Μέσα στη νύχτα η επίσκεψη Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα του Μουσείου επέδειξε κατά την επίσκεψή του αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ρώσος Πρόεδρος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μέσα στη νύχτα η επίσκεψη Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο

Μέσα στη νύχτα κατέληξε να κάνει την επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείου ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα εκθέματα, αλλά και τις πληροφορίες που του παρείχε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

Μέσα στη νύχτα η επίσκεψη Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο

Προγραμματισμένο ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν να περιηγηθεί στους χώρους μόνον των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου, ενώ κατά την περιήγησή του είχε συνέχεια δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και την Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πάντως δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

Μέσα στη νύχτα η επίσκεψη Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο - εικόνα 2

Τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας

«Δεν είναι τυχαίο ότι εγκαινιάζουμε σήμερα, με τη δική σας παρουσία κύριε Πρόεδρε, ένα τόσο σημαντικό και τόσο συμβολικό έργο, ένα τόσο σημαντικό όσο και συμβολικό έκθεμα στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας», ανέφερε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της έκθεσης που γίνεται στο Βυζαντινό Μουσείο στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας και στην οποία περιλαμβάνεται η αγιογραφία του σπουδαίου Αντρέι Ρουμπλιώφ.

Μέσα στη νύχτα η επίσκεψη Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο - εικόνα 3

«Έχουμε σήμερα τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο Βυζαντινό Μουσείο στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που βγαίνει σπάνια από τη χώρα, και μαζί με την κόρη της Ακρόπολης που ήδη βρίσκεται στην Ρωσία αποτελούν τεκμήριο της σημασίας της φιλίας των λαών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η συνεργασία φορέων και μουσείων των δύο χωρών που έκανε πράξη το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός, πλαισιώνει την ανταλλαγή εκθέσεων και με δράσεις που αφορούν την ανταλλαγή εμπειρίας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας συντήρησης εικόνων.

Μέσα στη νύχτα η επίσκεψη Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο - εικόνα 4

«Ο μοναδικός Αντρέι Ρουμπλιώφ, μαθητής και συνεργάτης του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, μετουσίωσε τη βυζαντινή αγιογραφική παράδοση προσδίδοντας της γνήσια ρωσική ταυτότητα και πνευματικότητα, επιστρέφοντας πολλαπλάσια τα δώρα που έλαβε από το Βυζάντιο. Θεωρείται η πηγή της μακράς συνεισφοράς της ρωσικής τέχνης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό που συνεχίζεται ως τις μέρες μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Μέσα στη νύχτα η επίσκεψη Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο - εικόνα 5

Εγκαινιάζοντας σήμερα το σημαντικό αυτό πρόδρομο έκθεμα, παρουσία του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, έχουμε την ευκαιρία να τονίσουμε το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας που ενώνουν τους λαούς μας στα βάθη των αιώνων, είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη δέσμευση αλλά και τη βεβαιότητα ότι αυτοί οι δεσμοί, όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα ενισχυθούν στο άμεσο μέλλον.

Μέσα στη νύχτα η επίσκεψη Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο - εικόνα 6

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την «μεγάλη χαρά και τιμή» του να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης «ενός μοναδικού αριστουργήματος» της εικόνας Ανάληψη του «μεγάλου εικονογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, ο οποίος άντλησε την έμπνευση για τα έργα του μεταξύ άλλων και από την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου, σημειώνοντας ότι όχι μόνο πήρε την τεχνογνωσία και τους τρόπους δημιουργίας αλλά προσέθεσε σε αυτό το λεγόμενο ρωσικό στυλ.

Μέσα στη νύχτα η επίσκεψη Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο - εικόνα 7

Ο Β. Πούτιν είπε ακόμη ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομα του Αντρέι Ρουμπλιώφ το ήξεραν μόνο οι ειδικοί και πως μόνο στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματα του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό. «Σε εμάς διατηρήθηκαν μόνο 5 τέτοιες εικόνες», συνέχισε και πρόσθεσε ότι η Ανάληψη του Χριστού είναι μια από αυτές. Σε αυτό το έργο, είπε, μπορούμε να δούμε ένα χαρακτηριστικό της τέχνης του Ρουμπλιώφ, την αίσθηση της αρμονίας και της ισορροπίας. Ανέφερε ότι αυτή την εικόνα τη δημιούργησε στις αρχές του 15ου αιώνα κατά την αναστήλωση του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Βλαντίμιρ.

Μέσα στη νύχτα η επίσκεψη Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο - εικόνα 8

Ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε ότι τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδος την έναρξη του οποίου ανακοίνωσαν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα τον Ιανουάριο. «Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι τελευταία αξιοσημείωτη εκδήλωση στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος», είπε μεταξύ άλλων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 14:34

Τσίπρας: "Θέατρο του παραλόγου" η απαγόρευση του κυνηγιού

"Επιτρέπεται το μότο κρος στην Πάρνηθα, αλλά όχι το κυνήγι" είπε ο Α. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με κυνηγούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θέατρο παραλόγου.

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:15

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την "Τάση Κουφοντίνα": Αποστάσεις από το κείμενο των "15" χωρίς να τους αδειάζουν

Πως προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τις εντυπώσεις από το κείμενο για τον Κουφοντίνα.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 23:53

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Μπάιντεν-Χάρις: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην αμερικανική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αναγεννάται η ελπίδα για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ειρήνη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 20 Ιαν 2021 | 12:28

Τσίπρας στη Βουλή για την επέκταση στα 12 μίλια: Ηταν στρατηγική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και την λοιδωρούσατε

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ 20 Ιαν 2021 | 11:58

Καταπέλτης ο Καλογρίτσας κατά Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel- Αυτός ήταν ο οργανωτής

Καταπέλτης για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 18:48

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βουτά στα παγωμένα νερά, με τη θερμοκρασία στους -20 βαθμούς Κελσίου [Βίντεο]

Η ρωσική τηλεόραση μαγνητοσκόπησε τον πρόεδρο, 65 ετών, σήμερα, πηγαίνοντας στην παγωμένη λίμνη Seliger για τα Θεοφάνεια

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Ιαν 2021 | 17:22

Τσίπρας στους πρυτάνεις ΑΕΙ: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 17 Ιαν 2021 | 20:44

Αμετανόητος ο Πούτιν: Συνελήφθη ο Ναβάλνι μόλις προσγειώθηκε στην Ρωσία [εικόνες]

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Μπαράζ συλλήψεων υποστηρικτών του. Εντονη αντίδραση από ΕΕ και ΗΠΑ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.