Μετά τη Βουλή η κυβέρνηση απέναντι σε 4 καυτά μέτωπα

Τα τέσσερα αγκάθια της κυβέρνησης: τράπεζες, συνταξιοδοτικό, φορολόγηση αγροτών και δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με κοινωνικές ομάδες που τον στήριξαν.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Μετά τη Βουλή η κυβέρνηση απέναντι σε 4 καυτά μέτωπα

Εμπόδια και δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του έτους που σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσουν την πορεία και την συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση θα κληθεί τους επόμενους δύο μήνες να έρθει σε σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι

Η εφαρμογή της συμφωνίας και του νέου Μνημονίου φαίνεται ότι δεν ξορκίζεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη της κυβέρνησης μόνο με την επισήμανση ότι τα μέτρα που θα ακολουθήσουν αποτελούν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού με τους δανειστές που είναι αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων των εταίρων, ούτε με την επίκληση του παράλληλου προγράμματος και των μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση θα κληθεί τους επόμενους δύο μήνες να έρθει σε σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, καθώς έχει υποχρέωση να νομοθετήσει παρεμβάσεις και περικοπές στις αποδοχές 1,5 εκ. πολιτών περίπου.

Τα τέσσερα αγκάθια το επόμενο δίμηνο

Τα τέσσερα αγκάθια στην πορεία της κυβέρνησης το επόμενο δίμηνο αφορούν στην νομοθέτηση του νέου ασφαλιστικού, στις παρεμβάσεις στην δημόσια διοίκηση και στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, την φορολόγηση των αγροτών καθώς και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τράπεζες

Κυρίως το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί κομβικό σημείο για την κυβέρνηση όχι μόνο γιατί θα δώσει το πράσινο φως για την συζήτηση της διευθέτησης του χρέους όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά κυρίως γιατί από την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος εξαρτάται η βιωσιμότητα του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας που έχει πληγεί βάναυσα μετά την επιβολή των capital controls.

Η ανάγκη για άμεση ανακεφαλοποίηση των τραπεζών δεν απαντά μόνο στον κίνδυνο για bail in και κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ εάν δεν ολοκληρωθεί εντός του στενού χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών θα μπορέσει να σημάνει την επανεκκίνηση της οικονομίας στον ιδιωτικό τομέα όπου μετά τα capital controls το φαινόμενο των απλήρωτων εργαζομένων για διαστήματα που ξεπερνούν και τους τρείς μήνες, λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας σε συνδυασμό με το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Ασφαλιστικό

Η διαμόρφωση του νέου ασφαλιστικού συστήματος με την οποία πρέπει να επιτευχθεί μείωση του κόστους 500 εκ. ευρώ μόνο για το 2015 και 1,8 δισ ευρώ το 2016 θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στην πλειοψηφία των συνταξιούχων που κατά την διάρκεια των μνημονίων είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 35%.

Η αδυναμία αναζήτησης ισοδυνάμων αναμένεται να οδηγήσει σε δραστικές περικοπές στο εισόδημα των συνταξιούχων. Παρά την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προστατέψει τους χαμηλοσυνταξιούχους, εάν τελικά καταλήξει στην λύση του κοινού υπολογισμού απόδοσης σύνταξης σε νέους και παλαιούς ασφαλισμένους με τα ίδια ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και τις παραμετρικές αλλαγές που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Σοφών, οι περικοπές που θα επιβληθούν θα μειώσουν αισθητά των εισόδημα των συνταξιούχων ακόμα και όσων λαμβάνουν συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ. Οι ενώσεις των συνταξιούχων αλλά και των εργαζομένων έχουν ξεκινήσει ήδη κινητοποιήσεις για τις επερχόμενες περικοπές των συντάξεων ενώ αναμένεται να ενταθεί το μέτωπο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό όσο πλησιάζει η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Νέο μισθολόγιο Δημοσίου

Μέχρι τα τέλη του έτους υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης να διαμορφώσει νέο μισθολόγιο για το δημόσιο όπου αναμένεται να μην επιβληθούν μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων αλλά να παραταθεί το καθεστώς παγώματος των μισθών για ακόμα τρία ή τέσσερα χρόνια.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν την κοινωνική ομάδα που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και καλλιέργησε προσδοκίες για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων αλλά και της ποιότητας συνθηκών εργασίας. Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών, που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, ότι το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο θα αποτελεί σταθερό ποσοστό επί του ΑΕΠ και η ύφεση που αναμένεται να επικρατήσει στην ελληνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι και το 2016, δεν δίνουν μεγάλα περιθώρια στην κυβέρνησης που θα αναγκαστεί να έρθει σε σύγκρουση και με την κοινωνική κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των νέων αλλαγών στο Δημόσιο.

Φορολογία αγροτών

Οι αγρότες έχουν ήδη προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών που υποστηρίζουν ότι...θα αφανίσουν τους μικροκαλλιεργητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες – παρά την αντίθετη καταγραφή στις προεκλογικές έρευνες κοινής γνώμης – στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, καθώς είχαν προσδοκίες για πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση. Τόσο στον θεσσαλικό κάμπο, στην Κρήτη αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα οι αγρότες προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΔΡΟ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2020 | 16:12

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε και σποτ για τον Αντιδήμαρχο Baden Baden και τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και την ανάρτηση του Αντιδημάρχου Αθηναίων

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΟΙ ΕΞΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 12:50

Εκανε λάθος ο πρωθυπουργός στη βόλτα στην Πάρνηθα; - Μια αποτίμηση, η Αυγή και το Μακελειό

Μια αποτίμηση των αντιδράσεων για την βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και η φωτογραφία χωρίς μάσκα.

02 Δεκ 2020 | 08:13

Από το "φιάσκο, φιάσκο" στη βόλτα στην Πάρνηθα

Η αρχή ήταν όντως δύσκολη, αλλά δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει και διαφορετικά.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 01 Δεκ 2020 | 13:44

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση προωθεί ένα κανιβαλικό σύστημα εργασιακής ζούγκλας

Η Έφη Αχτσιόγλου βάλλει κατά της κυβέρνησης την οποία εγκαλεί πως έχει ξηλώσει όλο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων.

29 Νοε 2020 | 20:05
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΝΔ 29 Νοε 2020 | 12:46

Η συριζαία Μυρσίνη Βουνάτσου "ξαναχτυπά": Ζητά... κρεμάλες για τα θύματα του κορονοϊού

"Αν για τους 102 νεκρούς του Ματιού γυρεύατε κρεμάλες πέστε μου για τους 2.000+ τι πρέπει να γυρέψουμε;", έγραψε χαρακτηριστικά η κα. Βουνάτσου.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ 28 Νοε 2020 | 17:59

Το απίστευτο ξέσπασμα του Αλέξη Γεωργούλη κατά του Κώστα Τσουρού: Να παραιτηθείς, δεν ξέρεις τι λες [Βίντεο]

Έξαλλος ο Αλέξης Γεωργούλης με τον Κώστα Τσουρό στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού

ΓΙΑ ΤΟ MEGA ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 26 Νοε 2020 | 20:27

Δημοσκοπήσεις Metron Analysis - Pulse: 16-17 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Μόλις το 51% θα κάνει το εμβόλιο - Παράταση lockdown θέλει το 76%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θετική η αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης - Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της Metron Analysis και της Pulse

"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ" 26 Νοε 2020 | 13:57

Ηλιόπουλος: Σκληρή ιδεοληψία της κυβέρνησης να μη στηρίζει το ΕΣΥ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο όλοι οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα έρθει και ότι πιθανώς θα ήταν σφοδρότερο από το πρώτο".

ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 26 Νοε 2020 | 13:20

Η Αστυνομία συνέλαβε την πρώην βουλευτή Ελένη Αυλωνίτου- Μετά από μήνυση του Φουρθιώτη

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνελήφθη μετά από μήνυση για συκοφαντική εξύβριση του Μένιου Φουρθιώτη

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ-ΒΟΡΙΔΗ 25 Νοε 2020 | 23:07

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Δικαιούχοι και αγρότες – Έως 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις

Το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καταβληθεί εφάπαξ και θα κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις