Μέρκελ: Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Πρώτη δήλωση της Μέρκελ μετά την τριμερή στη Ρίγα με την γερμανίδα καγκελάριο να λέει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στην Ελλάδα. Αισιόδοξος δήλωσε ο Τσίπρας.

merkel-olant-se-tsipraoloklirwste-to-trexon-programma-kai-tha-boithisoume
SHARE THIS
0
SHARES

Στις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) παρέπεμψε η Ανγκελα Μέρκελ στην πρώτη της δημόσια δήλωση, μετά την τριμερή στη Ρίγα. «Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει "πολύ εντατική δουλειά" με τους θεσμούς.

Η κ. Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις την Παρασκευή το πρωί, μετά τη χθεσινοβραδινή τριμερή συνάντηση με Αλ.  Τσίπρα και Φρ. Ολάντ στη Ρίγα. Όπως είπε, "υπήρξε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Τσίπρα, όμως είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά με τους τρεις θεσμούς", σημείωσε χαρακτηριστικά.

   Εξέφρασε πάντως τη διαθεσιμότητα από πλευράς Γερμανίας και Γαλλίας για συζητήσεις και παροχή βοήθειας, ωστόσο τόνισε δύο φορές στη δήλωσή της ότι η τελική συμφωνία πρέπει να γίνει με τους θεσμούς.  

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως είναι "πολύ αισιόδοξος". Όπως είπε, "η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη".

Σε φιλικό κλίμα αλλά με βασικό μήνυμα από Βερολίνο και Παρίσι ότι η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα που συνεπάγεται συμφωνία και με τους τρεις θεσμούς Κομισιόν, ΕΚΤ αλλά και ΔΝΤ, διεξήχθη η τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ - Ολάντ στη Ρίγα της Λετονίας, που κράτησε 2 ώρες και 20 λεπτά. Στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε και η επόμενη μέρα με Μέρκελ και Ολάντ να δηλώνουν την πρόθυμοι να βοηθήσουν προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία,. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει σήμερα τις επαφές του και θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για φιλικές και εποικοδομητικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ζάιμπερτ, επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία. Η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ αποχώρησαν μαζί από τον χώρο της συνάντησης στο ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει όλοι οι ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο. Από ελληνικής πλευράς στην τριμερή, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

«Συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα»

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. «Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.»  

Μέρκελ και Ολάντ θέλουν να συμφωνήσει και το ΔΝΤ

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αφορούσε τόσο τους όρους της συμφωνίας όσο και την επόμενη μέρα. Υπήρξε θετικό κλίμα σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, για την επόμενη ημέρα, με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα. Όπως επισήμαιναν οι κυβερνητικές πηγές παραμένει αγκάθι η επιμονή στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία .Απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είμαστε τόσο κοντά σε μια συμφωνία όσο και πριν από την συνάντηση της Ρίγας, ενδεχομένως πιο κοντά μετά τη συνάντηση. Από εκεί και πέρα, επισήμαιναν ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται.

Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ το μεσημέρι

Όπως ανακοίνωσε λίγα λεπτά με τα την ολοκλήρωση της τριμερούς ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, την Παρασκευή το απόγευμα στις 14.30 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου.

Bloomberg 

Για διαπραγματεύσεις που έληξαν χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας κάνει λόγο το Bloomberg. Οπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο οι συνομιλίες Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ διήρκεσαν πάνω από 2,5 ώρες και κατόπιν υπήρξαν ανακοινώσεις από την γαλλική και τη γερμανική πλευρά που αναφέρουν ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα και συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς θα συνεχιστούν.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η ανακοίνωση μετά την τριμερή συνάντηση δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Γάλλου προέδρου που απέπνεαν οι δηλώσεις του προσερχόμενος. Ο κ Ολάντ είχε κάνε λόγο για αναζήτηση συμφωνίας έως το τέλος μήνα ή στις αρχές Ιουνίου. Στην τελική ανακοίνωση δεν υπάρχει επίσης αναφορά για έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο στις 18 Ιουνίου.

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκανε καμιά δήλωση προσερχόμενη στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, ούτε και όταν τελείωσε η τριμερής στο ξενοδοχείο στη Ρίγα σε ένα δωμάτιο που όπως αναφέρει το Bloomberg ήταν γεμάτο με μπολ με βατόμουρα και μπουκάλια νερό. Η ίδια, λακωνική, αποχώρησε μετά το τέλος της συνάντησης, λέγοντας στους δημοσιογράφους που περίμεναν «Καληνύχτα».

Reuters: Πρόθυμοι να βοηθήσουν προσωπικά τον Τσίπρα

Η τριμερής συνάντηση στη Ρίγα ήταν μια υπενθύμιση στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει τα χρήματα για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία. «Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην θέληση να υπάρξει συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα. Συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχίζουν οι ελληνικές αρχές τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς» είπαν γερμανοί και γάλλοι αξιωματούχοι την Παρασκευή στις σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις των δύο πλευρών.

Ελληνας αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters είπε ότι Μέρκελ και Ολάντ εξέφρασαν την προθυμία τους να βοηθήσουν προσωπικά οι ίδιοι τον Τσίπρα να επιταχύνει τη διαδικασία για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία. Ο ίδιος είπε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει την προοπτική εξόδου από την κρίση. «Οι άλλοι δύο ηγέτες κατανόησαν την ανάγκη αυτής της συμφωνίας». Ομως στις ανακοινώσεις δεν αναφέρονται οι μακροπρόθεσμες προοπτικές. «Είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία» αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος αλλά πρόσθεσε ότι παραμένουν οι διαφορές στα εργασιακά, τις συντάξεις, τον ΦΠΑ καθώς και το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ηγέτες επιμένουν να υπάρξει συμφωνία και του ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook