Μέρκελ: Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Πρώτη δήλωση της Μέρκελ μετά την τριμερή στη Ρίγα με την γερμανίδα καγκελάριο να λέει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στην Ελλάδα. Αισιόδοξος δήλωσε ο Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μέρκελ: Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Στις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) παρέπεμψε η Ανγκελα Μέρκελ στην πρώτη της δημόσια δήλωση, μετά την τριμερή στη Ρίγα. «Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει "πολύ εντατική δουλειά" με τους θεσμούς.

Η κ. Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις την Παρασκευή το πρωί, μετά τη χθεσινοβραδινή τριμερή συνάντηση με Αλ. Τσίπρα και Φρ. Ολάντ στη Ρίγα. Όπως είπε, "υπήρξε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Τσίπρα, όμως είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά με τους τρεις θεσμούς", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε πάντως τη διαθεσιμότητα από πλευράς Γερμανίας και Γαλλίας για συζητήσεις και παροχή βοήθειας, ωστόσο τόνισε δύο φορές στη δήλωσή της ότι η τελική συμφωνία πρέπει να γίνει με τους θεσμούς.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως είναι "πολύ αισιόδοξος". Όπως είπε, "η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη".

Σε φιλικό κλίμα αλλά με βασικό μήνυμα από Βερολίνο και Παρίσι ότι η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα που συνεπάγεται συμφωνία και με τους τρεις θεσμούς Κομισιόν, ΕΚΤ αλλά και ΔΝΤ, διεξήχθη η τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ - Ολάντ στη Ρίγα της Λετονίας, που κράτησε 2 ώρες και 20 λεπτά. Στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε και η επόμενη μέρα με Μέρκελ και Ολάντ να δηλώνουν την πρόθυμοι να βοηθήσουν προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία,. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει σήμερα τις επαφές του και θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για φιλικές και εποικοδομητικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ζάιμπερτ, επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία. Η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ αποχώρησαν μαζί από τον χώρο της συνάντησης στο ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει όλοι οι ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο. Από ελληνικής πλευράς στην τριμερή, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μέρκελ: Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα

«Συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα»

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. «Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.»

Μέρκελ και Ολάντ θέλουν να συμφωνήσει και το ΔΝΤ

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αφορούσε τόσο τους όρους της συμφωνίας όσο και την επόμενη μέρα. Υπήρξε θετικό κλίμα σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, για την επόμενη ημέρα, με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα. Όπως επισήμαιναν οι κυβερνητικές πηγές παραμένει αγκάθι η επιμονή στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία .Απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είμαστε τόσο κοντά σε μια συμφωνία όσο και πριν από την συνάντηση της Ρίγας, ενδεχομένως πιο κοντά μετά τη συνάντηση. Από εκεί και πέρα, επισήμαιναν ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται.

Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ το μεσημέρι

Όπως ανακοίνωσε λίγα λεπτά με τα την ολοκλήρωση της τριμερούς ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, την Παρασκευή το απόγευμα στις 14.30 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου.

Bloomberg

Για διαπραγματεύσεις που έληξαν χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας κάνει λόγο το Bloomberg. Οπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο οι συνομιλίες Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ διήρκεσαν πάνω από 2,5 ώρες και κατόπιν υπήρξαν ανακοινώσεις από την γαλλική και τη γερμανική πλευρά που αναφέρουν ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα και συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς θα συνεχιστούν.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η ανακοίνωση μετά την τριμερή συνάντηση δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Γάλλου προέδρου που απέπνεαν οι δηλώσεις του προσερχόμενος. Ο κ Ολάντ είχε κάνε λόγο για αναζήτηση συμφωνίας έως το τέλος μήνα ή στις αρχές Ιουνίου. Στην τελική ανακοίνωση δεν υπάρχει επίσης αναφορά για έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο στις 18 Ιουνίου.

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκανε καμιά δήλωση προσερχόμενη στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, ούτε και όταν τελείωσε η τριμερής στο ξενοδοχείο στη Ρίγα σε ένα δωμάτιο που όπως αναφέρει το Bloomberg ήταν γεμάτο με μπολ με βατόμουρα και μπουκάλια νερό. Η ίδια, λακωνική, αποχώρησε μετά το τέλος της συνάντησης, λέγοντας στους δημοσιογράφους που περίμεναν «Καληνύχτα».

Reuters: Πρόθυμοι να βοηθήσουν προσωπικά τον Τσίπρα

Η τριμερής συνάντηση στη Ρίγα ήταν μια υπενθύμιση στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει τα χρήματα για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία. «Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην θέληση να υπάρξει συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα. Συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχίζουν οι ελληνικές αρχές τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς» είπαν γερμανοί και γάλλοι αξιωματούχοι την Παρασκευή στις σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις των δύο πλευρών.

Ελληνας αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters είπε ότι Μέρκελ και Ολάντ εξέφρασαν την προθυμία τους να βοηθήσουν προσωπικά οι ίδιοι τον Τσίπρα να επιταχύνει τη διαδικασία για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία. Ο ίδιος είπε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει την προοπτική εξόδου από την κρίση. «Οι άλλοι δύο ηγέτες κατανόησαν την ανάγκη αυτής της συμφωνίας». Ομως στις ανακοινώσεις δεν αναφέρονται οι μακροπρόθεσμες προοπτικές. «Είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία» αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος αλλά πρόσθεσε ότι παραμένουν οι διαφορές στα εργασιακά, τις συντάξεις, τον ΦΠΑ καθώς και το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ηγέτες επιμένουν να υπάρξει συμφωνία και του ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 10:28

Τσίπρας: Ένα 24ωρο χάους και ταλαιπωρίας και ο κ. Μητσοτάκης απών - Οσο γρηγορότερα φύγει, τόσο το καλύτερο

"Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο" αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Ιαν 2022 | 20:54

ΣΥΡΙΖΑ: Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παναγιώτου στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση

Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης , Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

ΛΟΓΩ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 21 Ιαν 2022 | 22:53

Γερμανία: Η Μέρκελ αρνήθηκε πρόσκληση σε δείπνο από τον νέο πρόεδρο του CDU

Η σχέση του Μερτς με την Μέρκελ υπήρξε από παλιά τεταμένη, καθώς ήταν εκείνη που είχε επικρατήσει στην εσωκομματική διαμάχη για να γίνει αργότερα Καγκελάριος.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΠΡΩΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 20 Ιαν 2022 | 11:41

Η Μέρκελ είπε "όχι" στον Γκουτέρες για να αναλάβει κορυφαία θέση στον ΟΗΕ: "Θέλω να κοιμηθώ και να διαβάσω"

Η επί 16 χρόνια Καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε πρόταση του γγ Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει σημαντικό πόστο.

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…