Με δύο πρόσωπα η Βουλή στη συζήτηση των δύο πρώτων νομοσχεδίων

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προχώρησαν σε ευρύτατες συγκλίσεις στο φορολογικό αλλά και σε αντιπαράθεση στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

me-duo-proswpa-i-bouli-sti-suzitisi-twn-duo-prwtwn-nomosxediwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με δυο πρόσωπα παρουσιάστηκε η Βουλή κατά τη συζήτηση των δυο πρώτων νομοσχεδίων της κυβέρνησης.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προχώρησαν σε ευρύτατες συγκλίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο (μείωση ΕΝΦΙΑ και ευνοϊκές τροποποιήσεις ως προς τις 120 δόσεις) που πρόκειται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια του Σώματος, αλλά και σε σφοδρή αντιπαράθεση σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που εισήγαγε ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετριτης.

Ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό  

Το φορολογικό νομοσχέδιο επί της αρχής, εκτός από την ΝΔ, ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (επιφυλάχθηκε στην Ολομέλεια για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις) και από το ΚΙΝΑΛ το οποίο υπερψηφίζει και τα άρθρα. «Παρών» επί της αρχής και επί των άρθρων δήλωσε το ΚΚΕ. Η Ελληνική Λύση θα αποφασίσει επίσης στην Ολομέλεια.

Το ΜεΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής και υπερψηφίζει τις 120 δόσεις. Ωστόσο, πριν το κλείσιμο υπήρξε μια ήπιων τόνων αντιπαράθεση μεταξύ του Χρήστου Σταικούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου Παίρνοντας το λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πριν τις εκλογές η ΝΔ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της σε ότι αφορά το δημοσιονομικό χώρο. Υπενθύμισε δε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί στο 2,9% και κατά συνέπεια θα υπάρξει έλλειμμα της τάξης του 0,7%.

«Προφανώς για να αυξάνετε το ΕΝΦΙΑ δεν αποδέχεστε την εκτίμηση Στουρνάρα και για αυτό πρέπει να αποδεχθείτε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τα πήγε καλά» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος μιλώντας για την μείωση του ΕΝΦΙΑ στις περιουσίες άνω του ενός εκατομμύριου ευρώ εξέφρασε την άποψη ότι τα 22 εκατομμύρια που χάνει το ελληνικό δημόσιο από την μείωση θα μπορούσαν να είχαν πάει σε κοινωνικές δράσεις.

Απαντώντας ο κ. Σταικούρας υπενθύμισε ότι η ΝΔ θεωρούσε πριν τις εκλογές ότι οι εκτιμήσεις του ΓΛΚ ήταν ορθές και για αυτό άλλωστε ψήφισε όλα τις ελαφρύνσεις που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα σέρνονταν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με μόλις 1,3% ανάπτυξη, εικόνα που άλλαξε μετά τις ευρωεκλογές.

Αντιπαράθεση για το «επιτελικό κράτος» - Ενστάσεις και από βουλευτές της ΝΔ

Την ίδια στιγμή, απέναντι της σύσσωμη την αντιπολίτευση βρήκε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ενώ ενστάσεις εξέφρασαν και βουλευτές της ΝΔ. Οι βασικές αιτιάσεις εστιάζονται στο γεγονός ότι συσσωρεύονται υπερεξουσίες στο Μαξίμου.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου κάλεσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη  να προχωρήσει σε βελτιώσεις. «Να κάνει βελτιώσεις ο υπουργός. Υπάρχει ο ρόλος της Βουλής και ο ρόλος των υπουργών. Δεδομένου ότι οι υπουργοί έχουν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, το ερώτημα είναι αν φαίνεται μέσα στο νομοσχέδιο το πώς ο υπουργός θα ελέγχει το υπουργείο του, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει υφυπουργός, υπηρεσιακός γραμματέας κλπ. Πώς μπορούν να συντονιστούν όλα αυτά» ανέφερε και πρόσθεε: «Δεν συνδέεται με την ΕΕ ο νόμος. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί σε άλλο νόμο, αλλά πρέπει να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, κυρίως γιατί η ΕΕ είναι ο μεγάλος νομοθέτης. Οι δημόσιες πολιτικές δεν αρκεί να δημιουργούνται μέσω των νομοπαρασκευαστικών ενεργειών. Σημασία έχει και η διοικητική αποτίμηση και το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, έχουμε ένα νόμο που περιλαμβάνει πλήθος υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Ποιος θα παρακολουθεί την εκτέλεσή του;».

Οξύτατος ήταν και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρήστος Σπίρτζης παρατήρησε ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το νομοσχέδιο «επιχειρεί την άλωση του κράτους και την ενίσχυση της κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης». Αμφισβήτησε εξάλλου ότι προκαλείται μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων

Για μύθους έκανε λόγο ο Χάρης Καστανίδης από το ΚΙΝΑΛ. Ανέφερε: «Οι τρεις μύθοι που καλλιέργησε η κυβέρνηση είναι ότι το νομοσχέδιο συγκροτεί επιτελικό κράτος, πως μειώνονται οι μετακλητοί και πως εμπιστεύεται την δημόσια ιεραρχία». Εξέφρασε εξάλλου ισχυρές επιφυλάξεις για τη δημιουργία της νέας Αρχής διαφάνειας.

Για κράτος που θα λειτουργεί με όρους μάνατζμεντ μίλησε ο  Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, ενώ για δημιουργία «πρωθυπουργού-αυτοκράτορα» έκανε λόγο η Ελληνική Λύση. Τέλος, η Αγγελική Αδαμοπούλου  (ΜεΡΑ25) υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ενισχύει τη δυσλειτουργία και την γραφειοκρατία της κρατικής μηχανής.

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσεις. Υποστήριξε πάντως ότι το νομοσχέδιο εισάγει νέα σύγχρονη θεώρηση για το κράτος.

 

 

Φωτογραφία: INTIMENEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook