
Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση του αιτήματος της άρσης ασυλίας της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, αίτημα που έγινε απο την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, την ώρα που το Qatar Gate είναι σε πλήρη εξέλιξη, σκιάζοντας ακόμη και τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Μετα από έρευνα της OLAF ( αρχή για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος της Ευρώπης) η Ρουμάνα γενική εισαγγελέας, ζήτησε την άρση της ασυλίας τόσο της Μαρίας Σπυράκη όσο και της Εύας Καϊλή, ζητώντας να ερευνηθεί το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης των βουλευτικών αποζημιώσεων τους και ειδικότερα το σκέλος που αφορά στις αμοιβές των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών τους.
Η ίδια δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο Open ότι "σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας". Όπως υπογράμμισε, "δεν θέλω να υπάρχουν σκιές".
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου εξετάζεται και το σενάριο να μην είναι τελικά υποψήφια βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης, όπως έχει ανακοινωθεί πρόσφατα.
"Είναι μία σοβαρή υπόθεση, για την οποία ωστόσο δεν έχω πλήρη εικόνα", ειπε αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός. "Μόλις ενημερωθώ, θα επανέλθω" κατέληξε, εμφανώς ενοχλημένος για την συγκυρία που προέκυψε το θέμα.
Κακό timing για την Μαρία Σπυρακη, έλεγαν και πηγές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς το όνομά της συνδέθηκε με το πρόσωπο της Εύας Καϊλή, η οποία είναι κρατούμενη στη φυλακή και εμπλεκόμενη σε υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.
Επεσήμαναν, όμως, ότι η υποθεση της γαλάζιας ευρωβουλευτή, που πήρε μαλιστα πρόσφατα το "οκ" να κατέβει στην Α' Θεσσαλονίκης, δεν έχει καμία σύνδεση ή σχέση με το θέμα διαφθοράς του Κατάρ. Μπήκε όμως στον ίδιο "κουβά".
Στο άκουσμα της απόφασης, η Μαρία Σπυράκη, επικοινώνησε αμέσως με το ΕΛΚ αλλα και με τη Νέα Δημοκρατία εξηγώντας τι ακριβώς έχει συμβεί, ξεκαθαρίζοντας ότι το αίτημα για την άρση ασυλίας της, το στηρίζει και η ίδια και δεν σχετίζεται με το Κατάρ.
"Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου, προκεμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής σε πρώην συνεργάτη μου, ο οποίος αντιμετωπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο των συνεδριάσεων του ευρωπαικου κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatar gate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση", είπε στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ευρωβουλευτής.
Κυβερνητικες πηγές έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι η ευρωβουλευτής είχε δώσει άτυπη άδεια σε κάποιο μέλος της υπηρεσίας της που ειχε πρόβλημα υγείας και δεν παρίστατο σε συνεδριάσεις (σ.σ. αλλά παραταύτα έπαιρνε το επίδομα αλλοδαπής).
Σπυράκη: Θα ζητήσω αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας"
Η κ. Σπυράκη, μιλώντας στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" του OPEN, δήλωσε πως "σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας". Όπως υπογράμμισε, "δεν θέλω να υπάρχουν σκιές".
"Ζητώ να προχωρήσει άμεσα και χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή. Με συνοπτικές διαδικασίες (...). Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, θέλω όμως να τελειώσει αυτή η υπόθεση το συντομότερο", τόνισε έπειτα.
Εξηγώντας γιατί βρίσκεται υπό έλεγχο, η Μαρία Σπυράκη εξήγησε ότι "ένας πρώην κοινοβουλευτικός μου βοηθός, σύμφωνα με το συμβόλαιό του, έπρεπε να είναι περισσότερες μέρες στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, ο ίδιος για προσωπικούς λόγους, δεν ήταν περισσότερες μέρες στις Βρυξέλες και το Στρασβούργο, δεν ήταν φάντασμα. Ερχόταν. Ήταν παρών στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και από απόσταση και λάμβανε ένα επίδομα που λέγεται "επίδομα αλλοδαπής". Αυτό το επίδομα είναι μέρος του προϋπολογισμού, την ευθύνη για τον προϋπολογισμό του γραφείου μου την έχω εγώ, με την έννοια του επιβλέποντος".
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι το επίδομα αυτό "πήγαινε στον λογαριασμό του πρώην συνεργάτη μου, δεν έχω σχέση". Ωστόσο, "πρέπει να σας πω κάτι το οποίο νομίζω έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν θέλω να προκαλέσω κανενός είδους αντιπαράθεση που πλήττει τη Νέα Δημοκρατία και δημιουργεί εντυπώσεις".
"Για τον λόγο αυτό, σήμερα θα ζητήσω και επισήμως την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας, μέχρις ότου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες".
Κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ
Η υπόθεση προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει την Μαρία Σπυρακη.
"Για άλλη μία φορά οι βέλγικες αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει την κ. Σπυράκη, όπως την κ.Καιλή, και θα την αποπέμψει απο τη Νέα Δημοκρατία. Οι άνθρωποι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας, εντός και εκτός συνόρων", καταλήγει η ανακοίνωση.
Στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία
Για ανόμοια πράγματα κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. "Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών", απαντησε το γραφείο Τύπου του κόμματος, τονίζοντας ότι η ίδια η ευρωβουλευτής ζήτησε την άρση της ασυλίας της για να ξεκαθαρίσει η υποθεση στο πρόσωπο της και να μην μείνει καμία σκιά.
Άλλωστε κανείς δεν θέλει σκιές, σε προεκλογικό χρόνο...
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr