Διευρυμένη συναίνεση στη Βουλή για το «Ελληνικό»-Ψήφισαν όλοι πλην ΚΚΕ, ΧΑ

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα και πλέον χρόνια και να ενταχθεί το έργο στις μνημονιακές υποχρεώσεις ώστε η Βουλή να «ξεκλειδώσει» την μεγάλη επένδυση για το Ελληνικό.

me-megali-pleiopsifia-psifizetai-i-ependusi-sto-elliniko
|
SHARE THIS
0
SHARES

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα και πλέον χρόνια και να ενταχθεί το έργο στις «μνημονιακές» υποχρεώσεις και στα προαπαιτούμενα για την δόση ώστε η Βουλή να «ξεκλειδώσει» την μεγάλη επένδυση για το Ελληνικό.

Η σύμβαση για το έργο στο Ελληνικό ,γίνεται νόμος του κράτους με με ευρύτατη συναίνεση και μεγάλη πλειοψηφία καθώς υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και  Ανεξάρτητοι Ελληνες.   

Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν αλλά δίστασαν να θέσουν θέμα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας καθώς δεν υπήρχε καμία περίπτωση διαφοροποίησης βουλευτών ώστε να προκληθούν εντυπώσεις.

Η πλειοψηφία των βουλευτών που πήρε το λόγο μίλησε για ένα έργο μεγάλης πνοής όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα που θα συντελέσει στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και στην δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κοινή ήταν εξάλλου η πεποίθηση ότι η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα προκαλέσει οφέλη και για τον τουρισμό διότι θα αποτελέσει ένα ακόμα κομμάτι του σχεδίου που ονομάζεται «ελληνική Ριβιέρα».

Βέβαια και σήμερα δεν έλειψαν οι αιχμές τόσο για τα ζητήματα της επικαιρότητας (τηλεοπτικές άδειες) όσο βέβαια και για τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επένδυση.

Πολλοί ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπενθύμισαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μεταξύ εκείνων που αντιτίθεντο σφόδρα στην αξιοποίηση των χώρων του πρώην αεροδρομίου.

Υπουργική στήριξη στο έργο 

Πάντως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η σύμβαση που θα ψηφίσει σήμερα η Ελληνική Βουλή είναι ένα μέρος του συμβιβασμού που οι πολίτες γνώριζαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν η χώρα οδηγείτο σε εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στο τίμημα των 915 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να προστεθούν και άλλα 1,5 που θα διατεθούν για κοινωφελή έργα.

Επέμεινε ότι παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τα φορολογικά έσοδα δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά και ότι το μάστερ πλαν δεν είναι δεσμευτικό.

Εκτός από τον κ. Τσακαλώτο τη συμφωνία υποστήριξαν και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τιμά τις υπογραφές της και δεσμεύτηκε ότι θα διευκολύνει τους επενδυτές.

Διέψευσε επίσης ότι το υπουργείο Πολιτισμού επιχείρησε να δημιουργήσει εμπόδια ως προς την αξιοποίηση της περιοχής.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης από την πλευρά του επιχείρησε να δικαιολογηθεί ως προς τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν μέχρι η σύμβαση να φτάσει στην Βουλή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι όλα έγιναν για να βελτιωθεί η σύμβαση και ανέφερε ότι η κυβέρνηση πάντα ήταν υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης που υποστήριξε ότι οι οικολόγοι πάντα αγωνίζονταν για την αξιοποίηση του Ελληνικού. 

 ΝΔ: To Ελληνικό θα δώσει σήμα για μεγάλα projects και σε άλλους επενδυτές

 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε με θερμά λόγια για το έργο και επέρριψε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια η ελληνική Ριβιέρα.

 «Η Ελλάδα έχει πρόβλημα από τον κομμουνισμό, όχι από τον νεοφιλελευθερισμό» είπε ο κ. Γεωργιάδης και  τόνισε «η ελληνική Ριβιέρα στο Σαρωνικό  δεν έγινε επειδή όλα αυτά τα χρόνια ήσασταν εσείς».     

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός θα παρακολουθεί προσωπικά την επένδυση βήμα προς βήμα προκειμένου να δώσει έτσι το σήμα και σε άλλους επενδυτές να επενδύσουν σε μεγάλα project στη χώρα μας.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  τόνισε  ότι το έργο στο Ελληνικό πλησιάζει τα όρια των Ολυμπιακών Αγώνων και μίλησε ξανά για την έναρξη υλοποίησης  του οράματος της «ελληνικής Ριβιέρας» που θα εκτείνεται από το Πέραμα έως το Σούνιο και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και της οικονομίας.

Ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) ανέτρεξε στα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης του  ΙΟΒΕ για την επένδυση που καταδεικνύουν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και προειδοποίησε «  φτάσαμε σήμερα στην κύρωση της σύμβασης από την βουλή των ελλήνων μετά από περιπέτειες 15 χρόνων. Το ζητούμενο όμως, πια, είναι η έναρξη υλοποίησης του project. Κάθε καθυστέρηση, κάθε ανατροπή, κάθε εμπόδιο θα σημαίνει απώλεια παραγωγής εθνικού πλούτου και εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα περαιτέρω επιβάρυνση των ελλήνων φορολογούμενων πολιτών».

Και ο Δημήτρης Καμμένος εισηγητής των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε επί μακρόν στα οφέλη από την αξιοποίηση του Ελληνικού.  

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρωτά. Ο βουλευτής του Ποταμιού είπε πως η Κύρωση της Σύμβασης είναι ένα βήμα, που έπρεπε να γίνει από καιρό, προκειμένου ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει πόλος ανάπτυξης για την περιοχή, καθώς πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο με σαφείς αναπτυξιακούς στόχους.

Σχολίασε, ότι το αρχικό «ξεπούλημα» έγινε πλέον ξεκούνημα, για να ξεκινήσει η επένδυση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για τα 15 χρόνια, που κόλλησε η υπόθεση του Ελληνικού.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας επιχείρησε να ανατρέψει το επιχείρημα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ωφελούν μόνο τους επενδυτές και αποκλείουν το λαό.

Μίλησε συγκεκριμένα για παραλίες στο δήμο Ελληνικού που δεν έχουν αξιοποιηθεί και είναι γεμάτες σύριγγες και τοξικομανείς και για το φαληρικό Δέλτα που αποτελεί κόσμημα για την Αττική.

Στους αγώνες της Αριστεράς για το Ελληνικό αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αγγελική Καρακώστα.

Αν και δεν έθεσε ζήτημα καταψήφισης της σύμβασης ομολόγησε ότι ο σχεδιασμός για την περιοχή δεν είναι εκείνος που το κόμμα της ήθελε. Απέδωσε πάντως τις ευθύνες για το αποτέλεσμα τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο παρελθόν περί διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του Ελληνικού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτελεί εντολές των δανειστών.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook