Με δύο γραμμές η ΔΗΜΑΡ για ΠτΔ και εκλογές

Η «ομάδα των 7» προτείνει συμφωνία για ΠτΔ, Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές μέχρι τον Μάιο. Η «επίσημη ΔΗΜΑΡ προετοιμάζει την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

me-duo-grammes-i-dimar-gia-ptd-kai-ekloges
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε δύο γραμμές έχει χωριστεί η ΔΗΜΑΡ, αφού η ομάδα των «7» στην οποία συμμετέχουν Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Μπουλμπασάκος και ο βουλευτής Ν. Τσούκαλης κατέθεσαν πρόταση στην Ε.Ε. του κόμματος σύμφωνα με την οποία προτείνουν:

1) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή.

2) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου.

3) τη συμφωνία για ένα ορατό χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015. Η πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά αποτελεί ένδειξη διαφοροποίησης των «7» σε σχέση με την γραμμή του κόμματος, καθώς η ομάδα των στελεχών υποστηρίζει ότι η προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συμμετέχει σε αυτήν ένας ισχυρός πόλος της σοσιαλδημοκρατίας υπονοώντας και τη συστράτευση δυνάμεων και προσωπικοτήτων από το ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση των «7»που δεν τέθηκε σε ψηφοφορία στην Ε.Ε. του κόμματος ήταν μία παραλλαγή της παλαιάς πρότασης του Γ. Σταθάκη – πριν αναμορφωθεί και διορθωθεί μετά από παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ- για συμφωνία στην εκλογή του ΠτΔ και επίσης εκλογές το Μάιο του 2015.

Η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει από το Συνέδριό της, να μην ψηφίσει για ΠτΔ ως δείγμα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφοροποίηση των «7» έγινε λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ με την συμμετοχή των γραμματέων Δ. Βίτσα και Θ. Θεοχαρόπουλου, η οποία θα λάβει χώρα σήμερα στις 4:00 μ.μ. στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προετοιμάσουν τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών, του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου 15νθήμερου. Μετά την ανακοίνωση της διαφοροποίησης των «7» ο Πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης σε συνέντευξη που παραχώρησε ξεκαθάρισε, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει για ΠτΔ όπως αποφάσισε στο συνέδριό της και χαρακτήρισε τις εκλογές « λυτρωτική διαδικασία για την κοινωνία, η οποία μέσα στην ασφυξία αυτού του πολωμένου κλίματος, πρέπει να αποφανθεί η ίδια».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέστειλε μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαφοροποίηση των δεν ανατρέπει την προοπτική συνεργασίας των δύο κομμάτων.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook