Με μικρή βαλίτσα ανεβαίνει ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη-τι θα εξαγγείλει

Σε δύο εξελίξεις ποντάρουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί η πρωθυπουργική ομιλία

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Με μικρή βαλίτσα ανεβαίνει ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη-τι θα εξαγγείλει

Με τον προϋπολογισμό του 2017 να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και τους δανειστές να έχουν διαμηνύσει εδώ και μήνες ότι δεν θα ανεχτούν μονομερείς ενέργειες αντίστοιχες με την 13η σύνταξη, η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι δεδομένο ότι δεν θα περιλαμβάνει παροχές.

Το επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, προετοιμάζει μια «πολιτική ομιλία» η οποία θα στηριχτεί στους ακόλουθους άξονες:

1. Στην προοπτική εξόδου από τα μνημόνια. Το ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται με κάποιου είδους σύμβαση τουλάχιστον μέχρι το 2022 είναι περίπου δεδομένο. Αυτό όμως που θα τονίσει ο πρωθυπουργός είναι ότι η όποια σύμβαση κληθούμε να τηρήσουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα περιέχει τη λέξη «μνημόνιο».

2. Στην προοπτική επιστροφής στην «κανονικότητα». Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί να καλύψει από μόνη της τις δανειακές της ανάγκες μέσω των αγορών χωρίς να χρειάζεται τα δάνεια του επίσημου μηχανισμού. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα αρχίσει και πάλι να αυξάνει το κόστος δανεισμού –αυτός είναι και ο κίνδυνος που επισημαίνει το ΔΝΤ θεωρώντας ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο- αλλά και αυτό είναι κάτι που δεν θα αναφερθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

3. Στην επιστροφή στην ανάπτυξη. Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα έχει ως επιχείρημα ότι συμπληρώθηκαν δύο θετικά τρίμηνα καθώς και το β’ τρίμηνο αναμένεται να κλείσει με θετικό πρόσημο.

4. Στην άσκηση πολιτικής η οποία θα εστιάσει στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ελλείψει χρημάτων για σημαντικές παροχές, το ενδιαφέρον θα πέσει σε επιμέρους διευκολύνσεις. Η κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων θα έχει εξέχουσα θέση ενώ μεγάλη αναφορά θα γίνει στα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας –εκεί βοηθάει και η στατιστική- αλλά και στις παροχές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. ΟΙ διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να αναφερθεί σε ομάδες όπως οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, τα άτομα με προβλήματα αναπηρίας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι κλπ.

Σε δύο εξελίξεις ποντάρουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί η πρωθυπουργική ομιλία:

1. Πρώτον στο ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 0,8% κατά το β’ τρίμηνο του 2017 ή και ακόμη περισσότερο. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την πρώτη Σεπτεμβρίου δηλαδή μια εβδομάδα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού. Με ένα δεύτερο διαδοχικό θετικό τρίμηνο (σ.σ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ανάπτυξης 0,4% για το πρώτοτρίμηνο) ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να σταθεί στην «επιστροφή στην ανάπτυξη» και να μιλήσει για κλείσιμο της χρονιάς με θετικό ποσοστό της τάξεως του 1,8%-2%.

2. Δεύτερον στο ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές ώστε να μπορέσει να προχωρήσει μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Υποτίθεται ότι οι σχετικές αποφάσεις –ειδικά από το υπουργείο Εργασίας- θα έπρεπε να έχουν ήδη εκδοθεί αλλά το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα για τους φορολογούμενους οι οποίοι πιέζονται πλέον και από τις τράπεζες, και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλά και από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Μαϊ 2021 | 09:24

Ο Σάντσεθ, η Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Τσίπρας

Εκ πρώτης όψεως τα δυο γεγονότα είναι άσχετα. Είναι όμως;

12 Μαϊ 2021 | 09:17

Τα "σταματημένα" ρολόγια του κ. Αλέξη...

Θυμάμαι την εποχή που η "Σοβιετία" έστεκε ακόμη αγέρωχη όρθια και ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην ΚΝΕ (εντάχθηκε κατά την περίοδο της πτώσης...), τη θλίψη που με καταλάμβανε ως νεαρό αριστερό τότε, έστω και του ευρωπαϊκού δημοκρατικού δρόμου, όταν βρισκόμουν σε κάποια από τις χώρες του "Παραπετάσματος".

ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 11 Μαϊ 2021 | 18:12

Φίλης: Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία

Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία, δήλωσε ο Νίκος Φίλης

«ΕΚΤΟΣ ΑΕΙ ΕΩΣ 30.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ» 11 Μαϊ 2021 | 10:24

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Nα μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια ζητά ο Α. Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

TWEET 11 Μαϊ 2021 | 08:16

Τσίπρας για Παλαιστίνη: Το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για λύση δύο κρατών

"Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ξεκινήσουν άμεσα αξιόπιστες συνομιλίες για λύση δύο κρατών", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ" 10 Μαϊ 2021 | 16:03

Τσίπρας με ΔΟΕ: Η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με τη ΔΟΕ σημείωσε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά.

10 Μαϊ 2021 | 07:44

Το πρόβλημα του ακούει στο όνομα Τσίπρας...

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, εκτός από την ευημερία με δανεικά που οδήγησε στη χρεοκοπία, ήταν το ισχυρό δικομματικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΕΜΕΙΣ;" 09 Μαϊ 2021 | 12:35

Αλέξης Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο"

"Το πρόβλημα με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι ανήκει στη Δεξιά. Είναι ότι υπερασπίζεται με σθένος τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο} τονίζει ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στην Καθημερινή".

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 09 Μαϊ 2021 | 08:53

Φωτιά στο Μάτι: Οι αποκαλύψεις για τους νεκρούς που έκρυβαν και η σιωπή Τσίπρα

Διάλογοι φωτιά στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες για την τραγωδία στο Μάτι - Ποιοι γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών όταν ο Αλέξης Τσίπρας έφτανε στο συντονιστικό.

08 Μαϊ 2021 | 11:20

Πατέντα η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς, το θέμα δεν είναι αν πρώτος πρότεινε την άρση της πατέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας. Ούτως ή άλλως πρώτος το πρότεινε ο Η. Μόσιαλος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Μαϊ 2021 | 12:53

Τσίπρας: Ιστορική τομή η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "ιστορική τομή" την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο - "Θέατρο σκιών" το ποιος μίλησε πρώτος για τις πατέντες.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ 06 Μαϊ 2021 | 23:37

Μεϊμαράκης για τα γεγονότα του 2015: "Καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση - Ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπα"

"Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση όπως κάποιοι θέλουν να λένε, γιατί εμείς παρασύραμε τον Τσίπρα - Αυτός έκανε την κωλοτούμπα" τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμάράκης

REUNION 06 Μαϊ 2021 | 16:51

ΠΑΣΟΚ για πάντα: Ο Τσίπρας διαδήλωσε αγκαλιά με Τζουμάκα, Ξενογιαννακοπούλου και Σπίρτζη

Μαζί με στελέχη από το βαθύ ΠΑΣΟΚ διαδήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη