Μακρόν: Kαταδικάζουμε ξεκάθαρα τις τουρκικές προκλήσεις

Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχεση με τον σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Μιλήσαμε για το κομμάτι της ασφάλειας. Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχεση με τον σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Καταδικάζουμε μαζί με την ΕΕ τις προκλήσεις της Τουρκίας" ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

"Καταδικάσαμε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις ενέργειες της Τουρκίας που μέσω των δεσμεύσεων Ερντογάν παραβιάζει όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. Δόθηκε κάποιος λόγος ο οποιος δεν τηρήθηκε" σημείωσε μεταξύ άλλων.

"Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης" τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, που προανήγγειλε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα. Επίσης θα γίνουν κοινές επιχειρήσεις από ξηράς και θαλάσσης, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα επενδύσεων. "Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις" τόνισε. 

Για απόλυτη σύγκλιση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος για το μεταναστευτικό. "Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας", ανέφερε σε προσωπικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν επιστροφές. "Να βασίζεστε στη δική μας χώρα", πρόσθεσε. Επίσης, ζήτησε κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη από φέτος, για να υπάρξει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην υποδοχή των προσφύγων με μέριμνα για τις χώρες πρώτης γραμμής. 

"Αγαπητέ Κυριάκο θα ήθελα να συνεχίσουμε έτσι, να διευρύνουμε τις συναντήσεις μας και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφθώ την Ελλάδα" κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος. 

Μητσοτάκης: Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινή αντίληψη

"Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι. Ευχαριστώ τον κ. Μακρόν για τη στήριξη που δίνει στην πατρίδα μας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν πλούσια. Αμυντική συνεργασία, περιφερειακά θέματα, προσφυγικό, προϋπολογισμός ΕΕ. Σε όλα η Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινή αντίληψη" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

"Η Ελλάδα προσβλέπει στις επιενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για τα σχέδια του αγωγού East Med. Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, τόσο στην Κύπρο όσο και με το έγγραφο που υπέγραψε με μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης. Απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου αυτού. Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι το διεθνές δίκαιο" πρόσθεσε: "Συναντίληψη διαπιστώθηκε και για όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων. Η Γαλλία ήταν συμπαραστάτης μας για να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εχει έρθει η ώρα που μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2021". 

"Εχουμε συναντίληψη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της ΕΕ. Συμφωνήσαμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται από την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας θέλουμε τη γειτονική χώρα συνεργάτη στο ζήτημα αυτό" τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.  

Δείτε τις δηλώσεις: 

 

«Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ» 26 Φεβ 2020 | 13:49

Μητσοτάκης σε νησιώτες: Τα κλειστά κέντρα είναι προς όφελός σας

Έκκληση του πρωθυπουργού να πέσουν οι τόνοι.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Φεβ 2020 | 09:29

Μητσοτάκης για Κώστα Βουτσά: "Μαζί του δύει μία ολόκληρη εποχή αθωότητας"

"Μαζί του δύει μία ολόκληρη εποχή αθωότητας. Η αισιοδοξία και το αγνό του χαμόγελο θα μας συνοδεύουν πάντα", αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του στο twitter.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 25 Φεβ 2020 | 23:16

Μητσοτάκης: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι απόλυτα σαφής για τη μουσουλμανική μειονότητα

Ο πρωθυπουργός μίλησε εφ' όλης της ύλης και κατέγραψε τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των φορέων της Κομοτηνής.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 25 Φεβ 2020 | 21:45

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο εργοστάσιο της Pharmathen [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη λειτουργία της επιχείρησης που χαρακτήρισε "καινοτόμο, εξωστρεφή, ανταγωνιστική"

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ UEFA ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑ 25 Φεβ 2020 | 18:29

Μητσοτάκης - Τσέφεριν: Υπέγραψαν την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου [Βίντεο]

Με τον πρόεδρο της UEFA και τον αντιπρόεδρο της FIFA συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 15:03

Ο Μητσοτάκης μέτρησε πόσες φορές ο Τσίπρας είπε τη λέξη "πολίτης" και πόσες τη λέξη "Αριστερά"

Πέραν των όλων των άλλων, ένα σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 25 Φεβ 2020 | 11:54

Αυτό είναι το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της UEFA Aleksander Čeferin και υπογραφή Μνημονίου για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 25 Φεβ 2020 | 10:08

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA στο Μαξίμου: Έπεσαν οι υπογραφές στο Μνημόνιο

Υπογραφή συνυποσχετικών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δύο φορείς με στόχο την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ FIFA - UEFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ 24 Φεβ 2020 | 20:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τσέφεριν την Τρίτη - Υπογράφεται μνημόνιο στο ποδόσφαιρο

Τον πρόεδρο της UEFA θα συναντήσει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρών και ο Γιώργος Γεραπετρίτης

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 23 Φεβ 2020 | 14:18

Γεννηματά: Στημένος ο καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα, αδιόρθωτοι και προβλέψιμοι

"Αδιόρθωτοι, πρόθυμοι και προβλέψιμοι" σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, για την αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ 23 Φεβ 2020 | 12:33

"Κανένα πισωγύρισμα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί" - Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τις κλειστές δομές

Αποφασισμένη για προχωρήσει στο θέμα της υλοποίησης των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις νησιωτών. Τι απαντούν οι νησιώτες.