Follow us

Martin Wolf των Finacial Times: "Αυξάνονται οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα"

Επί τάπητος τέθηκαν οι παγκόσμιες οικονομικές και ιδεολογικές ωδίνες που προκαλεί η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μαρτιν γουλφ

"Αυξάνονται οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή. Φοβάμαι ότι πρέπει να ζούμε με την πραγματικότητα του πολέμου και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πιθανότητα χρήσης ακραίων όπλων, ακόμα και πυρηνικών". Αυτό ανέφερε ο κ. Martin Wolf, Chief Economist Commentator των Financial Times, στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τον αρθρογράφο της Καθημερινής και συγγραφέα, Τάκη Θεοδωρόπουλο, επί τάπητος τέθηκαν οι παγκόσμιες οικονομικές και ιδεολογικές ωδίνες που προκαλεί η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Wolf ξεκαθάρισε ότι: "Η Δύση, οι μείζονες φιλελεύθερες δημοκρατίες, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδά έχουν κατά 2,5 φορές μεγαλύτερες δυνάμεις από την Κίνα και τη Ρωσία, έτσι μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτό το μπλοκ".
Τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αν και όπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι δεν επηρεάζουν το άτομο που λαμβάνει αποφάσεις, ωστόσο τόνισε: "Η εναλλακτική του να μην κάνουμε τίποτα είναι μη αποδεκτή".

Διαβάστε Επίσης

Όπως τόνισε ο αρθρογράφος των Financial Times, "η Ουκρανία είναι μία πολύ μεγάλη χώρα που θέτει θεμελιώδη και υπαρξιακά ερωτήματα για την Ευρώπη". Ειδικότερα, όπως είπε: "Η πρόκληση είναι γεωπολιτική για την Ευρώπη και πρέπει να αποφασίσει εάν θα γίνει ένας παίκτης στα υπερεθνικά ζητήματα ή θα γίνει θύμα αυτών", προσθέτοντας ότι: "Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει είναι πρόθυμη και ικανή να δράσει σε γεωστρατηγικά ζητήματα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: "Υπάρχουν μόνο κακές επιλογές" και εκτίμησε ότι "ο πόλεμος θα συνεχιστεί επί μακρόν και είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε".
Από τον κεντρικό ομιλητή έγινε λόγος για μία κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού. Παρατηρούμε τη διάκριση του κόσμου μεταξύ ενός δημοκρατικού και ενός όχι τόσο δημοκρατικού στρατοπέδου, ως διάδοχη κατάσταση του ψυχρού πολέμου, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Πούτιν ως "ένα αυταρχικό καθεστώς που έχει την τάση να γίνεται όλο και πιο αυταρχικό".

Διαβάστε Επίσης

Κάνοντας τη διάκριση μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού, και αντιπαραβάλλοντας τους Πούτιν και Ζελένσκι ο κ. Wolf τόνισε: "Η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει πατριωτισμός. Οι πολίτες πρέπει να νοιώθουνε ότι μοιράζονται κάτι πολύ σημαντικό με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους. Ο εθνικισμός ωστόσο, εμφορείται από την πεποίθηση ότι είμαστε μέρος του ενός λαού στον οποίο όλοι πρέπει να έχουν πίστη και υπακοή, όπως εκφράζεται από τον εθνικό ηγέτη. Αποτέλεσε ένα σημαντικό "εργαλείο" στη μεταμοναρχική περίοδο, ενώ το γνωρίσαμε στα βιώματα του μεσοπολέμου".

Όπως είπε: "Αυτή είναι η εκφρασμένη φιλοσοφία, με πολλά φιλοσοφικά και μυστικιστικά στοιχεία που εκφράζεται από τον Πούτιν. Απ΄ την άλλη, ο Ζελένσκι εκφράζει την ελεύθερη δημοκρατική άποψη ενός λαού που βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη μίας εισβολής", και επισήμανε ότι ο "φιλελεύθερος δημοκρατικός παράγοντας δεν είναι ικανοποιημένος αυτή τη στιγμή με τις εξελίξεις".

Από την πλευρά του ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι "στη νέα συνθήκη που έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις, δεν είναι πλέον μία μάχη μεταξύ κομμουνισμού και καπιταλισμού, αλλά μία σύρραξη μεταξύ της αλυτρωτικής τυραννίας και της φιλελεύθερης δημοκρατίας".
Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αφύπνιση της ΕΕ, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Καθώς, χαρακτήρισε ως "μεγάλη ψευδαίσθηση της ΕΕ το ότι μπορεί να οικοδομήσει ένα τεράστιο πολιτικό οικοδόμημα, χωρίς κρίσεις, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία". "Αυτές οι κρίσεις έχουν ξυπνήσει την Ευρώπη ως ωραία κοιμωμένη", είπε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 06 Αυγ 2022 | 16:23

Ουκρανία: Πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ζαπορίζια σταματησε να λειτουργεί μετά από βομβαρδισμούς - Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας

Ένας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σταμάτησε να λειτουργεί, έπειτα από βομβαρδισμούς.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 04 Αυγ 2022 | 22:34

ΕΕ: Περιοριστικά μέτρα στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον γιο του, Ολεξάντρ

Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε να τους επιβάλει περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

ΠΡΩΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 03 Αυγ 2022 | 22:00

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προτείνει σχέδιο τύπου Ελβετίας για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκερχαρντ Σρέντερ πρότεινε σχέδιο για το τέλος του πολέμου στη Γερμανία.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 03 Αυγ 2022 | 17:46

Ρωσία: Μεγάλο λάθος των Σκοπίων η αποστολή αρμάτων μάχης Τ-72 στην Ουκρανία

Η Μόσχα χαρακτήρισε μεγάλο λάθος των Σκοπίων την αποστολή στην Ουκρανία αρμάτων μάχης T-72, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ 03 Αυγ 2022 | 17:41

Ζαπορίζια: Εκτός ελέγχου ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη - Εξαιρετικά υψηλός ο κίνδυνος ατυχήματος

Για εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

02 Αυγ 2022 | 23:41

Τουρκία: Το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά έφθασε στην Κωνσταντινούπολη

Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή που επιτράπηκε να γίνει βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ 01 Αυγ 2022 | 23:51

Ουκρανία: "Πολύ νωρίς για να χαρούμε", λέει ο Ζελένσκι για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών

Η Ουκρανία αδυνατούσε να στείλει τα σιτηρά της στο εξωτερικό μέσω της Μαύρης Θάλασσας λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στα λιμάνια της από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ 30 Ιουλ 2022 | 12:57

Ανάρτηση-σοκ από τον Μεντβέντεφ: Mοιράζει ουκρανικά εδάφη - Παρουσιάζει "αναθεωρημένα" σύνορα - Χάρτες

Για προσπάθεια επαναχάραξης των ευρωπαϊκών συνόρων κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, αντιδρώντας με σφοδρότητα

ΣΤΟΝ 6Ο ΜΗΝΑ ΟΙ ΜΑΧΕΣ 28 Ιουλ 2022 | 16:23

Θύελλα αντιδράσεων για το εξώφυλλο του ζεύγους Ζελένσκι στη Vogue - Ποζάρουν εν μέσω πολέμου στον φακό της Άνι Λίμποβιτς

Η συνέντευξη για την αμερικανική έκδοση του Vogue δεν είχε τα αποτελέσματα που θα ήθελε το ζεύγος Ζελένσκι.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΦΘΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ 26 Ιουλ 2022 | 15:21

Forbes: Τα ρωσικά κανόνια στην Ουκρανία "αυτο-ανατινάζονται" - Ανοίγουν σαν μπανανόφλουδες [εικόνες]

Το ρωσικό πυροβολικό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού, με φωτογραφίες να δείχνουν πυροβόλα να έχουν σκάσει, με τις κάννες να έχουν ανοίξει σαν μπανανόφλουδες.

ΑΛΛΕΣ ΟΚΤΩ ΦΟΡΕΣ 25 Ιουλ 2022 | 16:37

Eurovision 2023: Τελικά στη Βρετανία αντί της νικήτριας Ουκρανίας - "Αληθινή αντανάκλαση της ουκρανικής κουλτούρας"

Οι Βρετανοί δεσμεύονται να είναι ο διαγωνισμός "αντανάκλαση της ουκρανικής κουλτούρας".

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΖΕΛΕΝΣΚΙ 24 Ιουλ 2022 | 22:07

Μαρέβα Μητσοτάκη: Το "ευχαριστώ" στη σύζυγο του πρωθυπουργού από τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα

Με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter ευχαρίστησε τη σύζυγο του πρωθυπουργού ο Ουκρανός πρέσβης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 22 Ιουλ 2022 | 17:53

Παγκόσμια ανακούφιση: Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για να αρχίσουν πάλι οι εξαγωγές σιτηρών

Θα βοηθήσει κατά μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες - Ο ρόλος τη Τουρκίας