Με σταυρό στις εκλογές οι υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς

Θα προταθεί εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί ότι θα κατέβουν με σταυρό στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Με σταυρό στις εκλογές οι υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς

Φουντώνει το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, την ώρα που ολοκληρώνεται η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και ξεκαθαρίζονται οι τελευταίες εκκρεμότητες με τα διαδικαστικά.

Μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι υποψήφιοι είναι τέσσερις: η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης (ανακοινώνεται αύριο).

Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και από τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ παραμένει το ερωτηματικό για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε στη Χαριλάου Τρικούπη η ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι θέμα αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Κατά της άμεσης κατάργησης έως τις εκλογές, τάσσονται άλλωστε τόσο το Ποτάμι όσο και το ΚΙΔΗΣΟ.

Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί μετά την εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα, ενώ μετά από πρόταση μέλους της ΚΟΕΣ, συμφωνήθηκε να προταθεί εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί ότι θα κατέβουν με σταυρό στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τη σχετική εισήγηση θα κάνει η Φώφη Γεννηματά στον υπεύθυνο της οργανωτικής επιτροπής Νίκο Αλιβιζάτο.

Σημειώνεται ότι στο παρασκήνιο έχει κατατεθεί και πρόταση για "εγγύηση" 10.000 ευρώ από κάθε υποψήφιο, ώστε να χρηματοδοτηθεί η διαδικασία και να μην εμπλακούν τα κόμματα.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου συνεδριάζει σήμερα για τα διαδικαστικά με ανοιχτά θέματα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, για την οποία υπάρχουν διαφωνίες.

“Εχω πάρει τις αποφάσεις μου και θα τις ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα, μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής Αλιβιζάτου”, δήλωσε (Αθήνα 984) ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποψήφιος αρχηγός

Την απόφαση να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς φαίνεται να έχει πάρει και ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Με σταυρό στις εκλογές οι υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς

Μετά από μια περίοδο περισυλλογής και διαδοχικές συσκέψεις με τους συνεργάτες του και τους "40άρηδες" του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κωνσταντινόπουλος προετοιμάζεται να διεκδικήσει και εκείνος την προεδρία του νέου κόμματος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων, πιθανότατα στους οκτώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος του είναι να εκφράσει τη νεότερη γενιά της παράταξης στον β' γύρο και να παλέψει για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις επόμενες εθνικές εκλογές, εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε κατέβει υποψήφιος απέναντι στη Φώφη Γεννηματά και τον Ανδρέα Λοβέρδο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2015 και είχε λάβει ποσοστό 23% με περίπου 12.000 ψήφους.

Πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, ο βουλευτής σκοπεύει να ενημερώσει πρώτα την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Συνάντηση Θεοχαρόπουλου - Καμίνη

Η πορεία προς τη δημιουγία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, Γιώργος Καμίνης, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλο, στα γραφεία του κόμματος.

Aμέσως μετά τη συνάντηση, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός νέου ενιαίου φορέα.

«Είναι θετική η ύπαρξη υποψηφιοτήτων, όταν πρόκειται για υποψηφιότητες οι οποίες έχουν πολιτικές θέσεις διακριτές και ταυτοχρόνως χρειάζεται να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα θέματα, για να μην υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις την επόμενη ημέρα της διαδικασίας της εκλογής» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας ότι νιώθει δικαιωμένος για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πριν δυο χρόνια, ως το πρώτο αποφασιστικό, αναγκαίο και μεταβατικό στάδιο για την ύπαρξη ενός ισχυρού ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα θέσει υποψηφιότητα, ο κ. Θεοχαρόπουλος συνέστησε υπομονή για λίγες ημέρες, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Με σταυρό στις εκλογές οι υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς - εικόνα 2

Από τη πλευρά του, ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε αισιόδοξος από τις συζητήσεις που έχει κάνει, επειδή, λέγοντας: «Βλέπω κλίμα ομοψυχίας για μια προσπάθεια να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί πάμε να κάνουμε κάτι μεγάλο, πάμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο».

Τόνισε μάλιστα, ότι «είναι τεράστια η ιστορική ευθύνη του χώρου και για αυτό πρέπει να επιμείνουμε στην ενότητα. Μια ενότητα, φυσικά, που δεν αποκλείει τον πλουραλισμό, τις διαφορετικές απόψεις, αλλά θα πρέπει στα βασικά να είμαστε ενωμένοι και πιστεύω ότι τα διαδικαστικά θα τα λύσουμε πάλι με ομοψυχία, μέσα από την επιτροπή διαδικασιών και θα πορευτούμε επιτέλους, για να κάνουμε τον μεγάλο φορέα της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης».

Με σταυρό στις εκλογές οι υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς - εικόνα 3

Επιμένει η ΔΗΜΑΡ στη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων της κεντροαριστεράς

Επιμένει η ΔΗΜΑΡ στην πρότασή της να αποφασίσει η βάση για τη μορφή και τον χαρακτήρα του νέου φορέα της ευρύτερης κεντροαριστεράς με ανοιχτή ψηφοφορία κατά την εκλογή του νέου αρχηγού.

Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε χθες το βράδυ.

Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει: «H πρότασή μας είναι σταθερή: η βάση όλης της κεντροαριστεράς να αποφασίσει για τη μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για τη μορφή του νέου φορέα. Ο χώρος, για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα, χρειάζεται ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. Μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα».

Επίσης, η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει πως έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής μέσα από το ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή επικεφαλής του από τη βάση εντός του 2017.

«Θεωρούμε ότι έχει πλέον κλείσει ο κύκλος της μεταβατικής φάσης του πολυκομματικού φορέα. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

Δημιουργία ενιαίου κόμματος όμως χωρίς υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων δεν μπορεί να υπάρξει. Θα οδηγήσει μετά την εκλογή επικεφαλής σε φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Θεωρεί θετικό γεγονός την ύπαρξη υποψηφιοτήτων για τη θέση τού επικεφαλής, καθώς κινητοποιείται ο κόσμος της κεντροαριστεράς υπό δύο προϋποθέσεις, όπως λέει. Πρώτον, να υπάρχουν σαφείς πολιτικές θέσεις και δεύτερον, να αποσαφηνιστεί ο χαρακτήρας του φορέα.

«Απαιτούνται δεσμεύσεις για τον σεβασμό της βούλησης των πολιτών από τις κάλπες, για την προσπάθεια συνθέσεων μέσα σε ένα ενιαίο κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες.

Τώρα είναι η ώρα για να πετύχουμε την υπέρβαση για να υπάρχει ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και σύγχρονο πολιτικό λόγο. Για έναν ισχυρό αυτόνομο πόλο απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΝΔ που θα πετύχει την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών» υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της προσθέτοντας: «Οι διεργασίες στην κεντροαριστερά είναι στο χέρι μας να αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που θα συμβάλει στην αλλαγή των συσχετισμών σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

10 Μαϊ 2021 | 07:44

Το πρόβλημα του ακούει στο όνομα Τσίπρας...

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, εκτός από την ευημερία με δανεικά που οδήγησε στη χρεοκοπία, ήταν το ισχυρό δικομματικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 08 Μαϊ 2021 | 16:22

Θεόδωρος Κατσανέβας: Πέθανε ο πρώην βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Έφυγε από τη ζωή από κορονοϊό, σε ηλικία 74 ετών, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Κατσανέβας - Νοσηλευόταν διασωληνωμένος.

REUNION 06 Μαϊ 2021 | 16:51

ΠΑΣΟΚ για πάντα: Ο Τσίπρας διαδήλωσε αγκαλιά με Τζουμάκα, Ξενογιαννακοπούλου και Σπίρτζη

Μαζί με στελέχη από το βαθύ ΠΑΣΟΚ διαδήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 04 Μαϊ 2021 | 17:11
ΑΛΛΟΚΟΤΗ ΜΝΗΜΗ 27 Απρ 2021 | 17:10

Ο Στέφανος Κασιμάτης περνάει "πριονοκορδέλα" τον Χάρη Καστανίδη (ΚΙΝΑΛ)- Ακούει φωνές;

Ο Στέφανος Κασιμάτης στη στήλη του στα Νέα "Πανδώρα", σπάει πλάκα με τη συνέντευξη του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΑΛ 25 Απρ 2021 | 11:39

Συγκινητική ανάρτηση της Φώφης για τον Γιώργο Γεννηματά: Το ΕΣΥ που έφτιαξες είναι το οχυρό μας στη μάχη με την πανδημία

Συγκινητική ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά για τα 27 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Γεννηματά.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ BRAND NAME 16 Απρ 2021 | 18:26

Ανδρέας Λοβέρδος: Θα φέρω πίσω το όνομα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον πράσινο ήλιο, θα πάω το κόμμα στο 18%

Θα φέρω πίσω το όνομα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον πράσινο ήλιο, θα πάω το κόμμα στο 18% διαμηνύει ο Ανδρέας Λοβέρδος

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 13 Μαϊ 2021 | 09:29

Τέλος και επίσημα οι συκοφαντίες Καμμένου για τα CDS - Αντρίκος & Γιώργος Παπανδρέου: Οι συνοδοιπόροι του σιωπούν...

Ο επί τετραετία συγκυβερνήτης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμμένος, πλήρωσε στον Αντρίκο Παπανδρέου την αποζημίωση που του είχε επιβάλει το δικαστήριο για τις συκοφαντίες με τα CDS.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 23 Απρ 2021 | 09:30

Χέρι χέρι ΣΥΡΙΖΑ – Βελόπουλος κατά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων: Γιατί τους προστατεύετε από μηνύσεις ψεκασμένων;

Εντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση για την τροπολογία που προστατεύει τους επιστήμονες στην επιτροπή των ειδικών από μηνύσεις ψεκασμένων και αρνητών.

22 Απρ 2021 | 07:12

Αυταπάτη ότι τελειώνει η πανδημία

Παρά την εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια εικόνα ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, τα στοιχεία δεν την επιβεβαιώνουν.

ΤΟ 2011 16 Απρ 2021 | 10:33

Μια ματιά στην ιστορία: Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου "τα έψαλε" on camera στον Ερντογάν από το Ερζερούμ

Ο κ. Παπανδρέου τότε προκάλεσε αίσθηση στην τουρκική κοινή γνώμη και τα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς έθεσε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας.

15 Μαϊ 2021 | 20:20

ΣΥΡΙΖΑ: "Το γεγονός ότι ο νεοναζί Γιάννης Λαγός οδηγείται στις ελληνικές φυλακές αποτελεί μια σημαντική νίκη της δημοκρατίας"

"Το γεγονός ότι ο νεοναζί Γιάννης Λαγός οδηγείται στις ελληνικές φυλακές αποτελεί μια σημαντική νίκη της δημοκρατίας", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ 15 Μαϊ 2021 | 16:53

Η συγκινητική στιγμή που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την επίσκεψη στους γονείς της δολοφονημένης φοιτήτριας.