Με λόγια του Καζαντζάκη και του Ελ. Βενιζέλου «μίλησε» στους Κρητικούς ο Θεοδωράκης

Το Ηράκλειο Κρήτης επισκέφθηκε ο Στ. Θεοδωράκης. Απαντώντας σε όσους ρωτούν για την ιδεολογία του, χρησιμοποίησε αποσπάσματα από κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και του Ελευθέριου Βενιζέλου.

me-logia-tou-kazantzaki-kai-tou-el-benizelou-milise-stous-kritikous-o-theodwrakis
SHARE THIS
0
SHARES

Με πολίτες του Ηρακλείου συναντήθηκε απόψε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης στο λιμάνι του Ηρακλείου και απαντώντας σε όσους ρωτούν για την ιδεολογία του χρησιμοποίησε δανειζόμενος αποσπάσματα από κείμενα της Κρήτης, που έγραψαν ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Μητροπολίτης Ειρηναίος και ο Βιτσέντζος Κορνάρος.

Απαντώντας σε όσους ρωτούν για την ιδεολογία του, ο Στ. Θεοδωράκης χρησιμοποίησε αποσπάσματα από κείμενα των Ν.Καζαντζάκη, Ελ.Βενιζέλου, Μητροπολίτη Ειρηναίου και Β.Κορνάρου

Ετσι διάβασε ένα απόσπασμα του Ν. Καζαντζάκη λέγοντας:

«Γυρνώντας παντού στην Ελλάδα ακούω πολλούς να μου λένε: Φίλε προχώρα, ψηλά το κεφάλι, σε πιστεύουμε, μας δίνεις ελπίδα, και αυτή η ελπίδα μας είναι απαραίτητη. Αλλοι, μου λένε: Ποιος είσαι, ποιος σ` έβαλε, τι νομίζεις ότι θα καταφέρεις εκεί που απέτυχαν τόσοι και τόσοι, εσύ θα καταφέρεις το αδύνατο; Σ` αυτούς έχω μια απάντηση:

- Η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα. Τρομάζεις, όταν ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλάβεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου. Τρομάζεις, γιατί από τη στιγμή που θα καταλάβεις πως υπάρχει η δύναμη αυτή, δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άναντρες πράξεις σου, για τη ζωή σου τη χαμένη, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους».

Αναφερόμενος στην απαξίωση, τη διαπλοκή και την απογοήτευση και πάλι ο κ. Θεοδωράκης χρησιμοποίησε ένα ακόμα απόσπασμα του Νίκου Καζαντζάκη.

«Το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικιέται. Θαρρείς κι είναι απαραίτητος πολύς αγώνας και πολύς ιδρώτας για να εξαγοράσει ο άνθρωπος το δίκιο του κι η ελευθερία είναι το πιο ακριβό αγαθό, δε δίνεται δωρεάν μήτε από τον άνθρωπο μήτε από το Θεό, πηγαίνει από χώρα σε χώρα, όπου τη φωνάξουν, από καρδιά σε καρδιά, ανυπόταχτη, χωρίς συμβιβασμό.

Πατρίδα, πατρίδα αναστενάζει ο Μακρυγιάννης, ήσουν άτυχη από ανθρώπους να σε κυβερνήσουν»!

Αφού χρησιμοποίησε και άλλα αποσπάσματα από τον Νίκο Καζαντζάκη αναφέρθηκε στις ευθύνες και τα καθήκοντα των πολιτικών χρησιμοποιώντας εδώ απόσπασμα του Ελευθέριου Βενιζέλου που έλεγε:

«Οι πολιτικοί δεν ευθύνονται μόνο για όσα κάνουν όσο ζούνε. Εχουν ευθύνες και μπροστά στις επερχόμενες γενιές. Καθήκον των πολιτικών ανδρών είναι να δίδουν στους νέους πολιτικούς άνδρες το παράδειγμα ότι ο δρόμος μέσα από τον όποιο κάποιος μπορεί να αποκτήσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη, δεν είναι ο δρόμος της κολακείας ή ο δρόμος της αποπλάνηση του λαού, αλλά ο δρόμος της ασταμάτητης διαπαιδαγώγησης, ο δρόμος της αλήθειας, την οποία ο πολιτικός πρέπει να λέει παντού και πάντοτε όσο κι αν είναι πικρή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αφού συνέχισε τις αναφορές του με αποσπάσματα κορυφαίων Κρητικών, απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών για το Ποτάμι, τη δυναμική του και τις θέσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook