Μετά τις παρεμβάσεις για το Μάτι στο επίκεντρο τα μεγάλα project

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να τρέξει το κυβερνητικό έργο με τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες να ολοκληρώνονται στις 8 Αυγούστου.

Μπορεί να βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, ωστόσο η πολιτική ζωή τώρα αρχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να τρέξει το κυβερνητικό έργο με τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες να ολοκληρώνονται στις 8 Αυγούστου και ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει την αντιπολιτευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Το νέο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου με συγκεκριμένες κινήσεις αναχαιτίζει τους ισχυρισμούς της Κουμουνδούρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πίνακας με τις ημερομηνίες που θα δοθούν τα επιδόματα, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως θα κοπούν.

Από το Μάτι στα σημαντικά πρότζεκτ

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικά αλλά και των όσων έχει εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμονή της μαύρης επετείου για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής δέσμη μέτρων για την στήριξη των πληγέντων και 24ωρες μετά υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση προκειμένου άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες.

Μετά το Μάτι σειρά παίρνουν τα πέντε εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το προηγούμενο Σάββατο στην πρωτολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πρώτη σύσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου και την αξιοποίηση του Βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Η Λίνδα Μενδώνη αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή προκειμένου να επιλυθούν θεσμικά ζητήματα αλλά και να ρυθμιστούν θέματα χρήσης γης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η επένδυση του Ελληνικού καθώς ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς μέχρι τις 10 Αυγούστου να είναι έτοιμες οι τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα ξεμπλοκάρουν το σημαντικό αυτό έργο. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιεί την Πέμπτη στο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθούν όλα τα δεδομένα και οι επόμενες κινήσεις.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συσκέψεις για την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού, την αναβάθμιση του χώρου της ΔΕΘ και την μετατροπή του χώρου των παλαιών λιπασμάτων στο Κερατσίνι.

Ο Πολάκης και το πρώτο νομοσχέδιο

Σε κανονικούς ρυθμούς κινείται από σήμερα η Βουλή με τον Παύλο Πολάκη στις 10 το πρωί να κάνει στις 10 το πρωί «ποδαρικό» στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής για την φερόμενη παράνομη καταγραφή της επικοινωνίας που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά για την μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του πρώην υπουργού ο πρώην πρόεδρο του ΚΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής για συκοφαντική δυσφήμηση. Οι δύο δικογραφίες έχουν φτάσει ήδη στην βουλή και τα μέλη της επιτροπής μετά την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη θα αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν την άρσης της ασυλίας του.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα αφορά το επιτελικό κράτος. Ουσιαστικά πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας το οποίο θα βασίζεται σε τρεις άξονες: «αλλάζουμε την κυβέρνηση»- «εμπιστευόμαστε τη διοίκηση» – «αναβαθμίζουμε συνολικά τη Βουλή».

Το υπουργικό συμβούλιο από όργανο νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων, αποκαθίσταται ως καίριο φόρουμ παραγωγής πολιτικής, με συλλογικές διαδικασίες, με οργανόγραμμα, με πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αυτό, που θα παράγεται από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα λειτουργεί σε τακτούς χρόνους και θα έχει συγκεκριμένη εντολή, κάθε φορά, θα παρακολουθείται από κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης, έτσι ώστε να είναι δυνατή, ανά πάσα στιγμή, η εξέλιξη του όποιου έργου υφίσταται, να διαπιστώνεται αν υπάρχουν καθυστερήσεις και να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός. Για πρώτη φορά εξάλλου θα εισαχθεί πλέγμα κανόνων αμεροληψίας, σε επίπεδο υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, ώστε να υφίστανται κωλύματα και ασυμβίβαστα για τις κυβερνητικές αυτές θέσεις, κατά και μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Με διαφορετική σύνθεση στην επέτειο για την Δημοκρατία

Συμπληρώνονται 45 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και το Προεδρικό Μέγαρο θα φορέσει τα γιορτινά του για να υποδεχθεί την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Πέρσι λόγω της τραγωδίας στο Μάτι η εκδήλωση δεν είχε πραγματοποιηθεί, ενώ φέτος θα δούμε να βρίσκονται στο επίκεντρο τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια περίοδο που οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία δοκιμάζονται, αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την γειτονική χώρα. Ο πρωθυπουργός στις 11:30 θα ανοίξει τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου σε 15 μαθητές οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την σημερινή επέτειο.

Φωτο: Eurokinissi

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 30 Μαρ 2020 | 16:23

Νέα τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη για τον κορονοϊό - Τι εξετάστηκε

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πρώτο μέλημα σε όλα τα γηροκομεία της χώρας πρέπει να είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των συστάσεων του ΕΟΔΥ.

ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ 30 Μαρ 2020 | 11:44
ΠΑΚΕΤΟ 15 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ 29 Μαρ 2020 | 12:55

Ανακοινώνεται το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία - Θα εφαρμοστεί τον Απρίλιο

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 10:00 πμ, από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 29 Μαρ 2020 | 10:14

"Σημαία" ευκαιρίας για Τσίπρα η δυσαρέσκεια των δικηγόρων για την ...τηλεκατάρτιση

Το πλαγιοκόπημα της Κουμουνδούρου στην Κυβέρνηση ξεκίνησε με το επίδομα τηλεκατάρτισης στους επιστήμονες και συνεχίστηκε όταν διέρρευσε πως "εξετάζεται  η δυνατότητα ένταξης και των επιστημόνων στο επίδομα των 800€.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 29 Μαρ 2020 | 08:31

Κορονοϊός: Σε καραντίνα η χώρα και όλο τον Απρίλιο – Έρχονται στοχευμένα μέτρα

Η κυβέρνηση θα προχωρά πλέον σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα. Πιθανή η καραντίνα στο νομό Καστοριάς. Προς κλείσιμο οι λαϊκές αγορές.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 27 Μαρ 2020 | 14:21

Μητσοτάκης για Έβρο: Τα σύνορα μας ήταν και θα παραμείνουν προστατευμένα [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ και τον ένοπλες δυνάμεις για την επίπονη προσπάθεια τους στις Καστανιές.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Μαρ 2020 | 13:53

Επίσημο: Επίδομα 600 ευρώ για 166.000 δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές, ερευνητές

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 27 Μαρ 2020 | 07:35

Opinion Poll: To 85% στηρίζει τα μέτρα Μητσοτάκη - Στις 20 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 27 Μαρ 2020 | 07:22

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής για τα "κορονο-ομόλογα" - Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης

Οι "27" αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα εκ νέου στο Eurogroup που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες.

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 27 Μαρ 2020 | 00:14

Μητσοτάκης υπέρ των κορονο-ομολόγων στη Σύνοδο: Απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονο-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 26 Μαρ 2020 | 20:15

Μητσοτάκης: Φροντίζουμε τη σωματική και την ψυχολογική μας υγεία - Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Το υπουργείο Υγείας κοινοποιεί Οδηγίες Ψυχολογικής Υποστήριξης των Πολιτών λόγω του κορονοϊού

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΨΩΧΑΣ 26 Μαρ 2020 | 12:26

ΝΔ: ΝΑ πάρει θέση ο Τσίπρας για τις χυδαιότητες "Θα γυρίσω και θα σας γαμ@@@"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για τη χυδαία ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.