Μετεκλογικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

Tο σκηνικό της επόμενης μέρας. Η συμμαχία Βενιζέλου - Σκανδαλίδη και η αρχηγική εμφάνιση του Ν. Ανδρουλάκη. Τι επιδιώκουν Ρέππας και Γεννηματά. Η πρόταση του Θ. Μωραΐτη.

meteklogikes-diergasies-sto-pasok
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διοργάνωση ενός ιδρυτικού συνεδρίου της Κεντροαριστεράς και η ανοιχτή πρόσκληση σε Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ έχει ταράξει τα νερά και έχει δημιουργήσει αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Στο ΠΑΣΟΚ διαμορφώνονται νέες εσωτερικές συμμαχίες με το βλέμμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ διαμορφώνονται νέες εσωτερικές συμμαχίες με το βλέμμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τοποθετήσεις του Κώστα Σκανδαλίδη στα ΜΜΕ για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και το δίλημμα συνέδριο ΠΑΣΟΚ ή ΕΛΙΑΣ βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην προοπτική διαμόρφωσης ενός νέου μπλοκ δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος που θα ετοιμάσουν την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το διακριτό του στίγμα κατέθεσε και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος επιτέθηκε στους Χαϊλάντερ - υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά από την κυβέρνηση μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Τη στρατηγική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε και ο Δημήτρης Ρέππας που θέτει τις προϋποθέσεις να αμφισβητήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο προσβλέποντας την θέση του μεταβατικού προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Ρόλος «γέφυρα» του Κ. Σκανδαλίδη

Ο Κώστας Σκανδαλίδης παρά τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διατηρεί άψογες σχέσεις και συνεργάζεται αρμονικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα φέρεται ως εμπνευστής της πρότασης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την διοργάνωση ιδρυτικού συνεδρίου για την Κενροαριστερά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν από τις ευρωεκλογές κάλεσε τον Κ. Σκανδαλίδη και του ζήτησε να αναλάβει το κόμμα σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στο πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσε στα ΝΕΑ χρησιμοποιεί ταυτόσημες εκφράσεις με αυτές που έχει αξιοποιήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος όπως ότι δεν χρειάζονται μικρόψυχοι εισοδισμοί για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Βενιζέλου και Σκανδαλίδη είναι άριστες αφού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή πριν από τις ευρωεκλογές κάλεσε τον Κώστα Σκανδαλίδη και του ζήτησε να αναλάβει το κόμμα σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι ευνοϊκά στις ευρωεκλογές.

Στην συνάντηση συμμετείχε – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η τακτική συμμαχία των δύο ανδρών έχει ως στόχο την αξιοποίηση του Κώστα Σκανδαλίδη στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς αφού το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει την εκτίμηση των κομμάτων που κινούνται στον χώρο και θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνθεση του χώρου.

Από την άλλη πλευρά ο Κώστας Σκανδαλίδης μπορεί να απευθυνθεί στην ιδρυτική γενιά του ΠΑΣΟΚ και να προετοιμάσει μία μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχει σαφή αντιδεξιά ρητορική και δεν συμμετείχε σε κυβέρνηση με τη ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος παραχωρώντας έναν τέτοιο ρόλο στον Κ. Σκανδαλίδη δεν σηματοδοτεί την αποχώρησή του αλλά αντιθέτως ισχυροποιεί την θέση του διαμορφώνοντας συμμαχίες στο ΠΑΣΟΚ που φαίνεται πλέον ότι ελέγχει τον μικρό αλλά ζωντανό κομματικό μηχανισμό και προετοιμάζει την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού γνωρίζει ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει συνομιλητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συμφωνία αυτή που έχει ως στόχο και τον περιορισμό του μπλοκ των παπανδρεϊκών στο ΠΑΣΟΚ, δίνει χώρο στο Κ. Σκανδαλίδη να βάλει την σφραγίδα του στους χειρισμούς τόσο στο εσωκομματικό πεδίο όσο και στις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα. Βενιζέλος και Σκανδαλίδης δεν διαφωνούν για την διοργάνωση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν από το συνέδριο της ΕΛΙΑΣ αφού το κοινό μότο και των δύο αντρών είναι «και ΕΛΙΑ και ΠΑΣΟΚ».

Το διακριτό στίγμα του Νίκου Ανδρουλάκη: στοίχημα γενιάς

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ και νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής κόβει τον ομφάλιο λώρο από τον πολιτικό μέντορά του Κ. Σκανδαλίδη και προσπαθεί να κατοχυρώσει τον δικό του πολιτικό χώρο προκαλώντας σύγκρουση γενεών στο ΠΑΣΟΚ.

Επιτέθηκε πρόσφατα στους Χαϊλάντερ υπουργούς του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας υπόνοιες για μία ομάδα στελεχών που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την κυβερνητική παρουσία του ΠΑΣΟΚ όπως είναι ο Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, και ο Χρήστος Πρωτόππαπας που έχει αναλάβει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε κυρίως στην γενιά των στελεχών του κινήματος που προέρχονται από τη Ν. ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μείνει εκτός κυβέρνησης για να αναβαπτιστεί και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με τη ΝΔ.

Δ. Ρέππας: η επιστροφή της παλαιάς φρουράς

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρεόυ και του Κώστα Σημίτη εμφανίστηκε μετά τις ευρωεκλογές να ζητά τη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώντας να προσεγγίσει το «παπανδρεϊκό» μπλοκ, ο Αρκάς πολιτικός, επιτίθεται κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και προτείνει κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βάζει στο στόχαστρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο και εισηγείται την επιστροφή στην βάση του ΠΑΣΟΚ αλλά με προοπτική να συμμετέχει το κόμμα σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φώφη Γεννηματά: Αλλαγή πολιτικών και συνέδριο κόμματος

Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας προβάλει την ανάγκη αλλαγής πολιτικών και προετοιμάζεται για τις εσωκομματικές διαδικασίες με προφανή στόχο να πλασαριστεί ως διάδοχος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κ. Γεννηματά έχει στο πλευρό της την πάλαι ποτέ ομάδα των Γεννηματικών (Μιλτιάδης Παπαΐωάννου, Κώστας Γείτονας κτλ) αλλά συνομιλεί και με τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Θάνος Μωραΐτης: Όλα από την αρχή

Εκπροσωπώντας την ομάδα των στελεχών που συνομιλούν με τον Γιώργο Παπανδρέου ο Θάνος Μωραΐτης βλέπει στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ αλλαγή της ηγεσίας και δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμφωνήσει σε ένα συνέδριο της Κεντροαριστεράς όπου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κινήσεις, κόμματα και προσωπικότητες που θα προσέλθουν στο συνέδριο. Με την έκφραση «όλα από την αρχή» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ζητά αλλαγή πολιτικών και ηγεσία του κόμματος. Οι παπανδρεϊκοί όμως δείχνουν μουδιασμένοι και δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αναμένοντας τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook