Μέρκελ: Τα προγράμματα θα συνεχίσουν να επιδρούν στην Ελλάδα

«Aν η Ελλάδα δεν παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα είναι δυνατό να μειώσει το ύψος του χρέους».

merkel-xwris-prwtogenes-pleonasma-de-meiwnetai-to-xreos
SHARE THIS
0
SHARES

Η 20ή Αυγούστου «είναι μία σημαντική ημέρα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι η συνέχεια της επίδρασης των προγραμμάτων δεν τελειώνει την ίδια ημέρα. Σημείωσε, δε, πως το γεγονός ότι δίδεται στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος δεκαετιών αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπάρχει κάποια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για διασύνδεση της παράτασης της ισχύος τού μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά με τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Στις αρχικές της δηλώσεις στη φετινή της συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η καγκελάριος επισήμανε πως οικονομικά η Γερμανία βρίσκεται σε καλή πορεία, το αργότερο τον επόμενο χρόνο το δημόσιο χρέος της χώρας θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ, δηλαδή το ανώτατο όριο που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Στη συνέχεια πάντως οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων περιστράφηκαν γύρω από άλλα θέματα: κυρίως τον αμερικανό πρόεδρο και το προσφυγικό. Η καγκελάριος αναφέρθηκε όμως και στο ελληνικό χρέος.

 Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνημένη με τους Θεσμούς μακρά διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων στο δημόσιο προϋπολογισμό της Ελλάδας η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως μόνο κατά αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το χρέος. Παρ' ότι η Ευρωζώνη δεν μπορούσε να αποφασίσει μια «κλασσική» περικοπή του χρέους, σειρά μέτρων στο «πλαίσιο των κανόνων» είχαν όμως ως συνέπεια τη μείωσή του. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους συνιστά πάντως «ένδειξη εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα: «Της δίνουμε χρόνο για δεκαετίες να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση.» Αναφορικά με την ημέρα εξόδου από τα προγράμματα, την 20ή Αυγούστου, η καγκελάριος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια «σημαντική ημέρα». Παράλληλα όμως διευκρίνισε  πως την ημέρα αυτή τα προγράμματα «δεν σταματούν να έχουν επίδραση». Όπως τόνισε ακόμη, «θα πρέπει και στο μέλλον ό ένας να βασίζεται στον άλλο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις υποθέσεις που θέλουν το Βερολίνο και την Αθήνα να έχουν συμφωνήσει για την παράταση της ισχύος του χαμηλού συντελεστή στα νησιά με αντάλλαγμα τη συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων, η καγκελάριος ήταν απόλυτη: «Αυτό έχει ειπωθεί συχνά, αλλά κατηγορηματικά όχι! Έχω συζητήσει εντατικά μαζί του (ενν. τον κ. Τσίπρα), ότι δεν θα συνδέσουμε επουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυό μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και για αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η -ας πούμε- αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου. Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος. Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση των διαφορετικών θεμάτων».

 

Προσφυγικό και Τραμπ

Όσον αφορά το προσφυγικό η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι σημαντική. Αυτό θα πρέπει όμως να επιτευχθεί σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες χώρες εκτός ΕΕ. Ως πρότυπο ανέφερε την άτυπη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Δεν έχει όμως την εντύπωση πως καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες, δήλωσε η καγκελάριος, ασκώντας κατά αυτόν τον τρόπο έμμεσα κριτική στην Αυστρία που αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία της ΕΕ. Επίσης ζήτησε από τη Βιέννη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου που θα βασίζεται στη λογική της αλληλεγγύης και του καταμερισμού των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αναφορικά  με την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός προέδρος Ντόλαντ Τραμπ  η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ η διεθνής συνεργασία έγινε πιο δύσκολη. Το «οικείο πλαίσιο τάξης» βρίσκεται υπό «πίεση» δήλωσε η καγκελάριος. Ο πολυμερισμός, δηλαδή η συνεννόηση πολλών κρατών, δεν είναι πλέον «τόσο αυτονόητος» όσο τα προηγούμενα χρόνια.  Παρά ταύτα, οι  διατλαντικές σχέσεις  παραμένουν «σημαντικές». Όσον αφορά τις συνομιλίες Τραμπ-Πούτιν , η Α. Μέρκελ κατέστησε σαφές  ότι είναι καλό να συνομιλούν αρχηγοί κρατών μεταξύ τους και ειδικά στην περίπτωση ΗΠΑ-Ρωσίας, δύο χωρών που διαθέτουν ατομικά όπλα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook