Follow us

Μαρινάκης στο Ειδικό Δικαστήριο: "Παππάς - Τσίπρας ήθελαν να φτιάξουν ένα κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ"

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε στο παρασκήνιο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών - "Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε λανθασμένη άποψη για τα ΜΜΕ. Ήθελαν να αλλάξουν διευθυντές και να απολυθούν δημοσιογράφοι", κατέθεσε

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βαγγέλης Μαρινάκης

"Επιθυμία της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αποκτήσει μια από τις τηλεοπτικές άδειες ο Χρ. Καλογρίτσας για να έχει ένα φίλα προσκείμενο σε αυτό το κανάλι". Αυτό τόνισε στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ως μάρτυρας στη δίκη του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα για τις τηλεοπτικές άδειες το έτος 2016.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο παρασκήνιο του διαγωνισμού λέγοντας πως μετά από αίτημα του πρώην υπουργού Νίκου Παππά συναντήθηκε με τον Χρήστο Καλογρίτσα. Η συζήτηση, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, αφορούσε την πρώτη δόση που έπρεπε να καταβάλει ο επιχειρηματίας για την άδεια, σημειώνοντας πως ήταν κοινό μυστικό πως τον στήριζε η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τηλεοπτικός σταθμός φιλικά προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επιχειρηματίας τάχθηκε υπέρ της ορθότητας του διαγωνισμού λέγοντας ότι θεωρεί σωστό να υπάρχουν τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί για να είναι βιώσιμοι.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο περιβόητο ραντεβού που είχε με τον Χρ. Καλογρίτσα κατόπιν μεσολάβησης, όπως ανέφερε, του Ν. Παππά, προκειμένου ο κατηγορούμενος σήμερα επιχειρηματίας να του ζητήσει χρήματα για να αποκτήσει μια τηλεοπτική συχνότητα κατά το σχετικό διαγωνισμό.

"Το ραντεβού με τον κ. Καλογρίτσα κλείστηκε από τον κ. Παππά. Ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη, να τρέξουν τον σταθμό και να έχουν έτσι ένα μέσο φιλικά προσκείμενο προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ" είπε ο επιχειρηματίας για να συμπληρώσει:

"Θεωρώ ότι σε μια Δημοκρατία δεν θα πρέπει μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό κόμμα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Στο παρελθόν υπήρχε το ΚΚΚΕ, το οποίο δηλωμένα είχε ένα μέσο και ήξερε ο κόσμος ότι τους ανήκει και ότι είναι ξεκάθαρο και δηλωμένο από την αρχή. Αυτό είναι ξεκάθαρο και ο καθένας ξέρει από την αρχή ποιον ακούσει και ποιον διαβάζει".

Μαρινάκης στο Ειδικό Δικαστήριο: "Παππάς - Τσίπρας ήθελαν να φτιάξουν ένα κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ"

Πρόεδρος: Όλη αυτή η επέμβαση του κ. Παππά σκοπούσε όλο αυτό το εγχείρημα να εκπορεύεται από την τότε κυβέρνηση;

Διαβάστε Επίσης

Μαρινάκης: Η επιθυμία να φτιαχτεί αυτό το κανάλι ήταν του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά για να έχουν αυτό τον σταθμό. Ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε κανένα λόγο, είχε τη δουλειά του σπρώχτηκε σε αυτό το εγχείρημα…

Πρόεδρος: Από πού το συμπεραίνετε αυτό;

Μαρινάκης: Όλη αυτή η διαδικασία να μου ζητήσουν δηλαδή αυτή τη βοήθεια έγινε από τον κ. Παππά. Ο κ. Παππάς είχε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα. Πολλές φορές μου έλεγε ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα και ότι πράττει ανάλογα…

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι είχατε συναντηθεί με τον κ. Παππά και στο γραφείο σας και αλλού.

Μαρινάκης: Στο γραφείο μου είχα μια συνάντηση επίσημη με τον κ. Παππά, έγινε μετά το διαγωνισμό. Όσον αφορά άλλες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτές ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Συζητάγαμε για τον Πειραιά και το διαγωνισμό.

Πρόεδρος: Τι έγινε στη συνάντησή σας με τον κ. Καλογρίτσα;

Μαρινάκης: Ήρθε στο γραφείο μου και μου εξέφρασε την επιθυμία του και την επιθυμία της κυβέρνησης να τον βοηθήσω οικονομικά για την πρώτη φάση του διαγωνισμού. Του εξήγησα ότι ήταν δύσκολο και ότι θα μπορούσε να δώσει και λανθασμένα μηνύματα και σε άλλους καναλάρχες. Θεώρησα ότι δεν θα έπρεπε να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ήταν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια, δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο και δεν το είχα στο μυαλό μου. Αλλά εκτός αυτού θεώρησα ότι δεν είναι και σωστό για μένα να εμπλακώ στη διαδικασία.

Πρόεδρος: Ο κ. Καλογρίτσας σας είπε πως αποφάσισε να μετάσχει σε αυτό το διαγωνισμό;

Μαρινάκης: Θεωρώ ότι πιέστηκε. Ή ο κ. Παππας ή ο κ. Τσίπρας ή άλλοι άνθρωποι από την κυβέρνηση του ζήτησαν να το πράξει. Θεώρησα ότι πιο πολύ το έκανε για αυτούς παρά για τον εαυτό του.

Καλογρίτσας Λοβέρδος

Πρόεδρος: Και στο παρελθόν είχε εμπλακεί όμως με εκδόσεις…

Μαρινάκης: Ναι με εκδόσεις, όχι με κανάλια. Η κουβέντα μας πάντως τότε (με τον κ. Καλογρίτσα) περιορίστηκε μόνο στο ποσό της πρώτης δόσης.

Πρόεδρος: Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση, αφού ο κ. Παππάς και η κυβέρνηση ήθελαν αυτό το κανάλι από τον Καλογρίτσα, γιατί δεν προσπάθησan να τον βοηθήσουν;

Μαρινάκης: Προσπάθησαν να βοηθήσουν αλλά δεn μπόρεσαν. Είδε εμένα ο κ. Καλογρίτσας, τον Κοντομηνά…

Πρόεδρος: Ζητούσε 48ωρη προθεσμία και απερρίφθη. Γιατί;

Μαρινάκης: Αν δίνανε και άλλη προθεσμία θα δημιουργούσαν προβλήματα και με τους άλλους καναλάρχες. Θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα που προφανώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Μετά το τέλος της διαδικασίας υπήρξαν δηλώσεις, μεταξύ αυτών και η περίεργη δήλωση του κ. Σαββίδη που είπε ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία σαν λαγός, αν θυμάμαι καλά. Και ο κ. Σαββίδης ήταν φιλικά προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση και τους βοήθησε. Άρα το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση δεν έγινε και τίποτα γιατί και ο επόμενος είχε καλές σχέσεις μαζί τους.

Πρόεδρος: Γιατί όλα αυτά τα σημαντικά που είπατε σε συνεντεύξεις σας περιμένατε 1,5 με 2 χρόνια για να δημοσιοποιήσετε;

Μαρινάκης: Αυτά όλα που σας είπα πριν και είχα πει στη συνέντευξή μου στον κ. Χατζηνικολάου και σε άλλη συνέντευξη στον κ. Σρόιτερ, είναι γεγονότα. Είναι ακριβώς έτσι αλλά δεν ήταν κάτι που θεώρησα ότι έπρεπε να καταγγείλω την επόμενη ημέρα. Δεν ήταν ηθικό. Θεωρώ ότι μια κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες. Ένας υπουργός, ο κ. Παππάς, θα έπρεπε η προσοχή του να περιορίζεται στα του υπουργείου του. Δεν ένιωσα ότι ήταν κάτι για το οποίο είχα υποχρέωση την επόμενη ημέρα να το καταγγείλω.

Διαβάστε Επίσης

"Η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τα ΜΜΕ, για το πώς θα πρέπει αυτά να λειτουργούν"

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: "Εντάσεις υπήρξαν με την κυβέρνηση. Αυτό που είχε συμβεί και πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το εξής: Το 2017 απέκτησα τον ΔΟΛ, το "Βήμα" και "Τα Νέα", περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τα ΜΜΕ. Για το πώς θα πρέπει αυτά να λειτουργούν. Ήθελαν να αλλάξουν διευθυντές και να απολυθούν δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει μια λάθος αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Κάτι παρόμοιο δείχνει και η επιθυμία της κυβέρνησης να αποκτήσει ένα τηλεοπτικό σταθμό αλλά και να αναθέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους να τον τρέξουν. Μεγάλο λάθος και δημιουργεί τεράστιο θέμα στην Δημοκρατία στον τόπο μας…".

