Τώρα τι θέλετε να κάνω;».

Οπως δεν αρνείται γενικά το παρελθόν αλλά προσπαθεί να το δικαιολογήσει με πολλούς τρόπους κατά καιρούς. Κυρίως εμφανιζόμενος όχι ως ακροδεξιός, αλλά ως «ακτιβιστής της Δεξιάς». «Πολιτικοποιήθηκα την περίοδο επικράτησης των κομμουνιστικών ομάδων και της επέλασης του ΠΑΣΟΚ. Απ αυτή τη μήτρα βγήκα πολιτικά», έχει πει. «Ως ακτιβιστής στον εθνικό, πατριωτικό κύκλο που ήθελα να δραστηριοποιηθώ πολιτικά και ήταν η μόνη διέξοδος».

Με τον Καρατζαφέρη άρχισε κάποια στιγμή να υποβόσκει ένας ανταγωνισμός που κλιμακώθηκε το φθινόπωρο του 2010 όταν δεν τον έχρισε υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, επειδή τελικά «το φοβήθηκε», όπως είπε ο ίδιος

Για τη συνέχεια έχει κι ένα δίκιο. «Ολοι όσοι με έχουν εμπιστευθεί σε θέσεις ευθύνης, προφανώς γνωρίζουν την πολιτική μου διαδρομή και την έχουν συνεκτιμήσει».

Με τον Καρατζαφέρη άρχισε κάποια στιγμή να υποβόσκει ένας ανταγωνισμός που κλιμακώθηκε το φθινόπωρο του 2010 όταν δεν τον έχρισε υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, επειδή τελικά «το φοβήθηκε», όπως είπε ο ίδιος. «Ο Βορίδης έχει μια ιστορία που με πάρα πολλή τέχνη την έχω καλύψει. Με τον Λεπέν, τα τσεκούρια και τα σχετικά. Ολα αυτά, λοιπόν, λέω, για φαντάσου, ξαφνικά, κάποιο "καλό παιδί" από τη Ν.Δ. ή από την ομάδα του Τσίπρα, να μου πετάξει ένα βίντεο στον αέρα. Κι άντε μετά να τρέχω να εξηγώ».

Ο Βορίδης έσπευσε να προλάβει τις εξελίξεις. «Αισθάνομαι άσχημα διότι με την τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μου δημιουργεί ένα αίσθημα μήπως αισθάνεται ότι του είμαι βάρος, μήπως τον εμποδίζω, σε κάτι, στην εξέλιξη την πολιτική του», είπε υπαινισσόμενος ότι ο τότε αρχηγός του τον φοβόταν ως διάδοχό του.

Από το «Ελληνικό Μέτωπο» στην «Πρώτη Γραμμή» του Κώστα Πλεύρη

Αυτό ήταν μάλλον λογικό εκείνη την περίοδο δεδομένης της διαδρομής του. Το 1994 -μετά το Κολέγιο, σπούδασε νομικά και υπηρέτησε τη θητεία του στο Πυροβολικό ως ανθυπολοχαγός- ακριβώς στα 30 του συγκέντρωσε κάποιους χουντικούς και ακροδεξιούς από την ΕΠΕΝ και το ΕΝΕΚ και ίδρυσε το «Ελληνικό Μέτωπο» με το οποίο συμμετείχε δύο φορές στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας το 1998 ποσοστό 0,60%% και το 2002 0,90%.

Οταν επανεξελέγη το 2009 κάνεις δεν περίμενε τη συνέχεια: δύο χρόνια αργότερα ο «άνθρωπος με το τσεκούρι» θα είναι μέλος τη κυβέρνησης Παπαδήμου με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ

Το 2000 κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής σε συνεργασία με την «Πρώτη Γραμμή» του Κώστα Πλεύρη. Καταποντίσθηκε, όπως και το 2004 που κατέβηκε μόνος του.

Η εποχή συμπίπτει με την προσπάθεια του Καρατζαφέρη να συγκεντρώσει οτιδήποτε υπάρχει εκ δεξιών τη Ν.Δ. και να το «ξεπλύνει», όπως είπε αργότερα, εντάσσοντας τον στον ΛΑΟΣ.

Ο Βορίδης ήταν η καλύτερη μετεγγραφή του. Θα διαλύσει το «μαγαζί» του και στις εκλογές του 2007 ως υποψήφιος του ΛΑΟΣ θα εκλεγεί. Τότε αρχίζει προσπάθεια να διορθώσει το προφίλ του ακροδεξιού. Από «εθνικιστής» δηλώνει πλέον «εθνικοφιλελεύθερος». Η «κατάρα» του παρελθόντος του από τον ίδιο αποδίδεται σε «ανάγκη πατριωτική δράσης» και από τον αρχηγό του θεωρείται «παιδικό παράπτωμα».

Οταν επανεξελέγη το 2009 κάνεις δεν περίμενε τη συνέχεια: δύο χρόνια αργότερα ο «άνθρωπος με το τσεκούρι» θα είναι μέλος τη κυβέρνησης Παπαδήμου με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ.

Βλέπει να του ανοίγεται άλλος δρόμος κι ο Καρατζαφέρης του είναι βάρος. Τον εγκαταλείπει ψηφίζοντας υπέρ του δεύτερου Μνημονίου και έχοντας μισανοίξει την πόρτα της Ν.Δ. του Σαμαρά , στην οποία θα προσχωρήσει με τον Θανάση Πλεύρη και τον Αδωνη Γεωργιάδη, ως «τριάς ομοούσιος και αχώριστος».

Οι δύο από τους τρεις επανεκλέγονται το 2012- ενώ οσονούπω θα τους συναντήσει στη Βουλή και ο τρίτος, λόγω αποχώρησης του Αβραμοπούλου. Η έκπληξη θα επαναληφθεί όταν μετά τον Παπανδρέου δεν θα έχει ούτε ο Βενιζέλος αντίρρηση να μπει σε κυβέρνηση που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αφού άλλωστε δεν είχε ούτε προηγουμένως με τον Γεωργιάδη. Αλλωστε ο Σαμαράς τον είχε «ξεπλύνει» για τα καλά ορίζοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Τελικά τον έκανε «σκάντζα» με τον Γεωργιάδη- αφού δεν υπήρχε και ο Κουβέλης που τον έκοψε από την πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας.

«Διά πυρός και σιδήρου»

Εδραιωμένοι και οι δυο πλέον στη Ν.Δ. άρχισαν να κάνουν πλάκα στον Καρατζαφέρη υποσχόμενοι να τον πάρουν κι αυτόν μαζί τους.

Σήμερα ο παλιός ακροδεξιός κινείται πλέον με άνεση στα σαλόνια της πολιτικής. Είναι επαρκής νομικός, ψύχραιμος και πνευματώδης άνθρωπος, θεωρείται καλός ρήτορας κι αξιόπιστος υποστήριξης της Ν.Δ. στα πάνελ. Τι άλλο θέλει για να έχει φιλοδοξίες για κάτι περισσότερο προσπαθώντας να αποτινάξει τα παλιά στίγματα. «Ποιος σας είπε ότι είμαι ακροδεξιός;», είπε με αυτοπεποίθηση σε μια τηλεοπτική εκπομπή στην Έλλη Στάη.

Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να τον αφήσει στη θέση του στη Βουλή κατά στη συζήτηση της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης δίχασε. Μερικοί είπαν ότι τον βγάζει στο ξέφωτο για τον κάψει. Αλλοι ότι τον διευκολύνει δημιουργήσει προφίλ διαδόχου του, ποντάροντας και στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

«Ποιος σας είπε ότι είμαι ακροδεξιός;», είπε με αυτοπεποίθηση σε μια τηλεοπτική εκπομπή στην Έλλη Στάη.

Ο ίδιος κάνει ότι δεν τον αφορά η συζήτηση. Συνεχίζει να βγάζει όσο μπορεί από πάνω του τα βάρη του παρελθόντος, αλλά στην πολιτική το χούι φεύγει τελευταίο. Οσες φορές του δίνει η εύκαιρα μιλάει, όπως μιλούσε πάντα.

«Εγώ έχω περάσει διά πυρός και σιδήρου υπερασπιζόμενος διαχρονικά βασικές αξίες της παρατάξεως. Είναι οι μεγάλες αξίες του έθνους και της ελευθερίας. Οποίος τις υπερασπίζεται, βρίσκεται σε αντικειμενική σύγκρουση με τους εχθρούς αυτών των αξιών. Εχθροί διαχρονικά του έθνους και της ελευθερίας σ’ αυτόν τον τόπο υπήρξαν οι ιδέες της Αριστεράς».

Αν ο Μάκης Βορίδης δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι έκανε την πολιτική διαδρομή από τον Κορυδαλλό στη Συγγρού, με την ευκολία Κολιάτσου–Παγκράτι με το τρόλεϊ.

Παρ' όλα αυτά θεωρείται πλέον, λόγω της σκηνικής παρουσίας του περισσότερο, επιφανές στέλεχος της Ν.Δ. με μέλλον. Γιατί όχι; Αφού στη Γαλλία πάει για πρόεδρος η -κατά κάποιο τρόπο κουμπάρα του -Μαρι Λεπέν, γιατί όχι και ο ίδιος για πρωθυπουργός στην Ελλάδα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook