Μαργαρίτης Σχοινάς: "Οι κρίσιμες στιγμές της πανδημίας επιβεβαιώνουν την ορθότητα της ευρωπαϊκής επιλογής της Ελλάδας"

"Οι κρίσιμες στιγμές της πανδημίας επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά την ορθότητα της ευρωπαϊκής επιλογής της Ελλάδας", τονίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε λόγω της πανδημίας και οι πρωτοφανείς τομές που έγιναν στην ευρωπαϊκή πολιτική με το τεράστιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πράσινο ψηφιακό Πιστοποιητικό αποδεικνύουν ακόμη μια φορά την ορθότητα της επιλογής που έκανε η Ελλάδα να ενταχθεί στην Ενωμένη Ευρώπη πριν 40 χρόνια. Αυτό ήταν το πνεύμα του χαιρετισμού που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς στην εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου (σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ) για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε την ομιλία του με την "ιστορική στιγμή" της υπογραφής της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη το 1979 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και έκανε πολλές αναφορές στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του σήμερα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με την πρόταση για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ενώ έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που εγκαινιάζεται στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, με τον ίδιο τον αντιπρόεδρο παρόντα σε εμβληματικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, "το μεγαλύτερο στην ιστορία της ανθρωπότητας", είπε ότι προσφέρει "εμβόλια ασφαλή και προσβάσιμα σε όλους", ενώ η νέα "Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας θα μας θωρακίσει στις υγειονομικές προκλήσεις του αύριο".

Το "υπερόπλο Ταμείο Ανάκαμψης"

Στο οικονομικό πεδίο, μίλησε για το "υπερόπλο του Ταμείου Ανάκαμψης", με τον "γιγαντιαίο προϋπολογισμό" του, που θα συμβάλει "στην ανοικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής, πιο ανθεκτικής αλλά και πιο ανεκτικής Ευρώπης".

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τόνωση της ανάπτυξης και εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας, είπε, που αναμένεται "να διπλασιάσει σχεδόν το ετήσιο ποσό των δημοσίων επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην αναφορά του για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, για το οποίο "η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός πρωτοστάτησαν", σημείωσε ότι "δεν πρόκειται (μόνο) για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά ένα κλειδί ασφαλείας για την επάνοδο στην κανονικότητα, τον τουρισμό και την κινητικότητα".Στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό είπε ότι "ουδείς μπορούσε να φανταστεί τον Ιανουάριο, όταν ήμασταν ελάχιστοί οι υπερασπιστές του στις Βρυξέλλες, ότι θα φτάναμε στο σημερινό άμεσο αποτέλεσμα, έγκαιρα για το ευρωπαϊκό και ελληνικό καλοκαίρι".

Ένα από τα σημαντικά βήμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι και το εκκολαπτόμενο "Σύμφωνο Αλληλεγγύης" για την μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφάλειας, για πιο ασφαλές διαδίκτυο, πιο ήσυχες γειτονιές και προστατευμένα σύνορα. "Εκεί που η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή (Frontex) φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε ξηρά και θάλασσα", είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια άλλη αναφορά για την προστασία των ελληνικών συνόρων αλλά και προβολή του ρόλου της Ελλάδας, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή μας πορεία και ένταξη "κατοχύρωσε τα σύνορα μας -από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο- ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης απέναντι σε αβέβαιους και επικίνδυνους γείτονες", ενώ η Ελλάδα αναδείχθηκε "σε πυλώνα ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή του κόσμου που μας περιβάλει".

Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο απολογισμός 40 χρόνων

Κάνοντας έναν απολογισμό των 40 χρόνων ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας είπε ότι "ήταν η μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες" μετά από πολέμους, πραξικοπήματα, διχασμούς και εμφύλιο.

Με τους "κολοσσιαίους πόρους" που ακολούθησαν "εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές, τα συστήματα υγείας και παιδείας, απογειώθηκε η ύπαιθρος".

Ο αντιπρόεδρος μνημόνευσε την αρχή της ευρωπαϊκής πορείας "ως τη μοναξιά του Καραμανλή που πίστεψε, οργάνωσε και πέτυχε ουσιαστικά μόνος του τον άθλο της ένταξης", μια πορεία που εξελίχθηκε σε ένα "πολιτικό κεκτημένο για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, του λαού και της κοινωνίας". Ανέφερε δε ως καλύτερη απόδειξη "την εικόνα τού χειροκροτούμενου από όλες τις πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την πανηγυρική ομιλία του τον Απρίλιο του 2018. "Ήταν η πιο πανηγυρική επιβράβευση της δικαιωμένης από την Ιστορία φράσης του τον Ιούλιο του 2015 "η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα"".

Με το βλέμμα στο μέλλον, ο κ. Σχοινάς μίλησε για την έναρξη της πρωτοβουλίας Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, για την προετοιμασία της Ελλάδας και της Ευρώπης του μέλλοντος, που εγκαινιάζεται στις 9 Μαΐου και "δίνει φωνή και ρόλο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες".

"Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία έχει αγκαλιάσει και η ελληνική κυβέρνηση, και είμαι σίγουρος η προστιθέμενη αξία των Ελλήνων πολιτών σε αυτή την άσκηση δημοκρατίας ότι θα είναι ισχυρή και χρήσιμη", υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Κατά την ομιλία του δεν απέφυγε να στηλιτεύσει τις χρόνιες παθογένειες από τις οποίες πρέπει να αντλήσουν διδάγματα οι ελληνικές ηγεσίες και η κοινωνία: "Το σύνδρομο του "άστο γι' αργότερα" και την εθνικοποίηση των επιτυχιών της Ευρώπης με την κοινοτικοποίηση των όποιων αστοχιών".

Ωστόσο επέμεινε στο βαρύ αποθεματικό της ελληνικής συμμετοχής στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων λέγοντας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Ελλάδα συμμετέχει στη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο. Έχει το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς. Είναι μέρος της ευρωπαϊκής ισχύος στο διεθνές εμπόριο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη προστασία των δεδομένων, τα καθολικά συστήματα υγείας και παιδείας για όλους".

Κλείνοντας απέτισε φόρο τιμής στους Έλληνες που εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μέσω αυτών υπηρετούν και την πατρίδα, "προσθέτοντας αξία στην ευρωπαϊκή προοπτική και την εξέλιξη της χώρας".

Τέλος, έκανε έκκληση σε όλους και κυρίως στην επόμενη γενιά σε ζεστό και προσωπικό τόνο "να αγαπήσουμε, να νοιαστούμε και να φροντίσουμε το κοινό μας σπίτι ώστε να γιορτάσουμε κι άλλες πολλές, σημαντικές επετείους ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο ασφαλείς, ακόμα πιο αισιόδοξοι".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΕ 14 Ιουν 2021 | 12:56

Επεσαν και οι υπογραφές για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό - Συμφωνηθηκε σε χρόνο ρεκόρ 62 ημερών

"Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό το μεγάλο επίτευγμα. Η Ευρώπη που όλοι γνωρίζουμε και όλοι θέλουμε πίσω είναι μια Ευρώπη χωρίς εμπόδια".

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ 14 Ιουν 2021 | 10:32

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη: Αρχές Ιουλίου μπορούμε να έχουμε μόλις 1-2 θανάτους

Αισιόδοξο μήνυμα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη για τους θανάτους από κορονοϊό.

6,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 14 Ιουν 2021 | 10:23

Προνόμια εμβολιασμένων: Με πιστοποιητικό σε συναυλίες και γήπεδα; - Ο Πιερρακάκης εξηγεί το γαλλικό μοντέλο

Ο Κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας. Το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων, όπως σε μια συναυλία και σε ένα στάδιο.

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 14 Ιουν 2021 | 10:20

Γεωργιάδης: Αν έχουμε τέταρτο κύμα το φθινόπωρο, η Ελλάδα θα καταστραφεί - Επιμένει για απολύσεις ανεμβολίαστων

"Να αφήσουμε την Ελλάδα να καταστραφεί, οι επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν, οι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους… να αφήσουμε αυτό να γίνει επειδή κάποιοι έχουν μία άποψη, με ξεπερνά", είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 1.315 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ 14 Ιουν 2021 | 10:06

Κορονοϊός: Θετικά αποτελέσματα από πειραματική θεραπεία αντισωμάτων στη Νότια Κορέα

Πειραματική θεραπεία αντισωμάτων κατά του κορονοϊού είναι ασφαλής και μειώνει την περίοδο θεραπείας κατά σχεδόν πέντε ημέρες.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΓΑΜΩΝ 14 Ιουν 2021 | 09:44

Σκαρμούτσος: "Πολύ λάθος" να κάνουμε αστυνόμευση ποιος έχει εμβολιαστεί

"Θεωρώ ότι θα είναι πολύ λάθος να μας βάλουν εμάς να κάνουμε την αστυνόμευση" αναφέρει ο Δ. Σκαρμούτσος για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 14 Ιουν 2021 | 09:27

Κορονοϊός: Προήλθε από εργαστήριο, νυχτερίδες ή ορυχείο; - Τα τρία σενάρια

Η συζήτηση για το αν ο κορoνοϊός SARS-CoV-2 διέφυγε από εργαστήριο έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα σενάρια.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 14 Ιουν 2021 | 08:23

Τζανάκης για δηλώσεις αξιωματούχου του ΕΜΑ: Προσωπικές οι απόψεις του για το AstraZeneca

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, υπογράμμισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται καλά και φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο ευμενές σενάριο.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ 14 Ιουν 2021 | 08:07

Βασιλακόπουλος για ανεμβολίαστους: Η πειθώ δεν φτάνει – Τι πρέπει να γίνει με όσους αρνούνται

Υπέρ των "προνομίων" για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά και "περιορισμών" για όσους δεν πείθονται να εμβολιαστούν, τάχθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Ιουν 2021 | 07:36

Πότε καταργούνται οι μάσκες: Τα σενάρια για Ιούλιο, οι εμβολιασμένοι και πού θα παραμείνουν υποχρεωτικές

Μετά την εξαίρεση όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self test, με τις μάσκες θα γίνει ακόμη ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

14 Ιουν 2021 | 06:43

Ο ναρκισσισμός των απολιθωμάτων

Σταυρώνοντας τα δάχτυλα, δαγκώνοντας τη γλώσσα μας για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος εξαιτίας των μεταλλάξεων και της αντιεμβολιαστικής δυστροπίας, νιώθουμε πάντως βαθιά ανακουφισμένοι.

14 Ιουν 2021 | 06:32

Φόβοι για νέο κύμα το Φθινόπωρο...

Είναι προφανές πως χώρες με μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού κινδυνεύουν να παρουσιάσουν επιθετικότερες αναζωπυρώσεις.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 14 Ιουν 2021 | 06:21

ΕΟΔΥ: Πού θα διενεργούνται σήμερα δωρεάν rapid test - Τα 135 σημεία

Σε 135 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, θα βρίσκονται αύριο, Δευτέρα Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test.