Mεταξύ "πραγματισμού" και αμηχανίας το νέο αφήγημα

Άνευρος και χωρίς όραμα, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό στοιχεία προηγούμενων πρωθυπουργών των πρώτων χρόνων των Μνημονίων εμφανίστηκε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Mεταξύ "πραγματισμού" και αμηχανίας το νέο αφήγημα

Άνευρος και χωρίς όραμα, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό στοιχεία προηγούμενων πρωθυπουργών οι οποίοι κυβέρνησαν στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ όπου προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από την ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ κυρίως στα θέματα των τηλεοπτικών αδειών και του εκλογικού νόμου.

Ξορκίζοντας το ...φάντασμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης από την ΔΕΘ του 2014, ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου προσπάθησε να εμφανίσει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, αυτό του πρωθυπουργού που γνωρίζει την πραγματικότητα και βάση των δεδομένων δίνει μάχη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μετά από 1,5 χρόνο στην εξουσία και με ανοιχτή την 2η διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε σε αρκετά σημεία τους πρωθυπουργούς από το 2009 μέχρι σήμερα, καταγράφοντας το γεγονός ότι έχει συμβιβαστεί πλήρως με την πολιτική πραγματικότητα που επικρατεί στην Ελλάδα με τους εταίρους. Θύμισε έντονα τον Γ. Παπανδρέου όταν έκανε λόγο για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας καθώς ο πρώην πρωθυπουργός είχε μία εμμονή με την μεσογειακή διατροφή κ.τ.λ.

Παράλληλα όμως χρησιμοποίησε παρόμοιες φράσεις με αυτές που είχε αξιοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς ως Πρωθυπουργός όταν αρνούνταν τις εκλογές στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν υπολογίζει ότι η χώρα είναι σε φάση διαπραγμάτευσης και πως η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και όχι νέες εκλογές. Όπως και όλοι οι προηγούμενοι μνημονιακοί πρωθυπουργοί ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε συνεργασία τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την απλή αναλογική υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά έδωσε εξετάσεις αποδοχής από την Ε.Ε. λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους και αυτό αποδεικνύεται, αναφερόμενος στην Σύνοδο των ηγετών των χωρών Μεσογείου που έγινε στην Αθήνα. Επίσης σε άλλο σημείο τόνισε ότι έχουν αντιστραφεί οι όροι και πως η Ελλάδα πιέζει πλέον για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και όχι οι δανειστές, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα θέλει να τελειώσουν οι διαβουλεύσεις για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Ο Πρωθυπουργός στην οικονομική του ανάλυση εμφανίστηκε ως οπαδός της άποψης ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η ανάπτυξη στην χώρα. Κυβερνητικό στέλεχος μάλιστα στο παρασκήνιο της ΔΕΘ ανέφερε ότι έχει μειωθεί το ΑΕΠ της χώρας σε τέτοιο βαθμό που σε λίγους μήνες θα αγοράζει τσίχλα από το περίπτερο και θα αυξάνεται το εγχώριο προϊόν κατά 0,001%!! Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι την χώρα πρέπει να την προβληματίσει η συνεχής και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες στον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση τον οποίο παρουσίασε. «Κάνεις δεν αμφισβητεί ότι η απόφαση του χρέους και η ποσοτική χαλάρωση για τα ομόλογα είναι σημαντικές αλλά αν δεν παράξουμε πλούτο δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αναπτυξιακή πορεία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους χώρους που έχουμε πλεονέκτημα όπως τη γεωγραφία αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που φεύγουν, πρέπει να επενδύσουμε στον αγροτικό χώρο όχι όμως στη λογική όλα τα κιλά όλα τα λεφτά αλλά το τι θα παράξει κανείς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του στο ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από κανάλια που δεν έχουν άρει άδεια ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίστηκε και δήλωσε με έντονο ύφος ότι «τα νταβατζιλίκια και το αεριλίκι πέθαναν» ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με τα κανάλια που εργάζονται.

Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «τα κανάλια πριν την κρίση είχαν 4.000 εργαζομένους και τώρα είναι 2.000. Γι αυτούς τους 2000 δεν έκλαψε κανείς. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τότε δεν κάνατε κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους όπως σωστά κάνουν αυτοί τώρα για εσάς. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδοτο τα προηγούμενα χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ευθυγραμμιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος. ...Τι γίνεται τώρα με τους εργαζόμενους. Εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε την προστασία τους αν γίνουν απολύσεις. Έχουμε ήδη πρόγραμμα του υπ. Εργασίας για να προσλάβουν στους τέσσερις νέους σταθμούς τυχόν ανέργους με επιδότηση 360 ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες. Από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να γίνονται όμηροι εκείνων που θέλουν να εκπέμπουν. Το τζάμπα πέθανε. Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει με αέρα. Κάποιο άλλοι όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αεριλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός στο θέμα του ασφαλιστικού επέμεινε ότι οι περικοπές στις επικουρικές αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων δείχνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση αμφισβητούν τις κοινωνικές αντιδράσεις από τους συνταξιούχους και προσπαθούν να αλλάξουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι απόμαχοι της εργασίας. Σημείωσε μάλιστα ότι «υπάρχει μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και μόνο το 10% αυτών έχει μειώσεις πάνω από 40%. Άρα μόνο το 5% έχει μειώσεις σημαντικές. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής». Τέλος έκανε λόγο για «κανονικότητα» που θα επιστρέψει σε μερικούς μήνες όταν θα περάσουν και οι τελευταίες προσαρμογές. «Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ VORIA.GR 25 Σεπ 2020 | 11:08

Δημοσκόπηση GPO: Υπεροχή Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα στη ΔΕΘ - Προβάδισμα ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Σαφής είναι η υπεροχή Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.