Μεγάλη εκδήλωση στο Ηράκλειο με Τζανακόπουλο, Ραγκούση, Δανέλλη

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, γεγονός που σχολίασαν και οι τρεις ομιλητές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μεγάλη εκδήλωση στο Ηράκλειο με Τζανακόπουλο, Ραγκούση, Δανέλλη

Με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Σπύρου Δανέλη και του Γιάννη Ραγκούση, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από την «Πρωτοβουλία πολιτών Ηρακλείου» εκδήλωση με θέμα «Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη», παρουσία πλήθους κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, γεγονός που σχολίασαν και οι τρεις ομιλητές, περιγράφοντας, όπως χαρακτηριστικά είπαν, ότι η κοινωνία είναι που ζητάει αυτό τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος στόχευση είναι, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος κόντρα στον ακροδεξιό λόγο που υπάρχει συνολικά στην Ευρώπη.

«Εδώ και ένα χρόνο η Συμφωνία των Πρεσπών μονοπωλεί το ενδιαφέρον και διαμορφώνει δυο στρατόπεδα. Του ορθολογισμού που προάγει τη φιλία και ορίζει ότι πρέπει να υπερβούμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να επιλύσουμε την τελευταία ταυτοτική διαφορά στη Βαλκανική και απέναντί του το στρατόπεδο της σκληρής αντιπολίτευσης, μιας αντιπαραθετικής γραμμής, του οποίου το τέμπο και τα επιχειρήματα έδωσε μια αλλοπρόσαλλη ακροδεξιά. Δεν εννοώ ότι όλοι όσοι αντιπαρατέθηκαν είναι ακροδεξιοί. Όλοι όμως οι ακροδεξιοί, αντιπαρατέθηκαν και έδωσαν το τόνο με πρακτικές απειλών, βίας, εκφοβισμού και μας πήγαν πίσω και δυστυχώς τα επιχειρήματα αυτού του ρεύματος υιοθέτησε και ένα κομμάτι του δημοκρατικού τόξου, όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ που ακούσαμε να αρθρώνουν τα ίδια επιχειρήματα» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε πάντως ότι πέρα από τις αρνητικές συνέπειες, δημιουργήθηκαν όροι για να έρθουν κοντά δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και να υπάρξει η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας διάλογος με επίκεντρο όχι μόνο την συμφωνία αλλά και αλλά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

«Για να πάμε παραπέρα στο διάλογο πρέπει να δούμε και αλλά ζητήματα, για να διαπιστώσουμε που μπορούμε να συγκλίνουμε και που όχι. Εκτιμώ ότι υπάρχουν δυνατότητες για κοινό βηματισμό, σε κρίσιμα ζητήματα, ιδιαίτερα στη φάση που διανύουμε και αφήνουμε πίσω μας τη μνημονιακή περίοδο. Ο διάλογος δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό και μόνο» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος σε Ευρωπαϊκά παραδείγματα που δείχνουν ότι απέναντι στην τάση ενίσχυσης της Ακροδεξιάς, υπάρχει και μια άλλη τάση με επίκεντρο αριστερά μέτωπα που συστήνονται και όπως επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια τάση αντιστροφής κεντρικών επιλογών φιλελευθερισμού και να οικοδομήσουν μια νέα σχέση με τους πολίτες που έμεναν πολιτικά άστεγοι, καθώς ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να αντιπροσωπεύονται από κάποιο κόμμα.

«Στην Ελλάδα η πολιτική αντιπαράθεση παλαιότερα ήταν μνημόνιο και αντιμνημόνιο. Σήμερα όμως καλούμαστε να δούμε αυτοκριτικά τι έγινε και το κυριότερο που πρέπει να συζητήσουμε, είναι αν μπορεί να βρεθεί κοινός βηματισμός σε ζητήματα όπως η αγορά εργασίας, η επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, να συζητούμε για τους μισθούς» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος ο οποίος ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν απέναντι στην αύξηση του κατώτατου μισθού και το δήθεν, όπως σημείωσε, πλήγμα της ανταγωνιστικότητας της χώρας από την αύξηση αυτή:

«Αυτά τα επιχειρήματα έγιναν κομμάτι του δημόσιου διαλόγου τόσο γρήγορα. Ξέρετε γιατί; Γιατί η ιδεολογία των ελίτ είναι κυρίαρχη ιδεολογία της κοινωνίας. Επιβάλλεται ο διάλογος να συμπεριλάβει και αυτό. Να δούμε δηλαδή αν συμφωνούμε στην αύξηση μισθού ως μέσο για την ανάπτυξη και όχι ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης» είπε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Σπύρος Δανέλης ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας για τη στήριξη και τα συγκινητικά, όπως είπε, μηνύματα που δέχθηκε στις δύσκολες στιγμές που πέρασε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο μήνυμα του Ούντο Μπούλμαν στις 17 Ιανουαρίου, που όπως αποκάλυψε, έγραφε:

«Είμαστε περήφανοι για σένα. Οποτεδήποτε μπορούμε να σε στηρίξουμε πες το μου».

Όπως τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, το Μακεδονικό, ένα ταυτοτικό και όχι εθνικό θέμα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία που μπορεί ως καταλύτης να αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό, κάνοντας επίθεση στη ΝΔ.

«Ο Βορίδης κάνει κάθε μέρα κρας τεστ για να δει πόσο δεξιά μπορούν να πάνε τα όρια. Δεν δόθηκε όμως απάντηση σε αυτό που ειπώθηκε και δεν έχει θέση σε δημοκρατικό πολίτευμα. Ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν θα είναι πρωθυπουργός θα πρέπει να μην αφήσει τις ελαττωματικές ιδέες της αριστεράς να απειλήσουν ξανά τον τόπο. Αυτό το κόμμα, η ΝΔ, δεν έχει καμία σχέση με τον κεντροδεξιό φιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη » είπε ο κ. Δανέλης ο οποίος σημείωσε ότι η μεγάλη υποκρισία, όπως είπε, της ΝΔ είναι ότι ενώ πολεμούσε την Συμφωνία η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελε αυτή την καυτή πατάτα, όπως την χαρακτήρισε.

« Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σίγουρα μια μικρή λαμπάδα στο μπόι μου θα την έχει ανάψει» συμπλήρωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής που πάντως επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν υποχώρησε από τις θέσεις του, αλλά το «Ποτάμι» άλλαξε στρατηγική.

«Διαφωνώ σφόδρα με στελέχη του χώρου που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί. Η στρατηγική ήττα του Γιώργου Παπανδρέου, έφερε τον Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και είδαμε τα αποτελέσματα».

Ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στην εκδήλωση στο Ηράκλειο, σημείωσε ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει στην κοινωνία που συμμετέχει ενεργά σε τέτοιες πρωτοβουλίες και ότι εκείνο που κινεί τις εξελίξεις κατά την γνώμη του, είναι μια μεγάλη αλήθεια που όποιος την προσπερνάει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, έχει σπάσει τα μούτρα του.

« Αρέσει δεν αρέσει, δυο είναι οι μεγάλες παρατάξεις, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Αυτές που διαμόρφωσαν την προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη με κοινωνική μάλιστα αναφορά. Ενότητα προοδευτικής παράταξης δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις απόψεις μας και να κάνουμε τους ανόητους για το παρελθόν μας. Ενότητα σημαίνει να επιλέγεις σε ποια από τις δυο παρατάξεις ανήκεις και δεύτερον ότι αποφασίζεις ποιον έχεις στρατηγικό αντίπαλο» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης που εξήγησε ότι είναι διεστραμμένη αντίληψη κάποιων από τον προοδευτικό χώρο, που υποστηρίζουν ότι ο στρατηγικός αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι, όπως εξήγησε, η ΝΔ.

« Ποιος μπορεί να έχει στρατηγικό αντίπαλο το ΣΥΡΙΖΑ; Ο Μητσοτάκης ναι αλλά και ο κάθε Βαγγέλης Μαρινάκης της μεταπρατικής ολιγαρχίας που έχει εκκρεμότητες. Και για να πούμε μια μεγάλη ιστορική αλήθεια. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πότε είπε ότι ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ Εσωτερικού ή και το ΚΚΕ ήταν στρατηγικός αντίπαλος; Ποτέ. Αυτό το ακούσαμε από τον Βενιζέλο και μετά τη Γεννηματά και είδαμε που οδήγησε αυτή η επιλογή το κόμμα, στο οποίο και εγώ και πολλοί άλλοι δώσαμε τα καλύτερα μας χρόνια» τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

«Η αντιΣύριζα εμμονή προκαλεί μια μείζονα βλάβη κι αυτή δεν αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.Η αντιΣύριζα εμμονή σε τελική ανάλυση δεν πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ενότητα της προοδευτικής παράταξης πλήττει. Τη διάσπαση της προκαλεί προς όφελος της δεξιάς παράταξης. Όσοι λοιπόν αναπαράγουν και υιοθετούν την αντιΣύριζα εμμονή, συνειδητά ή ασυνείδητα, είναι σε αποστολή. Υλοποιούν κατά γράμμα το σχέδιο της δεξιάς για τη διάσπαση της προοδευτικής παράταξης.Επί ενός διλήμματος πρέπει να πάρουμε θέση: ποιός είναι ο στρατηγικός, ο βασικός πολιτικός μας αντίπαλος; Η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Όσοι επιλέξουν ως βασικό πολιτικό αντίπαλο τη ΝΔ, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ από το 74, τότε εκ των πραγμάτων υπηρετούν την ενότητα της προοδευτικής παράταξης και παραμένουν εντός της. Όποιοι και όποιες επιλέξουν ως στρατηγικό μάλιστα αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε υιοθετούν τη γραμμή Βενιζέλου-Γεννηματά και επιλέγουν τη διάσπαση της προοδευτικής παράταξης. Εκ των πραγμάτων αυτές και αυτοί αλλάζουν παράταξη».

Ο άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ πάντως κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στο διάλογο ενώ εξήγησε ότι η πορεία των επόμενων χρόνων έχει ήδη κριθεί:

«Προσωπικά πιστεύω ότι τα επόμενα 10 χρόνια έχουν κριθεί. Είναι νομοτελειακή η πορεία προς την επαναθεμελίωση της προοδευτικής παράταξης. Αν πριν έξι μήνες έβλεπε κάποιος τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και το Σπύρο Δανέλη να κάθονται μαζί και να ακούνε που μιλάω από τη βήμα, θα μιλούσε για έγκλημα καθοσιώσεως. Φάνηκε πολύ γρήγορα όμως ότι ήταν χάρτινος ο πύργος που κατέπεσε» συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης που έκλεισε την ομιλία του λέγοντας : « Όσο φωνάζουν τα σκυλιά, το ρεύμα δυναμώνει . Κάθε ημέρα που περνά όλο και περισσότεροι πολίτες προσεγγίζουν θετικά τη ιδέα της νέας ενότητας της προοδευτικής παράταξης, μέσα από την ενότητα της αριστεράς με την κεντροαριστερά, το κέντρο και τους πράσινους. Πρόκειται για μία δυναμική που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει.Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 29 Ιουν 2020 | 19:29

Σκληρή απάντηση ΝΔ σε Ραγκούση για Novartis: "Κηπουρός του Τσίπρα - Εμπειρία στα ψεύδη"

Kυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν τους τόνους για την υπόθεση Novartis

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 23 Ιουν 2020 | 10:12

Ηράκλειο: Τρελή πορεία αυτοκινήτου - Έπεσε σε βιτρίνα καταστήματος

Το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε το πρωί από γερανοφόρο όχημα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 18 Ιουν 2020 | 12:36

Τζανακόπουλος: Τι κρύβει ο κ. Πέτσας και δεν δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα των 20 εκατομμυρίων που έλαβαν τα ΜΜΕ;

Σχολίασε πως "φαίνεται να υπάρχει ένα κυβερνητικό αλαλούμ με τις πιέσεις που δέχεται ο κ. Πέτσας, πιέσεις που αντανακλώνται και στον πρωθυπουργό.

ΤΙ ΕΠΙΑΣΕ Η ΚΑΜΕΡΑ 16 Ιουν 2020 | 21:06

Άγριος καβγάς στη Βουλή: Η φωτογραφία Τσίπρα - Ορμπαν που "τρέλανε" τον Τζανακόπουλο [Εικόνες]

Ο καβγάς με τη Σοφία Βούλτεψη ήταν εκτός μικροφώνου αλλά τον απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ OPEN 06 Ιουλ 2020 | 20:30

Δημοσκόπηση ALCO: Ανετο προβάδισμα 15.9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την οικονομία, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι εάν είχε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνούσε χειρότερα.

06 Ιουλ 2020 | 19:47

Μητσοτάκης για τους τρεις νέους σταθμούς μετρό: "Το είπαμε, το κάναμε, προτιμούμε να μιλάνε τα έργα μας"

Ομιλία απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια στον νέο σταθμό "Νίκαια"

NΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 06 Ιουλ 2020 | 19:12

Πρόκληση Τσαβούσογλου: Διάλογο με την Ελλάδα όπως κάναμε το 1976 για το Αιγαίο - Δεν μιλάμε με Ελληνοκύπριους

Επίθεση Τσαβούσογλου παρουσία Μπορέλ - Οι "Ελληνοκύπριοι και Ελλάδα παίρνουν όμηρο" τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 18:40

Πολιτικός "σεισμός" μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για Παππά, "White Porscha" και τα τρία εκατ. ευρώ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν εκ νέου "πυρά" μετά τον σάλο από τη μήνυση Καλογρίτσα

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΜΜΕ 06 Ιουλ 2020 | 17:45

Τσίπρας για λίστα ΜΜΕ: Ο Πέτσας έχει μια θέση στο επόμενο Master Chef

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι άριστη στο "μαγείρεμα".

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 17:37

ΝΔ για τα τρία εκατ. Καλογρίτσα: Ποια είναι η "White Porsca" από την οποία ξεκινούσαν όλα; Απαντήσεις από Τσίπρα

"Ποια είναι η "άμωμη ύπαρξη" από την οποία ξεκινούσαν όλα; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό;", αναρωτιέται η Νέα Δημοκρατία.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 17:07

ΚΙΝΑΛ: "Η κυβέρνηση με χρήματα του ελληνικού λαού εξασφαλίζει την επικοινωνιακή της "καταιγίδα""

"Η κυβέρνηση με χρήματα του ελληνικού λαού χτίζει και εδώ το πελατειακό της κράτος. Έτσι εξασφαλίζει την επικοινωνιακή της "καταιγίδα"" σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 06 Ιουλ 2020 | 17:06

Τι αλλάζει ο Χρυσοχοίδης στο ν/σ για τις διαδηλώσεις: Κατάργηση της ποινής φυλάκισης για συμμετοχή σε απαγορευμένη πορεία

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην παρέμβαση του κατέθεσε κείμενο με νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές

ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 06 Ιουλ 2020 | 15:56

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας η τελετή ένταξης στο Στόλο του ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ [Εικόνες]

"Το Πολεμικό Ναυτικό εγγυάται την κυριαρχία στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.