Με το βλέμμα στην κάλπη: Γιατί ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα

Πως εκτιμώνται οι τουρκικές κινήσεις των τελευταίων ημερών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με το βλέμμα στην κάλπη: Γιατί ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα

Προεκλογικά παιχνίδια για την ανακίνηση των παθών των εκλογέων ενόψει της κάλπης της 24ης Ιουνίου ή πραγματική κλιμάκωση της έντασης που θα έχει προεκτάσεις και μετά τις εκλογές; Ίσως είναι νωρίς να προχωρήσει σε βιαστικά συμπεράσματα. Δίχως αμφιβολία, ωστόσο, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών, με την τουρκική ανακοίνωση της αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα, δείχνουν ότι το πολιτικό θερμόμετρο στις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας παραμένει σε ψηλά επίπεδα.

Στην παρούσα φάση, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να μην ανησυχεί ιδιαιτέρως αποδίδοντας τις νέες ενέργειες σε χειρισμούς που σχετίζονται με την προεκλογική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη, για πολλοστή φορά, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε σε προεκλογική του ομιλία, ως αρνητικό παράδειγμα για τη στάση των διεθνών οίκων αξιολόγησης, την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της Αγκυρας στην απελευθέρωση των 8 τούρκων στρατιωτικών δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε αυτό που έκανε η γειτονική μας χώρα, η Ελλάδα. Αφησαν ελευθέρους τους γκιουλενιστές παρόλο που υπάρχουν τόσοι νεκροί και τραυματίες από το αποτυχημένο πραξικόπημα και αυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας»

Κινήσεις

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η Τουρκία προχώρησε σε δύο κινήσεις-μηνύματα προς την Αθήνα.

Η πρώτη αφορούσε την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας στο Αιγαίο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η Άγκυρα διέταξε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι αλλά και ομάδα κομάντο της μονάδας υποβρύχιων καταστροφών οι οποίοι δύναται να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη αποστολή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαθέσιμα είναι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Η εντολή δόθηκε, όπως σημειώνει το πρακτορείο λόγω της αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και «προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή προκλητική ενέργεια από την Ελλάδα». Στην ουσία, ωστόσο, πρόκειται για κίνηση που σχετίζεται με το γεγονός ότι στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου θα βρεθεί σημαντικό μέρος του ελληνικού στόχου, στο πλαίσιο άσκησης.

H δεύτερη κίνηση είχε να κάνει με την ανακοίνωση από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας έχει ανασταλεί, ως απάντηση στη μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επιλύσει την κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η Ελλάδα υφίσταται σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε και μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι τέτοιες κινήσεις έχουν κυρίως ως αποδέκτες το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο, ενόψει της επερχόμενης κάλπης.

Τι απαντούν Αθήνα και Κομισιόν

Ελληνικές διπλωματικές πηγές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «ατυχή» τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και διαρροή που έγινε απο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».

Για το θέμα τοποθετήθηκε με μεγάλη σαφήνεια και η ΕΕ. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης Ν. Μπερτό υπογράμμισε ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών είναι "στοιχείο αναφοράς" για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις επανεισδοχές και παράλληλα, αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμόζεται συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ν. Μπερτό, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα τελευταία προαπαιτούμενα στον "οδικό χάρτη" για την κατάργηση θεωρήσεων βίζας με την Τουρκία

Δηλώσεις σε υψηλούς τόνους

Οι δύο αυτές κινήσεις έρχονται να προστεθούν στη ρητορική των υψηλών τόνων που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες για τα ελληνοτουρκικά, μετά την απελευθέρωση των «8» λόγω της παρέλευσης του 18μήνου. «Η στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι παράνομη και αντίθετη στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μποζνταγ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι ενοχλημένη από τη στάση της Ελλάδας. «Η στάση της Αθήνας δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι «το θέμα δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας».

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Οι γείτονές μας στην Ελλάδα έχουν χρεοκοπήσει, είναι τελειωμένοι, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) έχουν βυθιστεί, έχουν καταρρεύσει και τους σώζετε αναβαθμίζοντας τους; Δείτε τους δρόμους και δείτε πώς είναι», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι σε υψηλούς τόνους κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες και ο έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Αναφερόμενος σε δήλωση του τούρκου αντιπροέδρου ότι είναι υποχρέωση της τουρκικής κυβέρνησης να βρει και να «πακετάρει» τους «8», ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «προαναγγελία παράνομης πολεμικής επιχείρησης» εντός μιας άλλης χώρας που είναι επίσης μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία

Eν τω μεταξύ, στον δεύτερο γύρο θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, η μάχη για την προεδρία στην γειτονική χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτο Gezici που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Η έρευνα του Gezici, σε δείγμα 6.811 ερωτηθέντων, διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 25ης-26ης Μαΐου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Ερντογάν θα εξασφάλιζε το 48,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ το 25,8%.

Τους Ερντογάν και Ιντζέ ακολουθεί στην τρίτη θέση η Μεράλ Ακσενέρ, που έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και ίδρυσε πέρυσι το Iyi Party. Η Ακσενέρ εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 14,4% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόποηση του Gezici. Ο φυλακισμένος υποψήφιος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα λάμβανε το 10,1 των ψήφων.

Αν και διεξάγει εκστρατεία από τη φυλακή, ο Ντεμιρτάς αναμένεται να δώσει ώθηση στο κόμμα του αυξάνοντας τις πιθανότητες να υπερβεί το όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕΟι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 26 Σεπ 2021 | 10:47

Η μεγαλειώδης κωλοτούμπα του Στέλιου Κούλογλου- Πώς από την κριτική στον Τσίπρα, έφθασε στην ταπεινωτική συγνώμη

Πώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναγκάστηκε σε μια ταπεινωτική συγνώμη

25 Σεπ 2021 | 21:56

Αντιπολίτευση με πτώματα

Είναι το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλεί και εξοργίζει και υπενθυμίζει σε όλους ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει αλλάξει. Μπορεί να κάνει αντιπολίτευση ακόμα και πάνω από το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας.

ΜΕ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ BILIM-2 25 Σεπ 2021 | 18:52

Προκαλεί ξανά η Τουρκία με νέα Navtex - Έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Σύμφωνα με τη νέα τουρκική Navtex, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου έως και 8 Οκτωβρίου στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ 25 Σεπ 2021 | 08:21

Μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Ζούμε με την απειλή του πολέμου με την Τουρκία για 25 χρόνια

Τέλος στο καλοκαιρινό μορατόριουμ στα ελληνοτουρκικά – Πυρά Μητσοτάκη σε Ερντογάν για το casus Belli – "Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας".

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 18:13

ΟΗΕ: "Πυρά" Αναστασιάδη σε Ερντογάν - "Στόχος του είναι η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο"

Ο Νίκος Αναστασιάδης άσκησε κριτική για τη στάση της Τουρκίας, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

«ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ» 24 Σεπ 2021 | 17:39

Συνάντηση Τσίπρα με ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Δεν πρόκειται για πώληση του 17% αλλά για "εκχώρησή του"

"Ο κ. Μητσοτάκης εκχωρεί τη ΔΕΗ μέσα σε βαθιά ενεργειακή κρίση", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας - Προανήγγειλαν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 24 Σεπ 2021 | 16:05

E-food: Μεγάλη η συμμετοχή των διανομέων στην 24ωρη απεργία- Μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Με μεγάλη συμμετοχή διανομέων από το χώρο της εστίασης και των ταχυμεταφορών, διεξήχθη η μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2021 | 08:49

Πέτρος Ευθυμίου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νεκρό ΠΑΣΟΚ του Τσοχατζόπουλου και ο Τσίπρας ο πολιτικός Τάκης Ζαχαράτος

"Ο λόγος της καθήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι μιμείται το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι είναι το ΠΑΣΟΚ", επισημαίνει ο κ. Ευθυμίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2021 | 23:25

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γκουτέρες για την τουρκική παραβατικότητα

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας - Επί τάπητος και το Κυπριακό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 23 Σεπ 2021 | 22:35

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ:  Δημοσίευσε "ματωμένο" χάρτη για την Άλωση της Τριπολιτσάς

Στον χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ απεικονίζεται η περιοχή της Τρίπολης να αναβλύζει αίμα και επάνω του αναγράφεται η λέξη "σφαγή".

ΣΕ ΓΣΕΒΕΕ - ΚΕΕΕ 23 Σεπ 2021 | 19:40

Τσίπρας: Στρατηγική της κυβέρνησης για τις ΜμΕ είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο - Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι "η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης"

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 23 Σεπ 2021 | 19:30

Παρέμβαση Βενιζέλου με "πυρά" σε Οικονόμου: Ανιστόρητη η δήλωσή του περί ενόχλησης της κυβέρνησης για τον Ελπιδοφόρο

"Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την οποία διατυπώνει την ενόχληση της Κυβέρνησης είναι βαθιά ανιστόρητη", αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 76ΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ 23 Σεπ 2021 | 16:44

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Υπάρχει τρόπος να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία και τους το έχουμε πει

"Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης