Μάρτιν Σουλτς: Η ζωή μετά τον αλκοολισμό

Το ποδόσφαιρο, ο αλκοολισμός, ο έρωτας για τα βιβλία και την Ίνε, τα sms, οι δύο κόρες. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλιώς.

Μάρτιν Σουλτς: Η ζωή μετά τον αλκοολισμό

Το αγαπημένο εστιατόριο του Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόμο πλάι στον Ιλ, τον παραπόταμο του Ρήνου που διασχίζει την πόλη.

Παρότι το μικρό, κομψό Le Gavroche ουδεμία σχέση έχει με το ομώνυμο, μεγάλο, ακριβό εστιατόριο στο Λονδίνο, είναι φανερό ότι προσελκύει ανθρώπους οι οποίοι αντιλαμβάνονται το φαγητό ως μία πολύ σοβαρή υπόθεση.

Διακριτικό, με χαμηλό φωτισμό και έχοντας τότε κερδίσει -πριν από έναν χρόνο- το πρώτο του αστέρι Michelin, δεν είναι να απορεί κανείς, που είχε επιλεγεί από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ως σημείο συνάντησης και «σκηνικό» της συνέντευξης του στον δημοσιογράφο των Financial Times, Γκίντεον Ράχμαν.

Δείπνο με τον Μάρτιν Σουλτς

Συνεπής, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου του και προφασιζόμενος ότι, η παρουσία του συνεργάτη του θεωρείται απαραίτητη για τη διερμηνεία (πρόφαση περιττή, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς μιλά άπταιστα αγγλικά και γαλλικά), ο πρόεδρος πρότεινε στον Ράχμαν για πρώτο πιάτο «φουά γκρα» και για κυρίως πιάτο «λαβράκι».

Αυτό που ακολούθησε ήταν το πρώτο «κομβικό» σημείο εκείνου του δείπνου, αφού ενώ ο Ράχμαν ζήτησε κρασί, ο Σουλτς προτίμησε μεταλλικό νερό, συνέχισε με τοματοχυμό και κατέληξε με άλλον έναν φυσικό χυμό, αυτή τη φορά από σταφύλι.

Άρχισα να πίνω -να πίνω πολύ

«Ήταν η απόδειξη της εγκράτειας του» έγραφε τον Απρίλιο του 2013, ο Ράχμαν, ενάμισι περίπου χρόνο αφότου ο Σουλτς εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ήταν επίσης, η στιγμή που ο Μάρτιν Σουλτς άρχισε να μιλά για τον εαυτό του: Τα εφηβικά χρόνια στη Δυτική Γερμανία, το εξαιρετικό ταλέντο στο ποδόσφαιρο, το όνειρο για καριέρα επαγγελματία ποδοσφαιριστή. «Δεν έκανα τίποτα άλλο παρά να παίζω ποδόσφαιρο στο σχολείο» είπε.

Αλλά δύο σοβαροί τραυματισμοί στο γόνατο, σε ηλικία 18 χρονών, έκαναν το όνειρο του κομμάτια.

«Οι βαθμοί μου πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, το ποδόσφαιρο είχε τελειώσει για μένα, ήταν μια περίοδος βαθιάς κρίσης, άρχισα να πίνω -να πίνω πολύ… Κάποια στιγμή αποφάσισα να το κόψω. Ήταν 26 Ιουνίου 1980».

Στο μονοπάτι της ενδοσκόπησης

Πώς είναι τόσο σίγουρος για την ημερομηνία; «Κρατώ ημερολόγιο» εκμυστηρεύθηκε. «Στο τέλος κάθε μέρας, ακόμη και σήμερα, για μισή ώρα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, θα γράψω στο ημερολόγιο μου. Τη χθεσινή νύχτα για παράδειγμα, παρότι κατάκοπος, έγραψα τη μία σελίδα μου και μετά αποκοιμήθηκα…»

Ναι, το φουά γκρα ήταν εξαιρετικό, ακριβώς όπως είχε υποσχεθεί ο Σουλτς, παραδεχόταν τότε ο Ράχμαν και επιπλέον, μαριναρισμένο ελαφρά σε αλκοόλ, πιθανώς σέρι…

Ο Σουλτς δεν διστάζει να μιλήσει δημόσια για το πρόβλημα που είχε στο παρελθόν με το αλκοόλ

Ο Σουλτς δεν διστάζει να μιλήσει δημόσια για το πρόβλημα που είχε στο παρελθόν με το αλκοόλ. Ίσως, επειδή όπως έγραφε η Deutsche Welle «… περπάτησε το μονοπάτι της ενδοσκόπησης στο πιο πρώιμο στάδιο της ενήλικης ζωής του». Πάντως, ο άνθρωπος που τον «ανέσυρε», που τον βοήθησε να σταθεί ξανά όρθιος, ήταν ο αδελφός του Ερβίν, ο οποίος είναι γιατρός.

Όχι πανεπιστήμιο –βιβλιοπώλης, δήμαρχος

Ο νεαρός Μάρτιν δεν φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Ήταν 18 χρονών και λάτρης των βιβλίων. Το καινούργιο του όνειρο ήταν να γίνει βιβλιοπώλης και το ακολούθησε- στην αρχή ως μαθητευόμενος.

Παράλληλα, άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, έναν χρόνο αργότερα γίνεται μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται πρώτη φορά το 1994.

Γιατί μέχρι τότε, από το 1982 μέχρι το 1994, ο κ. Σουλτς ήταν βιβλιοπώλης στο Wurselen.

Και παράλληλα, δήμαρχος της μικρής αυτής πόλης επί 11 ολόκληρα χρόνια (εκλέχτηκε πρώτη φορά σε ηλικία 33 χρονών). «Ήξερα από πρώτο χέρι τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων» λέει για εκείνη την εποχή με υπερηφάνεια.

Μετωπική με τον Μπερλουσκόνι

Αλλά το γεγονός που εκτόξευσε την πολιτική του καριέρα, αυτό που έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, ήταν η θεαματική σύγκρουση του με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2003. Ο Σουλτς χαμογελάει καθώς ανακαλεί στη μνήμη τα γεγονότα, τον τρόπο με τον οποίο «στρίμωξε» τον ιταλό πρωθυπουργό για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αλλά συγχρόνως, θλίβεται όταν θυμάται το σχόλιο του Μπερλουσκόνι «Στην Ιταλία γυρίζουμε ταινία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, θα σε προτείνω για τον ρόλο του δεσμοφύλακα…»

Ευθύς, θρασύς, φιλόδοξος

Ο Μάρτιν Σουλτς δεν μασάει τα λόγια του και δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες του. Είναι ευθύς, ακόμη και θρασύς, αν και οι τρόποι του δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στις Βρυξέλλες -ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη όταν περνά την «κόκκινη γραμμή».

Είναι ευθύς, ακόμη και θρασύς, αν και οι τρόποι του δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στις Βρυξέλλες -ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη όταν περνά την «κόκκινη γραμμή»

Επίσης, είναι «εύφλεκτος». Η φράση «Απολύεστε όλοι!» ακούγεται μάλλον συχνά, αν και ο ίδιος επαναλαμβάνει στους συνεργάτες του ότι πρόκειται περί αστείου –ένα από τα προσόντα του είναι ότι παραδέχεται τα λάθη του αμέσως.

Ο Σουλτς είναι πολύ σίγουρος για τον εαυτό του.

Όπως είναι σίγουρος για το τι επιθυμεί, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πλήρως, ειδικά όταν μετά τις εκλογές του 2013 μαλάκωσε τους τόνους απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία το κόμμα του, το SPD, συνεργάζεται στην κυβέρνηση.

Η υποψηφιότητα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Τα sms της Ίνε

Παντρεμένος με την Ίνε -αρχιτέκτων κήπων στο επάγγελμα- με την οποία έχει αποκτήσει δύο κόρες, είναι η περίπτωση ενός ευτυχισμένου συζύγου και πατέρα, που ακόμη και στις προεκλογικές εκστρατείες του κουβαλούσε πάντα, έναν μικρό, πλαστικό ιπποπόταμο, δώρο που του είχε κάνει η κόρη του όταν ήταν έξι χρονών.

Άλλωστε, όπως ο ίδιος συχνά λέει, τα sms της Ίνε είναι πιο σημαντικά από αυτά που κατά καιρούς του στέλνει η Μέρκελ

Λάτρης του μαρξιστή Έρικ Χομπσμπάουμ

Εξέχουσα θέση στη βιβλιοθήκη του Μάρτιν Σουλτς έχουν τα βιβλία του βρετανού μαρξιστή διανοούμενου, από τους κορυφαίους ιστορικούς του 20ου αιώνα, Έρικ Χομπσμπάουμ.

Ο Μάρτιν εξακολουθεί να είναι εραστής της ανάγνωσης -διαβάζει τρία βιβλία συγχρόνως- λατρεύει την Ιστορία, παίζει ποδόσφαιρο – είναι φανατικός οπαδός της Κολωνίας.

Το αγαπημένο του χρώμα είναι το κόκκινο. «Ανήκω στους Κόκκινους. Αυτή είναι η ζωή μου…» λέει.

banner
banner
banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ 3 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 08 Μαρ 2021 | 13:59

Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο Δημήτρης Μαρκόπουλος - Ακόμα δύο βουλευτές της ΝΔ θετικοί στον ιό

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΙΝΔΑΡΕ 08 Μαρ 2021 | 13:49

Αλιβιζάτος: Η Επιτροπή Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας δεν λειτουργεί…μετά το επεισόδιο στο Κουκάκι

Η δήλωση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου για την Επιτροπή Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας στην οποίο προήδρευε

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 08 Μαρ 2021 | 13:42

Ηλιόπουλος: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει άμεσα τον Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. - Επικίνδυνοι για τη δημοκρατία

"Η αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη συνδέεται με την αποτυχία στην πανδημία - Ο κ. Μητσοτάκης να αποπέμψει άμεσα τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.", δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 08 Μαρ 2021 | 13:39

Πελώνη: Ανοίγουν λιανεμπόριο και Γυμνάσια- Λύκεια έως τα τέλη Μαρτίου - Απρίλιο ανοίγει και η εστίαση

Με προτεραιότητα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια το άνοιγμα των σχολείων - Τι είπε η Α. Πελώνη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 08 Μαρ 2021 | 13:28

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Ειδικά σήμερα η σκέψη μας είναι με τις "αόρατες" ηρωίδες της πανδημίας

"Η δυνατή φωνή που έσπασε την ένοχη σιωπή είναι μόνο η αρχή" αναφέρει στην ανάρτησή του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 08 Μαρ 2021 | 12:57

Χρυσοχοΐδης για τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη: Ασκοπη βία δεν δικαιολογείται - "Γελοιότητες ΣΥΡΙΖΑ"

Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το ξύλο από άνδρες της ΕΛΑΣ, σε νεαρούς στην πλατεία Νέας Σμύρνης

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 08 Μαρ 2021 | 12:51

Πλεύρης για Ν. Σμύρνη: Ευχήθηκε περαστικά μόνο στους δυο αστυνομικούς και όχι στον πολίτη που τον έδειραν

Ο Θάνος Πλεύρης δεν είπε περαστικά στον τραυματισμένο πολίτη από τα χτεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, αλλά ευχήθηκε σε δύο αστυνομικούς.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 08 Μαρ 2021 | 12:34

Οργή Χαρδαλιά: Δεν είναι εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας στο κορονο-πάρτι της Τσικνοπέμπτης

"Η αλήθεια είναι μια! Καμία εμπλοκή ή συμμετοχή δεν υπάρχει από εργαζόμενους ή στελέχη της ΓΓΠΠ στην εν λόγω μάζωξη", γράφει μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ 08 Μαρ 2021 | 12:29

Κοινό άρθρο Μητσοτάκη και 9 ευρωπαίων ηγετών: Διπλά σημαντική η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα" για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τονίζεται η συνεισφορά των γυναικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΕΧΘΗΚΕ ΟΡΟ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ 08 Μαρ 2021 | 11:37

Τι συμβαίνει με τον Κουφοντίνα: Πώς αντέχει μετά από 60 ημέρες απεργίας πείνας

Ο Κουφοντίνας δέχθηκε τον ορό ενυδάτωσης για να αποφύγει ανεπίστρεπτη βλάβη

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EASTMED 08 Μαρ 2021 | 11:17

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη ενόψει πενταμερούς και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης έθεσαν το πλαίσιο τουσυντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της άτυπης Διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 08 Μαρ 2021 | 10:32

Τα 10+1 τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Η Μαρέβα είναι πάντα υπέρκομψη

Δείτε τα 11 τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται η Αριστοτελία Πελώνη- Η Μαρέβα είναι πάντα υπέρκομψη

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 08 Μαρ 2021 | 07:30

Ελλάδα - Τουρκία ξανά στο σημείο μηδέν: Γιατί πάει ο Δένδιας στην Αίγυπτο - Το ταξίδι "σφήνα" στις νέες προκλήσεις

Καθυστερήσεις παίζει η Άγκυρα για τις διερευνητικές. Καμία απάντηση στις ημερομηνίες που έχει στείλει η Αθήνα.