Με πολλούς "αστερίσκους" η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Καχυποψία στην Κουμουνδούρου για τα περί "ατομικής ευθύνης".

Νίκη Ζορμπά
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΗ ΖΟΡΜΠΑ

Μπορεί οι τόνοι στην αξιωματική αντιπολίτευση να διατηρούνται χαμηλοί εν τω μέσω της πανδημίας αλλά και η στήριξη στην Κυβέρνηση αρχίζει να "θαμπώνει".

"Δομική" αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασκεί σε αυτή τη φάση, για μια σειρά από λόγους που είναι εύληπτοι, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το προφίλ που έχει αποφασίσει να σφυρηλατήσει ο κ. Τσίπρας για την επόμενη ημέρα της κρίσης: δυνάμει πρωθυπουργός εκ νέου ο ίδιος, με ένα κόμμα που έχει αφήσει πίσω την "ουτοπία" (αυτόν τον όρο είχε χρησιμοποιήσει εξάλλου για να "αδειάσει" τη Νεολαία του κόμματός του, όταν ξέσπασαν τα γεγονότα στον Έβρο και εκείνη ζητούσε το άνοιγμα των συνόρων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για αυτό εξάλλου, για το χτίσιμο ενός προφίλ κόμματος εξουσίας και "υπευθυνότητας", στην Κουμουνδούρου συγκροτήθηκε"παρατηρητηριο" δημόσιας Υγείας και η Κουμουνδούρου δεν σπεύδει να να ανοίξει πυρ εναντίον κάθε κυβερνητικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα.

Σε επίρρωση αυτού, έρχονται δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, ο οποίος δεν φείσθηκε επαίνων ούτε για τον Σωτήρη Τσιόδρα ενώ θετικά εκφράστηκε και για τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Η "ατομική ευθύνη"

Κάπου εδώ όμως η "στήριξη" στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αρχίζει να εξαντλείται στην Κουμουνδούρου.

Πέραν της κριτικής που ασκήθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για τις έκτακτες ενισχύσεις που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για στήριξη οικονομίας και εργαζομένων ("ασπιρίνες" χαρακτήρισε τα μέτρα ο κ. Τσίπρας), σοβεί στην Κουμουνδούρου η "δυσφορία" για την έννοια της "ατομικής ευθύνης" που αποτελεί το φόντο σε όλα τα μέτρα που ανακοινώνει η Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Επ' αυτού, κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν:

"Δεν μπορεί η συντεταγμένη Πολιτεία και οι εκπρόσωποί της να ισχυρίζονται ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας εναπόκειται μόνο στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Πέρα από την απαραίτητη ατομική ευθύνη των πολιτών, πάνω από όλα βρίσκεται η ευθύνη της κυβέρνησης, που οφείλει χωρίς καμία περαιτέρω ολιγωρία και καθυστέρηση να στηρίξει αποφασιστικά τη Δημόσια Υγεία".

Ελλοχεύει η καχυποψία στον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την έννοια της "ατομικής ευθύνης";

Απερίφραστα, ναι.

Συνομιλητής του κ. Τσίπρα μάλιστα "διέγνωσε" πίσω από αυτή, ένα νέο "μαζί τα φάγαμε", την αλήστου μνήμης φράση του κ. Πάγκαλου, όταν χρεοκόπησε η χώρα το 2010.

Κοντολογίς, στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, επιμένουν πως για όλες τις εξελίξεις τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας όσο και μετά την υπέρβαση της κρίσης, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση και όχι οι Πολίτες, εξ ού και κομματικά στελέχη σημειώνουν: " Αν για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού συμβάλλει βεβαίως και η ατομική ευθύνη, η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας αποτελεί ατομική ευθύνη του Πρωθυπουργού. Και αυτό δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από μετακύληση της ευθύνης στους πολίτες".

Επιμονή σε ενίσχυση Δημόσιας Υγείας

Τούτων δοθέντων, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ενισχύσεις στην Δημόσια Υγεία.

