Follow us

Μαργαρίτης Σχοινάς: Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ευρώπης και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής

Μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε πως η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει κάποιες χώρες να προσφέρουν καλύτερη ζωή στους πληθυσμούς τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ", υπογραμμίζει ο έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

O κ. Σχοινάς αναφέρει στη συνέντευξή του πως το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, που βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι βασισμένο "στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στον περιορισμό των αφίξεων". Η Frontex, προσθέτει, "διαθέτει ένα προϋπολογισμό 6 δισεκ. ευρώ --έναντι δύο δισεκ. προηγουμένως--, θα εξοπλισθεί με πλοία και ελικόπτερα και, με ορίζοντα το 2027, θα απασχολεί περίπου 10.000 λιμενικούς, ένστολους και ενόπλους".

Επίσης οι Βρυξέλλες θα ενισχύσουν τις συμπράξεις "με τις χώρες τράνζιτ και τις χώρες προέλευσης" διότι, όπως τονίζει ο έλληνας επίτροπος, "η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει αυτές τις χώρες να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στους πληθυσμούς τους ώστε αυτοί να παραμένουν εκεί αντί να διακινδυνεύουν απευθυνόμενοι σε διακινητές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει επίσης πως χώρες, όπως η Τουρκία ή το Μαρόκο, "οφείλουν να κατανοήσουν πως δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση" του μεταναστευτικού, ενώ εκτιμά πως οι χώρες αυτές "θα λογαριάσουν μεσοπρόθεσμα το συμφέρον που έχουν να συνεργασθούν με την Ευρώπη".

Όσον αφορά κατηγορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, των οποίων έγινε στόχος και η Ελλάδα, ότι η Frontex, μαζί με μερικά κράτη μέλη, προβαίνει σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογραμμίζει πως "η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex δεν απέδειξε πως υπήρξαν παράνομες επαναπροωθήσεις". "Για μας, τα σύνορα είναι πρωταρχικής σημασίας", προσθέτει. "Πρέπει τώρα να δώσουμε στη Frontex όλη την εμπιστοσύνη μας για να της επιτρέψουμε να εκπληρώσει την κρίσιμη αποστολή της".

Η απελπισία που αισθάνονται πολλοί ευρωπαίοι πολίτες για την ανεξέλεγκτη συρροή αιτούντων άσυλο είναι κατανοητή, λέει ακόμη ο έλληνας επίτροπος, καθώς "αποτελεί τον καρπό της πολυετούς απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη". Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, "πρέπει οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να επωφελούνται απ' αυτά που η Ευρώπη έχει να προσφέρει: δημόσια υγεία, στέγαση, παιδεία και εκπαίδευση. Σε αντάλλαγμα, οι πληθυσμοί αυτοί οφείλουν να αποδέχονται τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δηλαδή να σέβονται το δημοκρατικό παιγνίδι, τις μειονότητες, τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία".

"Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, οφείλω να εξασφαλίσω ότι η Ευρώπη υπερασπίζεται την κουλτούρα της και ότι ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν οι αξίες της δέχονται επίθεση", υπογραμμίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. "Δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 24 Μαρ 2023 | 08:47

Γιατί πληρώνουμε τα απορρυπαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα - Τι συμβαίνει με τις πολυεθνικές

Απορρυπαντικά δύο πολυεθνικών πωλούνται έως και 361% ακριβότερα σε σχέση με τη φτηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΕ ΣΙΡΟΠΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ 24 Μαρ 2023 | 08:26

Ερευνα: Οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται στην ΕΕ πιθανώς είναι νοθευμένες

Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ 23 Μαρ 2023 | 23:07

Meteo: Πάνω από 2.800.000 στρέμματα έκαψαν οι 10 πιο ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών (από το 2003 έως και το 2022) βρέθηκαν στο επίκεντρο ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 23 Μαρ 2023 | 09:35

Καρφιά Μενέντεζ για Τουρκία μπροστά στον Μπλίνκεν: Προκλητικός σύμμαχος, δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

Νέα επίθεση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Τουρκία, με αφορμή την προβληματική συμπεριφορά της Άγκυρας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 22 Μαρ 2023 | 15:07

Αποκάλυψη: Μορατόριουμ Ελλάδας-Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα: Συμφωνία για "ήρεμα νερά" τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές

Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο και στις δύο χώρες, δεν θα γίνουν ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, αποκαλύπτει η Καθημερινή

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ 22 Μαρ 2023 | 09:35

Η πρόταση της GAP για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο

H ηλεκτρική διασύνδεση Greece-Africa Power Interconnector θα ξεκινά από την περιοχή Mesra Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγει στον Αθερινόλακκο της Κρήτης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 20 Μαρ 2023 | 20:28

Δένδιας: "Έχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών των ελληνοτουρκικών - Σήμερα όμως είναι μια πολύ σημαντική μέρα"

"Για να το κατανοήσει κανείς, αρκεί να σκεφτεί που βρισκόμασταν πριν από λίγες εβδομάδες", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 20 Μαρ 2023 | 15:12

Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από την πλευρά της, η Αθήνα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

ΗΠΑ 17 Μαρ 2023 | 22:29

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ενέκρινε την πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα- Συμφωνία αξίας 268 εκατ. δολαρίων

"Η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και στις θαλάσσιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας" αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

DISCOVEREU: 16 Μαρ 2023 | 19:14
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 14 Μαρ 2023 | 20:20

Μουντιάλ 2030: Το Υφυπουργείο Αθλητισμού διαψεύδει την υποψηφιότητα της Ελλάδας

"Δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη κατάθεση στη FIFA συνυποψηφιότητας της χώρας μας, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο", για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030, αναφέρουν κύκλοι του Υφ. Αθλητισμού

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 13 Μαρ 2023 | 15:15

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Δεν βλέπουν άμεσο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες Κομισιόν και ΕΚΤ

Πηγή της ΕΚΤ προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο του ντόμινο, αν ο αντίκτυπος της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες.

ΣΕ ΛΙΒΥΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ 12 Μαρ 2023 | 21:13

Νέο ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης: Τουλάχιστον 30 αγνοούμενοι, διασώθηκαν 17

Πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν μετανάστες και πρόσφυγες ανετράπη και μέχρι αυτή τη στιγμή διασώθηκαν δεκαεπτά άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον τριάντα αγνοούνται.