Βαγγέλης Μαρινάκης

Εισαγγελέας: Να μας πείτε πώς το καταλάβατε αυτό (ότι ήθελαν δικό τους κανάλι), από ποια συζήτηση; Τι σας είπαν; Σας αποκάλυψαν ευθέως αυτά τα σχέδια;

Μαρινάκης: Το πρώτο στάδιο είναι από πληροφορίες, το δεύτερο από τον ίδιο τον κ. Παππά και το τρίτο με τα ίδια μου τα μάτια. Είδα τον κ. Αρβανίτη να συζητά για το πώς θα προετοιμάσει το σταθμό, ο άνθρωπος δούλευε πάνω στον σχεδιασμό του σταθμού. Φιλικά προσκείμενος δημοσιογράφος, ο οποίος μετά έγινε υποψήφιος ευρωβουλευτής…

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας ο επιχειρηματίας είπε: "Όταν σου ζητεί ο κ. Παππάς να δεις τον Καλογρίτσα να δεις αν μπορείς να τον βοηθήσεις θεώρησα σωστό να τον δω και από ευγένεια. Του απάντησα αμέσως… Όπως είπα θεωρούσα σωστό αυτό το διαγωνισμό γιατί πιστεύω ότι σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα τέσσερα κανάλια ήταν αρκετά. Θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και κερδοφόρα. Θεωρώ ότι η κάθε επιχείρηση και ειδικά ΜΜΕ δεν πρέπει να είναι κρατικοδίαιτη. Στη χώρα μας είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβουμε αυτό…".

Μέλος έδρας: Από το '90 και μετά πως θα χαρακτηρίζατε την τηλεόραση από πλευράς ισότητας μετάδοσης των ειδήσεων, κ.λπ.;

Μαρινάκης: Εγώ θα πω για τα δικά μας ΜΜΕ. Εμείς δεν έχουμε επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι οποίες χρειάζονται το κράτος. Η ναυτιλία είναι η βασική μου επιχείρηση, έχει να κάνει με το εξωτερικό, δεν υπάρχει εκεί να ασκήσει κάποιος μια πίεση για να πάρεις μια καλύτερη δουλειά. Έχουμε μάθει να τρέχουμε στον κλάδο αυτό και με δυνατούς αντιπάλους. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν χρειάζεσαι το κράτος μπορείς να είσαι αντικειμενικός. Και νομίζω ότι αυτό το πράξαμε σωστά και φαίνεται από την ανταπόκριση του κοινού.

Γ. Μαντζουράνης (συνήγορος Παππά): Είπατε ότι θεωρείτε πως δεν ήταν σωστό ηθικά και πολιτικά έντιμο, αλλά δεν ήταν και έγκλημα. Διαπιστώσατε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού από την αρχή έως το τέλος κάποια παρατυπία ή παρανομία;

Μαρινάκης: Όχι, θεωρούσα μάλιστα ότι ήταν πολύ σωστό να γίνει ο διαγωνισμός για τέσσερα κανάλια.

Γ. Μαντζουράνης: Δεχθήκατε κάποια πίεση από τον κ. Παππά όταν δεν δεχθήκατε να δανείσετε τον κ. Καλογρίτσα;

Μαρινάκης: Όχι.

Γ. Μαντζουράνης: Συναντήσατε τον κ. Κοντομηνά; Ήταν με προτροπή του κ. Παππά;

Μαρινάκης: Τον συνάντησα, αλλά δεν το θυμάμαι.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Α. Λοβέρδος (συνήγορος Καλογρίτσα): Ο κ. Παππάς ρωτούσε τον πρωθυπουργό για όποιο ζήτημα είπατε; Επιφυλάσσονταν δηλαδή;

Μαρινάκης: Μου έλεγε ότι θα μιλήσω με τον κ. Τσίπρα και θα επανέλθω. Το θεωρώ σωστό αυτό για τον κ. Παππά γιατί θα έπρεπε να τα μεταφέρει στον πρωθυπουργό.

Λοβέρδος: Αναφέρατε το όνομα του κ. Αρβανίτη;

Μαρινάκης: Ναι, τον είδα στο Μέγαρο Μαξίμου και έλεγε ότι προετοιμάζει το κανάλι.

Η δίκη συνεχίζεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ 30 Ιαν 2023 | 22:32

Ειδικό Δικαστήριο: Απολογία Παπαγγελόπουλου - "Έχω δεχθεί ανελέητο πόλεμο - Νιώθω φρίκη"

"Η δίκη μου είναι πολιτική - Στο εδώλιο οδηγήθηκα από μεθοδεύσεις πολιτικών" είπε στην απολογία του στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 8,5% 30 Ιαν 2023 | 15:25

Φέσσας - Σφακιανάκης - Μαρινάκης: Μάχη για την επικράτηση στην αγορά των ταχυμεταφορών του μισού δισ

Τα έσοδα του κλάδου ανήλθαν στα 482,2 εκατ. το 2021 έναντι 428,2 εκατ. το 2020.

«ΔΕΝ ΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΨΕΥΔΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ» 27 Ιαν 2023 | 13:47

Δίκη για τηλεοπτικές άδειες: Ομόφωνα αθώοι Κρέτσος, γιος Καλογρίτσα και άλλοι πέντε

Το δικαστήριο αποδεχόμενο την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 27 Ιαν 2023 | 13:26

Μητσοτάκης στην Βουλή για τις υποκλοπές: Η επιστολή Ράμμου δεν είχε ονόματα- Πού τα βρήκατε εσείς κ. Τσίπρα;

Η ομιλία Μητσοτάκη επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ 27 Ιαν 2023 | 12:35

Δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες: Την αθώωση Κρέτσου, του γιου Καλογρίτσα και άλλων πέντε ζήτησε η εισαγγελέας

Ο Λευτέρης Κρέτσος και τα πέντε μέλη της επιτροπής, απολογούμενοι, αρνήθηκαν την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης που αντιμετωπίζουν.

ΒΟΥΛΗ 26 Ιαν 2023 | 13:13

Παππάς: Το ημερολόγιο Καλογρίτσα έχει δύο ραντεβού με τον Θεοδωρικάκο που ήταν συνέταιρός του

"Δεν οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει γιατί ήταν υπό παρακολούθηση ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων;" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής.

ΝΟΜΙΜΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΣΟ 25 Ιαν 2023 | 19:34

Ειδικό Δικαστήριο: Νόμιμα τα SMS Παππά - Καλογρίτσα - "Όλα περνούν, μόνο η αλήθεια μένει", δηλώνει ο επιχειρηματίας

Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε κρίσιμα τα sms που προσκόμισαν οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα και τα οποία αποδεικνύουν, κατά τον τελευταίο, τον ρόλο του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Ιαν 2023 | 17:49

ΝΔ για υπόθεση Καλογρίτσα: Για πόσο θα συνεχίσει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα ο Αλέξης Τσίπρας;

"Ίσως μάθουμε για τις βαλίτσες και τους φακέλους που έφευγαν από το γραφείο του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει η Νέα Δημοκρατία

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ 25 Ιαν 2023 | 16:37

Στον Εισαγγελέα τα πρακτικά για τις βαλίτσες και τους φακέλους με τα χρήματα από το γραφείο του Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου πρότεινε να τεθούν στη δικαστική έρευνα το SMS, όσο και το απόσπασμα από το ημερολόγιο της γραμματέως του Καλογρίτσα.

ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ 24 Ιαν 2023 | 20:17

Τηλεοπτικές άδειες: Ο Καλογρίτσας φέρνει το κινητό του στο Ειδικό Δικαστήριο - "Γνήσια τα sms με Παππά"

Ο δικηγόρος Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι ουδέποτε αμφισβητήθηκαν τα sms από βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος κατά την προανακριτική διαδικασία της Βουλής

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ 24 Ιαν 2023 | 18:19

Μαντζουράνης για Νίκο Παππά: Μη γνήσια και πλαστά τα SMS που κατέθεσε ο Καλογρίτσας στο Ειδικό Δικαστήριο

Για προσπάθεια πολιτικής δολοφονίας του Νίκου Παππά έκανε λόγο ο δικηγόρος του.

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 24 Ιαν 2023 | 17:42

Τα ραντεβού Καλογρίτσα-Παππά-Αρτεμίου για το ΣΥΡΙΖΑ-Channel: Αποσπάσματα από το ημερολόγιο της γραμματέως του επιχειρηματία

Οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα κατέθεσαν στο Ειδικό Δικαστήριο αποσπάσματα από το ημερολόγιο της γραμματέως του επιχειρηματία

ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 23 Ιαν 2023 | 19:17

Novartis: Απολογήθηκε η Ελένη Τουλουπάκη - "Δεν είχα κανένα διάλογο με κανέναν πολιτικό" είπε για τον Παπαγγελόπουλο

"Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με τη συνείδησή μου και με τον Θεό", είπε στην απολογία της στο Ειδικό Δικαστήριο η Ελένη Τουλουπάκη - "Έχουν διαρρήξει το σπίτι μου δύο φορές"