Το αυτό, ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πρωθυπουργό, κατά την χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Συνοπτικώς και μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την Κυβέρνηση:

-Να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, να προσλάβει άμεσα γιατρούς (μέχρι στιγμής προσλαμβάνονται μόνο νοσηλευτές - Γιατί δεν προχωρά ΑΜΕΣΑ το έτοιμο σχέδιο για 1000 γιατρούς και 3000 νοσηλευτές που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το πάγωσε η κυβέρνηση με το που ανέλαβε;) και να προχωρήσει άμεσα με την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την εξασφάλιση κλινών ΜΕΘ ακόμη και μέσα από την άμεση επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων.

-Το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα προκηρύξει τις 1500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού, που είχαν πάρει έγκριση από το ΓΛΚ πριν τις εκλογές και αφορούσαν το 2019. Και φυσικά δεν υπάρχει καμιά δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα δρομολογηθούν οι επιπλέον 2500 προσλήψεις γιατρών και άλλων εργαζομένων στο ΕΣΥ, που είχαν σχεδιαστεί για το 2020 με βάση τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις/αποχωρήσεις στο Δημόσιο) από την προηγούμενη κυβέρνηση . Η πρώτη και επιβεβλημένη αυτή κίνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ με 2000 συμβασιούχους θα μείνει κενό γράμμα αν δεν συνοδευτεί με σχέδιο προκήρυξης μόνιμων θέσεων και μάλιστα με ενισχυμένη μοριοδότηση προϋπηρεσίας, έτσι ώστε να έχουν ένα σοβαρό κίνητρο προσέλευσης οι νοσηλευτές και οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελματιών υγείας για να συνδράμουν στη λειτουργία του ΕΣΥ σ’ αυτή τη δύσκολη φάση.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 31 Μαϊ 2020 | 20:23

Σε ύφεση η πανδημία στην Ιταλία - 75 νεκροί και 355 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 232.664 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.340 άνθρωποι, ενώ 155.633 είχαν θεραπευτεί.

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 31 Μαϊ 2020 | 18:49
13 ΑΤΟΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ 31 Μαϊ 2020 | 17:51

Κορονοϊός: Δύο νέα κρούσματα - Κανένας καταγεγραμμένος θάνατος

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.917, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 31 Μαϊ 2020 | 16:58

Σαουδική Αραβία: Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα τεμένη με αυστηρούς κανόνες για τους πιστούς (φωτο)

Με προστατευτική μάσκα και ατομικό στρώμα προσευχής, αποφυγή χειραψίας και τήρηση τουλάχιστον δύο μέτρων απόστασης μεταξύ τους.

2.502.600 ΕΧΟΥΝ ΙΑΘΕΙ 31 Μαϊ 2020 | 16:14

Στα 369.086 έφτασαν τα θύματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο

Και περισσότερα από 6.075.070 κρούσματα.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 31 Μαϊ 2020 | 15:36

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού - Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Μεταξύ άλλων προβλέπονται το εθνικό πλαίσιο ωραρίου καταστημάτων, η άδεια ειδικού σκοπού, η παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων κ.α.

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 14:09

Βουτιές στην πισίνα: Επικίνδυνα τα παιχνίδια από πλαστικό και αφρολέξ - Τι πρέπει να προσέχουμε

Λιγότεροι κολυμβητές, σωστή χλωρίωση, ντους πριν την είσοδο στην πισίνα και σκουφάκι.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 13:19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ 31 Μαϊ 2020 | 13:12

Βρετανία: Πάνω από 2 εκατ. πολίτες βγαίνουν ξανά από το σπίτι, μετά από 10 εβδομάδες καραντίνα

Η βρετανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι οι ευάλωτοι πολίτες θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους μόλις μία φορά την ημέρα.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ 31 Μαϊ 2020 | 12:48

Ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα - Έτσι θα λειτουργήσουν - Μέτρα και πρόστιμα

Θεσπίζεται σήμα πιστοποίησης με τον τίτλο "Health First", το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 12:00

Λέσβος: 229 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τον Μάιο

Έχουν μεταφερθεί στην καραντίνα στα Μεγάλα Θέρμα της βόρειας Λέσβου και έχουν τεθεί σε απομόνωση.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 31 Μαϊ 2020 | 11:24

Για ποιους τουρίστες θα είναι υποχρεωτικό το τεστ στα ελληνικά αεροδρόμια - Σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα

Τους όρους της υποδοχής ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από την 15η Ιουνίου εξειδικεύει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.