
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όπου έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Εμανουέλ θέλω να σε καλωσορίσω στην Ελλάδα. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τα θύματα του τυφώνα που έπληξε τις γαλλικές Αντίλλες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον γάλλο πρόεδρο και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη είναι μια σημαντική ευκαιρία για να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από την Πνύκα για να διατυπώσουμε το όραμά μας για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας και στις γενιές που έρχονται. Πιστεύω ότι η επίσκεψή σου μπορεί να γίνει ένα ορόσημο τόσο για τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις όσο και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από την κρίση. Η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Και η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Θέλω να σε ευχαριστήσω που βρίσκεσαι σήμερα εδώ».
«Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τα λόγια συμπαράστασης για τα θύματα των νησιών στις γαλλικές Αντίλλες» απάντησε ο γάλλος πρόεδρος και τόνισε: «Πέρα από την άμεση κινητοποίηση, οι φυσικές καταστροφές έχουν μια αιτία, την κλιματική μεταβολή και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κατ'αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και εσένα προσωπικά για την πρόσκληση. Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για μένα. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως πρόεδρος της Γαλλίας. Και βεβαίως προσβλέπω στις επαφές και τις συζητήσεις μας γιατί πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση, μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα».


Μακρόν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
Νωρίτερα, ο κ. Μακρόν βρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του στο προεδρικό Μέγαρο, όπου και παρασημοφορήθηκε με το μεγαλόσταυρο του τάγματος του σωτήρος από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του με μια εκτενή ομιλία. Σημειώνεται ότι λίγο, ο γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αλ. Χαρίτσης.




«Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Και συγκινημένος που μου κάνετε αυτήν την τιμή. Πάνω από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας όσον αφορά τους συμπατριώτες που επλήγησαν από τον τυφώνα Ίρμα» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας. Γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και με μία σταθερή φιλοδοξία» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας ήθελε πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πιέσεις». «Χρειαζόμαστε μια εσωτερική δυναμη» ανέφερε και ανακοίνωσε πως θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για «περισσότερη και πιο κοινωνική Ευρώπη». Όπως σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, θα ήταν πολύ θετικό να αποκτήσει η Ευρώπη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα όπως αυτό της Ελλάδας.
«Ήρθα με πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και θα ήθελα να ενισχυθούν οι σχέσεις μας» υπογράμμμισε ο κ. Μακρόν για να καταλήξει: «Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε συνοχή αλλά χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη για να επιστρέψουμε στις αξίες μας». Kοινωνική Ευρώπη και οικονομική ισχύς ήταν οι δύο βασικοί άξονες της παρέμβασής του.


Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Μακρόν
«Πολύ ορθά είπατε ότι οι δύο λαοί μας έχουν ιστορικούς δεσμούς. Η παρουσία της Γαλλίας στην Ελλάδα συνδέει τις ιστορίες μας. Θα ήθελα να πω ότι η αρχαία ελληνική ιστορία είναι και δική μας ιστορία. Οι ιστορίες μας είναι αλληλένδετες. Αλλά και το μέλλον μας είναι κοινό. Οι χώρες μας έχουν κοινή πορεία. Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια ισορροπία στην Ευρώπη. Όλη η κυβέρνησή μου πολέμησαν έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα να χαιρετίσω τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ακολουθηθούν από μια συνολική δέσμευση, ώστε να συνεχίσει την πορεία αυτή η Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβό τίμημα. Πρέπει να βρούμε ένα πνεύμα συμφιλίωσης ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και στην αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Ευρώπη» σημείωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Και πρόσθεσε:
«Αν θέλουμε να προχωρήσει η Ευρώπη πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη. Θα πρέπει να ενισχύσουμε και την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε προώθηση της μόνιμης συνεργασίας, θα πρέπει η Ευρώπη να προασπίσει την κυριαρχία της. Θα αναλάβω επ΄αυτού μια γαλλική πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε επίσης μια οικονομική πολιτική. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών θα πρέπει να ξεπεραστούν. Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, έναν ευρωπαϊκό υπουργό Οικονομικών. Χρειάζεται και περισσότερη φιλοδοξία ευρωπαϊκή. Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι πολύ σωστή, αλλά αυτό δεν επικαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η ευρωζώνη χρειάζεται υπευθυνότητα, θάρρος και χρειάζεται και μια κοινή φιλοδοξία, ώστε να υπάρξει οικονομική δύναμη. Οι διμερείς μας σχέσεις θέλει να εγγραφούν σε αυτήν την φιλοδοξία».

«Όταν πάρω το λόγο σε λίγη ώρα στην Πνύκα στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία, πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται σε λιγότερα αλλά σε περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα. Χρειάζεται οικονομική ισχύς και διατήρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας στην Ευρώπη. Θα κάνω προτάσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη» τόνισε ο Μακρόν.
«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας. Γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και με μία σταθερή φιλοδοξία. Πάντα προχώρησε με περισσότερες φιλοδοξίες. Η αντοχή σας, το κουράγιο σας, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο πρωθυπουργός σας και η κυβέρνησή σας ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις. Να ξαναβρούμε την πολύ μεγάλη φιλοδοξία του ελληνικού λαού πριν από χιλιάδες χρόνια. Να βασιστεί στην απόφαση του λαού. Αυτό που μας καθοδηγεί είναι η κοινή μας ιστορία και η κοινή μας φιλοδοξία» ανέφερε μεταξύν άλλων.
Τα βασικά σημεία του Προκόπη Παυλόπουλου
Κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε:
«Η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως την επιλογή σας να κάνετε την πρώτη επίσημη επίσκεψή σας στην Ελλάδα. Εκτιμούμε την παρουσία σας εδώ, δεδομένου ότι γίνεται σε δύσκολες στιγμές. Γνωρίζουμε όλοι τι έγινε στις γαλλικές Αντίλλες με τον τυφώνα Ίρμα. Καλωσορίζω εσάς και τη σύζυγό σας στην Αθήνα και σας εύχομαι καλή επιτυχία στην αποστολή σας. Που δεν αφορά μόνο τη Γαλλία αλλά και όλη την Ευρώπη. Σας υποδεχόμαστε ως συνεχιστή των μεγάλων ηγετών που θεμελίωσαν την ελληνογαλλική φιλία. Πρέπει να επιστρέψουμε στους δεσμούς που δημιούργησαν οι πρωτεργάτες αυτής της φιλίας, των Μιτεράν, τον Ζισκάρ Ντ'εστέν και τον Κ. Καραμανλή».

«Σας ευχαριστούμε για τη βοήθεια σας το καλοκαίρι του 2015 για την παραμονή στην ευρωζώνη. Γιατί και ως υπουργός είχατε δείξει τη στήριξή σας. Ότι κάνατε και ότι κάνετε δεν το κάνετε μόνο για την Ελλάδα. Ηταν στήριξη της ενότητας και της σταθερότητας της ΕΕ και της ευρωζώνης. Ούτε η Ευρώπη θα διατηρούσε την ταυτότητά της χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:
«Περιμένει όμως η Ελλάδα και με την αναγνώριση ότι υπάρχουν και λάθη εκατέρωθεν, περιμένει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και από τους εταίρους, ιδίως σε ότι αφορά το χρέος. Εκείνο που σας ζητάμε είναι να διαδραματίσει η Γαλλία τον ιστορικό της ρόλο μέσα στην Ευρώπη. Το πρώτο επίπεδο αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε σήμερα, η Ευρώπη έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ανάπτυξη που πρέπει να γίνει βιώσιμη και επαρκής. Κάτι που δεν είναι τώρα. Πρέπει να υπάρξουν μεταβολές και αλλαγές. Και αναφέρω συγκεκριμένα το ρόλο του Eurogroup. Να υπάρξουν κανόνες λειτουργίας και συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε το ρόλο του ESM. Πρέπει να πάρει τη θέση του ΔΝΤ. Και τέλος πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην ΕΚΤ, ώστε ο Μάριο Ντράγκι να έχει τα μέσα να ασκήσει τα καθήκοντά του. Να μπορεί να πάρει τα μέτρα που είναι αναγκαία για την τόνωση της ρευστότητας και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τέλος πρέπει να δούμε το κοινωνικό κράτος δικαίου στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες. Γιατί αυτές ευνοούν τα μορφώματα λαϊκισμού που είναι κατά της Ευρώπης. Και η δική σας εκλογή είναι ένας θρίαμβος της Δημοκρατίας απέναντι σε αυτά τα μορφώματα. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στην Αθήνα».
Η άφιξη στο αεροδρόμιο της Αθήνας
Ο γάλλος πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι. Στην Αθήνα εκτός από το κύριο αεροσκάφος που μετέφερε τον γάλλο πρόεδρο, έφτασε και ένα συνοδευτικό αεροσκάφος.
Με μία μικρή καθυστέρηση το προεδρικό ζεύγος αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος ενώ στην επίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέστη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γάλλος πρέσβης στην Αθήνα.

Λίγο μετά τις 15.30 ο Μακρόν με τη σύζυγό του έφτασαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου τους υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χαρίτσης.
Αφού ο γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι, κατευθύνθηκε κατόπιν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτός σε επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Εκεί βρέθηκαν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στον Πνύκα για τη Δημοκρατία και το όραμά του για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης.
Δείτε τις εικόνες:













Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr