Μετά την Παιδεία η Υγεία: Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή

Απαραίτητη είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους που λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μετά την Παιδεία η Υγεία: Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή

Μετά την σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορούσε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σήμερα ήρθε η σειρά του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δείτε Live τη συνεδρίαση:

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε και πάλι να αναδείξει αυτό που θεωρεί διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον τομέα της παιδείας σε εκείνον της υγείας. Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για νεοφιλελεύθερη αντίληψη και στο θέμα της υγείας. «Ανάμεσα στη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Όσο περνά η περιπέτεια των μνημονίων θα ξεδιπλώνονται. Στο χώρο της υγείας αυτές οι διαφορές θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την υγεία. Βλέπω εδώ τις μεταγραφές σας (σσ. Αναφέρθηκε στους κκ. Φωτήλα και Οικονόμου που είναι τομεάρχες υγείας) [...] Είστε το κόμμα που υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της παιδείας, της υγείας, κλπ. Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη. Δεν μπορεί ο αρχηγός σας να έρχεται και να κάνει αναφορές στους πολίτες της δυτικής Αττικής. Τι μπορείτε να πείτε εσείς για αυτούς τους ανθρώπους που στα χρόνια της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να εκμηδενίζονται και το πάρτι στο χώρο της υγείας να συνεχίζεται. Έρχεστε και λέτε ότι η λύση είναι να διοχετεύσουμε τους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το ίδιο συνέβη πριν από δύο μέρες στη συζήτηση για την παιδεία. Έχετε υιοθετήσει τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κ. Διαμαντοπούλου. Και γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού για την αριστεία. Εσείς που κλείσατε σχολεία, που καταντήσατε τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με φωτοτυπίες. Για μας βοήθεια στην αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία -όλοι έχουν δικαίωμα να κρατούν τη σημαία- αλλά είναι τα σχολεία να ανοίγουν στην ώρα τους, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες και όχι να τις κλείνουμε».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην οικοδόμηση του success story υπογραμμίζοντας ότι υλοποιείται «σε ένα πλαίσιο πολύ μεγάλων δυσκολιών, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Στην οικονομία επιστρέψαμε με επιτυχία στις διεθνείς αγορές, είμαστε σε τροχιά οριστικής λήξης της περιόδου των μνημονίων. Το τέλος αυτής της περιόδου δεν είναι απλά ένα ορόσημο, μια ημερομηνία. Η νέα εποχή πρέπει να χτιστεί. Οργανικό κομμάτι της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους».

Έγινε μεγάλη συζήτηση για την αξιοπιστία της χώρας. Πολλοί την συνέδεαν με τη βούληση των κυβερνήσεων να υπακούν στους δανειστές. Το πρόσχημα ήταν οι μεταρρυθμίσεις, άλλες αναγκαίες άλλες αχρείαστες. Σήμερα εγώ θα σας καταθέσω άλλη άποψη. Το κύρος της χώρας όχι μόνο δεν ήταν συνάρτηση της πολιτικής βούλησης, αλλά απεδείχθη ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Την περίοδο 2010-2014 υπήρξε το μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας. Όταν από το βήμα ακούστηκε ότι “μαζί τα φάγαμε”, ότι είναι “ευλογία τα μνημόνια”. Η αξιοπιστία είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται κανείς την αξιοπρέπεια των πολιτών, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και των αποτελεσμάτων στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών. Και αν οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από αγαθά. Η καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι θεμελιώδης αρχή της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Δώσαμε βάρος στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά το όραμα της δικαιοσύνης και της ισότητας. Άλλο να μοιράζεις με δικαιοσύνη τους πόρους που έχεις και άλλο να συνεχίζεις το πάρτι εις βάρος ων πολλών».

«Στην υγεία, θέλουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους του πολίτες, καλύπτοντας μια διαχρονική έλλειψη. Ένα κενό που οι κυβερνήσεις της κρίσης χρησιμοποίησαν ως ευκαιρία για να διευκολυνθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας. Έτσι οργανώθηκε και συντηρήθηκε ένα καθεστώς μη τεκμηριωμένης ιατρικής πρακτικής, συναλλαγής με ισχυρά συμφέροντα των προμηθειών υγείας και φαρμάκου, ανοχής και συγκάλυψης των φαινόμενων σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Αντί για κορώνες θα σας πρότεινα να ζητήσετε μια συγγνώμη από όλους αυτούς που έχασαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ισότιμες υπηρεσίες στο τομέα της υγείας. Και τους εξευτελίζατε. Σήμερα αυτοί έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης με αξιοπρέπεια».

Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία για τη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάκαμψη δεν μετριέται μόνο στους δείκτες αλλά στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε η ευημερία των αριθμών να συνδυαστεί με την ευημερία των ανθρώπων. Η Εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα να ψηφίσει μια εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση στην υγεία. Και είναι σημαντικό οι συζητήσεις στην Ολομέλεια να μην γίνονται είδηση όταν έρχονται μέτρα αλλά και όταν έρχονται μεταρρυθμίσεις με σαφές πρόσημα και σαφή την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Θα κλείσω λέγοντας ότι είμαστε 2 φορές περήφανοι. Γιατί το κάνουμε πράξη σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ 07 Μαϊ 2021 | 21:47

ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής: Παρέμβαση Μητσοτάκη υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων

Υπέρ της ταχύτερης δυνατής εφαρμογής του πράσινου πιστοποιητικού αναμένεται να ταχθεί ο Κυριάκος Μητσοτακης, στο δείπνο των ηγετών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 07 Μαϊ 2021 | 21:13

Μητσοτάκης στη Σύνοδο της ΕΕ στο Πόρτο: "Κρατήσαμε την ανεργία στα επίπεδα προ κορονοϊού"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα προέλθουν μέσω της κατανάλωσης αλλά μέσω των επενδύσεων - Υπογράμμισε τη σημασία των νέων εργασιακών δικαιωμάτων

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ 07 Μαϊ 2021 | 17:06

Μητσοτάκης: Έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας - Νέα εργατική νομοθεσία, που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

Για μία νέα εργατική νομοθεσία, που θα δίνει δύναμη στον εργαζομένο μίλησε προσερχόμενος στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής o Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΟ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 07 Μαϊ 2021 | 14:01

Το νέο σκυλόσπιτο του Πίνατ στο Μαξίμου το φτιάχνει κρατούμενος των φυλακών Νέας Αλικαρνασσού Κρήτης

Ένας κρατούμενος των φυλακών της Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης κατασκευάζει το σπίτι που θα φιλοξενήσει τον Πίνατ. Είναι ο καφετής αδέσποτος σκύλος που υιοθέτησε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Μαϊ 2021 | 12:53

Τσίπρας: Ιστορική τομή η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "ιστορική τομή" την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο - "Θέατρο σκιών" το ποιος μίλησε πρώτος για τις πατέντες.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 07 Μαϊ 2021 | 09:54

Μητσοτάκης για τα ζώα συντροφιάς: Προστατεύουμε τους μικρούς μας φίλους - Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

"Η προστασία των ζώων είναι θέμα πολιτισμού και μας αφορά όλους" σημειώνει στην ανάρτησή του ο Κ. Μητσοτάκης - Το νομοσχέδιο για τη φροντίδα ζώων συντροφιάς τέθηκε σε διαβούλευση.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 07 Μαϊ 2021 | 08:13

Στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο ο Μητσοτάκης - Στην ατζέντα πράσινο πιστοποιητικό και πατέντες εμβολίων

Ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής του Πόρτο, την οποία διοργανώνει η πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ 06 Μαϊ 2021 | 23:37

Μεϊμαράκης για τα γεγονότα του 2015: "Καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση - Ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπα"

"Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση όπως κάποιοι θέλουν να λένε, γιατί εμείς παρασύραμε τον Τσίπρα - Αυτός έκανε την κωλοτούμπα" τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμάράκης

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 06 Μαϊ 2021 | 19:21

"Know your Customer": Τέλος στη γραφειοκρατία στις συναλλαγές με τράπεζες

Σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου παρουσιάστηκε η εφαρμογή αυτόματης επικαιροποίησης στοιχείων Know your Customer.

REUNION 06 Μαϊ 2021 | 16:51

ΠΑΣΟΚ για πάντα: Ο Τσίπρας διαδήλωσε αγκαλιά με Τζουμάκα, Ξενογιαννακοπούλου και Σπίρτζη

Μαζί με στελέχη από το βαθύ ΠΑΣΟΚ διαδήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

«ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ ΠΑΝΤΑ» 06 Μαϊ 2021 | 14:42

Εννέα χρόνια χωρίς τη Μαρίκα: Η συγκινητική φωτογραφία που ανέβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμάται τη μητέρα του, Μαρίκα, με μια συγκινητική φωτογραφία από το Πάσχα του 1969.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 06 Μαϊ 2021 | 13:09

Αρση της πατέντας των εμβολίων του κορονοϊού: Ποιος το πρότεινε πρώτος, ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας;

Νέα κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και χαμός στα social media για το ποιος πρότεινε πρώτος την άρση της πατέντας των εμβολίων.

ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 06 Μαϊ 2021 | 12:44

Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά: "Η κατάργηση του 8ωρου μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές"

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει μέρος σε αυτή