"Τα μάζεψε" ο μάρτυρας "Σαράφης": Δεν έχω στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών

Ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis φέρεται να δήλωσε ότι πιθανολόγησε και ότι δεν έχει στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών.

"Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους" κατά Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που είχε ως κύριο αφήγημα τη στοχοποίηση πρώην πρωθυπουργών, υπουργών και βουλευτών, ήταν τελικά ένα σενάριο πιθανολόγησης.

Τη λέξη αυτή επαναλάμβανε κατά την διάρκεια της κατάθεσης του, ένας από τους βασικότερους κρίκους της υπόθεσης, ο μάρτυρας με το κωδικό όνομα "Μάξιμος Σαράφης".

Στην μαραθώνια κατάθεση του, που διήρκησε περισσότερο από οκτώ ώρες και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυκτα, ο προστατευόμενος μάρτυρας (σύμφωνα με βουλευτές) όχι μόνο δεν στοχοποίησε πολιτικούς, αλλά σε κάποιο σημείο της εξέτασης του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν γνωρίζει κανένα Έλληνα πολιτικό να χρηματίζεται.

Κατόπιν τούτων η πλειοψηφία της προανακριτικής εξήγαγε το συμπέρασμα ότι ο μάρτυρας και παρά τα μέτρα αυτοπροστασίας που έλαβε (αλλοίωση φωνής μέσω ηλεκτρονικής μετάδοσης) για να μην αποκαλύψει την αληθινή του ταυτότητα, επιβεβαίωσε ότι το κατηγορητήριο είναι διάτρητο, και ότι η διαδικασία που τήρησε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, έπασχε δικονομικά.

Την ίδια στιγμή πάντως πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν ότι ο "Σαράφης" δεν αναίρεσε ούτε μια από τις καταθέσεις του. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο μάρτυρας έδωσε στοιχεία για το πως στήθηκε το σκάνδαλο και πως γίνονταν το ξέπλυμα των χρημάτων, αλλά και ότι δεν δέχθηκε ότι τα όσα είπε στην Ελένη Τουλουπάκη ήταν προιόν άσκησης πιέσεων ή παροτρύνσεων προς εκείνον.

Σε ποιους αναφέρθηκε ονομαστικά

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μάρτυρας αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο λέγοντας ότι δεν διαθέτει ούτε το παραμικρό στοιχείο εναντίον τους.

Διέψευσε επίσης τις πληροφορίες που τον έφεραν να έχει εντοπιστεί από την κυρία Τουλουπάκη από έγγραφο που της είχαν αποστείλει οι αμερικανικές αρχές έπειτα από συνάντηση τους μαζί του. Μίλησε για ανακρίβειες της εισαγγελέα Διαφθοράς.

Δεν δέχθηκε πάντως να ενδώσει στις πιέσεις να εξεταστεί κατ΄αντιπαράσταση με τους Νίκο Μανιαδάκη, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Εμμανουήλ Βουλκίδη.

Ονομαστικά φέρεται να μίλησε και για άλλους πολιτικούς. Σε ότι αφορά τους Πάνο Πικραμμένο, Μάριο Σαλμά και Ανδρέα Λυκουρέντζο είπε ότι οι αναφορές του ήταν στο πλαίσιο πιθανολογήσεων. Το ίδιο και για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο.

Για τον Δημήτρη Λυντζέρη και την καταγγελία ότι ήταν ο ταμίας του Ευάγγελου Βενιζέλου φέρεται να δήλωσε έκπληκτος λες και δεν ήταν εκείνος που τους στοχοποίησε. Χθες περιορίστηκε να δηλώσει ότι εκείνος μετέφερε μόνο τη φήμη που επικρατούσε, αφήνοντας ωστόσο προσεκτικές αιχμές κατά την κυρίας Τουλουπάκη στην οποία παρέπεμψε λέγοντας ότι τα υπόλοιπα είναι δικά της.

Ανάλογη στιχομυθία υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες και με τον πρόεδρο της επιτροπής.

Ιωάννης Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τότε λέγατε ότι ήταν "ταμίας" του Βενιζέλου.

Μάρτυρας: Εμένα ρωτάτε;

Ιωάννης Μπούγας: Εσάς. Ποιον άλλο να ρωτήσω.

Μάρτυρας: Στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της εισαγγελέως.

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;

Μάρτυρας: Το καταλάβατε πολύ καλά.

Οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν χθες αργά το βράδυ ότι ο μάρτυρας δεν αναίρεσε το παραμικρό από τις αρχικές του καταθέσεις. Υπογράμμισαν ότι έδωσε στοιχεία για το πως είχε στηθεί το σκάνδαλο, για τα ταμεία της Novartis. Κατά τις ίδιες πηγές, ο "Σαράφης" άφησε σαφείς αιχμές για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ανδρέα Λοβέρδο όπως και για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ανέφερε εξάλλου ότι στο κύκλωμα ήταν και γιατροί αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι.

Η κατάθεση του έγινε από ειδικό χώρο στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ που έχει εγκατεστημένα μέσα καταγραφής και μετάδοσης ήχου και εικόνας με πρόγραμμα αλλοίωσης, ενώ το κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής ήταν στον 14ο όροφο.

Λόγω της προχωρημένης ώρας αποφασίστηκε η κατάθεση της "Αικατερίνης Κελέση" να γίνει σήμερα στην μία το μεσημέρι, πάλι στην ΓΑΔΑ. Στις 10.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί η κατάθεση στη Βουλή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Όσο για τον "Μάξιμο Σαράφη" η κατάθεση του ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυκτα και σύμφωνα με πληροφορίες παρά την κούραση κάποιοι από τους βουλευτές είχαν διάθεση για τρολάρισμα.

"Καληνύχτα κ. Δεστεμπασίδη", είπε βουλευτής.

"Σαράφης", απάντησε ο μάρτυρας.

"Εντάξει, εντάξει αλλά να μην το κάνουμε και θέμα", είπε ο βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μανιαδάκης έχει επιμείνει ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής ότι ο "Μάξιμος Σαράφης" και η "Αικατερίνη Κελέση" είναι τα ίδια πρόσωπα με τα πρώην στελέχη της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 11 Μαρ 2020 | 13:12

Τζανακόπουλος: Με εντολή Τσίπρα πήγα στον Άρειο Πάγο για τη Novartis

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος φέρεται να ανέφερε ότι η εντολή του πρώην πρωθυπουργού δόθηκε μετά από δημοσιεύματα που ενέπλεκαν σε σκάνδαλο πολιτικά πρόσωπα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ 10 Μαρ 2020 | 22:59

Novartis - Πηγές ΝΔ: Το υπόμνημα Μιωνή αποδομεί την κατάθεση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά

Στην προκαταρκτική το υπόμνημα Μιωνή - Οι αντιδράσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

10 Μαρ 2020 | 14:34

Νέο υπόμνημα Μιωνή: Ο Παπαγγελόπουλος με εκβίαζε για να πάψουν ποινικές διώξεις εναντίον μου

Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δράση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου φέρνει στο φως υπόμνημα του Σάμπυ Μιωνή

ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 10 Μαρ 2020 | 12:24

Ως ύποπτη καλείται η Τουλουπάκη από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου

Πήραν προθεσμία η Ελ. Τουλουπάκη και άλλοι δύο εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση Novartis.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Απρ 2020 | 12:46

Σκυλακάκης: Υπάρχει λόγος που δεν ρίχνουμε με τη μία όλα μας τα όπλα για την κρίση

Συνέστησε προσοχή διευκρινίζοντας ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της αντιμετώπισης της κρίσης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 08 Απρ 2020 | 12:10

Μηταράκης: Έχουμε 28 κρούσματα κορονοϊού σε hot spot αλλά δεν έχουμε νεκρούς

Στις Σέρρες και στη Μαλακάσα τα κέντρα παραμένουν κλειστά για λόγους δημόσιας υγείας.

"ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ" 08 Απρ 2020 | 11:56

Γεωργιάδης: Aν χαλαρώσουν τα μέτρα τον Μάιο, η ύφεση θα είναι πιο μικρή

Αλλά οι Έλληνες του εξωτερικού ψάχνουν τρόπο να πιστρέψουν.

ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 07 Απρ 2020 | 07:43

Πώς ζουν οι πάμπλουτοι την πανδημία - Απομονωμενοι σε ιδιωτικα νησιά και σούπερ γιοτ

Η αλήθεια είναι πάντως ότι και στην πανδημία τα "γερά πορτοφόλια" ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς.

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 06 Απρ 2020 | 07:27

Το διπλό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ: Και συναίνεση και πρωτοφανείς επιθέσεις στον Τσιόδρα

Η ήπια ρητορική που διατυπώνει είναι κομμάτι τακτικής,  παρά διάθεση αληθινής συναίνεσης.

Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ MIT 05 Απρ 2020 | 08:24

Να φοράμε ή όχι μάσκες; Τι λέει ο Τσιόδρας, τι λένε οι Αμερικανοί

Όσο τα κρούσματα πυκνώνουν όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην χρήση της με αποτέλεσμα να έχουν παρατηρηθεί έως και διπλωματικά επεισόδια

ΕΧΟΥΝ ΣΗΚΩΣΕΙ «ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ» 04 Απρ 2020 | 08:07

Κλειστή η Μύκονος λόγω κορονοϊού: Σε καραντίνα το "νησί των ανέμων"- Τι γίνεται με τους κατοίκους

Στο νησί γίνονται έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιους είχε έρθει σε επαφή.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ 02 Απρ 2020 | 18:48

Η κυβέρνηση προχωρά στην καταγραφή αποθεμάτων ενόψει των Πασχαλινών αγορών

Μέτρα για να μην υπάρξουν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κατά την περίοδο του Πάσχα λαμβάνει η κυβέρνηση.

02 Απρ 2020 | 16:01

Σταϊκούρας για κορονοϊό: "Κινηθήκαμε έγκαιρα και αποφασιστικά"

Για το πλέγμα δράσεων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, ενημέρωσε τη Βουλή ο Χρήστος Σταικούρας.