Follow us

Μαξίμου: Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, με όρθια την κοινωνία

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που στοχεύουν στην υλοποίηση του προγράμματός της και στην ικανοποίηση κοινωνικών αιτημάτων απαριθμεί το Μαξίμου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μαξίμου: Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, με όρθια την κοινωνία

Η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμά της «παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε σχέση και με την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, την διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την κοινωνική πλειοψηφία, υλοποιεί το πρόγραμμά της, ικανοποιεί δίκαια κοινωνικά αιτήματα», υποστηρίζουν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «εξισορροπεί αποφασιστικά, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια μνημονίων, τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάγκη η κοινωνία όχι μόνο να μείνει όρθια, αλλά να αισθανθεί ότι βγαίνει από το σκοτάδι της κρίσης, στο φως της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

«Μια νέα μέρα για την οικονομία, δεν μπορεί να βρει την κοινωνία παρατημένη εκεί που οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού είχαν αποφασίσει να την εγκαταλείψουν: στο περιθώριο» σημειώνουν προσθέτοντας ότι «μια σειρά από νομοσχέδια βρίσκουν τον δρόμο τους, παρά την εκκωφαντική σιωπή ή την προκλητική διαστρέβλωση από την αντιπολίτευση και την συμπλέουσα πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετικό non paper.

«Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο, ικανοποιούμε τις κοινωνικές ανάγκες, ρυθμίζουμε εκκρεμότητες που λίμναζαν για χρόνια, ξαναχτίζουμε το κοινωνικό κράτος. Και όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να τα αποκρύψουν, η υλοποίησή τους αλλάζει, σταδιακά, την καθημερινότητα του πολίτη», σημειώνουν, παραθέτοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες διατυπώνονται στο αντίστοιχο non paper ως εξής:

1. Ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Μετά από δύο χρόνια κοπιώδους προσπάθειας, αντικρουόμενων θέσεων, διαφορετικών προσεγγίσεων, βρέθηκε η σωστή διέξοδος, μια ισορροπημένη λύση που θα θωρακίζει, επιτέλους, το δικαιώματα του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου που για χρόνια παρέμεναν άθυρμα των οικονομικών ιδιοτελειών της δήθεν υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

2. Κατατέθηκε και βρίσκεται ήδη στις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο εισάγονται θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία. Αυτά που η αξιωματική αντιπολίτευση αποκαλεί ‘’ρουσφέτια’’.

● Επικαιροποιείται, αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ, οι οποίες αναγνωρίζονται πλέον και οργανώνονται ως διαχειριστές ενός φυσικού δημόσιου αγαθού, εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (με βάση την αρχή ανάκτησης του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους) και προσαρμόζονται στα σύγχρονα οργανωτικά, οικονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα.

● Παρέχονται κίνητρα σε εργαζόμενους ορεινών και μικρών νησιωτικών ΟΤΑ, με την πρόβλεψη της δυνατότητας διασφάλισης δωρεάν σίτισης και κατάλληλου καταλύματος διαμονής σε ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους του ΕΚΑΒ, της αστυνομίας, πυροσβεστικής, λιμενικού κλπ.

● Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης αντιμισθίας σε αντιδημάρχους που μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν και αποζημίωσης για τη συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια μη αστικών δήμων, σε δημοτικούς συμβούλους που διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του δήμου τους.

● Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ α’ βαθμού με πολύ ευνοϊκούς όρους (μεγάλος αριθμός δόσεων, απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους), ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους δήμους, μεγάλος αριθμός πολιτών που σήμερα αδυνατεί.

● Αποδίδονται τα χρηματικά διαθέσιμα από τον καταργηθέντα «Φόρο Ζύθου» σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

● Επεκτείνεται η υποχρέωση παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας και στους συμβασιούχους (πέραν του μόνιμου προσωπικού) των ΟΤΑ, δίνεται η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης για μη χορηγηθέντα ΜΑΠ προηγούμενων ετών (τα οποία οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προμηθευτούν με ίδιους πόρους) και προβλέπεται για πρώτη φορά η επιβολή προστίμων (που θα παρακρατούνται από τους ΚΑΠ), για ΟΤΑ που παραβιάζουν τη νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

● Επεκτείνεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε ειδικότητες εργαζομένων των ΟΤΑ που αυτονόητα θα έπρεπε να το λαμβάνουν (όπως εργάτες βιολογικού καθαρισμού, εργάτες συντήρησης αποχετευτικών δικτύων, απολυμαντές, εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων κα).

● Αποκαθίσταται η καταβολή της «προσωπικής διαφοράς» σε δημοτικούς αστυνομικούς και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, από τους οποίους είχε περικοπεί μετά τη θέση τους σε αυτοδίκαιη διαθεσιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση.

● Θεσμοθετείται και οργανώνεται το «Μητρώο Πολιτών», για την ηλεκτρονική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων δημοτολογίων και ληξιαρχίων, με σκοπό την πάταξη της γραφειοκρατίας και την απαλλαγή των πολιτών από την υποχρέωση προσκομιδής των σχετικών πιστοποιητικών.

● συγκροτείται η Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση από την πολιτεία των ζητημάτων απόκτησης ιθαγένειας.

● δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να δημοπραττούν υλικά που προκύπτουν από την ανακύκλωση των απορριμάτων, στο πλαίσιο εξορθολογισμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων

Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφισθεί μέχρι τις αρχές του Αυγούστου και τον Σεπτέμβρη το Υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου με τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στον ‘’Καλλικράτη’’.

3. Σήμερα κατατίθεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με βασική στόχευση την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιριών.

Επίσης:

● προστίθενται κατηγορίες αγαθών στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ – αγροτικά εφόδια – τα οποία εκ παραδρομής δεν περιλήφθηκαν στον τελευταίο νόμο του Υπ. Οικονομικών

● διευρύνεται, η υφιστάμενη προστασία επί καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 έναντι κατασχέσεων του Δημοσίου μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1250) ευρώ και ως προς τις τυχόν τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος.

● Στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 1επιχειρείται η ανακούφιση των πληγέντων στις δημοτικές ενότητες του δήμου Λέσβου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσω της φορολογικής ελάφρυνσης.

● ρυθμίζεται ο χρόνος καταβολής των δόσεων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2016 και διορθώνονται τεχνικά λάθη που προκλήθηκαν στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

● Στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνικής και γενικότερα, της αναπτυξιακής πολιτικής του Κράτους, αλλά και προς τον σκοπό της εξοικονόμησης πόρων, παραχωρούνται δημόσια ακίνητα, με τη συντήρηση και διαχείριση των οποίων επιβαρύνεται το Δημόσιο, σε φορείς του δημοσίου τομέα (υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. κ.λπ.), που δύνανται να τα διαχειριστούν και να τα συντηρήσουν, για την κάλυψη στεγαστικών, λειτουργικών, οικονομικών και λοιπών αναγκών τους.

● Καθίσταται πιο ευέλικτη η διαδικασία στις 3μελείς επιτροπές ώστε να είναι δυνατό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ελάσσονος ενδιαφέροντος να κλείνει η απόφαση με επισημειωματική πράξη επί της απόφασης. Παράλληλα , καθίσταται, δυνατή η ανάθεση υποθέσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες δικηγόρους, ακόμα και όταν στην έδρα του Πρωτοδικείου λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου ή Δικαστικό Γραφείο,

● κυρώνεται η από 28 Ιουνίου 2017 Πρόσθετη Πράξη στο από 18.07.2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας όπως ισχύει μετά την από 31.07.2014 Πρόσθετη Πράξη αυτού. Στο πλαίσιο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, την οποία διέρχεται η χώρα μας, η Ναυτιλιακή Κοινότητα οικειοθελώς συμφώνησε να συνδράμει οικονομικά την Ελληνική Δημοκρατία για ένα επιπλέον έτος. Με την από 28 Ιουνίου 2017 Πρόσθετη Πράξη τροποποιήθηκε το από 18.07.2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και συμφωνήθηκε η καταβολή της οικειοθελούς παροχής των Ελλήνων εφοπλιστών και για το έτος 2018, παράλληλα με τις ισχύουσες φορολογικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη φορολογία πλοίων στα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία.

4. Σήμερα επίσης ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ.

Ειδικότερα:

Με το νομοσχέδιο για το «Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης» καταδεικνύουμε ότι:

* για εμάς οι αστικές συγκοινωνίες δεν είναι μια συνήθης οικονομική δραστηριότητα μεταφορικού έργου. Είναι ένας τομέας κοινωνικής υπηρεσίας, άσκησης κοινωνικής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Κυρίως των αδυνάτων στρωμάτων των μητροπολιτικών αστικών κέντρων. Είναι ένας από τους τομείς άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής, που μπορεί να συντελέσει στην δίκαιη ανάπτυξη και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

* Δυστυχώς και σε αυτό το τομέα, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, παραλάβαμε έναν ακόμη χώρο, εντός αδιαφανούς κρατικοδίαιτου ιδιωτικού μονοπωλίου. Ενός χώρου που αναπαρήγαγε νοσηρά φαινόμενα αναπαραγωγής του παλαιοκομματισμού, συγκεκριμένων προσώπων στην πολιτική ζωή, στην τοπική αυτοδιοίκηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους προμηθευτές της Θεσσαλονίκης Ένας ακόμη χώρος σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού, με Λεόντειες συμβάσεις, με διασφαλισμένο κέρδος των μετόχων, με αδιαφανείς διαδικασίες προμηθειών, με μηδενικές διαδικασίες ελέγχων.

* Το μόνο που δεν ήταν διασφαλισμένο ήταν το βασικό έργο του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Η μεταφορά των πολιτών με αξιοπρεπή τρόπο , με αξιόπιστα δρομολόγια, με ανθρώπινη συμπεριφορά.

* Η Θεσσαλονίκη, οι πολίτες της, οι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες, οι φοιτητές, οι άνεργοι ήταν από το 1957 όμηροι αυτής της ομάδας συμφερόντων και παλαιοκομματισμού .

* Αυτή η νοσηρή κατάσταση 60 χρόνων τελειώνει σήμερα, με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, που για εμάς σηματοδοτεί όχι μόνο την πολιτική μας στις αστικές συγκοινωνίες αλλά στους στρατηγικούς τομείς και στα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Ένας νόμος που δείχνει ότι η χώρα μπαίνει στη τροχιά της κανονικότητας . Να αποφασίζει για κρίσιμους τομείς και το ρόλο του δημοσίου σε αυτούς.

* Ψηφίζεται σήμερα η συγκρότηση δυο δημοσίων φορέων για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης Δυο φορείς που διασφαλίζεται ο διακριτός ρόλος και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των δήμων, της περιφέρειας, των κοινωνικών φορέων, των εργαζομένων. Δηλαδή ο σχεδιασμός, ο έλεγχος και η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της πόλης με τη συμμετοχή των πολιτών , της κοινωνίας.

* Για πρώτη φορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τη δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, συγκροτείται ένα ενιαίο ρυθμιστικό –εποπτικό –εκτελεστικό πλαίσιο αστικών συγκοινωνιών, επιτυγχάνοντας αφενός τον ενιαίο συντονισμό όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς όταν μάλιστα επίκειται η ολοκλήρωση του Μετρό, αφετέρου την ορθολογικότερη, αποτελεσματικότερη διοίκηση με απλουστευμένες διοικητικές διαδικασίες

* Θεσπίζονται λοιπόν δύο νέοι φορείς, ο ρυθμιστικός – εποπτικός Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε. και η θυγατρική του, ο εκτελεστικός Α.ΣΥ.Θ. Α.Ε . Η Ο.Σ.Ε.Θ έχει τον συντονισμό, έλεγχο, εποπτεία όλων των ειδών των αστικών συγκοινωνιών (λεωφορεία, Μετρό, Τραμ, θαλάσσιες μεταφορές). Η Α.ΣΥ.Θ. Α.Ε. αναλαμβάνει την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου με λεωφορεία, μετρό, τραμ

* ο ΟΑΣΘ, περνά στο ελληνικό δημόσιο και εκκαθαρίζεται για λόγους προστασίας της εθνικής οικονομίας και για την προστασία διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υπηρεσίας αστικής συγκοινωνίας

* Από ιδιωτικοποιείται στον αντίποδα των αποκρατικοποιήσεων που χωρίς συμφέρον για τον ελληνικό λαό μεθόδευσαν οι δογματικοί νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ και οι συνεργάτες τους, δεσμεύοντας τη χώρα.

* Διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα τόσο των εργαζομένων του καταργούμενου Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.Θ.), όσο και του Ο.Α.Σ.Θ, οι οποίοι μεταφέρονται στους δύο νέους φορείς, υπό το καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου.

*Το Υπουργείο συνεχίζει το Σεπτέμβρη με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν α) σε νέα συστήματα ελέγχων της διαχείρισης και εκτέλεσης των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, β) στην ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων και γ) στη ρύθμιση των διαμεσολαβητικών δραστηριοτήτων στις μεταφορές

5. Επίσης μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο συγκροτούν μια ευρεία νομοθετική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ με πρώτιστο γνώμονα την δημοκρατία, την θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, την διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασηςστα μεταπτυχιακά προγράμματα φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και την δημιουργία νέων θεσμών εξωστρέφειας για πρώτη φορά.

Οι διατάξεις αφορούν:

● την διοίκηση των ιδρυμάτων

● την λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (Π.Μ.Σ.)

● την προώθηση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας μέσω και της ίδρυση των περιφερειακών ακαδημαϊκών συμβουλίων

● την θέσπιση τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στα τμήματα πενταετούς φοίτησηςσε συνδυασμό με τέναρξη διαδικασίων επίλυσης των επαγγελματικών προσόντων αποφοίτων Τ.Ε.Ι.

● την δημιουργία διετών δομών στο πλαίσιο των ΑΕΙ που θα περέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά Ευρωπαϊκών προδιαγραφών

● την λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.).

Συγκεκριμένα για την διοίκηση των ιδρυμάτων:

➢ Επανέρχεται τα ακαδημαϊκό άσυλο, εκλέγονται οι Αντιπρυτάνεις με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, επανέρχεται η φοιτητική συμμετοχή στα όργανα, η Σύγκλητος διευρύνεται. Καταργούνται τα δυσλειτουργικά Συμβούλια Ιδρυμάτων.

Για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ):

➢ Ενισχύεται η ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στα Π.Μ.Σ. ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Ορίζεται ποσοστό των φοιτητών που απαλλάσσονται των τελών φοίτησης, όπου υπάρχουν, βάσει οικονομικών κριτηρίων.

➢ Ενισχύεται η ίδρυση δωρεάν Π.Μ.Σ. Προσμετράται θετικά η λειτουργία τέτοιων Π.Μ.Σ. κατά τις επιχορηγήσεις των ιδρυμάτων.

➢ Θεσπίζεται υποχρέωση ύπαρξης αναλυτικών προϋπολογισμών με αιτιολόγηση και τελική έγκρισή τους από το Υπουργείο.

Για τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας:

➢ Θεσμοθετούνται σε επίπεδο περιφέρειας, τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (Α.Σ.Α.Ε.Ε.), που συγκροτούνται από εκπροσώπους όλων των Α.Ε.Ι. και των Ερευνητικών Κέντρων.

➢ Το Α.Σ.Α.Ε.Ε. χαράσσει στρατηγική συνολικά για όλα τα ιδρύματα της περιφέρειας, προωθώντας τις συνέργιες μεταξύ των ιδρυμάτων, χωρίς να εμπλέκεται στα της καθημερινής διοίκησης.

Για τις πενταετής σπουδές και τα επαγγελματικά προσόντα:

➢ Η απονομή του ενιαίου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στα Τμήματα που έχουν πενταετή προγράμματα σπουδών και η δημιουργία επιτροπών με εκπροσώπους των μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών αλλά και των Σχολών Μηχανικών των Τ.Ε.Ι., δημιουργούν για πρώτη φορά όροι επίλυσης του ζητήματος των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων Τ.Ε.Ι.

➢ Ενισχύεται η μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με την δημιουργία διετών δομώνεντός των Α.Ε.Ι., για αποφοίτους Επαγγελματικα Λύκεια που θα απονέμουν επαγγελματικά πιστοποιητικά Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Για την λειτουργία των Ειδικών Λογαρισμών Κονδυλίων Έρευνας:

➢ Δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο που να αποτυπώνει τις βασικές αρχές του δημόσιου λογιστικού προσαρμοσμένες στις ανάγκες διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων.

Τα παραπάνω υλοποιούνται με την συμβολή δύο νέων θεσμών που έχουν ήδη ιδρυθεί και λειτουργούν:

● Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού όπου γίνονται οι διερευνήσεις σχετικά με τα πτυχία και την αγορά εργασίας, έρευνες για το μέλλον των επαγγελμάτων κτλ.

● Επιτροπή για τα Οικονομικά της Εκπαίδευσης.

Επιπλέον,

Η επιτροπή που ετοιμάζει το σχέδιο συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της και μέχρι τέλος του μήνα θα καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιαγραμμα και τις διεργασίες αξιολόγησης.

6. Επίσης μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά αφενός στην πρωτοβάθμια υγεία, αφετέρου στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων στη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα:

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας( ΠΦΥ) αποτελεί το θεσμικό επιστέγασμα της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στροφή στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών , στην πρόληψη και αγωγή υγείας και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας . Συνιστά την προοδευτική απάντηση στην απαξίωση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προηγήθηκε κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εξώθησε 3000 γιατρούς στην έξοδο από το σύστημα υγείας . Έρχεται να αποτελέσει τη θεσμική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που παρέμενε εκκρεμής από τον ίδρυση του ΕΣΥ (Ν. 1397/1983) μέχρι σήμερα.

● Με το νομοσχέδιο διευρύνεται ο «δημόσιος χώρος» στην Υγεία και προδιαγράφεται ο επικουρικός ρόλος του ιδιωτικού τομέα , στην κατεύθυνση πάντα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της ισότητας στην πρόσβαση και της οικονομικής προστασίας ιδίως των πιο αδύνατων μελών της κοινωνίας.

● Ανασυγκροτείται η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας με πυρήνα τον λήπτη υπηρεσιών υγείας , με λειτουργικές και στοχευμένες αλλαγές που διευκολύνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και την επικοινωνία των παρόχων των υπηρεσιών αυτών σε ένα καθετοποιημένο σύστημα διοίκησης.

● Ο ρόλος των υφιστάμενων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας αγροτκού τύπου ), οι οποίες εφεξής ονομάζονται Κέντρα Υγείας, κατοχυρώνεται και ενισχύεται. Ειδική μέριμνα προβλέπεται για την αναβάθμιση των Εργαστηρίων τους .

● Δημιουργούνται παράλληλα νέες αποκεντρωμένες δομές, περιφερειακές των Κέντρων Υγείας , οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό , στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα υγείας, που περιλαμβάνει οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό. Οι ΤΟΜΥ μέσω των ομάδων υγείας αναπτύσσουν ένα νέο παράδειγμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στους εμβολιασμούς, στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, στη συνεχή και ολιστική φροντίδα του πολίτη. Οι ΤΟΜΥ αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αναπτύσσοντας ταυτόχρονα εξωστρεφείς και κοινοτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

● Κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας, τον υπεύθυνο για την παρακολούθηση και διαχείριση των προβλημάτων υγείας του, για την τήρηση του Ατομικού του Ηλεκτρονικού Φακέλου, για την ολιστική και ποιοτική φροντίδα του.

● Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συμβάλλεται με ιδιώτες ιατρούς που θα παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα ιατρεία τους για την κάλυψη των αναγκών όπου χρειάζεται και όπου οι δημόσιες δομές δεν επαρκούν .

● Επίσης σε κάθε Κέντρο Υγείας συγκροτείται και λειτουργεί Οδοντιατρική Ομάδα που θα ελέγχει τη στοματική υγεία του πληθυσμού ευθύνης .

● Αναβαθμίζεται η μαιευτική φροντίδα στο ΕΣΥ και αναδεικνύεται ο συμβουλευτικός και υποστηρικτικός ρόλος των μαιών στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου , στην κύηση και στον τοκετό.

● Αξιοποιούνται οι Επισκέπτες Υγείας με σκοπό την προαγωγή της υγείας του ατόμου, της οικογένειας, της κοινότητας και του σχολικού πληθυσμού και την πραγματοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων στην κοινότητα για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

● Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως αντιμετωπίζονται και άλλα κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα της δημόσιας υγείας, των γιατρών και των ασθενών:

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

● Διαγραφή των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. χρεών των ανασφάλιστων πολιτών, που προέρχονται από τη νοσηλεία τους σε δημόσιες δομές υγείας πριν την ψήφιση του ν. 4368/2016, που κατοχύρωσε το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας των ανασφάλιστων προσώπων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

● Ενίσχυση και ανάπτυξη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με τη δημιουργία 500 περίπου πρόσθετων στις υπάρχουσες νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού και την άμεση πρόσληψη αντίστοιχου αριθμού μόνιμων ειδικευμένων ιατρών.

● Ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, δυναμικότητας 22 κλινών, η κατασκευή του οποίου είναι στο τελικό στάδιο της ανέγερσής (ανεγείρεται με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Θα παρέχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, βραχεία νοσηλεία και παρηγορητική ιατρική στον πληθυσμό της απομακρυσμένης Καρπάθου και των γειτονικών νησιών, που μέχρι τώρα στερούνται δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

● Παροχή κινήτρων στους ιατρούς για τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας: 1) ο χρόνος της υπηρεσίας των επικουρικών ιατρών υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την υπόλοιπη υπηρεσία τους σε άλλα δημόσια νοσοκομεία. 2) παρέχεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. να παρέχουν με όποιον δυνατό τρόπο στους ιατρούς του Γ.Ν. Θήρας δωρεάν σίτιση, δωρεάν κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών τους αυτών.

● Καθορισμός του πλαισίου και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) –δημόσιων και ιδιωτικών- ώστε αυτές να λειτουργούν ως μονάδες υγείας που παρέχουν διακριτές και σαφώς προσδιορισμένες υπηρεσίες υγείας (νοσηλεία χωρίς διανυκτέρευση), σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν οι φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Μπαίνει τέλος στο χάος των ιδιωτικών Μ.Η.Ν. και θεσμοθετείται –για πρώτη φορά- η ίδρυση Μ.Η.Ν., εκτός από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία και στα Ν.Π.Ι.Δ. (Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου).

● Παράταση της θητείας της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων μέχρι τις 31-12-2018, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού.

7. Εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται εξάλλου νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που αποτελείται από διατάξεις εφαρμοστικές του νόμου 4387/2016.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα καταθέσει μετά την εκκίνηση των εργασιών της Βουλής στο τέλος Αυγούστου και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς.

Ενδεικτικά: το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη διαστημική εταιρεία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Υπουργείου Εξωτερικών για το Ινστιτούτο της Βενετίας και άλλα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο απόλυτος σταρ του τώρα και η νέα του ταινία καταφθάνουν στους κινηματογράφους

Ο Τίμοθι Σαλαμέ γίνεται ένας θρύλος του πινγκ πονγκ, ένα μεγάλο ζόμπι-franchise συνεχίζεται και όλες οι κυκλοφορίες που έρχονται την Πέμπτη 15/01.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 12 Ιαν 2026 | 13:02

Μαρινάκης για αγρότες: "Ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί με τελεσίγραφα - Περιμένουμε τα ονόματα των συμμετεχόντων"

"Αναμένουμε τα ονόματα ούτως ώστε αύριο πιθανότατα το μεσημέρι να δεχθεί ο πρωθυπουργός και το υπόλοιπο κυβερνητικό κλιμάκιο τους εκπροσώπους των αγροτών", δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

ΕΜΠΛΟΚΗ 12 Ιαν 2026 | 11:45

Να μην προσέλθουν στον διάλογο με τον Μητσοτάκη απειλούν οι αγρότες- Η θα μας δει όλους ή δεν κατεβαίνουμε

Δυσαρέσκεια προκάλεσε η σύνθεση των επιτροπών των αγροτών- Η κυβέρνηση θέλει ολιγομελή σχήματα και όχι τα 25 μέλη που είχε προτείνει η Πανελλαδική Επιτροπή

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 12 Ιαν 2026 | 09:34

Με δύο επιτροπές την Τρίτη οι αγρότες στο Μαξίμου – Στο τραπέζι Mercosur, ρεύμα και πετρέλαιο

Μετά τη συνάντηση, οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στα μπλόκα για να επανεκτιμήσουν τη στάση τους.

ΔΙΠΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ 11 Ιαν 2026 | 20:32

"Ναι" από την κυβέρνηση στο αίτημα των αγροτών για δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

Αρχική πρόθεση της κυβέρνηση ήταν να γίνει μία συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό - Καθώς δεν υπήρχε συμφωνία των μπλόκων, το Μαξίμου δέχεται δύο συναντήσεις

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09 Ιαν 2026 | 07:00

Αποκλιμάκωση στο αγροτικό μετά από 43 ημέρες: "Αναγκαίος ο διάλογος, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα"

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο διάλογος παραμένει αναγκαίος για όλες τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται και όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για τον πρωτογενή τομέα.

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 07 Ιαν 2026 | 20:50

Απάντηση Μαξίμου στους αγρότες: "Ελάτε για διάλογο, αλλά τα μέτρα είναι αυτά, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο"

Οποιοι εκπρόσωποι αγροτών επιθυμούν ξεχωριστές συναντήσεις, μπορούν με τους Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Τσιάρα, σημειώνει το Μαξίμου

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ 06 Ιαν 2026 | 08:18

Υπομονή τέλος για την κυβέρνηση με τους αγρότες - Μπαίνει μπροστά το plan B

Οι αγρότες από την πλευρά τους περιμένουν να ακούσουν τα μέτρα, αλλά οι διαθέσεις των σκληρών των μπλόκων, παραμένουν "άγριες"

ΚΑΛΑΝΤΑ 31 Δεκ 2025 | 12:47

Ο Πίνατ ντυμένος... Άι Βασίλης, τράβηξε όλα τα βλέμματα στο Μαξίμου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς [εικόνες]

Τα βλέμματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο Μέγαρο Μαξίμου, τράβηξε ο Πίνατ καθώς βρισκόταν σε... γιορτινή διάθεση.

ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 31 Δεκ 2025 | 12:17

Ο Μητσοτάκης άκουσε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μαξίμου μαζί με την κόρη του, Σοφία [εικόνες]

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς άκουσε από την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Τετάρτης 31 Δεκεμβρίου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 26 Δεκ 2025 | 08:15

Το κόμμα Καρυστιανού "ρυθμιστής" των εκλογών - Οι προκλήσεις του Μεγάρου Μαξίμου το 2026

Στο Μέγαρο Μαξίμου τελούν εν αναμονή των νέων σχημάτων που έχουν προαναγγελθεί, τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τη Μαρία Καρυστιανού

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 24 Δεκ 2025 | 12:30

Με στολή Άγιου Βασίλη ο Πίνατ - Άστραψαν τα φλας των φωτορεπόρτερ [εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άκουσε τα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Πίνατ ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 24 Δεκ 2025 | 06:50

Μητσοτάκης: Καμία σκέψη για εκλογές το 2026 - Προτεραιότητα η μάχη με την ακρίβεια και την στέγαση

Η μάχη της ακρίβειας στο επίκεντρο του Μεγάρου Μαξίμου με το βλέμμα στις κάλπες

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 23 Δεκ 2025 | 11:42

Μητσοτάκης για αγρότες: Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς

"Η πολιτεία απάντησε με βάση τις αντοχές της οικονομίας στους αγρότες", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11:00 23 Δεκ 2025 | 07:57

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη – Η ατζέντα

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 20 Δεκ 2025 | 12:01

Ποιος υπουργός είναι "βλαξ με τεράστια αυτοπεποίθηση"; - Το καρφί εκ των έσω που άναψε φωτιές στην κυβέρνηση

"Τι συμβαίνει όταν κάποιος κατέχει μια δημόσια θέση, είναι βλάκας και έχει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση;"

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΔΩΡΟ 17 Δεκ 2025 | 17:53

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έδωσε ασημένιο γούρι με τα αρχικά του στους βουλευτές της ΝΔ [εικόνες]

Το ασημένιο γούρι που προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ έμοιαζε με μεγάλο νόμισμα

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 17 Δεκ 2025 | 17:03

Τροχαίο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου: ΙΧ παρέσυρε πεζό

Στο σημείο έσπευσαν διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς και προσωπικό από το Μέγαρο Μαξίμου και την Προεδρική Φρουρά, ενώ ο οδηγός συνελήφθη

ΑΥΡΙΟ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 17 Δεκ 2025 | 06:36

Παραχωρήσεις για να σπάσει το μέτωπο των αγροτικών μπλόκων - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό στρατόπεδο προχωρά σε περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων που βάζει στο τραπέζι για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 15 Δεκ 2025 | 13:52

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα η ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ

"Η Ελλάδα βλέπει τη χώρα σας ως πραγματικό φίλο", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 13 Δεκ 2025 | 16:03

Δεν πάνε στη συνάντηση της Δευτέρας στο Μαξίμου οι αγρότες: Θα στείλουν λίστα με τα αιτήματά τους

Σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα και εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση.

ΣΥΣΚΕΨΗ 11 Δεκ 2025 | 08:55

Σήμερα η συνάντηση Χατζηδάκη με τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης στο Μέγαρο Μαξίμου

Η αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων επιμένει -παρά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη- να υπάρξει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ 05 Δεκ 2025 | 16:47

Συνάντηση Μητσοτάκη με εθελοντές στο Μαξίμου: "Οι ιστορίες προσφοράς μας δίνουν μεγάλη δύναμη"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τις προσωπικές ιστορίες τους και ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 27 Νοε 2025 | 11:41

Μητσοτάκης: Αύριο η επιστροφή ενοικίου σε πάνω από 1 εκατ. ενοικιαστές - Τομή η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων

"Η συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις αποτελεί μια σημαντική τομή που απαντά σε πάγιο αίτημα των εργαζομένων", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 26 Νοε 2025 | 19:09

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό - Το βράδυ δείπνο Μητσοτάκη - Μάνφρεντ Βέμπερ

Αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 26 Νοε 2025 | 07:40

Forbes Greece: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους νέους - Μηδενική φορολογία και νέο υπουργείο Ερευνας

Στα ραντάρ του Μαξίμου έχουν μπει εδώ και πολύ καιρό οι νέοι, μεγάλη μερίδα των οποίων φαίνεται να απομακρύνεται από την πολιτική ή να στρέφεται σε αντισυστημικά κόμματα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 25 Νοε 2025 | 06:30

Πώς διάβασε το Μαξίμου το βιβλίο Τσίπρα: "Για όλα τα λάθη έφταιγαν οι άλλοι και ποτέ ο ίδιος"

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα βγήκε στην κυκλοφορία χθες και οι προπαραγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο

ΟΠΕΚΕΠΕ 20 Νοε 2025 | 14:19

Τσουκαλάς: Αδιανόητο αυτογκόλ του κυβερνητικού εκπροσώπου και ομολογία της συγκάλυψης από το Μέγαρο Μαξίμου

Ο κ. Τσουκαλάς χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ενορχηστρωτή της προσπάθειας συγκάλυψης της βίαιης προσαγωγής του Ξυλούρη στην Εξεταστική Επιτροπή

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Νοε 2025 | 07:36

Με σκιάχτρο τον Τσίπρα η επίθεση της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ: "Οταν πατάς σε δύο βάρκες, πέφτεις στη μέση"

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το σύνθημα "το είπαμε το κάναμε" θα είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 07:21

Γιατί ο Μητσοτάκης είπε "όχι" σε διπλές και τριπλές εκλογές - Κλείσιμο των μετώπων και ρελάνς με τα μέτρα της ΔΕΘ

Τα μέτωπα που προκαλούν δυσαρέσκεια και εκλογική "αιμορραγία" επιχειρεί να κλείσει το Μέγαρο Μαξίμου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ EUROLEAGUE BASKETBALL 18 Νοε 2025 | 12:50

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μποντίρογκα στο Μαξίμου

Στη συνάντηση στο Μαξίμου ήταν και ο Δημήτρης Φραγκάκης.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 13 Νοε 2025 | 07:00

Αντίδοτο στις δυσκολίες ψάχνει η κυβέρνηση: "Ξαναζεσταίνουν" τα μέτρα της ΔΕΘ που χάθηκαν με τα ΕΛΤΑ και τους αγρότες

Να ξεπεράσει τις σκιές που... γκριζάρουν τις θετικές ειδήσεις επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ 12 Νοε 2025 | 16:48

Οι "οικογενειακές" φωτογραφίες Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη με υπουργούς τους στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των εργασιών της 3ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας

12 Νοε 2025 | 06:27

Οργή των αγροτών για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές - Επιχείρηση "κατευνασμού" από το Μέγαρο Μαξίμου

Οι αγρότες είναι στα "κάγκελα" εδώ και αρκετές εβδομάδες, καθώς δεν αρκούνται στις διαβεβαιώσεις, γιατί δεν τις πιστεύουν, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 07 Νοε 2025 | 15:42

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Μέγαρο Μαξίμου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάικλ Ρήγας, έγινε επισκόπηση των εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων

ΕΚΛΕΨΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 06 Νοε 2025 | 17:54

Η δύναμη του Πίνατ στο Μέγαρο Μαξίμου: Τα χάδια από τον υπ. Εσωτερικών των ΗΠΑ, Νταγκ Μπέργκαμ

Πόσες φορές δεν έχουμε δει τον Πίνατ να τραβά την προσοχή σε επίσημες επισκέψεις πολιτικών προσώπων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 05 Νοε 2025 | 10:14

Μητσοτάκης: Πύλη εισόδου για το LNG η Ελλάδα - Γκιλφόιλ: Σε νέα ύψη οι σχέσεις μας [εικόνες]

Με την πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλυ Γκίλφοϊλ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29 Οκτ 2025 | 13:09

Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα - Βάζουμε τέλος στην ανομία στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι "είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία".

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 29 Οκτ 2025 | 07:10

Τρεις υπουργοί παρουσιάζουν τον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ στο Υπουργικό Συμβούλιο - Αγωνία για την έγκαιρη πληρωμή των αγροτών

Τα συμβαίνοντα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και όσα αποκαλύφθηκαν έχουν προκαλέσει γρατζουνιές στο μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 28 Οκτ 2025 | 19:58

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 29/10: Όλη η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν

Ποια είναι τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, 29 Οκτωβρίου που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 18 Οκτ 2025 | 08:37

Εκνευρισμός στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Βενιζέλου - Γιατί λέει ότι η χώρα είναι "μη διακυβερνήσιμη"

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πάντως πως είναι "απορίας άξιον να τίθεται ζήτημα κυβερνησιμότητας σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα, εθνικά, και οικονομικά"

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 05 Οκτ 2025 | 16:30

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου μετά τη διάψευση ΑΔΜΗΕ και την επίθεση Χριστοδουλίδη

Η σύσκεψη έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, με την οποία διέψευσε δημοσίευμα από την Κύπρο

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 30 Σεπ 2025 | 19:17

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε 19.489 προσλήψεις και μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο - Σε ποιους τομείς

"Πράσινο φως" από το Υπουργικό Συμβούλιο για σχεδόν 20.000 προσλήψεις το 2026 και μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο - Προτεραιότητα ο τομέας της Υγείας, όπου προστίθενται 5.228 θέσεις

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ 30 Σεπ 2025 | 12:13

Μητσοτάκης στο υπουργικό: "Αμόκ παραπληροφόρησης, είπαν πως είναι ψεύτικη μέχρι και η φωτογραφία μου με τον Τραμπ"

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "η μάχη για την αλήθεια είναι ένα μέτωπο το οποίο διατρέχει όλα τα πεδία της επικαιρότητας. Από την υπόθεση των Τεμπών μέχρι και τον ΟΠΕΚΕΠΕ".

ΣΤΙΣ 11 30 Σεπ 2025 | 07:12

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Ολα τα θέματα που βρίσκονται στο "τραπέζι"

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει, σήμερα στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 29 Σεπ 2025 | 23:09

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες αποκαλύψεις με διαλόγους στελέχους του Μαξίμου και πρώην προέδρου του Οργανισμού

Από την αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης στο πλαίσιο της εξεταστικής, ενώ επιμένουν ότι στην επιτροπή πρέπει να κληθούν οι Μυλωνάκης, "Φραπές" και "Χασάπης"

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 29 Σεπ 2025 | 18:31

Συνεδριάζει την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο - Ποια θέματα θα συζητηθούν

Ποια είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 28 Σεπ 2025 | 17:15

ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το Μαξίμου όχι μόνο γνώριζε αλλά και ενορχήστρωνε την επιχείρηση των παράνομων επιδοτήσεων

"Οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας[...]είναι ενδεικτικοί του ύφους και του ήθους της διακυβέρνησης Μητσοτάκη", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 28 Σεπ 2025 | 16:45

ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η διαφθορά βρίσκεται στην καρδιά του Μεγάρου Μαξίμου

"Φαίνεται πως για να ανέβεις στην επετηρίδα του Μαξίμου, πρέπει να έχεις εμπλοκή σε σκάνδαλα", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ 17 Σεπ 2025 | 15:22
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 16 Σεπ 2025 | 10:12

Στο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης - Συνάντηση με Μητσοτάκη με στόχο να πέσουν οι τόνοι

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα παραστεί αντιπροσωπεία της κρητικής εκκλησίας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο.

12 Σεπ 2025 | 13:41

Τι δείχνουν οι μυστικές μετρήσεις του Μαξίμου μετά τη ΔΕΘ: Πόσο ανέβηκε η ΝΔ και πόσο την απειλούν τα "κόμματα" Σαμαρά και Τσίπρα

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα κόμμα Σαμαρά πηγαίνει σήμερα καλύτερα από ότι φαινόταν πριν από μερικούς μήνες,

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 12 Σεπ 2025 | 07:37

Χαμόγελα στην κυβέρνηση μετά το 30,5% στη δημοσκόπηση της Opinion Poll - Παραμένει αγκάθι η ακρίβεια

"Οι δημοσκοπήσεις έχουν αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχουν οι πολιτικές και, στο τέλος της ημέρας, οι αποφάσεις των πολιτών στις εκλογές", λένε στο Μαξίμου.

ΕΡΕΥΝΕΣ 11 Σεπ 2025 | 16:24

Τα μυστικά γκάλοπ του Μαξίμου δεν δείχνουν άνοδο της κυβέρνησης μετά τη ΔΕΘ, γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου των Νέων, τα μέτρα δεν έχουν προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 11 Σεπ 2025 | 07:37

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να "γοητεύσει" ξανά το 40% που τον ψήφισε το '23 - Η μοναδική δεξαμενή ψήφων που διαθέτει

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί "ρελάνς" με τα μέτρα της ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό να κοιτάζει στο κέντρο, που έδωσε στη Νέα Δημοκρατία δύο εκλογικές νίκες.

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 08 Σεπ 2025 | 10:22

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου στο Μαξίμου στις 12.30

Στο Μαξίμου θα συναντηθεί ο Κ. Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ 29 Αυγ 2025 | 11:15

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Τέσσερα μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν φέτος στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι φέτος υποδεχόμαστε τα 12 πρώτα Ωνάσεια Γυμνάσια και Λύκεια ως πρότυπες δημόσιες μονάδες, ενώ αναφέρθηκε και στην λειτουργία των πρώτων 4 μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 28 Αυγ 2025 | 22:45
28 Αυγ 2025 | 06:50

Ο Μητσοτάκης ονειρεύεται αυτοδυναμία και αναβιώνει τον "μπαμπούλα" του Τσίπρα για να μαζέψει τους αναποφάσιστους

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου βλέπουν μία προσπάθεια "ξεπλύματος" του πρώην Πρωθυπουργού, κάνοντας το μαύρο-άσπρο.

ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΕΙ ΨΗΛΑ 18 Αυγ 2025 | 07:28

Restart στη ΔΕΘ επιχειρεί το Μαξίμου: Τα μέτρα στήριξης σε οικογένειες και μεσαία τάξη και το "φάντασμα" του Τσίπρα

Η καλή πορεία της οικονομίας θα είναι σύμμαχος στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ξαναπάρει "κεφάλι".

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 02 Αυγ 2025 | 19:40

Κυβερνητικά στελέχη για συνέντευξη Σαμαρά: "Απαντήσεις του έδωσαν οι πολίτες τρεις φορές"

Ο πρώην πρωθυπουργός με συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα εστιάζει γύρω στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη

02 Αυγ 2025 | 19:11

Κυβερνητικές πηγές: Σήμερα, μάθαμε ότι και η Χαριλάου Τρικούπη έχει τη φιλοδοξία να πιστοποιεί πανεπιστήμια

"Τελικώς, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ανατρέψει τη θέση του και να δεχτεί ότι η ΕΘΑΕΕ συνιστά πραγματική ανεξάρτητη αρχή"

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 25 Ιουλ 2025 | 15:31

Π. Μαρινάκης: Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο - 25 μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας που θα τρέξουν σε ορίζοντα εξαμήνου

Οι δράσεις και μεταρρυθμίσεις που παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί, μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 25 Ιουλ 2025 | 13:52

Οι 25 βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους - Αναλυτικά ανά υπουργείο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις 25 βασικές μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τον κορμό του κυβερνητικού έργου από τώρα ως το τέλος του έτους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 25 Ιουλ 2025 | 11:48
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 25 Ιουλ 2025 | 07:39
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 22 Ιουλ 2025 | 15:50

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου: Ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα του κλάδου

Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έφθασαν στην πρωτεύουσα από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές, πραγματοποίησαν κινητοποίηση

ΜΑΞΙΜΟΥ 21 Ιουλ 2025 | 12:28

Υπουργός φώναξε υφυπουργό και του ζήτησε να διαλέξει στρατόπεδο για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ

Ο υπουργός κάλεσε τον υφυπουργό και του ζήτησε να επιλέξει στρατόπεδο για την επόμενη μέρα στο κόμμα και στην κυβέρνηση, με τον δεύτερο να μένει απορημένος.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 18 Ιουλ 2025 | 10:30

Η Κλο Κλο "απειλεί" την... αυτοδυναμία του Πίνατ στο Μαξίμου

Άλλον έναν τετράποδο "ένοικο" έχει αποκτήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 17 Ιουλ 2025 | 15:31

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης Dan Jørgensen

Η μείωση των τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το πλέγμα στεγαστικών πολιτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Ιουλ 2025 | 19:07

Μαξίμου: Αυτοί είναι οι νέοι Γενικοί Γραμματείς υπουργείων - Η λίστα με τα πρόσωπα

Τις αλλαγές στους Γενικούς Γραμματείες υπουργείων ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 11 Ιουλ 2025 | 16:17

Συνάντηση Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο της Meta - Τι συζήτησαν για Kids Wallet και όριο ψηφιακής ενηλικίωσης

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την αντιπρόεδρο της Meta, Antigone Davis, αρμόδια για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 04 Ιουλ 2025 | 13:01

Γιάννης Οικονόμου για ΟΠΕΚΕΠΕ: "Οχι μόνο γνώριζε το Μαξίμου, αλλά κινητοποιηθήκαμε από το 2021"

"Το Μαξίμου γνώρισε τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ", δήλωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

"ΜΟΥ’ ΒΑΛΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΜΕΝΑ" 01 Ιουλ 2025 | 21:45

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι νέοι διάλογοι του "Φραπέ" - Τι λέει για Μαξίμου και υπουργείο Δικαιοσύνης [βίντεο]

Ζήτησε από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να επαναφέρει την κυρία Τυχεροπούλου και ο τότε πρόεδρος του Οργανισμού κατέθεσε υπόμνημα, που θα το πάει και στο Μέγαρο Μαξίμου

30 Ιουν 2025 | 16:40

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα "υπερβολικά" χαμόγελα των νέων υπουργών στην ορκωμοσία και το βαρύ κλίμα στο υπουργικό συμβούλιο

Με αρνητικό τρόπο σχολιάστηκαν τα μάλλον "υπερβολικά" χαμόγελα των νέων υπουργών, στη σκιά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις παράνομες επιδοτήσεις

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 30 Ιουν 2025 | 12:36

Μητσοτάκης για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Παλαιοκομματικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν άλλο ανεκτές

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 29 Ιουν 2025 | 15:26

Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας η ορκομωσία των νέων υπουργών - Στις 12:00 το υπουργικό συμβούλιο

Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύριο, Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025.

ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 27 Ιουν 2025 | 17:48

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις παραιτήσεις - Πότε θα οριστούν αντικαταστάτες

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Υπουργικού ήταν ήδη προγραμματισμένη για τη Δευτέρα

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ 17 Ιουν 2025 | 12:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Microsoft - Τι συζήτησαν

Επισημάνθηκε η ιδιαίτερα καλή ευρύτερη συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της κυβέρνησης.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 16 Ιουν 2025 | 20:36

Νέα επίθεση Ερντογάν: "Με κάθε σταγόνα αίμα που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή του και τον λαό του"

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - Στην ατζέντα το Ιράν

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 28 Μαϊ 2025 | 11:42

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Ιδρύεται εθνική αρχή στα πρότυπα της Σουηδίας - "Ο,τι δεν λύνεται, κόβεται", είπε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στο μείζον θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ 08 Μαϊ 2025 | 11:54

Ποιος υπουργός έχει βγάλει κακή φήμη ότι βγαίνει στους διαδρόμους και φωνάζει στους υπαλλήλους

Το σημείωμα στη στήλη Θεωρείο της Καθημερινής που καρφώνει τον υπουργό

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 28 Απρ 2025 | 11:55

Μητσοτάκης για τον νέο ΟΣΕ: Με "μοντέλο ΔΕΗ" η εξυγίανση- Πρόσληψη προσωπικού από την αγορά

Τι ανέφερε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ 28 Απρ 2025 | 07:14

Το νέο σχέδιο για τον ΟΣΕ στο υπουργικό συμβούλιο - Νέα πρόσωπα στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για τα Τέμπη

Εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τον ΟΣΕ - Έρχονται εξελίξεις στο ποινικό σκέλος.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 17 Απρ 2025 | 15:01

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τα παιδιά της "Kids Save Lives": Θα έχετε τη στήριξή μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και συνεχάρη τα παιδιά της Kids Save Lives.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 16 Απρ 2025 | 17:04

ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο ο νέος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – "Πράσινο φως" για τέταρτη φρεγάτα Belharra

Στο ΚΥΣΕΑ εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών - "Πράσινο φως" για την προμήθεια και τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belharra

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 16 Απρ 2025 | 12:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup: "Η Ελλάδα αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο στην Ευρώπη"

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 07 Απρ 2025 | 10:24

Αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και της ΝΔ: Οι νέοι ρόλοι για Γ. Ευθυμίου, Αλ. Σδούκου, Ν. Ρωμανό

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Γιώργος Ευθυμίου.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 05 Απρ 2025 | 17:13

Επίθεση Κασσελάκη στην κυβέρνηση μετά το δημοσίευμα για αίτημα να "κοπούν" Τζίμα, Λαζόπουλος, Γιάμαλη από το Mega

"Πού είναι, άραγε ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος; Γιατί σιωπά;" αναρωτιέται σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 30 Μαρ 2025 | 18:41

Ενόχληση στο Μαξίμου για τις δηλώσεις υπουργών για αυξήσεις σε όλους τους ένστολους: Στη ΔΕΘ παραπέμπει η κυβέρνηση

Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας - Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκείται κεντρικά, λένε κυβερνητικές πηγές

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 Μαρ 2025 | 15:48

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριo: Ένταση και χημικά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου [Εικόνες - Βίντεο]

Ενταση προκλήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα σε αστυνομικούς και συμμετέχοντες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

ΠΟΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ 26 Μαρ 2025 | 16:24

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτός είναι ο νέος κατώτατος μισθός - Στα 880 ευρώ από 1η Απριλίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, στο υπουργικό συμβούλιο

Ο ΡΟΛΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 18 Μαρ 2025 | 18:59

Η νέα δομή του Μαξίμου μετά τον ανασχηματισμό - Οι τέσσερις ομάδες που θα "τρέξουν" το κυβερνητικό έργο

O Κ. Χατζηδάκης θα έχει την εποπτεία των παραγωγικών υπουργείων - O Ά. Σκέρτσος, εκτός από τον γενικό συντονισμό, θα εποπτεύει τα κοινωνικά και θεσμικά υπουργεία.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ 18 Μαρ 2025 | 07:25

H κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα της παραίτησης Δοξιάδη - Στο υπουργείο Μεταφορών σήμερα ο Μητσοτάκης

Μετά την ψυχρολουσία από την παραίτηση Δοξιάδη, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ξεπεράσει την μίνι-κρίση.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ 15 Μαρ 2025 | 12:35

Οδηγίες Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο: Θα εστιάζετε σε προτεραιότητες που θα επιβλέπω προσωπικά - Θέλω χειροπιαστό αποτέλεσμα

"Σύνθημά μας πιο γρήγορα, πιο τολμηρά" είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό - Οι μπλε φάκελοι που πήραν οι υπουργοί.

ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 15 Μαρ 2025 | 08:10

Ανασχηματισμός: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς μετά το "χαστούκι" με τα Τέμπη - Δουλειά, μετριοπάθεια, όχι τοξικότητα

Το πολιτικό κέντρο του Μαξίμου, ο διπλός ρόλος Χατζηδάκη μετά τον ανασχηματισμό και οι 40άρηδες υπουργοί.

ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Μαρ 2025 | 17:12

Ανασχηματισμός: Το Σάββατο οι τελετές παράδοσης - παραλαβής - Στις 11.00 η ορκωμοσία των νέων μελών και το πρώτο υπουργικό

Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 14 Μαρ 2025 | 15:44

Οι 12 γυναίκες του ανασχηματισμού: Οι πρωτάρες, οι σταθερές και οι μετακινήσεις - 5 υπουργοί, 6 υφυπουργοί, μία αναπληρώτρια

Κάποιες υπουργοποιούνται για πρώτη φορά, άλλες μετακινήθηκαν σε άλλο υπουργείο και άλλες παρέμειναν στο πόστο τους.