Με διαδικασίες επείγοντος στη Βουλή η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις

Με τη διαδικασία του επείγοντος η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με διαδικασίες επείγοντος στη Βουλή η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η διαδικασία του επείγοντος για την επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων. Προηγουμένως, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, εισηγήθηκε τη διαδικασία του επείγοντος λέγοντας ότι είναι αυτονόητη η ανάγκη μιας ταχείας διεκπεραίωσης της νομοθετικής διαδικασίας, καθώς οι συντάξεις θα πρέπει να χορηγηθούν τις επόμενες ημέρες χωρίς τις περικοπές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι, με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαχωρίσει το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων από άλλες διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο σώμα του νομοσχεδίου και θα έπρεπε να γίνει η συζήτηση τους να γίνει με την κανονική διαδικασία.

«Το νομοσχέδιο έχει άρθρα φορολογικού ενδιαφέροντος και ζητήματα που πρέπει να λήξουν στο παρόν έτος» είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και επικαλέστηκε τις διατάξεις για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις των συζύγων και τις διατάξεις για τον τελωνειακό κώδικα που σχετίζονται με τον εκτελωνισμό αυτοκινήτων, σημειώνοντας ότι πρέπει να πάμε στον νέο χρόνο χωρίς αυτές τις εκκρεμότητες.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

"Έχοντας βιώσει την αγωνία των συνταξιούχων προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις, σήμερα αισθάνομαι υπερήφανος που ερχόμαστε να λάβουμε την απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις από 1.1.2019 και να καταργήσουμε τη ρύθμιση που είχαμε ψηφίσει", δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μιλώντας για το νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται οι διατάξεις περί μείωσης των συντάξεων. "Σήμερα είμαι υπερήφανος γιατί βρήκαμε τον τρόπο, είχαμε το σχέδιο και την πολιτική βούληση και λαμβάνουμε την απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι είναι μια ενέργεια με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, η οποία δίνει απάντηση σε όσους αναρωτιούνται αν άξιζε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε αυτή την περιπέτεια του δημοσιονομικού προγράμματος, καθώς σήμερα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο και ότι μπορεί πλέον να περάσει στην ακύρωση επαχθών όρων.

"Εμείς θα το ψηφίσουμε το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων, όπως και θα ψηφίσουμε και κάθε άλλο μέτρο που διορθώνει τα δικά σας λάθη. Εκείνο που βεβαίως κανείς δεν μπορεί να διορθώσει κανείς είναι τη συνολική σας πολιτική, η οποία θα διορθωθεί με τις επόμενες εκλογές", είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος και σχολίασε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ "χειροκροτούν σήμερα γιατί ξεχνούν εύκολα", όσα επιχειρήματα πρόβαλε η κυβέρνηση για να ψηφιστούν διατάξεις του “νόμου Κατρούγκαλου” που σήμερα ξηλώνονται. Ειδικά για το “νόμο Κατρούγκαλου”, ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν αχρείαστο και δεν είχε ζητηθεί από κανέναν. "Ήταν επιλογή δική σας πώς θα ιεραρχήσετε τα μέτρα για να πετύχετε τους στόχους. Εσείς επιλέξατε να κάνετε αυτή την προσέγγιση", είπε ο Γ. Βλάχος απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε: "Μολονότι σήμερα διορθώνετε μια λάθος επιλογή της κυβέρνησης, ο νόμος Κατρούγκαλου αφήνει πολλά ανοιχτά μέτωπα, αφήνει πολλά απόνερα, αφήνει παρενέργειες μεγάλες στην κοινωνική ζωή του τόπου και γι’ αυτό εμείς έχουμε θέσει προτεραιότητα την κατάργησή του συνολικά".

"Ο νόμος που ψηφίσατε σπρώχνει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση. Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνουν δύο. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να δούνε τους μελλοντικούς κινδύνους", είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. "Πάμε να αντιμετωπίσουμε τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς αλλά έχουμε τη μερική περικοπή όσων συνταξιοδοτήθηκαν το 2016, το 2017, το 2018 και έχουν απώλειες άνω του 20%", είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και υπογράμμισε ότι με την πλήρη εφαρμογή του νόμου, από 1.1.2019, θα έρθουν σοβαρές μειώσεις. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να πάρει πίσω και τις "ακραίες διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την κατώτερη σύνταξη". Η ΔΗΣΥ, υπενθύμισε ο βουλευτής, έχει εγκαίρως καταθέσει την πρόταση για τη μη περικοπή των συντάξεων, κοστολογημένο από 13 Ιουλίου. Επίσης έχει καταθέσει πρόταση νόμου με μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα κύρια άρθρα της πρότασης αυτής θα κατατεθούν και με τη μορφή τροπολογίας και θα περιλαμβάνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

"Με το νόμο Κατρούγκαλου, η μέση κύρια σύνταξη έφτασε στα 480,29 ευρώ από 708,2 που ήταν. Από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, αφαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους 689 εκατομμύρια ευρώ. Οι συντάξεις με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν παγωμένες μέχρι το 2022, χωρίς καμία αύξηση και βλέπουμε αν θα επιτρέψουν τα δημοσιονομικά να δώσετε κανένα κουλούρι", είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε: "Αυτό κύριοι δεν είναι για πανηγύρια! Χωρίς ίχνος ντροπής πανηγυρίζετε γιατί παίρνετε πίσω μια ακόμη περικοπή, από τις πάνω από 30 περικοπές που κάνετε κι εσείς και οι προηγούμενοι! Θυμίζει το ανέκδοτο με τον Χότζα". Ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε εξάλλου ότι το μόνο το ΚΚΕ μιλάει για αύξηση των συντάξεων και κάλυψη των απωλειών.

"Το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί. Θα έρχεστε εδώ και θα λέτε όσα λέτε αλλά τα μέτρα ένα προς ένα θα τα ψηφίζετε διότι ξέρετε καλά ότι δεν μπορεί να έρχεστε σε κόντρα με το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας", είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Ειδικά για τη μη μείωση των συντάξεων, είπε ότι "υπήρξε ανάγκη που υπαγόρευσε αυτή τη νομοθέτηση, δεδομένου ότι ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη αξιολόγηση, όταν η αντιπολίτευση κινδυνολογούσε ότι δεν θα βγει -που τελικά βγήκε και μάλιστα με το επίτευγμα της ρύθμισης του χρέους". Η κυβέρνηση αναγκάστηκε "με το πιστόλι στον κρόταφο", είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν ξεκίνησε από το 2015, όπως προσπαθεί να πείσει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ως κυβέρνηση παρέδωσε μια χρεοκοπημένη χώρα.

"Σήμερα ακυρώνονται οι επιπλέον μειώσεις συντάξεων. Εμείς στο Ποτάμι δεν ψηφίσαμε το νόμο Κατρούγκαλου, δεν ψηφίσαμε το συνταξιοδοτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψηφίσαμε τις προηγούμενες περικοπές, δεν ψηφίσαμε τις δύο φορές που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν περικοπή συντάξεων από 1.1.2019, επομένως εμείς δεν έχουμε καμία ανάγκη να ξεψηφίσουμε τίποτε. Αυτοί που έχουν ανάγκη να ξεψηφίσουν είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ", είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και υπογράμμισε ότι με το “νόμο Κατρούγκαλου” και τα παρακολουθήματά του, "είχαμε περικοπή του ΕΚΑΣ, περικοπή της κύριας σύνταξης, περικοπή της επικουρικής σύνταξης, μείωσης της καθαρής σύνταξης λόγω της αύξησης των εισφορών υγείας, από το 2% στο 6%, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου από ιατρικές δαπάνες".

"Η αυτοακύρωση, μέσω της δικαιολογίας της αυταπάτης, έφερε και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην περικοπούν οι συντάξεις, με θυσία τα αντίμετρα", είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας καταγγέλλοντας ότι ο “νόμος Κατρούγκαλου” ήταν η "ταφόπλακα ιδίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες". Κατήγγειλε επίσης ότι "πλέον έχουμε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων και συνταξιούχους πείνας" και τάχθηκε υπέρ της αναδιοργάνωσης του συνταξιοδοτικού με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

"Το άρθρο για τη μη μείωση των συντάξεων είναι μέσο κατευνασμού της λαϊκής οργής και απογοήτευσης των πολιτών που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιμνημονιακό κόμμα αλλά αποδείχθηκε, με την αμέριστη συμπαράσταση των ΑΝΕΛ, ένα κόμμα μνημονιακότερο των μνημονιακών", είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αϊβατίδης.

«Μειώνουμε τους δικούς σας φόρους», τόνισε η Κ. Παπανάτσιου απευθυνόμενη στη ΝΔ

«Μειώνουμε τους δικούς σας φόρους!», ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, απευθυνόμενη προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με το οποίο καταργούνται οι διατάξεις περί μείωσης των συντάξεων.

«Ξεδιπλώνουμε το κουβάρι και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και μέσα στον δημοσιονομικό χώρο μειώνουμε τους φόρους σας! Αυτό κάνουμε. Επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα», σημείωσεε η κ. Παπανάτσιου απαντώντας στον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος ζήτησε τον λόγο για να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι σήμερα μειώνει φόρους που η ίδια επέβαλε.

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι δικός μας φόρος; Τον μειώνουμε και θα συνεχίσουμε να τον μειώνουμε. Όπως τον μειώσαμε φέτος, θα συνεχίσουμε να τον μειώνουμε και του χρόνου. Από πού έχετε τις πληροφορίες σας για αύξηση των αντικειμενικών αξιών; Εμείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουμε τέτοια γνώση. Εσείς από πού το ξέρετε αυτό; Η αλλαγή δεν σημαίνει αύξηση. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η αξιολόγηση από τους ανεξάρτητους εκτιμητές. Δεν σημαίνει οπωσδήποτε αύξηση αντικειμενικών. Δικό μας ήταν το τέλος επιτηδεύματος; Ξεδιπλώνουμε το κουβάρι και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και μέσα στο δημοσιονομικό χώρο μειώνουμε τους φόρους σας! Αυτό κάνουμε. Επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα. Η φορολόγηση των επιχειρήσεων και μόνο από τις εισφορές σε συνδυασμό με τον φόρο εισοδήματος ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτά που πληρώνουν σήμερα, και το ξέρετε καλά. Το 85% έχει δει μείωση», τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών απευθυνόμενη στη ΝΔ.

Προηγουμένως, ο κ. Σταϊκούρας είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση:

- Μειώνει ασφαλιστικές εισφορές σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού πρώτα μόνη της, το 2016, τις αύξησε.

- Μειώνει σταδιακά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αφού πρώτα μόνη της, το 2015, την αύξησε από το 26% στο 29% και σήμερα υποστηρίζει θα διαμορφωθεί το 2021 εκεί που την παρέλαβε.

- Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά 10%, μόνο για ένα έτος, υποσχόμενη περαιτέρω μείωση τα επόμενα έτη, μείωση που λόγω της νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

- Θεσπίζει μικρή παράταση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μόνο για λίγα ακριτικά νησιά, αφού πρώτα μόνη της, το 2015, κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

- Νομοθετεί τη μη περαιτέρω και αχρείαστη περικοπή των συντάξεων, αφού πρώτα μόνη της, το 2017, την ψήφισε, αν και αυτή δεν προβλεπόταν στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και αφού έχει προβεί σε απανωτές μειώσεις συντάξεων τα τελευταία χρόνια καταργώντας το ΕΚΑΣ, αυξάνοντας εισφορές υγείες, μειώνοντας κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους και αφού δεν θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των πολυδιαφημιζόμενων αντιμέτρων.

- Χορηγεί κοινωνικό μέρισμα από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2018, έχοντας επιτύχει αχρείαστα υπερπλεονάσματα, όχι με ανάπτυξη, αλλά μέσω υπερφορολόγησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Ιουλ 2020 | 12:07

Φώφη Γεννηματά: Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό στο 6%

"Είμαι εδώ για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων", ανέφερε κατά την ομιλία της στη Βουλή.

"ΜΑΧΗ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Ιουλ 2020 | 19:38

Αγρια κόντρα στη Βουλή για το Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: "Γραφικές οι κατηγορίες περί χούντας" λέει ο Καραγκούνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για νομοσχέδιο που είναι χειρότερο και από εκείνο της χούντας - Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρσή του τώρα

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» 400.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 29 Ιουν 2020 | 11:56

Επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στον πρωθυπουργό για οικονομία και εργασιακά

"Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί την εργασία και την οικονομία σε νέα αδιέξοδα".

25 Ιουν 2020 | 16:36
ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 25 Ιουν 2020 | 12:19

Ο Παπαγγελόπουλος καταγγέλλει τον Μιωνή για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας: Κάποιοι εδώ μέσα συνήργησαν

"Είμαι άνθρωπος που δεν υπέκυπτε. Δεν με πλήττει εμένα", είπε, αναφερόμενος στο ηχητικό Μιωνή - Παππά.

ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 25 Ιουν 2020 | 07:22

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι κασέτες Μιωνή – Έρχονται νέες αποκαλύψεις - Στη γωνία ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συντηρεί το ζήτημα όσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς δεν δίνουν πειστικές απαντήσεις.

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ 24 Ιουν 2020 | 20:34

Αναψε "φωτιές" στην Ολομέλεια της Βουλής το usb Μιωνή - "Μαγαζιά και παραμάγαζα, κέρδη, πιέσεις για καταθέσεις"

Χαμός κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 24 Ιουν 2020 | 12:55
ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 24 Ιουν 2020 | 12:35

Τσιάρας για πρώην εργαζόμενους "Ελευθεροτυπίας": Υπάρχει ηθικό θέμα με την στάση των τραπεζών

"Η άσκηση ένδικων μέσων από τις τράπεζες είναι θεμιτή, το ηθικό είναι άλλο ζήτημα", επισήμανε ο κ. Τσιάρας.

«ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ» 23 Ιουν 2020 | 19:33

Κύκλοι ΝΔ: "Σε παραδικαστικό πανικό ο ΣΥΡΙΖΑ" - Για ψευδή κατάθεση κατηγορούν τη Ράικου ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλος

Κατηγορείται ότι απέκρυψε έγγραφο από την αλληλογραφία της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις αμερικανικές Αρχές, το έτος 2016.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιουν 2020 | 08:07

Γεωργιάδης: Δεν θα πετάξουμε τα χρήματα των φορολογουμένων σε ιδιαίτερα προβληματικές επιχειρήσεις

Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τόνισε, "έκανε μόνο ένας, ο ΣΥΡΙΖΑ".

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΓΑΖΙ" ΚΑΙ ΤΑ "ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ" 23 Ιουν 2020 | 07:47

"Ηθικό μειονέκτημα" ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις φωτιά για  Παπαγγελόπουλο και Παππά - Αμηχανία στην Κουμουνδούρου

Το ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή ο κ. Μιωνής έφερε σε δύσκολη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.