Μελανοχίτωνες στις Εκκλησίες: Πως η Χρυσή Αυγή διείσδυσε στην Εκκλησία

Ενα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα είναι το πως κατάφερε η Χρυσή Αυγή να προσελκύσει ψήφους από τα στρώματα της Ορθοδοξίας- Πως το κατάφεραν αν και έχουν ειδωλολατρικές αναφορές

melanoxitwnes-stis-ekklisies-pws-i-xrusi-augi-dieisduse-stin-ekklisia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η επιχείρηση εξάπλωσης της Χρυσής Αυγής στην ελληνική κοινωνία, σίγουρα δε μπορούσε να γίνει εάν προέβαλλε τα αυθεντικά της πιστεύω, καθώς αν και αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα «όλων των Ελλήνων», τα μεγαλύτερα ποσοστά της τα έδωσαν τα συντηρητικά ακροδεξιά στρώματα. Μία από τις δεξαμενές ψήφων της Χρυσής Αυγής είναι και η Εκκλησία, με τα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος να προσπαθούν να βρουν κοινό σημείο επαφής με ορισμένα φιλοχουντικά πρόσωπα τα οποία εντοπίζονται στην Εκκλησία, αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο εσωτερικό του ακροδεξιού κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο πως τα χρόνια της αφάνειας της, η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία παρουσία στα εκκλησιαστικά και θρησκευτικά δρώμενα και οι καταβολές της ήταν κυρίως παγανιστικές και ειδωλολατρικές

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως τα χρόνια της αφάνειας της, η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία παρουσία στα εκκλησιαστικά και θρησκευτικά δρώμενα και οι αναφορές της ήταν κυρίως παγανιστικές και ειδωλολατρικές. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε παλαιότερα δημοσιεύματα περιοδικών και εφημερίδων της Χρυσής Αυγής τα οποία απορρίπτουν τον Χριστιανισμό ως «ιουδαιοεβραΐκή» θρησκεία, ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε ένα παραληρηματικό ποίημα του έκανε ωδές προς τον θεό Πάνα. Ανάλογη παγανιστική συμπεριφορά έχουν δείξει τα περισσότερα παλαιά στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως ο Γιώργος Γερμενής ο οποίος ήταν τραγουδιστής metal συγρκοτήματος με αντιχριστιανικό περιεχόμενο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πως όμως η Χρυσή Αυγή κατάφερε να διεισδύσει στα στρώματα της Εκκλησίας, με ποιο σκεπτικό και με ποια μέθοδο;

Το σκεπτικό με το οποίο προσέγγισε η Χρυσή Αυγή την Εκκλησία ήταν απλό: Ακολουθώντας το συντηρητικό δόγμα «Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια» και χρησιμοποιώντας μια συνωμοσιολογική προσέγγιση, το ακροδεξιό κόμμα κατάφερε σύντομα να βρει κοινές παραπομπές στο δόγμα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών» και να συνδέσει την αντιμεταναστευτική της δράση με την θρησκεία, σε συγκεκριμένα ακροδεξιά και θρησκόληπτα στρώματα. Εδώ βέβαια θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως σε καμία περίπτωση το σύνολο της Εκκλησίας δεν σκέπτεται και δεν δρα έτσι.

Ιερείς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής

Μπορούν όμως άνθρωποι οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση δεν είναι Χριστιανοί και στη χειρότερη έχουν ειδωλολατρικές αναφορές να προσεγγίσουν την Εκκλησία έστω και εάν απευθύνονται μόνο σε συγκεκριμένα περιθωριακά στρώματα; Ναι εάν το αναθέσουν στο κατάλληλο άτομο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Ηλία Παναγιώταρο.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Χρήστος Παππάς, θεωρούνται πως αποτέλεσαν συνδετικό κρίκο με ακροδεξιούς ιερείς

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, θεωρείται από άτομα που γνωρίζουν τα εσωτερικά δρώμενα της Χρυσής Αυγής, πως είναι αυτός ο οποίος έφερε σε επαφή πολλούς ιερείς και μοναχούς με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, καθώς έχει τα κατάλληλα «προσόντα»: Συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΛΑ.ΟΣ το 2002 για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διακρίνεται για την ιδιαίτερα θρησκόληπτη επιχειρηματολογία του όπως το «σόου» στο θέατρο Χυτήριο, ενώ παράλληλα είχε δώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του το στίγμα για την θρησκευτικό προσανατολισμό της Χρυσής Αυγής, όταν είχε αναφέρει πως μόνο δωδεκαθεϊστές και Ορθόδοξοι Χριστιανοί γίνονται δεκτοί στις τάξεις του ακροδεξιού μορφώματος. Παράλληλα, ο Παναγιώταρος και ο Χρήστος Παππάς διακρίνονται και για τις φιλοχουντικές τους απόψεις και θεωρείται πως προσπάθησαν να δημιουργήσουν καλές επαφές με νοσταλγούς της Χούντας οι οποίοι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης σε συντηρητικές φράξιες της Εκκλησίας. Δεν είναι τυχαίο πως επί σειρά ετών στο μαγαζί του Παναγιώταρου στο Μοναστηράκι, δέσποζε και μάλιστα σε περίοπτη θέση το κάδρο του Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Ο Χρήστος Παππάς με τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ

Η κηδεία του Ντερτιλή και το Χυτήριο

Ενα από τα κομβικά σημεία του «φλερτ» της Χρυσής Αυγής με την Εκκλησία, ήταν η κηδεία του χουντικού Ντερτιλή, όπου αρκετοί βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ανάμεσα τους και ο Παναγιώταρος) έδωσαν το παρών, με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο να βγάζει έναν σκληροπυρηνικό φιλοχουντικό λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμφάνιση των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος δεν ήταν τυχαία καθώς «γλυκοκοίταζαν» αρκετά φιλοχουντικά πρόσωπα σε μια προσπάθεια διεύρυνσης. 

Παράλληλα, τα επεισόδια στο θέατρο Χυτήριο για την παράσταση Corpus Christi θεωρείται ότι ενίσχυσαν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις Χρυσής Αυγής- Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακροδεξιό κόμμα περίμενε για καιρό ένα τέτοιο «σόου», προκειμένου να πείσει τα θρησκόληπτα στρώματα πως μπορεί να υπερασπιστεί εκείνο τα χριστιανικά ιδεώδη, ενώ μάλιστα ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ κατέθεσε μήνυση κατά των συντελεστών του θεατρικού έργου για «κακόβουλη βλασφημία». Τον Μητροπολίτη συνόδευσαν στο Α.Τ. Ομονοίας οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας.

 Ασχετο βέβαια που οι περισσότεροι από τα μέλη της Χρυσής Αυγής τάσσονται υπέρ του φυλετικού μίσους και του παγανισμού.

Οι «μελανοχίτωνες» ιεράρχες

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης φαίνεται πως έβαλε ένα γηροκομείο να ψηφίσει την Χρυσή Αυγή

Aν και η πλειοψηφία της Εκκλησίας δεν έχει σχέση με την ακροδεξιά και τον νεοναζισμό, συγκεκριμένοι ιεράρχες έσπευσαν να καλλιεργησουν τους δεσμούς με το ακροδεξιό κόμμα, όπως ο Αμβρόσιος ο οποίος είχε τονίσει ότι η Χρυσή Αυγή «θα μπορούσε να αναδειχθεί σε «γλυκιά ελπίδα αλλά... δεν μας άκουσε».

Την καλύτερα εικόνα ίσως για τις σχέσεις Χρυσής Αυγής- Εκκλησίας την έδωσε ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος σε ένα από τα βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα λέει για τους Μητροπολίτες που έχουν καλές σχέσεις με το κόμμα:
«Ο Σπάρτης είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα γηροκομείο ολόκληρο και μας ψήφισε στις εκλογές». Ως καλός αλλά πολιτικάντης, παρά τα πύρινα λόγια του» χαρακτηρίζεται ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

«Αυτοί που είναι διαμάντια στην εκκλησία, τους έχω μετρήσει και ζυγίσει, να ξέρεις είναι: Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας όποτε είμαστε… Ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος βοήθησε τώρα στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και παρά λίγες χιλιάδες ψήφους θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής…» λέει στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής.

Οι περισσότεροι Εκκλησιαστικοί παράγοντες βέβαια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα απέρριψαν μετά βδελυγμίας τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το ακροδεξιό κόμμα κατάφερε τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, να καλλιεργήσει αγαστές σχέσεις με ιερείς και μητροπολίτες, φορώντας ένα θρησκόληπτο προσωπείο...

φωτογραφία: icon

 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook