Αναγνωριστικού χαρακτήρα τονίζουν στην Αθήνα πως ήταν η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μετά από περίπου πέντε χρόνια, σημειώνοντας πως η συζήτηση ξεκίνησε από εκεί που είχε σταματήσει το 2016, χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις. Οι δύο πλευρές επιλέγουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους αν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Άγκυρα έθεσε όλα τα θέματα στο τραπέζι, δείχνοντας με το "καλημέρα" τις διαθέσεις της για την διεύρυνση της ατζέντας.
Τις διαρροές των τουρκικών ΜΜΕ επιβεβαίωσε ουσιαστικά με την ανάρτηση του στο Τwitter o Ιμπραήμ Καλίν ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Αιγαίο. "Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, περιλαμβανομένου του Αιγαίου, και έχουμε πλήρη θέληση γι’ αυτό".
Άλλωστε η παρουσία του στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, στις συνομιλίες που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, δείχνει το ενδιαφέρον του Τούρκου Προέδρου για την πορεία των διερευνητικών επαφών.
Αναλυτές εκτιμούν πως είναι θετικό το γεγονός πως μετά τα όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο, οι δύο χώρες κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου και μάλιστα ανανέωσαν το ραντεβού τους που θα πραγματοποιηθεί αυτή την φορά στην Αθήνα. "Η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών" τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την συνάντηση που είχε με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την "κόκκινη" γραμμή της χώρας μας στις συνομιλίες.
Μικρό καλάθι στην Αθήνα
Από την πρώτη στιγμή στην κυβέρνηση υπήρχαν χαμηλές προσδοκίες για την επανέναρξη των συνομιλιών λόγω κυρίως της στάσης της Άγκυρας που ξιφουλκούσε εναντίον της χώρα μας ακόμη και την παραμονή των διερευνητικών. "Η συνάντηση δεν πήγε άσχημα" τόνιζαν διπλωματικές πηγές δείχνοντας την επιφυλακτικότητα από την ελληνική πλευρά. "Δεν περιμένει κανείς θαύματα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τη λύση θα τη δώσει η διεθνής δικαιοσύνη", δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.
Με την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη ο Παύλος Αποστολίδης αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών για τα όσα ειπώθηκαν στις 3,5 ώρες που κράτησαν οι συνομιλίες. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε πως το νέο ραντεβού μπορεί να κλείστηκε για την Αθήνα χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για τον Μάρτιο.
Η "επίθεση" φιλίας από την Άγκυρα διχάζει την Ευρώπη
Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας έχει διχάσει την Ε.Ε. γεγονός που αποτυπώθηκε στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Χώρες όπως η Γερμανία εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και ζήτησαν το πάγωμα των συζητήσεων για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο η Γαλλία εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις. "Δεν αποφασίσαμε σήμερα σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη" δήλωσε ο Χάικο Μαας δείχνοντας τις προθέσεις του Βερολίνου.
Ισορροπίες επιχείρησε να κρατήσει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε πως "ο κατάλογος των κυρώσεων δεν είναι ακόμη έτοιμος, αλλά δεν έχει παραμεριστεί. Οι εργασίες συνεχίζονται" είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα χαρακτήρισε τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας "σημαντικό βήμα" επισημαίνοντας πως η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως στην σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε υπήρξε μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η Ε.Ε οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η "επίθεση φιλίας" της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά τόνισε πως αναμένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ
Την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα, και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο".
Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν που έδειξε παραμονή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, τις προθέσεις του απέναντι στην Άγκυρα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr