Μέρκελ: Τα προγράμματα θα συνεχίσουν να επιδρούν στην Ελλάδα

«Aν η Ελλάδα δεν παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα είναι δυνατό να μειώσει το ύψος του χρέους».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μέρκελ: Τα προγράμματα θα συνεχίσουν να επιδρούν στην Ελλάδα

Η 20ή Αυγούστου «είναι μία σημαντική ημέρα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι η συνέχεια της επίδρασης των προγραμμάτων δεν τελειώνει την ίδια ημέρα. Σημείωσε, δε, πως το γεγονός ότι δίδεται στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος δεκαετιών αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπάρχει κάποια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για διασύνδεση της παράτασης της ισχύος τού μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά με τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Στις αρχικές της δηλώσεις στη φετινή της συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η καγκελάριος επισήμανε πως οικονομικά η Γερμανία βρίσκεται σε καλή πορεία, το αργότερο τον επόμενο χρόνο το δημόσιο χρέος της χώρας θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ, δηλαδή το ανώτατο όριο που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Στη συνέχεια πάντως οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων περιστράφηκαν γύρω από άλλα θέματα: κυρίως τον αμερικανό πρόεδρο και το προσφυγικό. Η καγκελάριος αναφέρθηκε όμως και στο ελληνικό χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνημένη με τους Θεσμούς μακρά διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων στο δημόσιο προϋπολογισμό της Ελλάδας η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως μόνο κατά αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το χρέος. Παρ' ότι η Ευρωζώνη δεν μπορούσε να αποφασίσει μια «κλασσική» περικοπή του χρέους, σειρά μέτρων στο «πλαίσιο των κανόνων» είχαν όμως ως συνέπεια τη μείωσή του. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους συνιστά πάντως «ένδειξη εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα: «Της δίνουμε χρόνο για δεκαετίες να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση.» Αναφορικά με την ημέρα εξόδου από τα προγράμματα, την 20ή Αυγούστου, η καγκελάριος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια «σημαντική ημέρα». Παράλληλα όμως διευκρίνισε πως την ημέρα αυτή τα προγράμματα «δεν σταματούν να έχουν επίδραση». Όπως τόνισε ακόμη, «θα πρέπει και στο μέλλον ό ένας να βασίζεται στον άλλο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις υποθέσεις που θέλουν το Βερολίνο και την Αθήνα να έχουν συμφωνήσει για την παράταση της ισχύος του χαμηλού συντελεστή στα νησιά με αντάλλαγμα τη συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων, η καγκελάριος ήταν απόλυτη: «Αυτό έχει ειπωθεί συχνά, αλλά κατηγορηματικά όχι! Έχω συζητήσει εντατικά μαζί του (ενν. τον κ. Τσίπρα), ότι δεν θα συνδέσουμε επουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυό μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και για αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η -ας πούμε- αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου. Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος. Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση των διαφορετικών θεμάτων».

Μέρκελ: Τα προγράμματα θα συνεχίσουν να επιδρούν στην Ελλάδα

Προσφυγικό και Τραμπ

Όσον αφορά το προσφυγικό η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι σημαντική. Αυτό θα πρέπει όμως να επιτευχθεί σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες χώρες εκτός ΕΕ. Ως πρότυπο ανέφερε την άτυπη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Δεν έχει όμως την εντύπωση πως καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες, δήλωσε η καγκελάριος, ασκώντας κατά αυτόν τον τρόπο έμμεσα κριτική στην Αυστρία που αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία της ΕΕ. Επίσης ζήτησε από τη Βιέννη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου που θα βασίζεται στη λογική της αλληλεγγύης και του καταμερισμού των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός προέδρος Ντόλαντ Τραμπ η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ η διεθνής συνεργασία έγινε πιο δύσκολη. Το «οικείο πλαίσιο τάξης» βρίσκεται υπό «πίεση» δήλωσε η καγκελάριος. Ο πολυμερισμός, δηλαδή η συνεννόηση πολλών κρατών, δεν είναι πλέον «τόσο αυτονόητος» όσο τα προηγούμενα χρόνια. Παρά ταύτα, οι διατλαντικές σχέσεις παραμένουν «σημαντικές». Όσον αφορά τις συνομιλίες Τραμπ-Πούτιν , η Α. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι είναι καλό να συνομιλούν αρχηγοί κρατών μεταξύ τους και ειδικά στην περίπτωση ΗΠΑ-Ρωσίας, δύο χωρών που διαθέτουν ατομικά όπλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ 28 Μαϊ 2020 | 14:02

Συνέντευξη Τσίπρα απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Μεταξύ άλλων θα τοποθετηθεί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" ενώ θα σχολιάσει και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 28 Μαϊ 2020 | 10:24

Οι Γερμανοί ψηφίζουν Ελλάδα για το καλοκαίρι: Το περιοδικό Focus προτείνει πέντε ελληνικά νησιά

"Χάρη σε ένα έγκαιρο και αυστηρό lockdown η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει καλά την πανδημία", αναφέρει το περιοδικό.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΟΧ 28 Μαϊ 2020 | 08:16

Γερμανία: 62 νεκροί από κορονοϊό, 353 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο που καταγράφεται επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΕΕ 27 Μαϊ 2020 | 18:59

Ανατροπή: Η Lufthansa λέει "όχι" στην οικονομική διάσωση από το γερμανικό κράτος

Η ΕΕ ζητά την παραχώρηση στον ανταγωνισμό δικαιωμάτων προσγείωσης και απογείωσης στα αεροδρόμια – κόμβους της Φρανκφούρτης και του Μονάχου

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΟΧ 27 Μαϊ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Μειώνονται σταθερά τα θύματα στη Γερμανία: 47 θάνατοι και 362 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψε μείωση σε σύγκριση με αυτόν του προηγούμενου 24ώρου (432).

«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 26 Μαϊ 2020 | 20:29

DW: Μεγάλο το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα - Στους κύριους προορισμούς η χώρα μας

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι τις τελευταίες μέρες η κίνηση σε τουριστικά γραφεία και διαδικτυακά τουριστικά πόρταλ της Γερμανίας

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 26 Μαϊ 2020 | 11:52

"Αμοιβαιoποίηση χρέους" στην ΕΕ: Η Μέρκελ κερδίζει ακόμα ένα στοίχημα στη Γερμανία

Ακόμη και αν τελικά η γαλλογερμανική πρωτοβουλία δεν ευοδωθεί τα όρια του διαλόγου στην Γερμανία με θέμα την οικονομική αλληλεγγύη έχουν μετακινηθεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 08:39

Έκκληση Γαλλίας - Γερμανίας για άμεσο άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων

Επιπλέον ζητούν να ξεκινήσει τώρα μια δεκαετία δημόσιων επενδύσεων στην Ευρώπη

ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΒΑΠΤΙΣΤΩΝ 26 Μαϊ 2020 | 08:33

Κορονοϊός - Γερμανία: 40 άτομα μολύνθηκαν σε λειτουργία στη Φρανκφούρτη

Έξι από αυτούς τους ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομείο.

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 08:08

Kορονοϊός: Ακόμη 45 νεκροί στη Γερμανία - Πάνω από 8.300 συνολικά τα θύματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία ξεπέρασαν τα 179.000.

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΙΚΟΥΕΛ 25 Μαϊ 2020 | 21:25

Καυστικός Πέτσας για το "Μένουμε όρθιοι ΙΙ": Μένει ίδιος ο Τσίπρας, αγκαλιά με το "λεφτόδεντρο"

Τα "πυρά" του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε η παρουσίαση του "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ 25 Μαϊ 2020 | 19:32

Γερμανία: Συμφώνησαν Κυβέρνηση και Lufthansa για πακέτο στήριξης 9 δισεκατομμυρίων ευρώ

Παραμένει το εμπόδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θεματα ανταγωνισμού

ΜΕ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 25 Μαϊ 2020 | 19:08

Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης παριστάνει τον μάντη κακών" - Τι αναγνώρισε στην κυβέρνηση για την κρίση του κορονοϊού

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο Μέγαρο