Μεγάλη νίκη της ΝΔ & ισχυρή εντολή, αντοχή ΣΥΡΙΖΑ, εκτός η ΧΑ

Η καθαρή νίκη της ΝΔ και η ευρεία αυτοδυναμία, η "εντολή μετασχηματισμού" του ΣΥΡΙΖΑ, ο αποκλεισμός των ναζί από τη Βουλή, το ΚΙΝΑΛ και οι μικροί.

Μεγάλη νίκη της ΝΔ & ισχυρή εντολή, αντοχή ΣΥΡΙΖΑ, εκτός η ΧΑ

Καθαρή επικράτηση της ΝΔ χωρίς τις περιπέτειες της μη αυτοδυναμίας, αλλά και μη επαλήθευση των μετρήσεων που έφερναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με διαφορά μεγαλύτερη των ευρωεκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το βασικό, άλλα όχι και το μοναδικό συμπέρασμα των εθνικών εκλογών.

Σημαντικότατη για την επόμενη ημέρα είναι και η κατάρρευση της Χρυσής Αυγής που χάνει την κοινοβουλευτική της παρουσία και την προβολή της από το βήμα του κοινοβουλίου. Απομένει και η απόφαση του δικαστηρίου που έστω και καθυστερημένα θα θέσει την νεοναζιστική παράταξη εκεί που της αρμόζει.

Αυτοδυναμία και στρατηγική νίκη της ΝΔ

Η ΝΔ πέτυχε το βασικό της στόχο. Κατήγαγε μια νίκη χωρίς αστερίσκους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας την νικηφόρα πορεία που ξεκίνησε μετά τις ευρωεκλογές (33,11%) τον περασμένο Μάιο. Ενίσχυσε περαιτέρω τα ποσοστά της (39,85%) και αν αναλογιστεί κανείς την συντριπτική της επικράτηση και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι γύρω από τον νέο πρωθυπουργό και το πολιτικό του αφήγημα και σχέδιο για την επόμενη ημέρα, συστρατεύθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που ήθελε η χώρα να αλλάξει σελίδα και κυρίως κυβέρνηση.

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει επίσης να πιστωθεί επίσης ότι έφερε την «γαλάζια» παράταξη πρώτη στον εκλογικό στίβο με ποσοστά άλλων εποχών που προσέγγιζαν το 40%. Χρειάστηκε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2007 που ο Κώστας Καραμανλής νικούσε τον Γιώργο Παπανδρέου με ποσοστά που έφταναν το 41,84%.

Στα προαναφερόμενα πρέπει βέβαια να συνυπολογιστεί και η επίτευξη του κυρίου στόχου της ΝΔ που ήταν νίκη, αλλά με αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο νέος πρωθυπουργός πέτυχε το «δύο στα δύο» (158 βουλευτές) και έτσι θα μπορέσει να «τρέξει» το πρόγραμμα του χωρίς «δεκανίκια» αλλά και συμβιβασμούς με το «καλημέρα», αλλά και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με την συνδρομή του ΚΙΝΑΛ. Άγνωστο παραμένει ακόμα αν τελικά θα προχωρήσει σε κινήσεις ενίσχυσης του κυβερνητικού του σχήματος και με πρόσωπα που δεν ανήκουν στο «στρατόπεδο» του θέλοντας έτσι να αποδείξει και την υπερκομματική του βούληση. Μέχρι την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ βέβαιη έμοιαζε η υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στο «εκρηκτικό» υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην αντιπολίτευση αλλά ως δεύτερος πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ συνέβη το αναμενόμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας παρά το επικοινωνιακό του άστρο αλλά και τις δοκιμασμένες (έως τώρα) τακτικές του δεν μπόρεσε να ανακόψει το ρεύμα υπέρ του αντιπάλου του. Ήρθε δεύτερος μετά από τρείς εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές 2014, εθνικές εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015) και το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015. Όπως φάνηκε η κεντρική του γραμμή του κόμματος περί επανάκαμψης της σκοτεινής και αδυσώπητης Δεξιάς δεν έπεισε τους ψηφοφόρους, ενώ και η αδυναμία αλλά και απροθυμία των στελεχών να αναγνωρίσουν τα λάθη της κυβερνητικής περιόδου δεν περιόρισαν τις απώλειες.

Παρ΄όλα αυτά όπως φάνηκε και παρά τα σενάρια και τις πληροφορίες που έφεραν την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη συντριπτική ήττα. Το αναγνώρισε ακόμα και ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν χθες νωρίς το απόγευμα δήλωσε ότι το ποσοστό που έλαβε καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε μερικές εβδομάδες από την αναπάντεχη ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών να ανατρέψει προγνωστικά και διαφορές.

Έτσι από το 9,5% διαφορά στις ευρωεκλογές με την ΝΔ (23,76% έναντι 33,11%) χθες μειώθηκε κοντά στο 8% με 31,53% Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, παρά την κυβερνητική τριβή, αναφορικά με τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κόψει πρώτος το νήμα με 35,46%.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ισχυρό πόλο που θα έχει ρόλο και λόγο στην επόμενη ημέρα, (αν και όπως έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν οι βεβαιότητες του παρελθόντος), αλλά και ότι μπορεί να ελπίζει ότι θα επανέλθει στο μέλλον στην διακυβέρνηση της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής στην χθεσινή του δήλωση από το Ζάππειο. «Θα προετοιμαστούμε να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου» δήλωσε.

Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως βλέπει ο ίδιος το μέλλον του κόμματος του. Επί της ουσίας ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτηρίζουν ως κύριο εκφραστή της κεντροαριστεράς της χώρας.

«Ενα μεγάλο ποσοστό μας δίνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του και μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στο τόπο μας» δήλωσε και προανήγγειλε χωρίς χρονοτριβή τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για εντολή μετασχηματισμού» είπε και πρόσθεσε: «θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη με ευθύνη για το μέλλον του τόπου».

Σε ότι αφορά τα άλλα κόμματα.

Από το κρύο στην ζέστη το Κίνημα Αλλαγής

Το ΚΙΝΑΛ πέρασε χθες μέσα σε λίγες ώρες από το κρύο στην ζέστη. Τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll δεν ήταν ενθαρρυντικά καθώς εμφάνιζαν την παράταξη να μην είναι βέβαιο ότι θα πετύχει το ψυχολογικό όριο του 7,72% των πρόσφατων ευρωεκλογών. Τελικά αργά το βράδυ η Φώφη Γεννηματά αλλά και τα στελέχη του κόμματος χαμογέλασαν όταν είδαν τα ποσοστά να προσεγγίζουν το 8% (7,93%).

Μπορεί ο στόχος του διψήφιου ποσοστού να μην επιτεύχθηκε, αλλά οι 22 βουλευτές έναντι των 17 που είχε εκλέξει στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά και η αύξηση των ποσοστών (8,1% έναντι 6,29%) δίνουν «αέρα» για κάτι καλύτερο στο μέλλον στην Χαριλάου Τρικούπη. Είναι πάντως αναμενόμενο ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθούν ζητήματα στρατηγικής και κατευθύνσεων.

ΚΚΕ: Ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα

Στον Περισσό τα πράγματα δεν πήγαν ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα. Το ΚΚΕ έλαβε 5,3%. Στα ίδια ποσοστά είχε κινηθεί και στις ευρωεκλογές 5,35%, αλλά και στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (5,55%). Ίδιος θα είναι και ο αριθμός των βουλευτών που εξέλεξε (15).

Οι δύο νέοι παίκτες

Δύο νέα κόμματα αυτά του Κυριάκου Βελόπουλου και του Γιάνη Βαρουφάκη πήραν τη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής που δεν κατήλθαν στον εκλογικό στίβο ή δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν (βλ. Βασίλης Λεβέντης και Νίκος Μιχαλολιάκος).

Για την Ελληνική Λύση με 3,7%, σύμφωνα και με τις αναλύσεις, η είσοδος της στη Βουλή είχε ως προυπόθεση τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής αφού τα δύο κόμματα «ψώνιζαν» από το ίδιο εκλογικό σώμα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι αποκηρύσσει τους νεοναζιστές. Ωστόσο και ο ίδιος προκαλεί με τις ακραίες απόψεις του για τους μετανάστες, την επαναφορά της θανατικής καταδίκης και την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών.

Όσο για το Μέρα25 που συγκέντρωσε 3,44% ο Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει σε γνώριμα μέρη όχι όμως αυτή τη φορά ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέναντι στους πρώην συντρόφους του.

Θεωρητικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών μπορεί να αποτελέσει πονοκέφαλο στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που θα επιμένει να του θυμίζει ότι άλλα έλεγε και άλλα τελικά έκανε.

Μένει βέβαια να δούμε αν οι δύο «μικροί» αποτελούν για μια ακόμα φορά κόμματα ευκαιρίας ή κάτι πιο σταθερό.

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Οκτ 2020 | 14:13

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: "Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της - Εχουμε ισχυρή αποτρεπτική ισχύ "

"Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα, γίνεται, είτε για εντυπώσειςκαι δεν συνδράμει σε αυτή την κρίσιμη καμπή" δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 24 Οκτ 2020 | 16:11

Εξηγήσεις Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά: "Τα δίνετε όλα για τον Παππά- Όταν τον συλλάβουμε θα είστε τόσο χαρούμενοι;"

"Επιτέλους τι θέλετε; Να επιτρέψουμε το λιντσάρισμα για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα;" αναρωτήθηκε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

«ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ» 23 Οκτ 2020 | 21:18

Σταϊκούρας: Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας - Άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή με Λυσία

ο Χρήστος Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία στο προοίμιο του λόγου του "Υπέρ του Αδυνάτου" στην έναξη τηςλία του.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 23 Οκτ 2020 | 20:55

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 18% της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Επτά στους 10 ανησυχούν για τις τουρκικές προκλήσεις

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με 23 μονάδες διαφορά από τον Τσίπρα - Μεγάλη απόσταση και της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ Ο ΥΠΟΙΚ 23 Οκτ 2020 | 19:04

Live η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σταϊκούρα

Τρεις ημέρες θα διαρκέσει η συζήτηση της πρότασης μομφής - Την Κυριακή η ψηφοφορία.

ΧΑΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER 23 Οκτ 2020 | 13:51

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο τον Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά

Η εξαφάνιση Παππά έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που βάλει κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«ΤΑ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ» 22 Οκτ 2020 | 18:32

Πέτσας για καταδίκη Χρυσής Αυγής: Η συλλογική μας απάντηση στους νεοναζί είναι το Κράτος

"Οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας απέδειξαν ότι είναι ισχυροί", τονίζει ο Στέλιος Πέτσας.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 21 Οκτ 2020 | 15:34

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας "παίζουν" τα ΜΜΕ- Ζητεί να κληθεί σε ακρόαση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του- όπως αναφέρει- από τα ΜΜΕ

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 20 Οκτ 2020 | 17:52

Ο Κοντονής διαφωνεί (εκ των υστέρων) και με το σκάνδαλο Novartis- Αλλα έλεγε όμως στο παρελθόν

Σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται να είχε διαφωνήσει με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Novartis

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.