Με ενέσεις ηθικού ο Τσίπρας «πακετάρει» τα νέα σκληρά μέτρα

Με συνταγή …ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός πακετάρει τα μέτρα και προετοιμάζει το κόμμα για τον επώδυνο συμβιβασμό.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Με ενέσεις ηθικού ο Τσίπρας «πακετάρει» τα νέα σκληρά μέτρα

Μετωπική επίθεση στον Σόιμπλε και στο ΔΝΤ όσον αφορά το εξωτερικό και με αιχμές κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό, ο Πρωθυπουργός επιδίωξε να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δύο βασικούς άξονες: την επίτευξη της συμφωνίας από την μία πλευρά και την προοπτική της επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα μετά το τέλος του Μνημονίου το 2018.

Η παρέμβαση πάντως του Νίκου Φίλη «θόλωσε» το νέο αφήγημα καθώς ο πρώην υπουργός είπε δημοσίως πως σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση καμιά εκτίμηση της κυβέρνηση δεν επιβεβαιώθηκε ενώ αμφισβήτησε και την ρητορική Τσίπρα « κανένα ευρώ μέτρα».

Σόιμπλε, ΔΝΤ και Κυριάκος οι «εχθροί» - Η παράκληση στη Μέρκελ

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός με ανοιχτή την διαπραγμάτευση όπου οι εταίροι ζητούν άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 2 δις. ευρώ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό πρόγραμμα, μίλησε στο κομματικό κοινό κάνοντας ενέσεις ηθικού καθώς διαμόρφωσε μέτωπο με τον «πυρομανή» Σόιμπλε, το ΔΝΤ που αμφισβητείται για την ποιότητα των στοιχείων του αλλά και το παλαιό πολιτικό σύστημα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα πάντα με τους εταίρους που βρίσκονται εντός του πλαισίου της συμφωνίας και της λογικής», είπε ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας τον δρόμο για την συμφωνία με τους εταίρους.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος δεν είναι και ο πλέον συμπαθής άνθρωπος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να τον… μαζέψει από δηλώσεις του τύπου «οι Έλληνες ζουν πάνω από τα όρια τους».

Παράλληλα επιτέθηκε και στο ΔΝΤ για το οποίο προέβλεψε ότι δεν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση αμφισβητώντας τα οικονομικά του στοιχεία και καλώντας να αναθεωρήσει τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα για να ξεκινούν όλοι οι συνομιλητές από την ίδια σελίδα. Τέλος κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει να παίζει τον «μουτζούρη».

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για την ουσία της διαπραγμάτευσης επικεντρώνοντας στους "αντιπάλους" για την β αξιολόγηση

Στην ομιλία του Πρωθυπουργού που περιείχε όλα τα στοιχεία των ομιλιών που έχει πραγματοποιήσει σε Κ.Ε εν μέσω αξιολογήσεων, εκτός από τους..εξωτερικούς εχθρούς επιτέθηκε και στο παλαιό πολιτικό σύστημα δηλαδή στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης για να γίνει πρωθυπουργός πρέπει να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού και όχι του Σόιμπλε ενώ για το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει ρότα και να σταματήσει να είναι ουρά της δεξιάς και να παραδειγματιστεί από το σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για την ουσία της διαπραγμάτευσης επικεντρώνοντας στους "αντιπάλους" για την β αξιολόγηση.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι υπάρχει η εκτίμηση πως θέλει δεν θέλει η Αν. Μέρκελ λόγω των γερμανικών εκλογών κάποια στιγμή θα παρέμβει και θα ξεκλειδώσει την αξιολόγηση.

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στη συνάντηση των Βρυξελλών

Έτσι το σκηνικό φαίνεται να μπερδεύεται ακόμη περισσότερο μετά την πενταμερή συνάντηση των Βρυξελλών παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών όπου διαμορφώθηκαν νέα δεδομένα.

Η κοινή πρόταση που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύει ότι το στρατόπεδο των δανειστών δεν διακατέχεται από εσωτερικές έριδες.

Παράλληλα διαφαίνεται η πρόθεση τους να ολοκληρωθεί η β αξιολόγηση αλλά με την θεσμοθέτηση σκληρών μέτρων τα οποία θα περιλαμβάνουν μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων και παρεμβάσεις στα εργασιακά όπου πιέζουν για αύξηση των ομαδικών απολύσεων.

Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και την θεσμοθέτηση υψηλών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5%.

Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά συμμετείχε στην σύσκεψη με διάθεση συμβιβασμού προκειμένου να κλείσει η β αξιολόγηση. Η Αθήνα πιέζει προκειμένου να υπάρξει συμφωνία-πακέτο με την θεσμοθέτηση μέτρων αλλά και την διευθέτηση του χρέους καταλογίζοντας ευθύνες στο ΔΝΤ για υπερβολικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί στην μείωση του αφορολόγητου στα 6.700 ευρώ, στην μείωση των συντάξεων και τον μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς μετά το 2019 ως τμήμα του δημοσιονομικού κόφτη καθώς και στην αύξηση των απολύσεων κατά 5% ανά μήνα.

Η Αθήνα βρίσκεται ξανά στο δίλημμα να δεχτεί τον επώδυνο συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα ή θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις διεκδικώντας μέτρα που αφορούν την διευθέτηση του χρέους ή τον αντίστροφο κόφτη με περιορισμό του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών ως…επιβράβευση για την επίτευξη των στόχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η χώρα μπορεί να πορευτεί μόνη της για λίγο καιρό έως ότου επιτευχθεί συμφωνία αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κλείσει άμεσα και πάση θυσία την συμφωνία.

Η καθυστέρηση όμως πέραν της 20ης Φεβρουαρίου θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση καθώς οι πιέσεις στην Αθήνα θα είναι ασφυκτικές με τα κρατικά ταμεία να αδειάζουν και τους ευρωπαίους να έχουν ρίξει το βάρος στους στις εκλογές που θα γίνουν στην Γερμανία στην Ολλανδία και την Γαλλία.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ μόλις σήμερα χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό πρόγραμμα και ζήτησε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Τα ξένα μέσα έχουν μοιραστεί σε αυτά που βλέπουν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση με επώδυνο συμβιβασμό από την πλευρά της Ελλάδας και αυτά που δεν βλέπουν συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η στάση της ελληνικής πλευράς μέχρι τώρα δεν προκρίνει το σενάριο της ολοκλήρωσης της β αξιολόγησης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει την εμφάνιση του το εφιαλτικό σενάριο του 2015.

Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη καθώς θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες επαφές μεταξύ Αθήνας και εταίρων για να κλείσει η αξιολόγηση όπου δεν μπορεί να αποκλειστεί μία στροφή της ελληνικής κυβέρνησης με υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των εταίρων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΛΟΜΠΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 14 Μαϊ 2021 | 16:22

Ειρωνείες της Αυγής για τη φωτογραφία του Αδωνι Γεωργιάδη με τον Ζόραν Ζάεφ

Ειρωνικά σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ και της Αυγής για τη…"ρεαλιστική προσέγγιση" του Μακεδονικού από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη

"ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" 14 Μαϊ 2021 | 14:09

Τσίπρας - Ζάεφ: Όσοι μας κατηγορούσαν, αντιλαμβάνονται τώρα τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για ιστορική συμφωνία της οποίας τη σημασία αντιλαμβάνονται όλοι τώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 14 Μαϊ 2021 | 12:49

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στις 18:00 στην ισραηλινή πρεσβεία

"Πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι βομβαρδισμοί και οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί" αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση στην ισραηλινή πρεσβεία.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2021 | 12:42

Ραγκούσης: Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια είναι προσωπική επιμονή Μητσοτάκη

"Δεν μπορεί να κρύβεται. Να αναλάβει προσωπικά την πολιτική ευθύνη, αλλιώς να το τροποποιήσει ριζικά όπως ζητούν βουλευτές και βουλεύτριες όλων των κομμάτων πλέον", λέει ο Γ. Ραγκούσης.

14 Μαϊ 2021 | 08:29

Τίποτα δεν είναι "τζάμπα", ειδικά τα εμβόλια...

Κανείς δεν αντιλέγει πως μια πανδημία αποτελεί μια έκτακτη συνθήκη και στις έκτακτες καταστάσεις χρειάζονται έκτακτες αποφάσεις.

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ 13 Μαϊ 2021 | 19:31

Υπ. Υγείας σε Τσίπρα: Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν συστήνονται από τον ΠΟΥ

Η κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση για τις θεραπείες κατά του κορονοϊού και η απάντηση του Υπουργείου Υγείας.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ 13 Μαϊ 2021 | 14:07

Προανακριτική Παππά: Ο λογιστής της εταιρείας CCC διαψεύδει τον Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ Channel

Ο λογιστής της εταιρείας CCC διέψευσε τον Χρήστο Καλογρίτσα που ισχυρίζεται ότι πήρε χρήματα για να στήσει κανάλι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Μαϊ 2021 | 13:59

Παρέμβαση Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Η αγωνία για την επόμενη μέρα γίνεται κυρίαρχη"

Συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με το δημοσιογράφο της Καθημερινής Πέτρο Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΚΑΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 12 Μαϊ 2021 | 18:40

Παρατηρητήριο ΝΔ - Τα 10 fake news για την Ακρόπολη: Εχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο

Για 10 fake news για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη κάνει λόγο το παρατηρητήριο των fake news του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 14:54

8ωρο: Αυτό είναι το νέο εργασιακό- Τι προβλέπει για ωράριο, άδειες, συνδικαλισμό και Κυριακές

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο εργασιακό και τις προβλέψεις για ωράριο, άδειες και εργασία τις Κυριακές

ΠΑΕΙ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ 12 Μαϊ 2021 | 10:26

Γιατί ο Τσίπρας δεν είδε τον σοσιαλιστή Σάντσεθ: Η δικαιολογία της Κουμουνδούρου - Ψάχνει επαφές στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνάντησε στο Φόρουμ των Δελφών τον Ισπανό σοσιαλιστή Σάντσεθ.

12 Μαϊ 2021 | 09:24

Ο Σάντσεθ, η Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Τσίπρας

Εκ πρώτης όψεως τα δυο γεγονότα είναι άσχετα. Είναι όμως;

12 Μαϊ 2021 | 09:17

Τα "σταματημένα" ρολόγια του κ. Αλέξη...

Θυμάμαι την εποχή που η "Σοβιετία" έστεκε ακόμη αγέρωχη όρθια και ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην ΚΝΕ (εντάχθηκε κατά την περίοδο της πτώσης...), τη θλίψη που με καταλάμβανε ως νεαρό αριστερό τότε, έστω και του ευρωπαϊκού δημοκρατικού δρόμου, όταν βρισκόμουν σε κάποια από τις χώρες του "Παραπετάσματος".