
Με στόχο «τη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε.», όπως αναγράφει το κυβερνητικό σημείωμα που εκδόθηκε χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο τους ηγέτες των χωρών της Μεσογείου, του λεγόμενου «Club Med», πλην φυσικά του Μ. Ραχόι ο οποίος έμεινε στην Ισπανία λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα του.
Η Αθήνα «καίγεται» στην κυριολεξία να αλλάξει το μείγμα των ασκούμενων πολιτικών τόσο στην οικονομία, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και της συζήτησης για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, όσο και στο προσφυγικό - μεταναστευτικό υπό το φόβο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε - Τουρκίας και των δηλώσεων για ενεργοποίηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙΙ.
Ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, για μια διαφορετική οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, πλην ίσως των συνηθισμένων γενικόλογων τοποθετήσεων.
Η Σύνοδος πάντως γίνεται μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα όπου θα τεθούν επί τάπητος το προσφυγικό και η περιφερειακή ασφάλεια ενώ η Γερμανία δέχεται ήδη πυρά, πέρα από το προσφυγικό στο εσωτερικό της, για τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας.
Σπεύδοντας να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις, κυρίως του Γερμανικού παράγοντα, το Μαξίμου σημειώνει ότι «Η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός "μετώπου του Νότου" ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά».
Σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euractiv.com, για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι «Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε καλύτερα, ώστε να γίνει η ατζέντα της Μεσογείου, συστατικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ατζέντας. Και αυτό είναι μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή κίνηση».
Βέβαια τα γερμανικά ΜΜΕ σήμερα διατυπώνουν μια διαφορετική εκτίμηση αφού για παράδειγμα η Die Welt του Βερολίνου σημειώνει ότι «Η μίνι συνάντηση κορυφής δεν είναι ένας γύρος πολυλογάδων, αλλά μια συνάντηση που θα πρέπει να κάνει την καγκελάριο Μέρκελ να τρέμει».
Όλη η ατζέντα της σημερινής Συνόδου
Ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τους ηγέτες στο Ζάππειο Μέγαρο από 12.45 - 13.00. Οι εργασίες της Συνόδου θα διαρκέσουν μέχρι της 15.45, θα ακολουθήσει γεύμα των ηγετών και στη συνέχεια 16.45-17.15 κοινές δηλώσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέλος επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λόγω της Συνόδου, το κέντρο της πόλης θα είναι αποκλεισμένο από 1.500 αστυνομικούς ενώ πυροτεχνουργοί, ελεύθεροι σκοπευτές και άντρες των ΕΚΑΜ θα βρίσκονται παντού ώστε να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια η Σύνοδος.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν:
- ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης
- ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρανσουά Ολάντ
- ο Πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Ματέο Ρέντσι
- ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, κ. Τζόζεφ Μουσκάτ
- ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, κ. Αντόνιο Κόστα
- ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξης Τσίπρας
- ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, κ. Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ισπανίας, κ. Μαριάνο Ραχόι
Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:
12:45-13:00 Άφιξη Ηγετών και Αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο
Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
13:00-14:45 1η συνεδρία εργασιών
15:00-15:15 Οικογενειακή φωτογραφία
15:15-16:30 Γεύμα εργασίας
16:45-17:15 Κοινές Δηλώσεις προς τα ΜΜΕ
17:30-18:30 Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η πολιτική ατζέντα όπως έχει διαμορφωθεί από την ελληνική πλευρά που συγκαλεί την Σύνοδο περιλαμβάνει:
Άξονες για την κατάσταση τον τομέα της Οικονομίας που αφορούν:
- περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
- η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
- να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
- να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.
- Για τον τομέα της Μετανάστευσης:
- αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
- να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
- η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής
- η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
- η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»
- Τέλος για τον τομέα της Ασφάλειας χρειάζεται:
- η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους
- η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
- να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.
- ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.
Στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr