Μετά την υπερφορολόγηση ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τη μεσαία τάξη

Ως υπερασπιστές της μεσαίας τάξης εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του προυπολογισμού.

meta-tin-uperforologisi-o-suriza-thumithike-ti-mesaia-taksi
SHARE THIS
0
SHARES

Ως υπερασπιστές της μεσαίας τάξης εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του προυπολογισμού ξεχνώντας τα πεπραγμένα τους, αλλά κυρίως τις μειώσεις φόρων και εισφορών, που έχει ήδη θεσπίσει η κυβέρνηση σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επιχειρηματίες, καθώς και τις ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μην έχοντας λοιπόν άλλη αντιπολιτευτική διέξοδο καθώς στα εθνικά ζητήματα και ιδίως για τα ελληνοτουρκικά δεν χωρούν τεχνητές οξύνσεις, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ένας μετά τον άλλο, επιχείρησαν να επιστρέψουν στο προεκλογικό τους αφήγημα εμφανίζοντας την κυβέρνηση ως προστάτιδα δύναμη των ισχυρών και πολέμια των μικρομεσαίων και ανίσχυρων.

Κοινοβουλευτικές πηγές υπενθύμιζαν βέβαια ότι πριν από ένα δύο χρόνια, την ίδια ακριβώς εποχή και κατά την ίδια κοινοβουλευτική διαδικασία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναγνώριζε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας, για τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους.

 «Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση», έλεγε τότε, «ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας».

Την ωμή αυτή παραδοχή φαίνεται πως έχουν λησμονήσει ή ακόμα καλύτερα αποσείσει οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτον και καλύτερο τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν ειδικού εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θάνου Μωραίτη ο οποίος αφού ανέφερε ότι ο προυπολογισμός είναι ταυτόσημος με το ιδεολογικό προφίλ της ΝΔ «πολλά σε λίγους, λίγα σε πολλούς» κατέληξε ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση των λίγων και ισχυρών, του λαικισμού, της υποκρισίας και της εξαπάτησης.

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κλίματος ήταν και η τοποθέτηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι μια από τις κομβικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ ήταν οι φοροελαφρύνσεις και η στήριξη της μεσαίας τάξης.  «Εδώ βλέπουμε την πλήρη η διάψευση των προσδοκιών. Η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση σας στο φορολογικό και στον προϋπολογισμό είναι οι μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις να αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι και οι λιγότερες σε αριθμό» ισχυρίστηκε.

Όσο για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου είδε νέους φόρους υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη της χώρας από τα μνημόνια και της διαρκούς ανάπτυξης επί 10 συνεχόμενα τρίμηνα που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια αλλά κατανέμονται με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και την χρεοκοπία.

Για ταξικές πολιτικές έκανε λόγο και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας ατάκες των προηγουμένων, αλλά και επόμενων βουλευτών τόνισε απευθυνόμενος προς την ΝΔ «επιλέγετε να δουλέψετε για τους λίγους και η φράση κόσμος και κοσμάκης δεν σας λέει τίποτα».

Το ίδιο αφοριστικοί ήταν και οι Γιάννης Αμανατίδης και Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο πρώτος μίλησε για ρέκβιεμ των προεκλογικών δεσμεύσεων με κύριο χαμένο την μεσαία τάξη. Ο δεύτερος μίλησε για μνημονιακό προυπολογισμό με προτεραιότητες τα συμφέροντα των ισχυρών και με καθόλου ή λίγο τις προσδοκίες της μεσαίας τάξης.

Τέλος και ο Νίκος Συρμαλένιος εξέφρασε την άποψη ότι ο προυπολογισμός είναι αναπτυξιακός για λίγους και εκλεκτούς και αντικοινωνικός για μισθωτούς, συνταξιούχους, και αγρότες ενώ οι προσδοκίες για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης μένουν στον αέρα.  

 

Φωτό: Ευρωκίνηση

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook